Pätäkkää hammashoidolla

tiistai 29. maaliskuuta 2011

© Jerzy Sawluk / pixelio.de

Birner Dental Management Services on micro cap -osake, joka on listattu Yhdysvaltain Nasdaq-pörssissä. Birnerillä on yhteensä 64 hammashoitolaa Coloradossa, Arizonassa ja New Mexicossa. Markkina-arvo on vain 36,5 miljoonaa dollaria, joten firma on useimmille institutionaalisille sijoittajille liian pieni.

Birnerin perustivat veljekset, joista toinen on hammaslääkäri ja toinen pankkiiri. Yritys laajeni alkuvaihessa rajusti ostoilla ja otti rohkeasti velkaa, minkä seurauksena firma kävi vuonna 2002 konkurssin partaalla. Sen jälkeen johto tuli järkiinsä, maksoi  velat pois ja rupesi kasvattamaan yritystä kurinalaisesti.

Birner liittää ketjuunsa uusia hammashoitoloita joko ostamalla tai perustamalla uuden. Tyypillisesti uusi hoitola maksaa perustamiskulut takaisin ensimmäisen puolen vuoden aikana ja laitteiden käyttöikä on pitkä, minkä takia hammashoitolat ovat erittäin tuottoisia investointeja. Laajenemisen pullonkaula on taitavien hammaslääkärien puute. Birner on pitänyt laatuvaatimukset kurinalaisesti korkealla ja laajenemistahti on siksi pysynyt muutamassa hoitolassa vuodessa.

Birner on tähän asti tarjonnut vain perushammashoitoa ja ohjannut vaativampia operaatioita tarvitsevat asiakkaat muualle. Birner perusti viime vuoden loppupuolella hammaskirurgiakeskuksen, jolla on tarkoitus laajentaa palvelutarjontaa vaikeampiin operaatioihin. Viime vuonna avautui myös viisi uutta hammashoitolaa, mikä on tuplasti normaalia nopeampi tahti.

Osakkeen arvostus

Birnerin vapaa kassavirta on liikkunut viime vuodet neljän ja viiden miljoonan dollarin välillä. Investoinnit olivat vuonna 2010 poikkeuksellisen korkeat 3,4 miljoonaa (normaali 1-1,5 MUSD), mikä laski vapaan kassavirran 2,4:ään miljoonaan dollariin. Viimeisen viiden vuoden keskimääräinen vapaa kassavirta on 4,1 miljoonaa dollaria. Käytän laskelmissa tuota keskiarvoa, koska se edustaa paremmin todellista investointitahtia. 

Tunnuslukujen perusteella osake on halpa:

- EV = 40,5 MUSD

- FCF = 4,1 MUSD

- FCF/EV = 10,4%

- Markkinan kasvuoletus: -2,8%/vuosi (WACC = 7%)

Liiketoiminnan kutistuminen on epätodennäköistä, onhan Birner kasvanut viimeiset kymmenen vuotta keskimäärin 7,6 prosenttia vuodessa, eikä kasvun pysähtymiselle ole vakavaa uhkaa näköpiirissä. Todennäköisemmin kasvu on seuraavat vuodet viiden ja kymmenen prosentin välillä. Osake näyttää siksi reilusti aliarvostetulta.

Neljän ja puolen prosentin osinko takaa kohtuullisen tuoton, vaikka kurssi ei nousisikaan. Valuaation perusteella kurssin merkittävä lasku näyttää aika epätodennäköiseltä.

Mikä saa Birnerin pörssikurssin nousuun?

Birner lienee aliarvostettu pienuuttaan - yritys ei yksinkertaisesti ole riittävän suuri useimmille sijoittajille, eikä firmaa seuraa yksikään analysti. Hammashoidosta ei taida saada aikaan seksikästä tarinaa, joka nousisi otsikoihin, ja yrityksen kasvutahtikin on sen verran hidas, ettei se kasva seuraavien 10 vuoden aikana ulos micro cap -kategoriasta - markkina ei kovinkaan todennäköisesti innostu Birneristä.

Omien osakkeiden osto on kuitenkin katalysti Birnerin pörssikurssille.  Firman johto ostaa omia osakkeita tasaiseen tahtiin pois, mikä nostaa kurssia vaikkei markkina löytäisikään Birneriä.

Aina kun Birner poraa, kilahtaa rahaa kirstuuni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti