Motorolan splitti

sunnuntai 9. tammikuuta 2011
Motorola jakautui 4. tammikuuta kahteen osaan: Motorola Solutions (MSI) ja Motorola Mobility (MMI).

Ostin Motorolaa kesäkuussa juuri jakautumisen takia. Uskoin, että Motorolan osien yhteenlaskettu arvo on suurempi kuin silloinen markkina-arvo. Pörssikurssi onkin vahvistunut mukavasti sen jälkeen. Tuotto tähän mennessä: 30,5%.

Motorola Solutions (MSI) on yrityksen kruununjalokivi. MSI kehittää turvallisuuteen liittyviä tuotteita, kuten poliisiradioita ja videovalvontaratkaisuja. Tuotteiden tulee toimia varmasti kriittisissä tilanteissa, mikä vaikeuttaa kilpailevien tuotteiden kehittämistä ja lanseeraamista. MSI:n tuotteita myydään maailmanlaajuisesti ja asiakkaita on sekä julkisella (65% liikevaihdosta) että yksityisellä sektorilla (35%). Yrityksen johto uskoo liikevaihdon kasvavan jatkossa 5 - 8% vuodessa ja operatiivisen tuloksen olevan 16 - 18% liikevaihdosta.

Motorola sopi kesällä Networks-yksikön myynnistä Nokia Siemens Networksille 1,2 miljardin dollarin hintaan. Kaupan toteutuminen on juuttunut Kiinan kilpailuvirastoon. Networks kuuluu MSI:hin siihen asti kunnes kauppa toteutuu.

Laskeskelin MSI:n valuaatiota:


Market Cap12,8
Networks-1,2
Cash-5,3
Debt2,9
Pension liabilities1,9
Enterprise Value11,1

Estimate20102011
Revenue7,708,01
EBIT1,231,28
EV/EBIT9,08,7FCF1,431,48
FCF Yield% 11,2 %11,6 %

MSI on tasaisesti kasvava yritys, jolla on vahva markkina-asema. Vapaa kassavirta on 11% suhteessa osakkeen hintaan, mikä on iso tuotto näin laadukkaalle osakkeelle.  Päätin pitää osakkeet.

Motorola Mobility (MMI) käsittää mobiilipuhelimet ja set-top-box:it. Mobiilipuhelimet ovat olleet ongelma-alue Motorolalle sen jälkeen, kun RAZR:n menestyksen toistaminen ei onnistunut. Yritys oli vielä vuonna 2007 maailman toiseksi suurin kännykkävalmistaja, muttei tällä hetkellä mahdu edes suurimman viiden joukkoon. Mobiilipuhelimien liiketoiminta on tuottanut massiivisia tappioita.

Uusi johto on onnistunut kääntämään kurssin lyömällä vetoa Android-käyttöjärjestmän puolesta, mikä onkin onnistunut. Mobiililiiketoiminta oli viime vuonna enää lievästi tappiollinen.

Set-top-boxit on tasainen business, joka on tuottanut viime vuodet tasaista liikevaihtoa ja 5 - 7% EBIT marginaalin. TV-päätelaitteiden markkina kehittyy kiivaasti eikä selvää voittajaa ole vielä tiedossa. En näe MMI:llä selkeää kilpailuetua, joka suojaisi liiketoimintaa, joten sen tulevaisuutta on vaikea ennustaa.

MMI oli viime vuonna lievästi tappiollinen. Laskeskelin että tuottaakseen 10% vapaan kassavirran suhteessa ostohintaan, MMI:n vapaan kassavirran pitäisi kasvaa lähes miljardiin dollariin, mikä vaatisi mobiilipuhelimien tuloksen merkittävää paranemista. Älypuhelinmarkkina ja Android ovat kyllä kovassa kasvussa, mutta Android-käyttöjärjestelmän avoimuuden takia on hyvin vaikea ennustaa keneltä nuo laiteet ostetaan. En näe tälläkään alueella selvää kilpailuetua, jonka avulla MMI pystyisi pitämään asemansa Android-puhelimissa.

MMI:hin sijoittava lyö vetoa yrityksen voitosta kahdella teknologia-alueella, joissa yritys on samalla viivalla muiden kanssa ilman selkeää kilpailuetua. Osakkeen hinnassa on jo mukana ainakin kohtuullinen menestyminen molemmilla alueilla. Päätin siksi myydä MMI:n osakkeet.

Keskustele arvosijoittamisesta