Top3 Sijoituskohteet Marraskuu 2011

sunnuntai 27. marraskuuta 2011
Top3 Sijoituskohteet Marraskuu 2011
Herra Markkinan maanis-depressiivinen mielialanvaihtelu on jatkunut kiivaana. Kurssit toipuivat välillä vauhdikkaasti ja ehdin siinä vaiheessa kasvattaa käteispositiotani seuraavaa pudotusta varten, joka tulikin sitten nopeasti. Syyskuun lopun top3-osakkeitteni pörssikurssit ovat nousseet jonkin verran, vaikka markkina on mennyt alaspäin. Analysoin kolmannen kvartaalin tulokset ja päätin niiden perusteella päivittää listaa.Kuva. Top3-sijoitukseni ovat tuottaneet enemmän kuin Euroopan, Yhdysvaltain ja Suomen osakemarkkinat keskimäärin. Vertailuindeksit mittaavat bruttotuottoa (engl. gross return), joka on pörssikurssien kehitys + osingot.
Top3-valintani ovat ottaneet kuluneiden parin kuukauden aikana jonkin verran kaulaa indekseihin. Euroissa laskettuna tilanne näyttää vielä paremmalta, sillä dollari on vahvistunut. En kuitenkaan avaa tässä dollarin vahvistumisen vaikutusta, koska en spekuloi valuutoilla – dollarin heikkous tai vahvuus ei vaikuta päätöksentekooni mitenkään. 

Alla vielä sijoitusten tuotto eriteltynä pörssikurssin muutokseen ja osinkotuottoon/pääomanpalautukseen:


Pörssikurssi
(27.09.2011)
Osingot/
Pääoman-
palautus
Pörssikurssi
(25.11.2011)
Tuotto
Freenet
8,81

9,03
2,5 %
Motorola Solutions
42,61
0,22
43,7
3,1 %
Retail Holdings
17,75
2,5
15,5
1,4 %


Retail Holdings putosi neljänneksi ja pois listalta  

Viime top3-jutun jälkeen nettosin 2,5 dollarin pääomanpalautuksen per osake. Pääomanpalautuksesta ei tarvitse maksaa veroa, sillä pääomanpalautus vähentää osakkeen hankintahintaa, mikä siirtää veron maksun osakkeen myyntihetkeen. Nettosin siis neljäntoista prosentin verottoman tuoton.

Laskin Retail Holdingsin sijoitusta neljänneksi, koska pääomanpalautus on maksettu ja Retail Holdingsin omistuksien arvo on laskenut jonkin verran viime top3-jutusta.
 
Tucows listalle Retail Holdingsin tilalle

Tucowsin liiketoiminta on tällä hetkellä kovassa myötätuulessa ja pörssikurssi on siitä huolimatta naurettavan halpa. Päätin siksi nostaa Tucowsin listalle Retail Holdingsin tilalle.

Tucows on maailman suurin Internet-domainien jälleenmyyjä, joka tarjoaa domain-nimiä ja email-palvelua omistamansa OpenSRS-palvelun kautta jälleenmyyjille. Tucowsin hallinnassa on tällä hetkellä noin 10 miljoonaa domainia ja miljoonia mailibokseja. Jälleenmyyjät ovat tyypillisesti Web-hostaajia tai Internetpalveluntarjoajia ja niitä on vaikuttavasti 10 000 kappaletta sadassa maassa.

Viime vuosien vapaa kassavirta on ollut 5-6 miljoonaa dollaria vuodessa, joka tekee 11,7- 14 prosenttia vapaata kassavirtaa per osake. Liikevaihto on kasvanut keskimäärin 12 prosenttia vuodessa viimeisten viiden vuoden ajan. Kasvu on jatkunut viime vuoden aikanakin vauhdikkaana - Q3-liikevaihto oli 18 prosenttia korkeampi kuin vuosi sitten!

Domain-nimiä hallinnoiva ICANN päätti hiljattain sallia roppakaupalla uusia päätason lyhenteitä, mikä kasvattaa domain-nimien kysyntää entisestään. Lisäksi Tucowsin johto ilmoitti ostavansa seuraavan vuoden aikana seitsemän prosenttia omista osakkeista takaisin. 


Top3 Sijoituskohteet

Lista näyttää nyt tältä:
  1. Freenet
  2. Tucows
  3. Motorola Solutions
Kirjoitin Freenetistä ja Motorola Solutionsista edellisessä top3-jutussa, joten en käy niiden tilannetta tällä kertaa tarkemmin läpi.


Kuva: © S. Hofschlaeger / pixelio.de. Kuvien lähde: http://www.pixelio.de/.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei,

Olen itsekin seuraillut Freenetiä ja olen kiinnittänyt huomiota asiakaskannan kehitykseen. Postpaid customers -segmentti on pienentynyt vuosi vuodelta, kun taas No-Frills on vastaavasti kasvanut. Pitäisikö tästä olla huolestunut, koska Postpaid asiakkaiden ARPU on huomattavasti korkeampi kuin No-Frills asiakkailla?

Freenetin taseessa Goodwillin osuus on suhteellisen suuri, onko tässä mielestäsi vaaraa alaskirjauksille?

-Mikko

Arvosijoittaja kirjoitti...

Mielestäni pitäisi:) Osakkeen halpa arvostustaso johtuu nimenomaan postpaid-asiakaskadosta. Freenet tekee lähes kaiken rahan postpaid-asiakkailla. No-frills sopimuksissa kate on pieni ja segmentin kilpailu on erittäin kova.

Freenet kasvoi 2000-luvulla ostamalla kilpailijoitaan ja hinnoittelemalla aggressiivisesti. Yrityksen markkinaosuus kasvoi 90 prosenttiin puhelinliittymien välityksestä. Markkinan saturoiduttua ja kasvumahdollisuuksien kuihduttua Freenet on keskittynyt kannattavuuden parantamiseen, mikä on tarkoittanut hintojen nostamista, minkä takia asiakkaiden määrä on ollut viime aikoina laskussa.

Viimeisen vuoden aikana asiakaskato on lähes pysähtynyt ja postpaid-sopimusten ARPU on nousussa. Hinnanmuutokset on pitkälti toteutettu ja vanhoja "halpoja" soppareita ei ole enää kovan paljoa voimassa. Älypuhelinten myynnin raju kasvu on myös kasvattanut postpaid-sopimusten kysyntää.

Freenetin tuotteet ovat pärjänneet kohtuullisen hyvin saksalaisen Stiftung Warentestin vertailuissa. Freenet on yleensä edullisin kalliissa paljon surffausta ja puhelinaikaa sisältävissä sopimuksissa. Halvemmissa postpaid-soppareissa Freenet on yleensä halvempi kuin operaattorit, mutta kalliimpi kuin pelkästään onlinessa soppareita kauppaavat kilpailijat, kuten Drillisch AG. Freenetin konsepti perustuu pitkälti yli 6000 kaupan retailingiin, jonka peitto on Saksassa kattavampi kuin yhdelläkään operaattorilla. Freenet myy toki myy onlinessa, mutta suuri osa asiakaskunnasta tulee Freenetille osittain paikallisen fyysisen presenssin ansiosta.

Osakkeen arvostus on mielestäni erittäin halpa ja osinko on kestävällä pohjalla, jos asiakaskato vähintäänkin pysyy hitaana. Mielestäni kohtuullisen hyvällä todennäköisyydellä Freenet saa asiakasmäärät kasvuun vuonna 2012.

Vuonna 2012 maksettava osinko on todennäköisesti tämän vuoden 80 senttiä korkeampi. Johto on vihjaillut osingon nostosta useaan kertaan vuoden aikana.

Freenetillä on paljon goodwilliä, koska firma kasvoi aiemmin yritysostoilla. Goodwill on laskennallista omaisuutta, millä ei ole analyysin kannalta mitään merkitystä - goodwillin alaskirjaaminenhan ei maksa omistajille penniäkään oikeaa rahaa.

Lähetä kommentti