Järkevä vai hölmö?

sunnuntai 19. tammikuuta 2014
Melkein mikä tahansa sijoitusstrategia vaatii pörssikurssien heilunnan sietämistä ja vankkumatonta uskoa tulevaisuuden tuottoihin. Mutta ... mitä jos koko strategia on virheellinen?  Ja mistä sen ylipäänsä voi tietää?


Jokaisen sijoittajan kohdalle osuu joskus tällainen hetki:Itsepäinen strategiassaan pitäytyvä sijoittaja voikin osoittautua järkeväksi.Tai hölmöksi.


Kummassakin tapauksessa tilanne päätöshetkellä näyttää samalta.

Mistä tietää että oma strategia tuottaa jatkossa?

Luonnonlait eivät ohjaa pörssikursseja. Osakkeen hinta on vain suuren joukon kollektiivinen mielipide, johon vaikuttaa pörssin hinnoittelumekanismi, ajoitus, sijoitusmuoti, sattuma ja monta muuta parametria. Taloustieteilijät yrittävät kyllä kovasti jäljitellä oikeita tiedemiehiä fysiikan kaavoja muistuttavilla monimutkaisilla malleilla. Silti taloustieteessä ei ole toistettavia koetilanteita, eikä muuttumattomia luonnonlakeja.

Pörssi muistuttaa ennemminkin Douglas Adamsin määritelmää maailmankaikkeuden toimintaperiaatteesta (kirjasta Maailmanlopun ravintola):

"Eräs teoria väittää, että jos joku joskus keksii täsmälleen mikä on maailmankaikkeuden tehtävä ja miksi se on olemassa, se siinä samassa katoaa ja tilalle tulee jotain vielä kummallisempaa ja käsittämättömämpää.

Erään toisen teorian mukaan näin on jo käynyt."

Sijoittajalta vaaditaan vankkumatonta luottamusta omaan strategiaan ilman pitäviä todisteita. Siis uskoa.

Mistä oma uskoni tulevaisuuden tuottoihin kumpuaa?

Arvosijoittajalle tuotto on näkyvissä jo oston hetkellä. Esimerkiksi 20 prosenttia markkina-arvoon nähden vapaata kassavirtaa tuottava yritys tuottaa siis 20 prosenttia per sijoitettu euro. Aika yksinkertaista? Niin kauan kuin onnistun pitämään pääomani riittävän tuottoisissa kohteissa, kasvaa sijoitusteni todellinen arvo tasaiseen tahtiin.

Pörssikurssi ei kuitenkaan välttämättä seuraa arvon kehitystä. Sijoitukseni on saattanut oston jälkeen kasvaa arvossa reilusti, mutta kurssi laskee silti. Tässä tullaan siihen kohtaan, jossa minunkin sijoitusstrategiani perustuu uskolle. Nimittäin uskoon siitä, että jossain vaiheessa arvostus korjaantuu ja pörssikurssi kohoaa järkevälle tasolle.

Lopuksi

Elämässä ei saa juuri mitään minkään arvoista ottamatta riskiä. Sijoittajakin voi valita, minkä riskin haluaa ottaa, mutta riskitöntä vaihtoehtoa ei ole olemassa. Esimerkiksi pankkitilillä makaava käteinen ei ole osakemarkkinan armoilla, silti inflaatio laukkaa.

Luonnonlait eivät ohjaa sijoittamista. Pörssiä ohjaa joukkojen psykologia ja jonkinlainen löyhä sidos todellisuuteen:

  • Osingon voi muuttaa todellisen maailman hyödykkeeksi tai palveluksi
  • Yritys voi haalia lisää rahaa todellisesta maailmasta osakeanneilla tai palauttaa sitä ostelemalla omia osakkeitaan.
  • Kokonaisen yhtiön voi ostaa pois pörssistä.
  • Kokonaisen yhtiön voi myydä pörssiin.
Oman sijoitusstrategian ylivertaiselle hyvyydelle ei ole koskaan tarjolla pitäviä todisteita. Paradoksaalisesti strategia lakannee toimimasta, jos sellaiset joskus saadaan. Saattaa kuulostaa pahalta, mutta tällaistahan liiketoiminta on. Ei reaalimaailmankaan liiketoiminnassa ole kaavaa, joka toimii aina.

Sijoittaja joutuu valitsemaan, minkä riskin haluaa ottaa. Jostain pitää löytää riittävän vahva usko omaan strategiaan, sillä mikään ei ole tuhoisampaa kuin päättämättömyys tai hötkyily.

Aika näyttää onko järkevä vai hölmö.

Kuva: © Kenneth Brockmann / pixelio.de. Kuvien lähde: http://www.pixelio.de/.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
blogi.arvosijoittaja.fi -sivustolla esitettävä informaatio ei ole tarkoitettu osto- tai myyntisuositukseksi. Sijoituspäätökset tulee tehdä henkilökohtaisten arvioiden ja riskianalyysien perusteella. blogi.arvosijoittaja.fi-sivuston omistaja ei ota vastuuta mistään välillisistä tai välittömistä rahallisista tappioista, jotka ovat aiheutuneet sivustolla julkaistusta tiedosta. blogi.arvosijoittaja.fi-sivuston omistaja ei ota vastuuta julkaistun tiedon oikeellisuudesta tai siinä esiintyvistä virheistä. blogi.arvosijoittaja.fi -sivuston omistaja ei ota vastuuta linkeistä muille sivustoille. Sivuston ylläpitäjällä on oikeus päivittää tietoja tai poistaa sivustolla olevia tietoja milloin tahansa.

2 kommenttia:

TT kirjoitti...

Kaiken lisäksi ihminen on vielä luontaisesti sellainen olento, että näkee sen mitä haluaa näkevän ja toisten silmissä sama todellisuus on toinen. Pitää vaan luottaa pidemmän tähtäimen kehitykseen ja se vaatii lehmän hermoja. Tietty nöyryys myös omien taitojen suhteen edesauttaa pärjäämistä pidemmällä aikavälillä.

Arvosijoittaja kirjoitti...

TT: osuit naulan kantaan "Kaiken lisäksi ihminen on vielä luontaisesti sellainen olento, että näkee sen mitä haluaa näkevän ja toisten silmissä sama todellisuus on toinen."

Tämä juttu lähti ärsytyksestä muihin sijoitustyyleihin. Tuntui että ainoastaan arvosijoittaminen perustuu koviin faktoihin. Jossain vaiheessa sitten tajusin, että arvosijoittamisenkin taustalla on joukko oletuksia, joita ei voi todistaa. Ei ainakaan luonnontieteellisillä standardeilla.Lähetä kommentti