Motorola Solutions (MSI) julkaisi hyvän tuloksen

sunnuntai 30. tammikuuta 2011

Vuoden 2010 tulos oli odotetun hyvä. Liikevaihto kasvoi vuonna 2010 18% ja Non-GAAP operatiivinen kate oli 13,8%. Tulos ei tullut yllätyksenä, koska MSI julkaisi ennusteen vuoden 2010 tuloksesta viimeksi joulukuun alussa,  eli siis vain kolme viikkoa ennen kvartaalin päättymistä.

MSI arvioi vuoden 2011 kasvuksi 3 - 4% ja Non-GAAP operatiiviseksi katteeksi 16%. Johdon tavoitteena on parantaa katetta kvartaali kvartaalilta niin että vuoden keskiarvoksi tulee tuo 16%. 

MSI:n johto uskoo Networks-kaupan toteutuvan ensimmäisen kvartaalin aikana. Kauppa on jäänyt roikkumaan Kiinan kilpailuviranomaisten hyväksyntään, jonka johto odottaa saavansa ensimmäisen kvartaalin aikana.

Myin näköjään Motorolan Mobility:n osakkeet ajoissa pois. Osakkeen hinta laski keskiviikkona 11% tulosjulkistuksen jälkeen.

Mikä on Non-GAAP?

GAAP (Generally Accepted Accounting Principles) pitää sisällään Yhdysvalloissa käytössä olevat tilinpäätöksen laatimisperiaatteet ja säännökset.

Monet yritykset ilmoittavat virallisen tuloksen ohella epävirallisen tuloksen, jonka laskutapa poikkeaa tavalla tai toisella  GAAP:in säännöistä. Yleensä epävirallinen tulos  perustellaan sillä, että se kuvaa yrityksen jatkuvaa toimintaa paremmin. 

Todellisen katteen laskeminen on tärkeä osa sijoitusanalyysiä. Tyypillisesti yrityksen raportoimia lukuja kannattaa korjata ainakin poistamalla kertaluontoiset kulut ja muokkaamalla poistojen suuruus vastaamaan todellisia investointeja. 

MSI:n non-GAAP tuloksesta on poistettu Motorolan splitistä aiheutuvat kulut, liikearvon poistot ja osakekannustinjärjestelmän laskennalliset kulut. Ensimmäisten kahden poistaminen auttaa arvioimaan yritystä paremmin - splitin kulut eivät toistu ja liikearvon poisto ei ole todellinen kulu yritykselle. Kannustimia ei pidä poistaa kuluista - onhan kannustinkin osa palkkamenoja ja tässä tapauksessa noiden optioiden arvo vastaa kahta prosenttia yrityksen liikevaihdosta.

Keskustele arvosijoittamisesta

Tunnusluvuista

sunnuntai 23. tammikuuta 2011
0 kommenttia
Sijoitusjutut ovat melkein aina tunnuslukupainotteisia. Tekstissä vilahtelevat P/E, P/B ja P/S -luvut, joista tehdään pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Lukijalle jää sijoittamisestä väärä käsitys - oikeasti sijoituspäätöstä ei kannata tehdä pelkkien tunnuslukujen perusteella.

Danier Leather:in liikevaihto pieneni 13%

torstai 20. tammikuuta 2011
Danier:in Q4/2010 raportti oli pettymys. Liikevaihto laski reilusti vuosista 2008 ja 2009.

Osa laskusta selittyy sillä että kvartaali päättyi jo 25. joulukuuta, mikä jättää tapaninpäivän seuraavaan kvartaaliin toisin kuin edellisvuonna. Vertailukelpoiseksi korjattu liikevaihto on silti 6% pienempi kuin edellisvuonna.

Danier on nahkavaatteita myyvä ketju, jolla on 91 myymälää Kanadassa. Danier suunnittelee mallistonsa itse ja teettää vaatteet kiinalaisella alihankkijalla. Vaatteet myydään Kanadan dollareissa, mutta hankinnat maksetaan Yhdysvaltain dollareilla.

Ostin Danierin osakkeita viime kesänä, koska:

- Yritys siirsi vaatteiden tuotannon vuonna 2009 Kiinaan Kanadasta, mikä laskee ostohintaa ja kasvattaa marginaaleja.

- Kanadan dollari vahvistui 2010 reilusti Yhdysvaltain dollariin verrattuna. Danier valmistaa suuren osan talven varastosta kesän aikana ja tuotanto maksettiin vahvalla Kanadan dollarilla. Tämän takia talven 2010 - 2011 myynnille oli luvassa korkeat marginaalit.

- Oletin liikevaihdon kasvavan nyt kun lama alkaa olla ohi (mikä ei näköjään totetutunut)

- Analystit eivät seuraa Danieria. Sijoittajapuheluissa ei ole yleensä yhtään analystiä mukana.

- Danier palauttaa pääomaa rivakasti ostamalla omia osakkeitaan. Vuonna 2010 Danier osti takaisin 29% osakekannasta.Osakeostot nostanevat pörssikurssia, vaikka osake ei pääsisikään sijoittajien suosioon.

Pidän osakkeet vaikka Q4 liikevaihto olikin pettymys. Yrityksellä on 40% markkina-arvosta käteisenä ja uskon Danierin ostavan reilun potin osakkeita takaisin toukokuussa. Osake on halpa lähes millä tahansa tunnusluvulla mitattuna. Nahkatakkiala ei ole seksikäs, mutta tuottaa tasaisesti vuodesta toiseen, minkä takia isojen tappioiden riski on pieni.


West Marine:n liikevaihto kasvoi 5,8% vuonna 2010

tiistai 11. tammikuuta 2011
West Marinella on tapana kertoa liikevaihdon kehityksestä noin kuukausi ennen varsinaista tuloksen julkistusta, joka on tässä tapauksessa 24. helmikuuta.

Ostin West Marinen osakkeita vuonna 2009 sen jälkeen, kun yrityksen pahin kilpailija Boating World oli mennyt konkurssiin. Uskoin että West Marine pystyy kilpailun vähenemisen takia kasvattamaan liikevaihtoaan ja korottamaan hintojaan, mikä toteutuikin. Vuoden 2010 loppupuolella Boating Worldin kaatuminen ei enää näkynyt liikevaihdon tavallista nopeampana kasvuna.

Olen pitänyt osaketta, koska West Marine on tasaisesti parantanut marginaalejaan ja nopeuttanut varaston kiertoa. Yrityksen varaston arvo on 82% markkina-arvosta, joten tehostamalla varaston käyttöä voitaisiin vapauttaa merkittävä määrä pääomaa. Lisäksi venetarvikkeiden liikevaihto on vieläkin reilusti vuotta 2008 edeltävän tason alapuolella, joten liikevaihdossa on kasvunvaraa.

Liikevaihdon kasvu on lähellä arviotani, eikä siitä siksi sen enempää.

Keskustele arvosijoittamisesta

Motorolan splitti

sunnuntai 9. tammikuuta 2011
Motorola jakautui 4. tammikuuta kahteen osaan: Motorola Solutions (MSI) ja Motorola Mobility (MMI).

Ostin Motorolaa kesäkuussa juuri jakautumisen takia. Uskoin, että Motorolan osien yhteenlaskettu arvo on suurempi kuin silloinen markkina-arvo. Pörssikurssi onkin vahvistunut mukavasti sen jälkeen. Tuotto tähän mennessä: 30,5%.

Motorola Solutions (MSI) on yrityksen kruununjalokivi. MSI kehittää turvallisuuteen liittyviä tuotteita, kuten poliisiradioita ja videovalvontaratkaisuja. Tuotteiden tulee toimia varmasti kriittisissä tilanteissa, mikä vaikeuttaa kilpailevien tuotteiden kehittämistä ja lanseeraamista. MSI:n tuotteita myydään maailmanlaajuisesti ja asiakkaita on sekä julkisella (65% liikevaihdosta) että yksityisellä sektorilla (35%). Yrityksen johto uskoo liikevaihdon kasvavan jatkossa 5 - 8% vuodessa ja operatiivisen tuloksen olevan 16 - 18% liikevaihdosta.

Motorola sopi kesällä Networks-yksikön myynnistä Nokia Siemens Networksille 1,2 miljardin dollarin hintaan. Kaupan toteutuminen on juuttunut Kiinan kilpailuvirastoon. Networks kuuluu MSI:hin siihen asti kunnes kauppa toteutuu.

Laskeskelin MSI:n valuaatiota:


Market Cap12,8
Networks-1,2
Cash-5,3
Debt2,9
Pension liabilities1,9
Enterprise Value11,1

Estimate20102011
Revenue7,708,01
EBIT1,231,28
EV/EBIT9,08,7



FCF1,431,48
FCF Yield% 11,2 %11,6 %

MSI on tasaisesti kasvava yritys, jolla on vahva markkina-asema. Vapaa kassavirta on 11% suhteessa osakkeen hintaan, mikä on iso tuotto näin laadukkaalle osakkeelle.  Päätin pitää osakkeet.

Motorola Mobility (MMI) käsittää mobiilipuhelimet ja set-top-box:it. Mobiilipuhelimet ovat olleet ongelma-alue Motorolalle sen jälkeen, kun RAZR:n menestyksen toistaminen ei onnistunut. Yritys oli vielä vuonna 2007 maailman toiseksi suurin kännykkävalmistaja, muttei tällä hetkellä mahdu edes suurimman viiden joukkoon. Mobiilipuhelimien liiketoiminta on tuottanut massiivisia tappioita.

Uusi johto on onnistunut kääntämään kurssin lyömällä vetoa Android-käyttöjärjestmän puolesta, mikä onkin onnistunut. Mobiililiiketoiminta oli viime vuonna enää lievästi tappiollinen.

Set-top-boxit on tasainen business, joka on tuottanut viime vuodet tasaista liikevaihtoa ja 5 - 7% EBIT marginaalin. TV-päätelaitteiden markkina kehittyy kiivaasti eikä selvää voittajaa ole vielä tiedossa. En näe MMI:llä selkeää kilpailuetua, joka suojaisi liiketoimintaa, joten sen tulevaisuutta on vaikea ennustaa.

MMI oli viime vuonna lievästi tappiollinen. Laskeskelin että tuottaakseen 10% vapaan kassavirran suhteessa ostohintaan, MMI:n vapaan kassavirran pitäisi kasvaa lähes miljardiin dollariin, mikä vaatisi mobiilipuhelimien tuloksen merkittävää paranemista. Älypuhelinmarkkina ja Android ovat kyllä kovassa kasvussa, mutta Android-käyttöjärjestelmän avoimuuden takia on hyvin vaikea ennustaa keneltä nuo laiteet ostetaan. En näe tälläkään alueella selvää kilpailuetua, jonka avulla MMI pystyisi pitämään asemansa Android-puhelimissa.

MMI:hin sijoittava lyö vetoa yrityksen voitosta kahdella teknologia-alueella, joissa yritys on samalla viivalla muiden kanssa ilman selkeää kilpailuetua. Osakkeen hinnassa on jo mukana ainakin kohtuullinen menestyminen molemmilla alueilla. Päätin siksi myydä MMI:n osakkeet.

Keskustele arvosijoittamisesta

Tilinpäätös 2010

sunnuntai 2. tammikuuta 2011
Arvosijoitukseni tuottivat 30,6% voittoa vuonna 2010. Euron heikentyminen siivitti tulosta 9,9 prosenttiyksikköä, valuuttavaihteluista puhdistettu tulos oli 20,7%. Kelpo tulos siis!

Kävin vauhdikkaasti kauppaa, puolet salkkuni sisällöstä vaihtui vuoden aikana. Pidin kahta positiota alle vuoden: BP ja InterDigital (IDCC).

BP oli onnistunut spekulointi Meksikonlahden öljyonnettomuuden kustannuksista. Ostin osaketta toukokuussa, kun lehdissä kirjoiteltiin korvausten pakottavan BP:n konkurssiin. Aiemmissa suurissa öljyonnettomuuksissa korvausten määrä oli kuitenkin jäänyt pienehköksi ja maksuajat hyvin pitkiksi, jopa 20 vuotta. Arvioin maksimikustannukset 30 - 40 miljardin dollarin tasolle, mutta BP oli menettänyt arvostaan lähes 100 miljardia - markkina oli ylipessimistinen. Myin osakkeet ennen joulua, kun osakkeen hinta oli palannut normaalille tasolle, eli siis "onnettomuusalennus" oli poistunut. Öljy-yhtiöiden osakkeen hinta riippuu vahvasti öljyn hinnan kehityksestä, eikä minun osaamiseni riitä sen ennustamiseen.

InterDigital (IDCC) lisensioi mobiilialan patentteja (2G, 3G, LTE). Arvioin elokuussa yrityksen fair valueksi noin 42 dollaria. IDCC:n osake saavutti tuon tason joulukuussa ja myin sen pois.

InterDigital ja Nokia käyvät Yhdysvalloissa oikeustaistelua (US Internal Trade Commission, ITC). ITC tekee päätöksensä todennäköisesti ensimmäisen kvartaalin aikana. Jos IDCC voittaa, niin fair value kohoaa 76 dollariin. Jos IDCC häviää, niin kurssi saattaa laskea tasolle, jolla 42 dollarin fair value on jälleen houkutteleva. Osake saattaa siis vielä palata salkkuuni.

Etsin tänä vuonnakin osakkeita, jotka saa reilulla alennuksella ja jotka myyn 1 - 2 vuoden kuluessa toivottavasti voitolla...

Lähetä viesti arvosijoittamisesta

Tervetuloa uuteen blogiin!

lauantai 1. tammikuuta 2011
0 kommenttia

Olen arvosijoittaja, sijoitan substanssiarvon ja todistetun kassavirran perusteella. Blogissani jaan ajatuksia analysoimistani uusista kohteista ja salkun sijoituksiin liittyvistä tapahtumista ja tietysti salkun muutoksista.

Palaute on tervetullutta. Hienointa olisi löytää uusia arvosijoittajia verkostooni - sijoitusten kaivelu yhdessä tuottaa tehokkaammin tuloksia.

Mitä salkussani on?

Österreichische Post AG
LLoyds Banking Group
NRG Energy (NRG)
West Marine (WMAR)
Prestige Brands Holdings (PBH)
Freenet
Motorola (MOT)
Party Gaming
Drillisch
Danier Leather
Retail Holdings
Hornbeck Offshore Services (HOS)
Birner Dental Management Services (BDMS)
Kreikan joukkovelkakirjoja, erääntyy 2013

Kohteeni ovat melkein aina tylsällä alueella toimivia pienehköjä yrityksiä, jotka ovat syystä tai toisesta jääneet vaille sijoittajien huomiota. Sijoitan länsimaisiin yrityksiin, tällä hetkellä salkussani ei ole suomalaisia yrityksiä ollenkaan. 

Omistan myös ETF:iä ja korkean luottoluokituksen joukkovelkakirjoja. Keskityn tässä blogissa kuitenkin arvosijoituksiini. Ehkäpä kirjoitan jonain päivänä koko salkkuni asset allocaatiosta - varsinkin jos saan palautetta että aihe kiinnostaisi.

Miten sijoitan?

Etsin aliarvostettuja kohteita, joiden hinnan uskon korjaantuvan 1 - 2 vuodessa.

Sijoituskohteiden löytäminen on työlästä. Käyn tyypillisesti läpi 10 - 20 osaketta ennen kuin löydän kohteen, johon kannattaa tutustua tarkemmin. Osakkeen perusteellinen analyysi vie helposti kokonaisen työviikon ja siltikin usein löytyy sijoituksen estävä vika.

Hyvän kohteen tunnusmerkit:

- vähintään 40% alihinnoiteltu
- arvioitu voitto on selkeästi suurempi kuin mahdollinen tappio
- selkeä syy minkä takia alihinnoittelu poistuu 1 - 2 vuoden sisällä

Esimerkki. Yrityksellä on niin paljon käteistä, että liiketoiminnan saa pilkkahintaan. Vahva vapaa kassavirta ja käteinen rajaavat mahdollisen tappion -20%:iin, mutta mahdollinen voitto on 50% - 100% seuraavan 2 vuoden sisällä. Yrityksen pahin kilpailija on juuri mennyt konkurssiin, minkä takia yritys voi nostaa hintoja ja sitä kautta kannattavuuttaan, mikä korjaa hintaa.

Minulle tärkeimmät tunnusluvut yrityksen arviointiin ovat:

- EV/EBIT
- Free Cash Flow yield
- Cash + short term investments - total liabilities

Tunnusluvut ennustetaan seuraaville vuosille - historiallisella datalla ei ole paljoakaan arvoa käyvän hinnan arvioinnissa.

Pelkkien tunnuslukujen perusteella ei kuitenkaan juuri koskaan kannata sijoittaa. Useimmiten yritys on halpa syystä, ehkäpä nykyinen tulos on poikkeuksellisen korkea, kilpailukyky on rapautunut tai konkurssi uhkaa. Kalliilta näyttävä yritys voikin olla halpa, koska jokin muuttaa tuloksentekokyvyn korkeammaksi.

Arvosijoittaja pyrkii kärsivällisellä analyysillä todistamaan riittävällä varmuudella, että kohde on hinnoiteltu väärin. Hyvä analyysi vastaa seuraaviin kysymyksiin:

- Onko yritys hinnoiteltu väärin?
- Miksi yritys on hinnoiteltu väärin?
- Miksi ja milloin hintavääristymä korjaantuu?

Sijoituskohteet ovat harvinaisia helmiä, joiden löytämiseksi saa tehdä tosissaan töitä. Useimmiten vastaukset ylläoleviin kysymyksiin eivät ole tyydyttäviä, ei ainakaan riittävällä varmuudella.

Seuraan kohteitani tiiviisti. Myyn kohteen siinä vaiheessa kun alkuperäinen sijoitusteesini ei enää pidä paikkaansa - joko siksi että aliarvostus on poistunut tai siksi että totean tehneeni virheen.

 Keskustele arvosijoittamisesta