Freenet AG and Drillisch AG välittävät mobiililiittymiä Saksassa, jossa operaattorit myyvät 75% liittymistä ja välittäjät 25%. Freenet:in markkinaosuus liittymien välityksestä on 90% ja Drillischillä on loput. Minulla on salkussani molempia osakkeita.
Saksan kilpailuvirasto avasi 2000-luvun alussa kännykkäliittymien myynnin kilpailulle. Operaattorit joutuvat myymään liittymiä kolmansille osapuolille hintaan, joka on myyntihinta miinus kohtuullinen alennus. Tämä synnytti suuren määrän yrittäjiä, ala keskittyi hiljalleen viime vuosien aikana ja jäljellä ovat enää nuo kaksi edellämainittua.
Markkina on saturoitunut ja molempien business on vakaata. Aiempien vuosien yritysostojen takia tulokset näyttävät todellisuutta heikommilta investointeja reilusti suurempien poistojen takia. Molempien vapaa kassavirta on osakkeen hintaan nähden huomattavan korkea, eikä järkeviä investointeja ole juuri näkyvissä - on aika ruveta palauttamaan pääomaa omistajille. Freenet on jo aiemmin ilmoittanut aikovansa korottaa osinkoa ja nyt Drillisch seuraa korottamalla osinkoa 70%.
Drillisch omistaa 15,5 miljoonaa Freenetin osaketta, joiden markkiarvo on 135 miljoonaa euroa. Drillisch:in markkina-arvo on 371 miljoonaa euroa ja EV/EBIT on vain noin 6.
Drillisch näyttää mahdolliselta ostokohteelta Freenetille. Saksan kilpailuvirasto tuskin estäisi kauppaa, koska mobiilioperaattoreilla (Vodafone, T-Mobile, E-Plus, O2) olisi yhä hallussaan 75% markkinasta.
Saksalaisten mobiililittymien ARPU (keskimääräinen liikevaihto per asiakas) on laskenut viime vuosina tasaisesti, mikä on pitänyt välittäjien pörssikurssit alhaalla. Molemmat yritykset tekevät liikevoittonsa käytännössä kalliilla sopimuksilla. Älypuhelinten myynnin räjähdysmäinen kasvu lisää kalliimpien liittymien myyntiä ja kasvattanee yritysten tuloksia vuonna 2011.
Molemmat yritykset ovat "equity bondeja" - kovia osingonmaksajia, joiden liiketoiminnan riski on vähäinen. Salkussani vielä Itävallan posti kuuluu samaan kategoriaan.
Yrityksen voittojen käyttö kertoo enemmän johdosta kuin mikään muu julkisesti saatavilla oleva tieto. Hyvä johto käyttää pääomaa omistajia hyödyttävällä tavalla. Huono johto tuhoaa yrityksen arvoa hölmöillä investoinneilla, maksamalla itselleen valtavia palkkioita tai muilla virheillä.
Olisin huolestunut, jos Drillisch tai Freenet ilmoittaisivat käyttävänsä vapaan kassavirtansa uusiin investointeihin - pääoman palauttaminen lienee paras ratkaisu.
Osingon suuruus ei ole minulle avainkriteeri sijoitusten valinnassa, vaikka osinko Drillisch:in ja Freenet:in kohdalla onkin mittava. Tärkeämpää on miten yrityksen johto käyttää vapaata kassavirtaa - osinko ei ole ainoa tapa hyödyttää omistajia vaikka suomalaisesta sijoituskeskustelusta saattaa sellainen kuva jäädä.