Digian 2Q Tulos

keskiviikko 24. elokuuta 2011
Digia 2Q Tulos
Pari viikkoa sitten julkaistu tulos oli selvästi huonompi kuin olin odottanut. Digia antoi tulosvaroituksen kesäkuun lopussa, minkä takia odotukseni eivät olleet korkealla, mutta silti Mobile Solutions -yksikön uusien YT-neuvotteluiden käynnistyminen yllätti. Sinänsä yrityksen arvostus näyttää viimeisenkin heikennyksen jälkeen halvalta, jos Enterprise Solutions jatkaa kasvuaan ja jos kannattavuus pysyy viime vuosien tasolla.

Digia teki massiivisen 27,9 miljoonan tappion. Suurin osa syntyi liikearvon alaskirjauksista, joka on puhtaasti laskennallista.  Ilman alaskirjauksia tappio oli 2,6 miljoonaa euroa ja sen aiheuttivat irtisanomisista johtuvat 3,2 miljoonan euron kulut. Huolestuttavaa tuloksessa oli Enterprise Solutions -yksikön kannattavuuden puolittuminen.

Laskin Digian arvostukselle kaksi vaihtoehtoa:

- Mobile Solutions jatkaa toimintaansa 40 prosentilla viime vuoden henkilöstöstä, mikä tarkoittaisi sitä että nyt käynnistyneissä YT-neuvotteluissa irtisanotaan maksimimäärä työntekijöitä ja että sen jälkeen loput saadaan myytyä projekteihin. Yrityksen vuoden 2010 korjattu EV/EBIT on sen jälkeen 5,4. 

- Mobile Solutionsin liiketoiminta putoaa nollaan, jolloin EV/EBIT on 7,1.

Molemmissa tapauksissa yrityksen arvostus on halpa. Jos Digia jatkaa viime vuosien ripeää kasvutahtia ja säilyttää hyvän kannattavuuden, niin erittäin halpa.

Enterprise Solutionsin kehitys kuitenkin huolestuttaa. Liikevaihdon kasvu viime vuodesta oli ripeä 8,8 prosenttia, mutta tulos puolittui. Yrityksen johto näkee yksikön tulevaisuuden ruusuisena ja selittää tuloksen laskun työvoiman vaihtuvuuspiikillä ja tuotteiden, joiden kate on tyypillisesti paljon projekteja korkeampi, myynnin hidastumisella.  

Yhden kvartaalin perusteella ei kannata lähteä tekemään johtopäätöksiä yrityksen kannattavuudesta. Uskon johdon analyysiin ja pidän osakkeet. Jos tulostaso ei kuitenkaan parane muutaman seuraavan kvartaalin aikana, niin tilanne täytyy analysoida uudelleen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Digia on aika herkkä pistämään porukkaa pihalle. Olin sattuneesta syystä paikalla yksissä lukuista yt-neuvotteluista. Johtajat olivat päätyneet rahasummaan, joka pitäisi saada säästettyä ja se edellytti muutamaa irtisanomista ja ison porukan lomauttamista. Puhuttiin loppojen lopuksi aika pienestä summasta. Työntekijöistä löytyi yllättävää solidaarisuutta ja yhteishenkeä ja he ehdottivatkin, että kaikki luopuvat lomarahoistaan ja tämä summa vastaa säästötavoitetta eikä ketään tarvitsisi irtisanoa tai lomauttaa. Silloinen toimitusjohtaja vastasi: "Ei meillä rahasta ole pulaa!". Niinpä...

Anonyymi kirjoitti...

Edellinen kommentoija taitaa tarkoittaa vuoden 2003 neuvotteluita.

Lähetä kommentti