Kymmenen prosentin osinko?

torstai 3. maaliskuuta 2011

Osinko ei ole minulle sijoituskohteen valinnassa tärkein kriteeri, mutta kymmenen prosentin osinkoa maksavaa yritystä ostan kuitenkin heti jos:

- osingonmaksu on terveellä pohjalla ja lisää on tiedossa seuraavinakin vuosina 

- yritys vähintäänkin säilyttää reaalisen arvonsa jatkossa

Osakemarkkinan nimellinen tuotto on ollut viimeiset sata vuotta keskimäärin 8-12 prosenttia per vuosi lukuisten tutkimusten perusteella.  Kymmenen prosentin osinko vastaa tuota keskituottoa, ja sen saa plakkariin pörssin liikkeistä riippumatta, ainoastaan yrityksen osingonmaksukyvyn säilyminen ratkaisee. 

Ennen tuon 8-12 prosentin keskituoton hehkuttamista on kuitenkin hyvä huomioida, että pörssikurssit ovat nousseet reilusti vuoden 2009 tasolta ja monet markkinat alkavat olla kalliita - rationaalinen tuotto-odotus tällä hetkellä on pienempi kuin 8-12 prosenttia.

Indeksit alkavat olla kalliita

Arvioin vuoden alussa tärkeimpien indeksien arvostusta TMCap/GDP -menetelmällä, josta ehkä joskus vielä kirjoitan tässä blogissa. Alla olevassa taulukossa ovat tärkeimpien markkinoiden tuottoennusteet seuraaville 5 vuodelle:
















Ennusteen perusteella yksikään laaja indeksi ei tuota kymmentä prosenttia per vuosi.

Menetelmiä indeksien hinnoittelun arviointiin on roppakaupalla, eikä yllä oleva tulos ole missään nimessä absoluuttinen totuus. Roima kurssinousu vuoden 2009 jälkeen ja viime vuosien suuret rahavirrat kehittyviin maihin kuitenkin tukevat ennustetta.

Warren Buffettia lainaten:

"It is better to be approximately right than precisely wrong"

Freenet ilmoitti maksavansa tänä vuonna 10 prosentin  osinkoa

Freenetin kilpailija Drillisch korotti osinkonsa 7 prosenttiin, josta kirjoitin pari viikkoa sitten. Samassa postissa kerrottiin molempien yritysten businessmallista, joten en puutu enää siihen tässä.

Freenet kasvoi 2000-luvulla ostamalla kilpailijoitaan ja hinnoittelemalla aggressiivisesti. Yrityksen markkinaosuus kasvoi 90 prosenttiin puhelinliittymien välityksestä. Markkinan saturoiduttua ja kasvumahdollisuuksien kuihduttua Freenet on keskittynyt kannattavuuden parantamiseen, minkä takia asiakkaiden määrä on ollut viimeisen vuoden ajan laskussa.

Asiakaskato on hidastunut viime aikoina ja arvioin sen päättyvän tämän vuoden loppuun mennessä.  Freenet tekee lähes kaiken voiton älypuhelimille myytävillä kalliimmilla liittymillä. Älypuhelinten myynti on vankassa kasvussa, joka tullee parantamaan Freenetin kannattavuutta.

Freenetin vuoden 2011 arvioitu vapaa kassavirta:

- EBITDA:                                318 M
- Capex:                                  126 M
- Korkokulu:                              43 M
- Verot:                                     16 M
- Vapaa kassavirta:                  133 M

Osinkoon kuluu 102 miljoonaa, joten vaikka käyttäjämäärien hupeneminen jatkuisi arvioitua pidempään, niin yrityksellä on silti varaa maksaa isoa osinkoa.

Jään odottamaan kymmenen prosentin täräystä tilille.


2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mitä mieltä olet nykytilanteessa Freenetistä? Onko näkemys edelleen postiivinen? Mitä mieltä hinnasta? Osakehan nousi tuossa muiden mukana, mutta nyt viime päivinä hieman heilahdellut alaspäin. Yrityksenä vaikuttaa mielenkiintoisen yksinkertaiselta.

Arvosijoittaja kirjoitti...

Freenet lienee tuottanut viime vuonna vapaata kassavirtaa noin 230 miljoonaa (tulos julkaistaan 23.03). Tuolla kassavirralla yhtiö on halpa: FCFF/EV = 12%.

Johto vihjaili viime vuoden aikana jatkuvasti osingon nostosta ja firma ylitti kaksi kertaa antamansa ennusteen. Veikkaan että vuoden 2011 osinko asettuu jonnekin haarukkaan 0,9 - 1,0 Euroa, mikä nostaa osingon 9-10 prosentin haarukkaan.

Alhainen arvostuskerroin johtunee siitä, että yhtiön asiakasmäärät ovat parin viime vuoden aikana olleet laskussa. Tuo lasku on jatkuvasti hidastunut ja viimeisin puolen vuoden aikana oli merkkejä alkavasta kasvusta. Tästä saadaan lisää tietoa tuloksen yhteydessä. Jos käyttäjämäärät kääntyvät kasvuun, niin arvostus noussee mielekkäämmälle tasolle.

Näen Freenetin lähes riskittömänä sijoituksena. Jos käyttäjämäärät lähtevät kasvuun, pörssikurssi vähintäänkin tuplautuu. Jos ei, niin osinko on 8-10 prosenttia vuosiksi eteenpäin.

Freenet ei kuitenkaan ole hyvä yhtiö, johon voi unohtaa rahat kiinni vuosikymmeniksi. Johto on mielestäni korkeintaan keskinkertainen, yrityksen tulevaisuus on tiukasti sidottu mobiilimarkkinan kehitykseen Saksassa ja brick and mortal -lähtöinen jakelu voi jossain vaiheessa korvaantua kokonaan nettimyynnillä. Veikkaan itse pysyväni kiinni osakkeessa muutaman vuoden ajan. Freenetin tekee houkuttelevaksi valtava vapaa kassavirta, 8-10% osinko, suuri aliarvostus ja Saksan regulaattorin suoja liiketoiminnalle.

Lähetä kommentti