Salkkuni yritysten Q3-tulokset

maanantai 3. joulukuuta 2012

Päivitin näkemystäni salkun yrityksistä ja tein muutamia kauppoja.

 Salkkuni tilanne Q3-tulosten jälkeen:

Erikoistilanteet

BWin.Party
Myyn sopivan paikan tullen
Retail Holdings
Myyty
Hornbeck Offshore Services
Myyty
Berentzen Gruppe
Lupausta paremmasta näkyvissä
Tucows
Loistava tulos!
Digia
Tarkkailussa vuoden loppuun asti
Asta Funding
Katalyytti toteutumassa.
Stanley Furniture
Katalyytti toteutuu odotettua hitaamminen.
Greek Organization of Football
Myyty
FF Group
Kurssinoususta huolimatta halpa
Axia Netmedia
Epäselvä tilanne
Kreikan joukkovelkakirjoja

Rella Holdings
Rajusti aliarvostettu
Origen Financial
Aliarvostettu
Himax
Katalyytti toteutumassa.


Jätän tällä kertaa hyvät yhtiöt väliin, sillä koko strategia on katkolla. Saatan lopettaa hyviin yhtiöihin sijoittamisen kokonaan, "ulkoistaa" koko homman tai yrittää parantaa omaa sijoitusprosessiani. 

Rella Holdings

Rella Holdings osti kolmannen kvartaalin aikana takaisin 154 161 omaa osaketta. Muuta huomionarvoista ei tapahtunut, joten sijoitusetenee toivotulla tavalla.

Stanley Furniture

Kolmannen kvartaalin liikevaihto kutistui 8 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna - Stanley Furnituren liiketoiminta ei ole vieläkään kääntynyt kasvuun.
Kolmannesta kvartaalista ei tullutkaan uuden Young America -tuotelinjan voittokulkua niin kuin johto oli ennustanut. Myynti ja valmistus takkuilivat, sillä uuden malliston vaihdossa vanhan tilalle kaupoissa oli ongelmia ja samaan aikaan huonekalujen valmistuksen siirtyminen uuteen tehtaaseen aiheutti tuotannossa katkoksia.  Ensimmäisiä tietoja Young America -linjan kilpailukyvystä ja menekistä joutunee odottamaan seuraavaan kvartaaliin.

Stanley line -tuotelinjan myynti kasvaa kvartaali kvartaalilta ja linja on ollut jo jonkin aikaa voitollinen.

Stanley Furnituren johdosta CEO, CFO ja yksi hallituksen jäsenistä ostivat itselleen firman osakkeita. Johdon ostot ovat aina positiivinen merkki, tosin tässä tapauksessa summat olivat parinkymmenen tuhannen dollarin luokkaa, mikä lienee yli puoli miljoonaa dollaria vuodessa tienaavalle managerille pikkuraha.

Berentzen Gruppe

Kerroin Q2-tulosten yhteydessä odottavani käännettä liiketoiminnassa vuodenvaihteeseen asti. Yllättävä käänne tulikin, muttei varsinaisessa liiketoiminnassa, jossa liikevaihto kääntyi kyllä nousuun, mutta vain lievään.

Berentzen Gruppe myi sijoittajille onnistuneesti 50 miljoonan euron joukkovelkakirjan, jonka koko on valtava yrityksen kokoon nähden, sillä Berentzenin markkina-arvo on 59 miljoonaa euroa ja yritysarvo oli ennen joukkovelkakirjaa vain 35 miljoonaa euroa. Joukkovelkakirjalla on tarkoitus rahoittaa Kiinan ja Intian valloitusta.

Vedonlyönti suurten uusien markkinoiden valtaamisen onnistumisesta ei kuulu arvosijoittamisen piiriin, sillä arvosijoittajahan haluaa pyyn pivosta ja jättää oksalla olevat kasvusijoittajille. Berentzenin kohdalla maailmoja syleilevän suunnitelman tekee kiinnostavaksi Berentzenin pääomistaja Aurelius AG, joka on saksalainen private equity -yhtiö. Aurelius osti konkurssin partaalla olleen Berentzen Gruppen määräenemmistön Berentzenin suvulta ja onnistui parissa vuodessa muuttamaan yhtiön vakavaraiseksi ja voitolliseksi. Suurisuuntainen laajennushanke ei ole toimivan johdon imperiuminrakentamista, vaan vahvan omistajan ajama kehitysaskel.

Aurelius AG ei keskustele suunnitelmistaan minunkaltaiseni piensijoittajan kanssa, joten voin vain spekuloida. Päätin kuitenkin pysyä kiinni osakkeessa ainakin ensi vuoden puoliväliin saakka ja seurata mitä tapahtuu - olen pelkääjän paikalla, onneksi Aurelius ei ole kuljettajana ihan aloittelija!

Hornbeck Offshore

Öljynporaus Meksikonlahdella on käynnistynyt täydellä teholla uudestaan BP:n öljyonnettomuuden jälkeen. Samalla Hornbeck Offshoren laivojen kysyntä on kasvanut merkittävästi ja lähes kaikki laivat ovat nyt käytössä - katalyytti on siis toteutunut.

Alkuperäisen sijoitusteesini vastaisesti Hornbeck aloitti massiivisen laivanrakennusohjelman viime syksynä. Oletin aikanaan ostaessani Hornbeckiä, ettei uutta suurta rakennusohjelmaa ole näköpiirissä ainakaan muutamaan vuoteen. Laivojen tarjonta on kommodity-liiketoimintaa, minkä vuoksi uuden ohjelman onnistuminen on täysin laivojen kysynnän kehityksen varassa. Hornbeck Offshoren johto uskoo kysynnän jatkuvat vahvana ainakin vuoteen 2015 saakka.

Päätin myydä osakkeet, koska alkuperäisen sijoitusteesini katalyytti on toteutunut ja koska pidän uutta rakennusohjelmaa riskialttiina - saatan ehkä jossain vaiheessa palata Hornbeckin omistajaksi, jos ohjelman tökkiminen laskee pörssikurssin houkuttelevan alas.

Himax

Himax julkaisi erinomaisen tuloksen,  joka noudatti hyvin kuukausi sitten esittämääni sijoitusteesiä.

Tucows

Tucows jatkaa voittokulkuaan: liikevaihto kasvoi 17 prosenttia, omia osakkeita ostettiin takaisin 1,3 miljoonaa kappaletta ja uusi Ting-palvelu on lähtenyt lupaavasti käyntiin! Kaiken lisäksi Tucows ilmoitti aikovansa ostaa 14,7 prosenttia osakkeistaan takaisin 29. marraskuussa alkavassa tarjouksessa (engl. Dutch auction). Ostaisin lisää ellei sijoitukseni koko lähestyisi uhkaavasti kymmentä prosenttia koko pääomastani, joka on yksittäiselle sijoitukselle asettamani maksimikoko.

Axia Netmedia

Axia Netmedian liikevaihto kasvoi 15 prosenttia ja osakekohtainen tulos moninkertaistui viime vuoden kolmanteen kvartaaliin verrattuna. Vapaa kassavirta on kuitenkin vieläkin useita miljoonia Kanadan dollareita pakkasella, sillä yritys investoi  kovaa tahtia uusiin verkkoihin. Katalyytti osakkeen todellisen arvon toteutumiselle on investointivaiheessa olevien verkkojen kypsyminen tuottovaiheeseen, mihin menee vielä kaksi kolme vuotta.

Riita Kataloniassa lähestyy ratkaisuaan. Axia sopi aikanaan Katalonian paikallishallinnon kanssa mittavasta verkkoprojektista. Espanjan keskushallinto myönsi yllättäen Telefonicalle osana koko maan kattavaa projektia Axian sopimuksen kanssa päällekkäistä liiketoimintaa. Axia neuvottelee Katalonian paikallishallinnon kanssa sopimuksen velvoitteiden pienentämisestä merkittävästi, koska taattu liiketoiminta on Tefonican sopimuksen takia vähentynyt. Jos sopimusta ei synny, Axia irtisanoo sopimuksen yksipuolisesti ja lähtee perimään korvauksia sopimusrikkeestä. Katalonian ongelmien myötä Axia jäädytti 19 miljoonan Kanadan dollarin arvosta seuraaville vuosille suunniteltuja investointeja.  

Axian asiakkaiden määrä ja verkkokapasiteetin kulutus kasvaa tasaisesti. En kuitenkaan tässä vaiheessa aio kasvattaa sijoitustani. Yrityksen tulos on vieläkin täysin Albertan verkon, jonka sopimus on vuonna 2015 katkolla, varassa. Covagen kehitys Ranskassa on toisaalta lupaavaa, mutta samalla Covagen pääoman tarve näyttää lähes pohjattomalta - aina kun EBITDA kasvaa muutama sata miljoonaa niin johto on sopinut seuraavan kymmenen miljoonan sijoittamisesta.  Viimeisessä analyytikkokonferenssissa johto kehui taas, että Ranskassa on tarjolla useita hyviä sijoituskohteita.  Niin kauan kun Albertan sopimuksen jatko ei ole selvillä Axian ei mielestäni kannattaisi leveroida tasettaan liikaa - jos sopimus ei syystä tai toisesta jatkukaan, niin lainojen hoito täytyy onnistua muiden verkkojen kassavirralla.

Digia

Kerroin edellisen kvartaalin tulosten yhteydessä odottavani Digian kannattavuuden kääntymistä vuodenvaihteeseen asti. Kolmannen kvartaalin kannattavuus parani kyllä huikeasti, mutta syynä oli kertaluontoinen voitto, joka syntyi elokuun alussa toteutuneesta Qt-teknologian ostosta Nokialta. Ilman kertaluontoista parannusta kannattavuus oli juuri niin heikko kuin edellisissä kvartaaleissa. Odotan vielä seuraavan kvartaalin tulosta. Jos kannattavuuden parannuksesta ei näy selviä merkkejä, myyn osakkeet.

FF Group

Kreikan kestokriisistä huolimatta FF Group kulkee voitosta voittoon. Tänä vuonna liikevaihtoa ja tulosta kertyi 8,5 prosenttia viime vuotta enemmän, vaikka kevään ja kesän vaalisekoilu lähes pysäytti koko maan. Yli 75 prosenttia liikevaihdosta syntyy joko ulkomailla tai ulkomaalaisten lompakoista (verovapaat myymälät Kreikassa), mikä selittää kasvun. FF Group omistaa Kreikassa tavarataloja, joiden vuosi 2012 on ollut kaksijakoinen: lähes vapaata pudotusta hallituksen muodostamiseen saakka ja sen jälkeen vahva käänne parempaan.

FF Group sopi lokakuussa verovapaiden myymälöiden siirtämisestä tytäryhtiöön ja 51 prosentin osuuden myymisestä Dufry AG:lle.

FF Groupin P/E on tällä hetkellä noin 7, mikä on vieläkin kaukana viimeisten 10 vuoden keskiarvostuksesta P/E = 12,8. Luksustuotteiden myynti Aasiassa kasvaa hurjaa tahtia ja verovapaan kaupan myynti Dufrylle vähentää regulaatioriskiä. Drakmaan siirtyminen ei ole FF Groupille uhka,vaan tilaisuus. Kasvatan sijoitustani. 

Retail Holdings

Retail Holdingsin pörssikurssi oli tätä kirjoittaessa 22 dollaria ja omistusten arvo per osake 25 dollaria plus neljän dollarin arvosta epävarmoja saatavia, jotka huomioin ainoastaan optiona - otan nuo neljä dollaria mielelläni vastaan, mutten laske mitään niiden varaan. Alennus omistusten todelliseen arvoon on vain 11 prosenttia. Holding-yhtiörakenne syö osan yhtiön sijoitusten tuotosta, koska osa osingoista häviää yrityksen kuluihin ja koska  yritys maksaa osingoista ja myyntivoitoista veroa. Ottaen holding-rakenteen huomioon pörssikurssi lienee hyvin lähellä todellista arvoa.

Päätin myydä osakkeeni. Kuva: © BirgitH / pixelio.de. Kuvien lähde: http://www.pixelio.de/.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
blogi.arvosijoittaja.fi -sivustolla esitettävä informaatio ei ole tarkoitettu osto- tai myyntisuositukseksi. Sijoituspäätökset tulee tehdä henkilökohtaisten arvioiden ja riskianalyysien perusteella. blogi.arvosijoittaja.fi-sivuston omistaja ei ota vastuuta mistään välillisistä tai välittömistä rahallisista tappioista, jotka ovat aiheutuneet sivustolla julkaistusta tiedosta. blogi.arvosijoittaja.fi-sivuston omistaja ei ota vastuuta julkaistun tiedon oikeellisuudesta tai siinä esiintyvistä virheistä. blogi.arvosijoittaja.fi -sivuston omistaja ei ota vastuuta linkeistä muille sivustoille. Sivuston ylläpitäjällä on oikeus päivittää tietoja tai poistaa sivustolla olevia tietoja milloin tahansa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti