Pudotuspeli salkusta (+ Q3 Tulokset)

maanantai 14. marraskuuta 2011
Pudotuspeli salkusta (+ Q3 Tulokset)
Ostin elokuun romahduksen jälkeen reilusti lisää osakkeita, minkä takia käteisen osuus koko salkusta putosi kahteenkymmeneen prosenttiin. Pörssikurssit ovat viime aikoina nousseet rajusti ja siksi käteisen osuus alkaa olla nyt vaarallisen pieni. Analysoin salkkuni yritysten kolmannen kvartaalin tulokset ja etsin myyntikohteita.


Pyrin pitämään vähintään kaksikymmentä prosenttia salkustani käteisenä tai AAA-luokitelluissa velkakirjoissa. Muut sijoitukset valitsen kohteiden meriittien perusteella. Käteistä kertyy enemmän, kun osakkeiden hinnat ovat korkealla ja hyviä kohteita ei tahdo löytyä. Ennen elokuun romahdusta salkustani 28 prosenttia oli käteisenä. Nyt kurssinousun jälkeen käteistä on enää 14 prosenttia, mikä ei jätä varaa ostaa lisää halvalla, jos Herra Markkina päättää taas käynnistää alennusmyynnin. 

Käyn tässä jutussa sijoitusteni tilanteen läpi ja päätän, mitkä kohteet muutan käteiseksi.

Danier Leather Q3: ei yllätyksiä

Danier Leatherin tulos parani jonkin verran, mutta liikevaihto laski kuutisen prosenttia. Yritys osti 50 000 omaa osaketta takaisin ja toinen samansuuruinen erä on vielä luvassa tänä vuonna. Danierin kirjanpitoarvo on kasvanut kymmenisen prosenttia viimeisen puolentoista vuoden aikana, joten firman arvo kasvaa vaikka pörssikurssi onkin pysynyt paikallaan.

Danierilla on kassassa 12 miljoonaa Kanadan dollaria, mikä vastaa noin neljännestä markkina-arvosta. Kassa on kolmannen kvartaalin lopussa alimmillaan, koska Danier investoi keväällä talven mallistoon, joka myydään talven aikana. Nuo 12 miljoonaa ovat siis lähes kokonaan ylimääräistä pääomaa, jonka Danier voisi palauttaa sijoittajille. Jään odottamaan, että Danier ilmoittaa kevääseen mennessä uudesta omien osakkeiden osto-ohjelmasta.

Tuomio: Pidetään. Danier on reilusti aliarvostettu, tappioriski on pieni ja firma ostaa koko ajan omia aliarvostettuja osakkeitaan takaisin.

Motorola Solutions Q3: lisää hyviä uutisia

Motorola Solutions korotti vuoden 2011 ennustettaan jo kolmannen kerran tänä vuonna. Johto uskoo nyt liikevaihdon kasvavan seitsemän prosenttia ja käyttökatteen asettuvan 16,5 prosenttiin. 

Irrottautuminen Motorola Mobilitystä on onnistunut suunniteltua nopeammin, Networks saatiin myytyä Nokia Siemens Networksille ja liiketoiminta kasvaa ennustetta nopeammin länsimaiden budjettiongelmista huolimatta. 

Yritys osti viime kvartaalissa viisi prosenttia omista osakkeistaan takaisin ja johto on sitoutunut palauttamaan suurimman osan vapaasta kassavirrasta osinkoina ja ostamalla omia osakkeita.

Tuomio: Pidetään hyvin pitkään. Motorola Solutions on ilmiselvästi hyvä yhtiö, jolla on erittäin vahva kilpailuasema ja taitava johto. Turvallisuusratkaisuja tarvitaan jatkossakin ja niiden kysyntä ei juurikaan kärsi lamasta tai valtioiden budjettiongelmista – turvallisuudesta  ei tingitä!

Digia Q3: kannattavuus toipunut selvästi

Digia kävi läpi uudet YT-neuvottelut kolmannen kvartaalin aikana ja niiden seurauksena tänä vuonna yli 400 työntekijää jättää yrityksen. Kannattavuus nousi kolmannessa kvartaalissa edellisten vuosien tasolle. Johto arvioi kannattavuuden jäävän neljännessä kvartaalissa hieman heikommaksi, mutta kuitenkin reilusti Q1-Q2 tasoa korkeammalle.

Kirjoitin edellisen  tuloksen yhteydessä, että Enterprise Solutions –yksikön tuloksentekokyky on ratkaisevaa sijoituksen kannalta. Päätin pitää osakkeet, koska uskoin kannattavuuden palaavan tämän vuoden ensimmäistä puoliskoa reilusti korkeammalle tasolle. Jään tarkkailemaan kannattavuuden kehitystä.

Tuomio: Pidetään. Sijoitusteesi on kuitenkin heikentynyt ratkaisevasti, koska Mobile Solutions –liiketoiminta kärsi reilusti arvioitua enemmän.  

Retail Holdings Q3: dollarin arvosta sijoituksia 66 sentillä

Retail Holdings maksoi viime kuussa kahden ja puolen dollarin pääomanpalautuksen, mikä tuotti omistajille mukavan 15 prosentin pikavoiton. Yrityksen omistusten arvo laski jonkin verran syyskuusta. Nykyisellä pörssikurssilla 17,25 saa ostettua 26 dollarin arvosta sijoituksia ja viiden dollarin option.

Tuomio: Pidetään. Osake on vielä reilusti aliarvostettu ja lisää pääomanpalautuksia lienee tulossa kunhan omistuksia myydään.

Tucows Q3: vauhdikas kasvu jatkuu

Tucowsin Q3-liikevaihto kasvoi 18 prosenttia viime vuodesta, mikä on hämmästyttävää siihen nähden että osakkeen arvostuksen perusteella markkina odottaa Tucowsin kutistuvan. Yhtiö kertoi aikovansa ostaa seuraavan vuoden aikana 3,8 miljoonaa omaa osakettaan (7 % osakkeista) takaisin. Yhtiön osake on rajusti aliarvostettu, joten nuo takaisinostot nostavat osakkeen arvoa. 

Domain-nimiä hallinnoiva ICANN on tänä vuonna päättänyt sallia roppakaupalla uusia päätason lyhenteitä, mikä kasvattanee domain-nimien kysyntää entisestään. Tucowsin liiketoiminta oli jo valmiiksi kovassa kasvussa ja uudet nimet lisäävät vauhtia.

Tuomio: Pidetään. Tucowsilla on hämmästyttävän vahva kilpailuasema ja liikevaihto kasvaa nopeasti. Siitä huolimatta osaketta saa pilkkahintaan – pitikö markkinan olla tehokas?

Freenet Q3: lisää hyviä uutisia

Freenet kasvatti vuoden 2011 ennustettaan liikevaihdosta ja vapaasta kassavirrasta jo toisen kerran tänä vuonna. Yhtiö ennustaa vapaaksi kassavirraksi 230 miljoonaa euroa, mikä on 13,7 prosenttia nykyisestä 1,68 miljardin yritysarvosta. Osingonnosto tämän vuoden 80 sentistä näyttää hyvin todennäköiseltä. Yhtiö kertoo vuoden 2011 osingon suuruudeksi 40-60 prosenttia vapaasti kassavirrasta, mutta vähintään 80 senttiä. Osinko 230 miljoonan vapaasta kassavirrasta olisi tuolla kaavalla 80-107 senttiä!

Tuomio: Pidetään. Ensi vuonna on luvassa taas yli 10 prosentin osinko. Freenetin kilpailuasema on vahva ja sijoituksen tappioriski on pieni.

Hornbeck Offshore Q3: ikävä yllätys


Kerroin aiemmin, että Meksikonlahden  öljynporauksen käynnistyminen on Hornbeckin osakkeen hinnan katalyytti. Nyt poraus on lähtenyt uudelleen käyntiin ja laivoista on pula, minkä takia Hornbeckin sopimusten päivähinnat ovat nousseet jo takaisin vuoden 2008 tasolle. Reilusti paremmat päivähinnat alkavat näkyä tuloksissa toden teolla muutaman seuraavan kvartaalin aikana sitä mukaan kuin sopimuksia uusitaan – katalyytti toteutuu ja osakkeen hinta onkin noussut viime aikoina mukavasti.

Valitettavasti Hornbeckin johto päätti aloittaa uuden 700 miljoonaa dollaria maksavan laivojenrakennusohjelman. Yritysarvoltaan 1,5 miljardin dollarin yritykselle tuo ohjelma on erittäin suuri, minkä takia Hornbeck joutuu hakemaan osan rahoituksesta osakeannilla. Vielä syyskuussa Hornbeck mainosti, että uusia kasvuinvestointeja ei ole vähään aikaan luvassa, joten sijoittajalle suunnanmuutos tuli aikamoisena yllätyksenä. 

Omistajalle uudet suuret investoinnit ja osakekannan kasvu ovat huono uutinen. Hornbeckilla ei ole mielestäni kestävää kilpailuetua, minkä takia investoinnit eivät tuota yhtään sen enemmän kuin kilpailijoilla – kuka tahansa jolla on sopivia laivoja Meksikonlahdella voi myydä niitä noilla päivähinnoilla. Uudet investoinnit kasvattavat sijoituksen riskiä ja päästävät uusia omistajia mukaan alihintaan. 

Luottamukseni yrityksen johtoon on kadonnut. Päätin kuitenkin pitää osaketta vielä muutaman kvartaalin, koska osakkeen hinta ei ole vielä noussut tuloksentekokykyä vastaavalle tasolle. Vuonna 2008 Hornbeckin osake kurssi kävi 60 dollarissa. Nykyisellä aluskannalla Hornbeck pystynee tuottamaan tuplasti paremman tuloksen kuin 2008, joten osakkeessa lienee vielä melkoisesti kasvunvaraa nykyisestä 32 dollarin hinnasta.

Meksikonlahdelta poistui kriisin aikana laivoja, joista ainoastaan osa palaa, ja öljy-yhtiöt rakentavat aikamoisen määrän uusia porauslauttoja lähivuosina, minkä takia laivojen kysyntä ja päivähinnat pysynevät korkealla muutaman vuoden ajan. 

Tuomio: pidetään pitkin hampain.

Berentzen Gruppe Q3: saneeraus etenee

Berentzenin saneeraus etenee mukavasti ja osake on halpa: P/E = 5, EV/EBITDA = 1.

Tuomio: pidetään.

Birner Dental Q3: ei yllätyksiä

Uuden hammaskirurgisen yksikön palvelujen myynti on käynnistynyt hitaasti, mikä rasittaa yhä Birnerin kannattavuutta. Birnerillä on siitä huolimatta vahva vapaa kassavirta, jolla johto kvartaalin aikana osti omia osakkeita, maksoi osinkoa ja lyhensi yhtiön velkoja. Jään odottamaan, että hammaskirurgisen yksikön liiketoiminta lähtee toden teolla käyntiin.

Tuomio: pidetään.

Prestige Brands Holdings Q3: myyntiin

Kerroin edellisen tuloksen yhteydessä, että harkitsen Prestigen osakkeiden myymistä. Prestige on ostanut viimeisen vuoden aikana kaksi yhtiötä ja johto mainostaa etsivänsä uusia kohteita. Prestigen huhutaan suunnittelevan uusia ostoja yhteistyössä Blackstonen kanssa. Samaan aikaan yhtiön marginaalit ovat kaventuneet ja Johnson & Johnson on aloittamassa uudelleen ongelmien takia markkinoilta vedettyjen tuotteiden myynnin Prestigen avainalueilla.

Tuomio: myydään.

Irlannin lainat

Ostin lainat hiljattain eikä tilanne ole muuttunut.

Tuomio: pidetään.

Kreikan lainat: ”vapaaehtoista” alennusta tiedossa

Lainojen päivän hinta on alle 50 prosenttia, eli siis ”vapaaehtoisen” haircutin alapuolella. Minulta ei ole missään vaiheessa kysytty haluaisinko antaa osan lainasta anteeksi, mistä kieltäytyisin kohteliaasti. Lainat ovat kuitenkin Kreikan lainsäädännön alaisia, minkä takia Kreikan parlamentti voinee halutessaan säätää lain, joka pakottaa minutkin antamaan ”vapaaehtoisesti” puolet anteeksi. Voin siis saada lainoista takaisin joko kaiken, puolet tai vähemmän riippuen siitä, miten Kreikan tilanne kehittyy seuraavan vuoden aikana.

Tuomio: pidetään. Lainojen hinta on tällä hetkellä noin 30 prosenttia nimellisarvosta. Skenaariot, joissa lainasta saa tuota vähemmän takaisin, näyttävät epätodennäköisiltä.

Muu salkku

Strayeria lukuun ottamatta salkkuni hyvien yhtiöiden tilanne on kiitettävä. 

Strayer on hankalassa tilanteessa, sillä uusien opiskelijoiden määrä on laskenut tänä vuonna 15 prosenttia. Strayerin johto uskoo, että taantuma on väliaikainen, ja investoi täyttä häkää uusiin kouluihin samaan aikaan kuin kilpailijat leikkaavat kuluja. Sijoitin Strayeriin, koska uskoin sekä johtoon että opetuksen ensiluokkaiseen laatuun. Pidän siis osakkeet ja toivon, että johto on oikeassa.

Tuomio: pidetään. Tarkoitukseni on pitää hyviä yhtiöitä ajan tappiin, joten myyn vain jos yhtiön laatu on huonontunut pysyvästi tai arvostus karkaa mielettömäksi.

Indeksirahastoista kehittyneiden markkinoiden indeksit ovat vielä ylihinnoiteltuja ja EuroStoxx50 halpa. Viime vuosina indeksirahastot ovat jääneet jälkeen suorien sijoitusteni tuotosta, minkä takia ajan indeksipositioita hiljalleen alas.

Tuomio: myydään Select Sector Health Care ja Lyxor ETF Pan Afrika.

Salkku

Alla yhteenveto salkkuni tilanteesta Q3-tulosten perusteella:

ERIKOISTILANTEET
Status
Prestige Brands Holdings
--
Freenet
+++
Motorola Solutions
+++
BWin.Party
+
Danier Leather
++
Retail Holdings
+++
Hornbeck Offshore Services
+
Birner Dental Management
++
Berentzen Gruppe
++
Tucows
+++
Digia
+
Kreikan joukkovelkakirjoja
-
Irlannin joukkovelkakirjoja
++


HYVÄT YHTIÖT

American Express
+++
Johnson & Johnson
++
Vodafone
++
UPS
+++
Strayer Education
+
Berkshire Hathaway
+++


INDEKSIRAHASTOT

Vanguard Emerging Markets
-
Select Sector Health Care
--
Lyxor ETF Pan Afrika
--
iShares Euro Stoxx 50
++


AKTIIVISET RAHASTOT

Seligson: Phoebus

Seligson: Russian PropertyMUUT

Käteistä 14% salkusta


Muutokset salkussa
·         Myyty: Prestige Brands Holdings
·         Myyty: Select Sector Health Care
·         Myyty: Lyxor ETF Pan Afrika

Myynnit kasvattivat käteisen osuuden salkussa 20 prosenttiin.

Kuvien lähde: Clipart ETC

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

13 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Miksi EuroStoxx50 on halpa? Näkyvissä on kuitenkin Euroopassa laihoja vuosia (toki näillä isoilla globaalia toimintaa).

se kreikkalainoista kysellyt.... kirjoitti...

Kiitos katsauksesta!

Kuinka suuren % osan salkusta muodostaa "hyvät yhtiöt"/erikoistilanteet?


Jään odottelemaan uusia analyysejä, kirjoittele kun ehdit, myös yhtiöistä joita olet tutkinut, vaikket lopulta sijoittanutkaan. Ties vaikka itse löytäisi ideoita sitä kautta.

Arvosijoittaja kirjoitti...

EuroStoxx50-indeksin yritysten kasvunäkymät näyttävät tosiaan heikohkoilta. Kasvu ei ole kuitenkaan ainoa tuottoon vaikuttava parametri. Indeksin tuotto on pitkällä aikavälillä arvostuksen muutoksen, kasvun ja osingon summa.

EuroStoxx50-indeksin arvostus näyttää halvalta sekä P/E-luvun että MCap/GDP-mittarin mukaan ja osinkotuotto on lähellä viittä prosenttia. Arvostuksen korjaantuminen nostaa tuotto-odotusta reilusti, tosin on mahdotonta ennustaa milloin se tapahtuu.

Arvosijoittaja kirjoitti...

Salkun sijoitukset jakautuvat tällä hetkellä seuraavasti:

Käteinen 20 %
Rahastot 24 %
Hyvät yhtiöt 23 %
Erikoistilanteet 33 %

Luovun todennäköisesti jossain vaiheessa indeksiosuusrahastoista kokonaan. Mietin tosin hajauttamista kehittyville markkinoilla. En aio sijoittaa suoraan kehittyvien markkinoiden osakkeisiin ja siksi VWO:n myynti tarkoittaisin etten ole siellä mukana ollenkaan.

Olen viime aikoina tutkinut seuraavia kohteita:

Automodular. Pasi Havia kirjoitti firmasta hiljattain(http://www.taloudellinenriippumattomuus.com/2011/10/automodular-corporation-tseam.html). Olen kahden vaiheilla firman suhteen, koska riski näyttää korkealta, onhan yritys täysin riippuvainen Fordin neljästä mallista.

INTG. Firmalla on loistava tarina (https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=explorer&chrome=true&srcid=0B2GVAJDRNXB4NzU0ZjBiZTAtOWFmZS00YzNjLTkwYjEtOTI0YWQzODE5ZjQy&hl=en&pli=1) mutta päätin jättää väliin, koska en ymmärrä jenkkien kiinteistöistä paljon mitään.

Nokia. Olen kirjoittanut usein, ettei piensijoittajan kannata lähteä pelaamaan näin isojen firmojen erikoistilanteilla. Silti tämänhetkinen tilanne näyttää lupaavalta ja olen kaivellut firmaa:)

Comptel. Kaivelin ennen pääomanpalautusta tilannetta, mutta päätin jättää väliin.

ASFI. Yrityksen tilinpäätöstiedot ovat täysin harhaanjohtavat (vähän samaan tapaan kuin Tucowsilla), koska kirjanpitosäännökset eivät sovi firman liiketoiminnan todellisuuden kanssa hyvin yhteen. Siksi firmassa saattaa piillä hyvin kätkettyä arvoa.

HTC. Kännykkäfirmojen helmi tällä hetkellä. En ole saanut riittävää selvyyttä kilpailuedusta, minkä takia saattaa jäädä ostamatta.

Minulla on tiukat vaatimukset kohteiden valinnassa, minkä takia ei ole selvää että ostan mitään näistä.

jjouk kirjoitti...

EuroStoxx50:n alhaiseen P/E:hen on syynä:
- pankkien ja vakuutusyhtiöitä 22% indeksistä (vakuutusyhtiöllä tällä hetkellä pehmeät markkinat, pankeilla tunnetut syyt)
- 40% indeksistä Total, Siemens, Sanofi, Telefonica, Banco Santander, Basf, Sap, Eni, Bayer, Unilever; nämä kaikki "halpoja" blue chippejä, mutta mielestäni syystäkin

Oma mielipiteeni on, että EuroStoxx50 on suhteellisen neutraalisti arvostettu, ei suinkaan halpa.

MCap/GDP -mittariin en ole tutustunut, en ymmärrä, mitä tekemistä MCap:lla on hyvän tuloksentekokyvyn kanssa tekemistä.

Oletko muista saksalaisista kiinnostunut noiden nykyisten lisäksi? Oletko tutustunut esim Mox Telecom tai A.S. Creation Tapeten?

-jjouk

Arvosijoittaja kirjoitti...

jjouk: olen kiinnostunut saksalaisista yrityksistä, mutta nuo kaksi eivät näytä kovin lupaavilta:

- Saksan kilpailuvirasto haastoi A.S. Creation Tapeten hiljattain oikeuteen. Syyttävät kartellista.

- Mox ei ole millään meinannut saada vuoden 2010 kirjanpitoa hyväksyttävään kuntoon, saivat virallisen tuloksen ulos vasta syyskuussa.

jjouk kirjoitti...

Ok, kiitos, kilpailuviraston haaste (AS creation) ja kirjanpito-ongelmat selittävät nuo tunnusluvut. Olen vasta kahlannut Xetra:n listalta lupaavimmat kohteet (sattumalta siellä on myös Berenzer ja Freenet), mutta jatkoanalyysit ovat kesken.

-jjouk

skk kirjoitti...

Kiitän kattavasta vastauksesta.

Arvosijoittaja kirjoitti...

jjouk: Tuttu tilanne! Suurin osa halvoista osakkeista on syystä halpoja. Omissa hauissani noin 80% halvalta näyttävistä kohteista karsiutuu nopeasti, kun halvan hinnan syy selviää.

AS Creation voisi ola mahdollinen kohde sijoittajalle, jolla on hyvä tuntuma Saksan kilpailuviraston tutkimuksiin. Minä en kuitenkaan osaa arvioida ovatko mahdollisten sanktioiden suuruus ja osakekurssin lasku järkevässä suhteessa toisiinsa, minkä takia kohteen tutkimista ei kannata jatkaa.

Epäilykset kirjanpidon paikkansapitävyydestä ovat minulle aina punainen vaate. Jos edes epäilen kirjanpidon oikeellisuutta, niin lopetan analyysin tai myyn position, jos olen jo ehtinyt ostaa. Sijoitan usein ulkomailla oleviin pieniin yrityksiin, joita en tuntenut ainakaan kovin hyvin ennen analysoinnin aloittamista. Pienistä yrityksistä on useimmiten vähän tietoa saatavilla ja siksi yritysken itse julkistamat tiedot ovat oleellisia. Jos niihin ei voi luottaa, niin yritys on paras jättää väliin.

Arvosijoittaja kirjoitti...

Skk: kiitos kiinnostuksesta blogiani kohtaan!

Anonyymi kirjoitti...

Eikö kaupankäynti Retail Holdingsin osakkeella maksa maltaita, kun kyseessä on OTC lappu?

ASFI: http://www.barelkarsan.com/2011/06/asta-funding-safe-and-catalyzed.html

Arvosijoittaja kirjoitti...

Brokerini laskuttama komissio on jonkin verran korkeampi OTC-markkinalla, ei kuitenkaan niin paljoa että sillä olisi sijoituksen kannalta suurta merkitystä. Bid-ask spreadit sinänsä ovat korkeita ja vähänkään suurempi osto liikuttaa pienen likviditeetin takia hintaa merkittävästi, mikä vaikeuttaa ostamista.

Kiitos linkistä! Myös SeekingAlphasta ja VIC:stä löytyy analyysiä ASFIsta.

SumZero yllättäen suosittaa shorttaamaan ja kommunityn jäsenet ovat jopa reitanneet postin korkealle:

http://www.sumzero.com/postings/4489/guest_view

Postissa on kuitenkin useita virheitä. Kirjoittaja ei ole esimerkiksi huomannut, että kaikki ASFI:n velat ovat erillisessä yhtiössä ja niiden takuuna on 2007 ostettu lainaportfolio. ASFIlla ei ole muita vastuita velkojen suhteen. Tosiasiassa ASFIlla on melkein markkina-arvonsa verran käteistä, eikä yhtään velkaa sitä vastaan (jos olettaa tuon lainaportfolion + velka -yhdistelmän arvoksi nolla, mikä on todennäköisesti turhan pessimististä).

ASFIn johto aikoo sijoittaa osan rahoista uuteen kohteeseen ja jakaa osan sijoittajille. Uuden sijoituksen riskiä vähentää se, että mgmt on tehnyt viime aikoina hyviä päätöksiä ja näyttää erittäin kompetentilta. Esimerkiksi tuo velkavastuun rajoittaminen vain velalla ostettuu lainaportfolioon on loistava veto!

Arvosijoittaja kirjoitti...

Ostin position Asta Fundingista. Kirjoitan yrityksestä laajemman jutun lähiaikoina.

Lähetä kommentti