Tilinpäätös 2014

lauantai 3. tammikuuta 2015
Sijoitukseni tuottivat viime vuonna 14,7 prosenttia. Jäin vertailuindeksistäni jälkeen ensimmäisen kerran sitten vuoden 2011. Silti olen tulokseen erittäin tyytyväinen!


Viimeisten viiden vuoden aikana sijoitukseni ovat tuottaneet keskimäärin 24,5 prosenttia vuodessa.Kohtuullisesta tuloksesta huolimatta sijoitusvuosi ei ollut helppo. Minulla oli vuoden aikana monesta syystä poikkeuksellisen vähän aikaa uusien sijoituskohteiden hakemiseen. Eikä niitä sitten löytynytkään. Menin vielä sijoittamaan muutamaan yhtiöön liian löyhin perustein.

Esittelin blogissa kuusi sijoitusideaa vaihtelevin tuloksin.


Täysin sudet

En ymmärtänyt sijoitushetkellä, miten vaikeassa tilanteessa FCC oikeasti oli. Muistin yhtiötä seuratessa, miksi en sijoita konkurssin partaalla pyristeleviin yrityksiin.
Olin itse aiemmin kritisoinut pikaruokasijoituksia, sillä terveellisempi ravinto näyttäisi olevan vallitseva megatrendi. Sitten kuitenkin itse sijoitin tällaiseen yhtiöön ja tingin vieläpä omasta tuottovaatimuksestani.


Kohtuulliset


Emeco Holdingsin asiakkaiden tuottamien raaka-aineiden hinnat jatkoivat laskuaan viime vuoden loppupuolella. Seuraavien parin vuoden aikana koetellaan Emecon kykyä selvitä heikoista vuosista. Sijoitusteesini mukaan se pitäisi onnistua helposti. Aika näyttää miten käy.


Yritys myytiin kuukauden sisällä blogijutusta hintaan, joka jätti suurin piirtein omilleen. Jää arvoitukseksi olisiko sijoitusteesi toteutunut.


Onnistuneet

American Tele-Network on kehittynyt tähän mennessä arvioitani paremmin. Johto julkisti pari päivää sitten ensimmäisen sijoituskohteensa. Se näyttää hyvältä!

Peerless Systemsin tilanne oli hyvin yksinkertainen ja alihinnoittelu ilmiselvää. Ei ollutkaan yllättävää, että yritys ostettiin vain muutaman päivän sisällä pois.


Hyvät pienet yhtiöt

Lopetin hyviin yhtiöihin sijoittamisen vuosi sitten. En ole katunut päätöstäni hetkeäkään. Mielestäni piensijoittajan on täysin järjetöntä olettaa pystyvänsä tekemään keskimäärin parempia päätöksiä kuin suuriin yhtiöihin sijoittava ekosysteemi.

Salkkuun on alkanut kuitenkin kertyä pieniä yhtiöitä, jotka ovat "hyvähköjä". Eli siis yhtiöitä, joilla on hyvä johto, oma pääoma tuottaa huimasti ja markkina-asema on vahva. OTC Markets Group (OTCM) on oiva esimerkki tällaisesta yhtiöstä.

"Hyvähköstä" yhtiöstä ei tarvitse irrottautua 2-3 vuoden kuluessa, kuten tyypillisestä erikoistilanteesta. Aika on omistajan puolella silloin, kun yhtiö pystyy sijoittamaan vapaan pääoman kannattavasti. Tyypillisessä aliarvostetussa yhtiössä näin ei ole, minkä vuoksi ajan kuluminen syö tuotto-odotusta. Sijoitushorisonttini todennäköisesti pitenee tällaisten löytöjen ansiosta.

Arvosijoittajan tie talousblogien top10:een


Seikkailupuisto Huippu

Marraskuun alussa uusi yritykseni, Seikkailupuisto Huippu, tuli viimein julkiseksi.Seikkailuradat ovat nyt valmiit ja tarkastettu.
Myimme ennen joulua hämmästyttävän suuren määrän lahjakortteja! Seikkailupuisto kiinnostaa ilmiselvästi hyvin monia, mikä lupaa hyvää yrityksellemme. Nyt on vielä melkoinen määrä tekemistä, jotta saadaan puisto auki toukokuussa. Tervetuloa keväällä seikkailemaan!

Esiintymisiä

Puhuin pieniin yhtiöihin sijoittamisesta moneen otteeseen vuoden aikana, muun muassa Sijoitus Investissä.

Yleisön kysymykset hämmästyttivät useaan otteeseen. Olin haistavani tällaista:
  • Ulkomaisiin yrityksiin sijoittaminen tuntuu vaaralliselta ihan siitä riippumatta onko yritys Saksasta tai Zimbabwesta.
  • Suuret yritykset ovat turvallisia, pienet vaarallisia.
  • Osingoista liikaa perittyjen lähdeverojen takaisinsaaminen huolestuttaa.
  • Suomalaisiin osakkeisiin keskittymisen takia menetetty tuotto ei huolestuta.

Lupauksia vuodelle 2015

Yritän löytää aikaa uusien sijoituskohteiden etsimiseen

En sijoita konkurssin partaalla heiluviin yrityksiin

Odotan kärsivällisesti tuottovaatimukseni täyttäviä tilaisuuksia, vaikka käteisvuori kuinka kasvaisi
Hyvää ja menestyksekästä sijoitusvuotta kaikille lukijoille!Kuva: © Maja Dumat / pixelio.de. Kuvien lähde: http://www.pixelio.de/.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
blogi.arvosijoittaja.fi -sivustolla esitettävä informaatio ei ole tarkoitettu osto- tai myyntisuositukseksi. Sijoituspäätökset tulee tehdä henkilökohtaisten arvioiden ja riskianalyysien perusteella. blogi.arvosijoittaja.fi-sivuston omistaja ei ota vastuuta mistään välillisistä tai välittömistä rahallisista tappioista, jotka ovat aiheutuneet sivustolla julkaistusta tiedosta. blogi.arvosijoittaja.fi-sivuston omistaja ei ota vastuuta julkaistun tiedon oikeellisuudesta tai siinä esiintyvistä virheistä. blogi.arvosijoittaja.fi -sivuston omistaja ei ota vastuuta linkeistä muille sivustoille. Sivuston ylläpitäjällä on oikeus päivittää tietoja tai poistaa sivustolla olevia tietoja milloin tahansa.

6 kommenttia:

Viisikymppisenä eläkkeelle kirjoitti...

Heh, mahtuuko sinne enää sekaankaan, kun kaikki lahjakortin saaneet käyttävät ne kesällä =)

arvosijoittaja@gmail.com kirjoitti...

Paras tapa varmistaa että mahtuu mukaan on tietenkin lahjakortin ostaminen meidän verkkokaupasta:)

https://holvi.com/shop/T9GHN4/

Grinder kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Grinder kirjoitti...

Olisiko aika ottaa Hornbeck Offshore takaisin salkkuun? Olisi mielenkiintoista saada arviosi tilanteesta. Ostopuolta edustaa esim.: http://www.freenpv.com/?p=457

Anonyymi kirjoitti...

Hei,
nyt kun et enää kovin aktiivisesti kirjoittele niin osaisitko suositella vastaavia blogeja missä perehdytään pienyhtiöihin?

Arvosijoittaja kirjoitti...

Hei,

Minulla on viimeisen puolen vuoden aikana uponnut kaikki aika uuden yrityksen käynnistämiseen. Siis:

http://www.seikkailupuistohuippu.fi/

Oman yrityksen käynnistäminen vaatii työtä vuorotta 7 päivää viikossa. Nyt alkaa näyttää että homma taitaa onnistua ja vieläpä yli kaikkien odotusten!

Palaan bloggauksen pariin lähiaikoina...

Lähetä kommentti