Tilinpäätös 2013

perjantai 3. tammikuuta 2014
Erikoistilanteeni tuottivat viime vuonna 56,2 prosenttia ja löivät indeksin ennennäkemättömän suurella marginaalilla. Voi mennä kauan ennen kuin pääsen seuraavan kerran nauttimaan tällaisista tuotoista.Hyvät yhtiöt jäivät 20,4 prosentin tuotolla taas kerran jälkeen vertailuindeksistä. Tämä kerta jää kuitenkin viimeiseksi.

Hyvästi hyvät yhtiöt

Kirjoitin viime vuoden alussa, että hyvät yhtiöt ovat katkolla.  En ollut vuoden alussa  vielä valmis lopettamaan strategiaa kokonaan, sillä pelkäsin hajautukseni jäävän liian ohueksi. Tilanne on kuitenkin muuttunut.

Olen nyt miettinyt hyviä yhtiöitä vuoden ajan. Syksyllä alkoi selvitä, että strategiassa ei ole mitään järkeä:

  •  Hyvät yhtiöt on osakeavaruuden kilpailluin alue. Valtaosa analyytikkojen työtunneista uppoaa juuri suuryritysten seuraamiseen.
  •  Suuryrityksen ymmärtäminen vaatii valtavan työmäärän. Yhden suuryrityksen analysointi vie yhtä paljon aikaa kuin usean pienen.
  • Vallihautoja ja korkeaa oman pääoman tuottoa löytyy pienistäkin yhtiöistä. Kaikki pienet yhtiöt eivät suinkaan ole "huonoja yrityksiä".
  • Virheistä saa maksaa kalliisti. Hyvät yhtiöt joutuu yleensä ostamaan kalliihkolla hinnalla, joka voi osoittautua törkeän kalliiksi jos yritys ei olekaan hyvä.
Kaiken lisäksi erikoistilannesalkkuni sijoitusten määrä on kasvanut vuoden aikana yhdeksääntoista, mikä alkaa lähestyä tavoittelemaani yli 25 position hajautusta. Pystynen sittenkin saavuttamaan riittävän hajautuksen pelkillä erikoistilanteilla.

Päätin hankkiutua eroon hyvistä yhtiöistä.

Vuoden tuottavin sijoitus / arvosijoittajaa koeteltiin


Kurssi ehti tammikuusta huhtikuuhun nousta 152 prosenttia. Himax olikin vuoden 2013 eniten noussut osakkeeni. Loppuvuosi näytti valitettavasti tältä:Tällaiset hetket koettelevat uskoa omaan strategiaan. Maksoin lokakuussa 2012 noin kaksi dollaria per osake. Jos olisin pitänyt osakkeet vuoden loppuun, olisin seitsenkertaistanut sijoitukseni. Nyt sain rahani (vain) kolminkertaisina takaisin.

Jälkiviisaus on helppoa, kun tulos on tiedossa. En kuitenkaan löydä päätöksistäni suurempaa vikaa. Himax muuttui nopeasti halvasta (P/E = 7) unohdetusta osakkeesta seksikkääksi teknologiakonserniksi (P/E = 42), joka toimittaa osia Googlen futuristisiin laseihin. Arvosijoittajalle arvo täytyy olla olemassa jo ostohetkellä. Himaxin tämänhetkinen arvostus perustuu suuriin urotekoihin hamassa tulevaisuudessa.

Vuoden huonoin sijoitus
Syy tappioon on selvä. En ole seurannut hyviä yhtiöitäni läheskään yhtä tarkkaan kuin erikoistilanteita. Esimerkiksi Intelistä julkaistaan niin tiuhaan tahtiin uutisia, että niiden analysointi veisi kaiken ajan. Strayer Education on kuitenkin vähän pienempi yhtiö, eikä sen seuraaminen tarkasti olisi ollut mitenkään mahdotonta. Itse asiassa kaivellessani viime syksynä Strayer Educationin raportteja havaitsin, että ongelmat olivat jo pari vuotta sitten näkyvissä. Jos olisin aikanaan luokitellut Strayer Educationin erikoistilanteeksi, olisin melko todennäköisesti havainnut ongelmat aikaa sitten.

Tämä sotku vahvisti päätöstäni hyvistä yhtiöistä luopumisesta. Suuryhtiöitä kait pidetään riskittömämpinä kuin tyypillisiä erikoistilanneyhtiöitäni. Silti olen tehnyt viime vuosin suurimmat tappiot yhtiöllä, jota luulin hyväksi?

Vuoden lyhin sijoitus

Aikanaan kun aloittelin sijoittamista kuvittelin sen tällaiseksi:Kaikki rahat hyvään osakkeeseen ja jättipotti paukahtaa kohta tilille! Tässä tapauksessa piti odottaa kokonaista kahdeksan päivää 45 prosentin voittoa.

Todellisuus näyttää toiselta. Kuvittelin pitävänsä osaketta vuosikausia, sillä laskin ostaneeni osakkeen älyttömän halvalla todelliseen arvoon verrattuna. Konservatiivisesti arvioituna osakkeen piti tuottaa 20 prosenttia vuodessa ajasta ikuisuuteen. Siihen verrattuna osake lähti salkusta pilkkahintaan, eikä piensijoittaja voi asialle yhtään mitään.

Lupauksia uudelle vuodelle 2014

Pyrin löytämään uusia yrityksiä salkkuuni, jotta saavutan riittävän hajautuksen.

Etsin sijoituskohteita täydellä teholla myös silloin, kun salkussa ei ole käteistä vapaana.

Keskityn yrityksiin, enkä hairahda miettimään makrotaloutta.

En edelleenkään yritä ennustaa mihin suuntaan osakemarkkina liikkuu.

Toivotan blogin lukijoille menestyksellistä vuotta 2014!

Kuva: © Maja Dumat / pixelio.de. Kuvien lähde: http://www.pixelio.de/.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
blogi.arvosijoittaja.fi -sivustolla esitettävä informaatio ei ole tarkoitettu osto- tai myyntisuositukseksi. Sijoituspäätökset tulee tehdä henkilökohtaisten arvioiden ja riskianalyysien perusteella. blogi.arvosijoittaja.fi-sivuston omistaja ei ota vastuuta mistään välillisistä tai välittömistä rahallisista tappioista, jotka ovat aiheutuneet sivustolla julkaistusta tiedosta. blogi.arvosijoittaja.fi-sivuston omistaja ei ota vastuuta julkaistun tiedon oikeellisuudesta tai siinä esiintyvistä virheistä. blogi.arvosijoittaja.fi -sivuston omistaja ei ota vastuuta linkeistä muille sivustoille. Sivuston ylläpitäjällä on oikeus päivittää tietoja tai poistaa sivustolla olevia tietoja milloin tahansa.

8 kommenttia:

TT kirjoitti...

Varmasti hyvä päätös toi hyvistä yhtiöistä luopuminen. En olisi yhtään yllättynyt vaikka ensi vuonnakin ylittäisit erikoistilanteilla selkäesti vertailuindeksin tuoton. Omasta erikoisosaamisesta kannattaa ottaa maksimihyöty irti.

Onnea myös uudelle vuodelle!

Anonyymi kirjoitti...

Kiitokset mielenkiintoisesta blogista! Se poikkeaa selvästi muista kotimaisista ja jopa kieli on sujuvaa. Aiotko myös tulevaisuudessa kirjata ostosi/myyntisi blogiin suht reaaliaikaisesti? Jos vaikka joku innostuu komppaamaan...

Anonyymi kirjoitti...

Onnittelut hyvästä vuodesta! Toivottavasti kirjoitusinto säilyy myös jatkossa :) Haluatko mainita jotain lappuja, joita tutkit tällä hetkellä / aiot tutkia lähitulevaisuudessa?

Anonyymi kirjoitti...

jos pistäisit oman fundin pystyyn niin varmaan halukkaita merkitsijöitä löytyisi. kiitos blogista, olen helkkaristi opiinut tästä.

Arvosijoittaja kirjoitti...

TT: päätös lähti nimenomaan omista vahvuuksista. Ei maksa vaivaa käyttää valtavasti aikaa monimutkaisten yhtiöiden tutkimiseen, kun yksinkertaisiakin on näköjään tarjolla.

Arvosijoittaja kirjoitti...

Anonyymi: en ole tähänkään mennessä raportoinut myyntejäni reaaliajassa:)

Arvosijoittaja kirjoitti...

Adreno: jäädytin syyskuun lopussa myynnit vuoden vaihteeseen asti, kun alkoi olla selvää että joudun maksamaan itseni kipeäksi verokarhulle. Samalla jäätyi myös uusien tilaisuuksien etsintä, kun sijoitettavaa käteistä ei ollut vapaana.

Nyt olisi tarkoitus ensin mahdollisesti keventää isoksi kasvaneita positioita ja siirtää hyvistä yhtiöistä pääomaa pienempiin positioihin, joihin ei aiemmin riittänyt rahaa.

Viimeisimmät sijoitukseni ovat Neurones SA, UCP ja TACT.

Arvosijoittaja kirjoitti...

Anonyymi: Kiitos! Ehkä jonain päivänä.

Lähetä kommentti