Katalyytit: Aika on rahaa

maanantai 21. maaliskuuta 2011

© Klaus-Uwe Gerhardt / PIXELIO

Perinteinen Graham & Dodd  -arvosijoittaja uskoo osakkeen arvostuksen palaavan järkevälle tasolle ennemmin tai myöhemmin - osta halvalla ja odota kunnes hinta korjaantuu. Sijoittaja voi kuitenkin joutua odottamaan hyvin pitkään. Mikä takaa korjausliikkeen, jos markkina ei ole tähänkään mennessä löytänyt osakkeen todellista arvoa?

Katalyytti realisoi osakkeen arvon. Sijoittaja joko saa suoraan pätäkkää kouraan tai osakekurssi nousee yhtiön arvoa vastaavaksi. Katalyytti voi olla yrityksen sisäinen tapahtuma, esimerkiksi pääoman palautus omistajille, tai ulkoinen tapahtuma, kuten vaikka Japanin maanjäristyksen ja ydinonnettomuuden aiheuttamien vahinkojen selviäminen.

Katalyyttien tunnistaminen on tärkeä osa osakeanalyysia. Sijoittaja selvittää mitkä katalyytit  voisivat korjata virheen yrityksen hinnoittelussa ja milloin se voisi tapahtua. Katalyytin todennäköisyyden arviointi on usein yksi vaikeimpia osia analyysissä. Oston jälkeen yrityksen kehitystä voi seurata katalyyttien toteutumisen kautta.

Aika on rahaa - mitä pidempään pääoma on kiinni sijoituskohteessa sitä enemmän sijoituksen tulee tuottaa. Aika on sijoittajan ystävä vain jos yrityksen markkina-asema on vahva ja sijoitetun pääoman tuotto on korkea, eli siis Buffetmaisissa hyvissä yhtiössä. Arvoyhtiöt ovat kuitenkin usein vain keskinkertaisia yrityksiä, jotka on syystä tai toisesta hinnoiteltu väärin, eikä oman pääoman tuotto kasvata pitkällä aikavälillä yhtiön arvoa niin kuin hyvissä yhtiöissä. Katalyyttien avulla sijoittaja haarukoi todennäköistä sijoituksen kestoa, joka arvoyhtiöissä pitäisi usein olla lyhyehkö 1-3 vuotta.

Pieniin yrityksiin sijoitettaessa katalyyttien tunnistaminen on erityisen tärkeätä.  Riski pysyvästä aliarvostuksesta on suuri, koska analyytikot ja isot rahastot seuraavat pieniä yrityksiä vain harvoin.

TYYPILLISIÄ KATALYYTTEJÄ

Pääoman palautus

Yritys palauttaa pääomaa sijoittajille niin paljon, että sijoitus tuottaa riittävästi vaikka osakekurssi ei nousisikaan. Salkussani Retail Holdingsin katalyytti on pääoman palautus. Yrityksen omistajat ajavat sijoitusten realisointia ja yrityksen lopettamista. Retail Holdingsin omistusten arvo on varovasti arvioituna reilusti suurempi kuin yrityksen markkina-arvo.

Yritys ostetaan

Tyypillisesti yrityksen ostaja joutuu maksamaan 20–30 prosenttia markkina-arvoa korkeamman hinnan, jotta omistajat suostuvat myymään. Jättipotti osuu kohdalle, jos yrityksestä syntyy kilpalaulanta. 

Mikä tahansa yritys voidaan ostaa ja halvan arvostuksen yritys vielä todennäköisemmin, minkä takia tämä katalyytti pätee teoriassa aina. Käytännössä analyysissä täytyy löytää syitä, miksi osto on todennäköinen. Sijoittajan pitää ymmärtää kuka voisi ostaa yrityksen, mikä vuoksi, miten yritys sopisi mahdollisten ostajien assetteihin jne.

Omien osakkeiden ostaminen

Omien osakkeiden ostaminen korottaa osakkeen hintaa. Salkussani Danier Leatherin ja Birner Dental Managementin katalyytti on omien osakkeiden ostaminen.

Tuotto-odotuksen ylittävä osinko

Jos yritys maksaa osinkoa, joka ylittää sijoittajan tuotto-odotuksen, niin muuta katalyyttiä ei tarvita. 

Salkussani oleva Freenet AG maksaa 10 % osinkoa. Osinkotuotto ylittää tärkeimpien indeksien tuotto-odotuksen ja Freenetin osingonmaksu on kestävällä pohjalla.

Kannattava kasvu

Kasvava yritys kerää huomiota ja sijoittajia ennemmin tai myöhemmin. Jos markkina-asema on vielä riittävän vahva, niin perinteinen buy and hold toimii. Tällaisia yrityksiä on kuitenkin harvassa ja niiden tunnistaminen riittävällä varmuudella vaatii aikamoista analyysiä.

Minun salkussani Prestige Holdings ja Motorola Solutions kuuluvat tähän ryhmään. Salkussani olevat ”hyvät yhtiöt” ovat lähes kaikki tällaisia, mutta en kirjoita blogissa hyvistä yhtiöistä – ainakaan vielä.

Ulkoinen tapahtuma

Suuri osa katalyyteistä kuuluu tähän kategoriaan. Jokin ulkoinen tapahtuma vaikuttaa osakkeen hintaan. 

Salkussani:
  • NRG Energy NRG: maakaasun hinta palaa normaalitasolle
  • Freenet AG: älypuhelinsopimusten myynnin räjähdysmäinen kasvu
  • Party Gaming: pokerin laillistaminen ja Yhdysvaltojen markkinan mahdollinen avautuminen uudelleen
  • Drillisch: älypuhelinsopimusten myynnin räjähdysmäinen kasvu
  • Hornbeck Offshore Services: öljynporauksen käynnistyminen uudelleen Meksikonlahdella

Reilu tulosparannus

Yrityksen tulos paranee rutkasti syystä tai toisesta ja markkina ei ole sitä vielä huomannut. Salkussani olevan Berentzen Gruppen tulos paranee reilusti seuraavien parin vuoden aikana ja uskon osakkeen kurssin nousevan mukana.

YHTEENVETO: KOLME TÄRKEÄÄ KYSYMYSTÄ


Osakeanalyysin tulee tuottaa vastaus seuraaviin kysymyksiin:
  • Onko yritys hinnoiteltu väärin?
  • Miksi yritys on hinnoiteltu väärin?
  • Miksi ja milloin hintavääristymä korjaantuu?

Viimeisen kysymyksen vastaus on lista katalyyttejä ja niiden arvioitu ajoitus. Usein vastaukset nivoutuvat yhteen. Esimerkiksi jos sijoittaja uskoo Japanin ydinonnettomuuden laskeneen japanilaisten osakkeiden hintoja suhteettomasti verrattuna todellisiin tuhoihin, niin katalyytti on ydinvoimalan saaminen hallintaan ja onnettomuuden painuminen unohduksiin.

Katalyytit ovat minun sijoitustyylini ytimessä. En sijoita koskaan osakkeeseen, jolle en ole löytänyt todennäköisiä katalyyttejä. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Katalysti ja analysti ovat eittämättä lystejä termejä, mutta analyst on suomeksi analyytikko ja catalyst on katalyytti

Pluto

Arvosijoittaja kirjoitti...

Heh:) Korjasin tekstistä lystit lyyteiksi...

Lähetä kommentti