Nykyisessä ja 90-luvun alun tilanteessa on kuitenkin muutama merkittävä ero:
- Valuutta oli liira
- Italian kasvu oli 90-luvulla nopeampaa kuin nykyään
- Italian budjettivaje oli 10 prosenttia 90-luvun alussa
- Budjettivaje on tänään noin 4 prosenttia
- 90-luvun alkun lainojen maksuaika oli vain 1-3 vuotta, minkä takia Italia joutui vuosittain löytämään rahaa yli puolen lainakannan uusintaan.
- Nykyinen lainakanta on suurelta osalta pitkäaikaisia 20-30 vuoden papereita, minkä takia vuosittain tarvittavan uuden rahan määrä on paljon 90-lukua pienempi
- Italian taloudenpito 80-luvulla oli lähes katastrofaalista. 80-luvun alussa velka ja budjettialijäämä olivat melkein nollassa ja kymmenen vuoden sisällä päästiin 120% velkaan ja 10% alijäämään.
- 2000-luvun budjettivaje on pysynyt huomattavasti järkevämmissä lukemissa
Jutun perusteella Italian tilanne ei näytä läheskään niin pahalta kuin median ja markkinan reaktio antaisivat ymmärtää.
Kuva: © Andrea Damm / pixelio.de. Kuvien lähde: http://www.pixelio.de/.
2 kommenttia:
Tässä hieman lukemista miten tuo Italian talous on hoidettu: http://www.dailymail.co.uk/news/article-2021982/UK-frets-MPs-expenses-corrupt-politicians-belief.html
Noista EU-"huijaus" jutuista (hammaslääkäri saannut EU:lta 80 milj€ tukea ja ostanut 56 urheiluautoa) ei ole kovin paljon uutisoitu täällä Suomessa, olisi ihan mielenkiintoista nähdä joku "top-ten" isoimmista huijauksista ja vähän arvioita paljon EU rahaa käytetty "väärin"(uskon että myös muut etelän maat ovat osanneet tuon pelin, ehkäpä joku pohjoismaissakin olisi onnistunut?).
Heh:) EU:n PIGS-maille jakamia tukiaisia ei ole viime aikoina juurikaan ruodittu mediassa, koska velkapaketit ovat olleet polttopisteessä. Kuitenkin velkojen takaamisen lisäksi EU-budjetista virtaa mittavia summia noihin maihin, mistä Suomikin EU-nettomaksajana kontribuoi osan.
Huijauksista olisi kiva saada edes jonkinmoinen kokonaiskuva, eli siis kuinka suuri osa tuesta valuu huijareille. Seuraan päivittäin Financial Timesia ja Frankfurther Allgemeinea, jotka ovat mielestäni Euroopan parhaat talouslehdet. EU-tukihuijauksista on ollut ajoittain juttuja, mutta en muista nähneeni tilastoa kokonaistilanteesta.
Itse veikkaan että suoranaisen huijauksen sijasta suurempi ongelma EU-tuissa on taloudellisesti kannattamattoman liiketoiminnan ylläpitäminen tai kasvattaminen, mikä lienee yleinen ongelma valtion tuissa ja pätee myös Suomessa - verorahat uppoavat kankkulan kaivoon.
Lähetä kommentti