Uskomaton kauppa!

perjantai 19. joulukuuta 2014
Valitin viime jutussani, etten ole pitkään aikaan löytänyt uutta hyvää sijoitusideaa. Sellainen löytyi välittömästi jutun julkaisun jälkeen. Yritys, joka teki mahtavan ostoksen ja jonka arvosta Herra Markkinalla ei ole hajuakaan.


Peerless Systems (PRLS) myi 2008 suurimman osan silloisista liiketoiminnoistaan Kyoceralle. Jäljelle jäi pieni hiipuva lisensointiliiketoiminta, kovapalkkainen johtotiimi ja läjä käteistä.Johto ilmoitti etsivänsä sijoituskohteita, jotka kasvattavat yrityksen omistaja-arvoa. Siis käteistä ei ollut tarkoitus palauttaa, vaan käyttää tuottavasti. Eihän siinä tietenkään niin käynyt. Nähtiin kirjava joukko kalliita seikkailuja. Aktivistisijoittajat painostivat johdon ulos ja nostivat tilalle Timothy Brogin yrityksen johtoon.

Eipä aikaakaan kun Brog löysi ostokohteen, joka kasvattaa takuuvarmasti omistaja-arvoa. Itse asiassa hämmästyttävän paljon.

Ostos: Deer valley (DVLY)

Peerless Systems osti 3,6 miljoonalla dollarilla 80% Deer Valleyn (DVLY) osakekannasta. Ihan ensimmäisenä pistää silmään ostoerien hinnoittelu:
  • 79,9% osakkeista ostettiin hintaan 29 senttiä per osake Vicis-rahastolta
  • 0,1% osakkeista ostettiin suoraan Deer Valleyltä hintaan 65 senttiä per osake

Deer Valleyn osakkeita vaihdetaan Yhdysvaltojen OTC-markkinalla. Pörssikurssi on heilunut viimeisen vuoden ajan välillä 0,65 - 0,75. Miksi ihmeessä Vicis myi osakkeet yli 50 prosentin alennuksella? Vieläpä määräysvallan antavan siivun?

Vicis-rahastoa likvidoidaan. Rahastoon oli parhaimmillaan sijoitettu 5 miljardia dollaria. Pieni muutaman miljoonan dollarin omistus Deer Valleyssä lienee ollut vain päänvaiva likvidoijille. Peerless Systems pääsi ostamaan myyjältä, joka halusi omistuksestaan eroon melkein hintaan mihin hyvänsä.

Ostohinta näyttää halvalta:
  • P/B = 0,29
  • P/NCAV = 0,96
  • P/E = 5,6

Deer Valley

Deer Valley valmistaa ja myy talopaketteja Yhdysvaltojen koillisosassa. Talopakettien myynti on kärsinyt vuosikausia Yhdysvaltain rakennuslamasta, minkä vuoksi Deer Valleyn tehdas on pyörinyt vuosia vain puolella kapasiteetilla. Silti viivan alle on jäänyt positiivisia lukuja.Finanssikriisin aikana pankit lopettivat monen Deer Valleyn asiakkaan luototuksen. Deer Valley rupesi myymään valituille asiakkaille luotolla. Luottojen määrä oli korkeimmillaan yhdeksän miljoonaa dollaria vuonna 2012.  Sen jälkeen pankit alkoivat taas myöntää rahaa avokätisemmin ja luotot ovat kutistuneet nopeasti. Deer Valleyn taseessa on tällä hetkellä 3,8 miljoonaa asiakkaille myönnettyjä luottoja. Suurin osa luotoista purkautuu seuraavien kahden vuoden sisällä, jolloin kassaan vapautuu mukava läjä käteistä.
Arvostus

Alla laskelma yritysarvosta:
Pörssikurssi
5,07
# Osakkeita
2 649
Markkina-arvo
13 430
Käteinen
7 126
Velka
0
DVLY
8 706
Yritysarvo
-2 402

Laskelmassa Deer Valleyn tase-erät on poistettu Peerlessin taseesta. Deer Valley huomioidaan 0,7 dollarin kurssilla lasketun markkina-arvon mukaan.

Yritysarvo on negatiivinen!

Lopuksi

Olen syksyn aikana puhunut useaan otteeseen pieniin yhtiöihin sijoittamisesta. Minulta on kysytty, miten pieni on pieni yhtiö. Kysyjä on yleensä epäillyt, että joka tapauksessa on kyse satojen miljoonien dollarien tai eurojen yhtiöstä. Tässä on nyt todella pieni yhtiö. Peerless Systemsin markkina-arvo on noin 13 miljoonaa dollaria.

Deer Valley on todennäköisesti reilusti markkina-arvoaan arvokkaampi. Asiakkaille myönnettyjen luottojen purkautuminen vapauttaa 3-4 miljoonaa dollaria riihikuivaa, mikä on paljon noin kymmenen miljoonan dollarin arvoiselle yhtiölle. Rakentamisen toipuminen kasvattaa talopakettien kysyntää. Deer Valley pystyy vastaamaan kysyntään nopeasti ja ilman suuria investointeja, koska tehtaan nykyinen käyttöaste on alhainen.

Sainpas sittenkin vielä sijoitusidean julkaistua ennen vuodenvaihdetta! Pelkäsin etten löytäisi uusia ideoita ajanpuutteen vuoksi. Seikkailupuisto Huipun käynnistäminen on mennyt huippuhyvin, mutta samalla aiheuttanut yrittäjille huippustressin ja huipputyömäärän. Seikkailuradat valmistuivat viikko sitten ja joulumyynti on ylittänyt kaikki odotuksemme. Nyt suunnataan kohti kevättä ja avajaisia sekä toivottavasti myös uusia sijoitusideoita!


 Kuva: © Günther Gumhold / pixelio.de. Kuvien lähde: http://www.pixelio.de/.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
blogi.arvosijoittaja.fi -sivustolla esitettävä informaatio ei ole tarkoitettu osto- tai myyntisuositukseksi. Sijoituspäätökset tulee tehdä henkilökohtaisten arvioiden ja riskianalyysien perusteella. blogi.arvosijoittaja.fi-sivuston omistaja ei ota vastuuta mistään välillisistä tai välittömistä rahallisista tappioista, jotka ovat aiheutuneet sivustolla julkaistusta tiedosta. blogi.arvosijoittaja.fi-sivuston omistaja ei ota vastuuta julkaistun tiedon oikeellisuudesta tai siinä esiintyvistä virheistä. blogi.arvosijoittaja.fi -sivuston omistaja ei ota vastuuta linkeistä muille sivustoille. Sivuston ylläpitäjällä on oikeus päivittää tietoja tai poistaa sivustolla olevia tietoja milloin tahansa.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos erittäin mielenkiintoisesta sijoitusideasta. Arvostustasoltaan firma vaikuttaa kyllä kutkuttavalta ostokandidaatilta. Osakekin vaikuttaa olevan nyt aika kovassa nousutrendissä. Olisi mielenkiintoista tietää mikä olisi oma "tavoitehintasi" osakkeelle ja millaisilla hinnoilla Peerless olisi oikein arvostettu?

Onnea ja menestystä yritystoimintasi parissa & hyvää joulua!

Arvosijoittaja kirjoitti...

Peerless kertoi viime yönä, että yritys ostetaan pois hintaan 7 USD / osake. Kysymys tavoitehinnasta ei tämän jälkeen enää taida olla relevantti.

En juurikaan mieti tavoitehintoja. En usko että yrityksen todellista arvoa voi määrittää tarkasti, sillä suuri osa arvoon vaikuttavista parametreista on arvioita.

Yritän löytää tilanteita, joissa osakkeen arvo on useimmissa skenaariossa reilusti markkina-arvoa korkeampi ja huonoissa skenaarioissa tappio ei ole kovin suuri.Arvosijoittaja kirjoitti...

Peerless Systems ilmoitti viime yönä, että yritys ostetaan pois hintaan 7 dollaria per osake. Julkaisin jutun neljä päivää sitten, jolloin pörssikurssi oli 5,23. Idea tuotti siis 34 prosenttia neljässä päivässä:)

Toivottavasti mahdollisimman moni lukija ehti mukaan!

Anonyymi kirjoitti...

Kiitoksia erinomaisesta vinkistä. Itse kerkisin mukaan ja tienasin köyhän opiskelijan mittapuulla melkoiset voitot suhteessa sijoitussalkun kokoon. Omalle kohdalleni ei ole ikinä sattunut tämäntapaista osakkeiden takaisin ostoa kun en ole kovin pitkään vielä sijoittamista harrastanut. Miten tuo takaisin ostaminen tapahtuu käytännössä? Aiheutuuko siitä sijoittajalle jotakin toimenpiteitä? Salkkuni on Nordnetissä. Koetin yrityksen nettisivuilta lukea, mutta ei täysin auvennut miten homma etenee.

Kiitoksia erinomaisesta blogista ja helppotajuisista analyyseistäsi. Niistä on ollut paljon iloa sijoittajan urani alkutapaleilla.

Hyvää joulua!

Arvosijoittaja kirjoitti...

Osakkeenomistajat saavat seitsemän dollaria käteistä per osake. Tarkkaa päivämäärää, milloin tuo vaihto tapahtuu en huomannut nopealla tarkastelulla. Voi olla että vaihtopäivä ilmoitetaan myöhemmin.

En osaa sanoa, miten hyvin Nordnet tuon transaktion hoitaa. Itselläni on Nordnet käytössä ainoastaan listaamattomien suomalaisten osakkeiden säilyttäjänä.

Myin omat osakkeeni pois, kuten teen tälläisissa tilanteissa lähes aina. Pörssikurssi nousi illalla 6,84 dollariin. En näe mitään syytä roikkua mukana vaihtoon asti loppujen 16 sentin vuoksi. Sijoitan varani mieluummin johonkin uuteen kohteeseen.

Anonyymi kirjoitti...

Näipä teen sitten minäkin. Kiitos!

Lähetä kommentti