Tervetuloa uuteen blogiin!

lauantai 1. tammikuuta 2011

Olen arvosijoittaja, sijoitan substanssiarvon ja todistetun kassavirran perusteella. Blogissani jaan ajatuksia analysoimistani uusista kohteista ja salkun sijoituksiin liittyvistä tapahtumista ja tietysti salkun muutoksista.

Palaute on tervetullutta. Hienointa olisi löytää uusia arvosijoittajia verkostooni - sijoitusten kaivelu yhdessä tuottaa tehokkaammin tuloksia.

Mitä salkussani on?

Österreichische Post AG
LLoyds Banking Group
NRG Energy (NRG)
West Marine (WMAR)
Prestige Brands Holdings (PBH)
Freenet
Motorola (MOT)
Party Gaming
Drillisch
Danier Leather
Retail Holdings
Hornbeck Offshore Services (HOS)
Birner Dental Management Services (BDMS)
Kreikan joukkovelkakirjoja, erääntyy 2013

Kohteeni ovat melkein aina tylsällä alueella toimivia pienehköjä yrityksiä, jotka ovat syystä tai toisesta jääneet vaille sijoittajien huomiota. Sijoitan länsimaisiin yrityksiin, tällä hetkellä salkussani ei ole suomalaisia yrityksiä ollenkaan. 

Omistan myös ETF:iä ja korkean luottoluokituksen joukkovelkakirjoja. Keskityn tässä blogissa kuitenkin arvosijoituksiini. Ehkäpä kirjoitan jonain päivänä koko salkkuni asset allocaatiosta - varsinkin jos saan palautetta että aihe kiinnostaisi.

Miten sijoitan?

Etsin aliarvostettuja kohteita, joiden hinnan uskon korjaantuvan 1 - 2 vuodessa.

Sijoituskohteiden löytäminen on työlästä. Käyn tyypillisesti läpi 10 - 20 osaketta ennen kuin löydän kohteen, johon kannattaa tutustua tarkemmin. Osakkeen perusteellinen analyysi vie helposti kokonaisen työviikon ja siltikin usein löytyy sijoituksen estävä vika.

Hyvän kohteen tunnusmerkit:

- vähintään 40% alihinnoiteltu
- arvioitu voitto on selkeästi suurempi kuin mahdollinen tappio
- selkeä syy minkä takia alihinnoittelu poistuu 1 - 2 vuoden sisällä

Esimerkki. Yrityksellä on niin paljon käteistä, että liiketoiminnan saa pilkkahintaan. Vahva vapaa kassavirta ja käteinen rajaavat mahdollisen tappion -20%:iin, mutta mahdollinen voitto on 50% - 100% seuraavan 2 vuoden sisällä. Yrityksen pahin kilpailija on juuri mennyt konkurssiin, minkä takia yritys voi nostaa hintoja ja sitä kautta kannattavuuttaan, mikä korjaa hintaa.

Minulle tärkeimmät tunnusluvut yrityksen arviointiin ovat:

- EV/EBIT
- Free Cash Flow yield
- Cash + short term investments - total liabilities

Tunnusluvut ennustetaan seuraaville vuosille - historiallisella datalla ei ole paljoakaan arvoa käyvän hinnan arvioinnissa.

Pelkkien tunnuslukujen perusteella ei kuitenkaan juuri koskaan kannata sijoittaa. Useimmiten yritys on halpa syystä, ehkäpä nykyinen tulos on poikkeuksellisen korkea, kilpailukyky on rapautunut tai konkurssi uhkaa. Kalliilta näyttävä yritys voikin olla halpa, koska jokin muuttaa tuloksentekokyvyn korkeammaksi.

Arvosijoittaja pyrkii kärsivällisellä analyysillä todistamaan riittävällä varmuudella, että kohde on hinnoiteltu väärin. Hyvä analyysi vastaa seuraaviin kysymyksiin:

- Onko yritys hinnoiteltu väärin?
- Miksi yritys on hinnoiteltu väärin?
- Miksi ja milloin hintavääristymä korjaantuu?

Sijoituskohteet ovat harvinaisia helmiä, joiden löytämiseksi saa tehdä tosissaan töitä. Useimmiten vastaukset ylläoleviin kysymyksiin eivät ole tyydyttäviä, ei ainakaan riittävällä varmuudella.

Seuraan kohteitani tiiviisti. Myyn kohteen siinä vaiheessa kun alkuperäinen sijoitusteesini ei enää pidä paikkaansa - joko siksi että aliarvostus on poistunut tai siksi että totean tehneeni virheen.

 Keskustele arvosijoittamisesta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti