Top3 Sijoituskohteet Joulukuu 2012

perjantai 14. joulukuuta 2012
Edellisessä top3-jutussa valitsemieni osakkeiden pörssikurssin kehitys ei ole ollut kovin kummoista. Käyn läpi sijoitusten tilanteen ja julkaisen uuden listan.


Vertailuindeksin tuotto oli pyöreä nolla, mutta silti parempi kuin valintojeni keskimääräinen tuotto -3,2 prosenttia.

Top3-strategia on viime vuoden syyskuusta, eli tämän juttusarjan alusta lähtien, ottanut 26 prosenttiyksikön kaulan vertailuindeksiin ja tuottanut 55 prosenttia, joten tulokset tähän mennessä ovat erinomaisia!


Tucows jatkaa listalla

Tucows teki kolmannessa kvartaalissa loistavan tuloksen ja ilmoitti ostavansa 14,7 prosenttia omista osakkeistaan takaisin. Yrityksen johto on erinomainen ja ajaa omistajien asiaa - aivan kuin johto hyvässä yhtiössä. Tucows ei kuitenkaan ole hyvä yhtiö, vaan hyvä erikoistilannesijoitus.

Tucows välittää Internet-verkkotunnuksia, jotka ovat selkeästi commodityä (en osaa kääntää englannin termiä "commodity" Suomeksi): kaikki verkkotunnukset ovat samanlaisia, kuka tahansa voi ruveta välittäjäksi ja verkkotunnusten lähtöhinta on kaikille välittäjille sama.  

Yhdysvaltalaisia verkkotunnuksia sääntelevän Internet Corporation for Assigned Names and Numbersin (ICANN) rekisterissä on melkein tuhat .com-verkkotunnuksia välittävää yritystä. Liiketoiminta on keskittynyttä, sillä kahdenkymmenen suurimman toimijan hallinnassa on 77 prosenttia ICANN:in 106 miljoonasta .com-verkkotunnuksesta.



Yksi verkkotunnus tuottaa vuodessa nettoliikevaihtoa vain muutaman dollarin, minkä vuoksi kannattava liiketoiminta vaatii erittäin suurta määrää verkkotunnuksia - veikkaan että edes kaikki top20-yritykset eivät ole voitollisia. Tucowsin vallihauta uusia tulokkaita vastaan lienee melkoisen leveä, sillä tie hyvään kannattavuuteen on pitkä ja kivinen.

GoDaddy on sektorin ylivoimaisesti suurin yritys, jolla on hallitseva markkinaosuus ja vahvat skaalaedut - aikamoinen uhka kaikille muille.

ICANN:in rekisteröimiä verkkotunnuksen välittäjiä on kahdenlaisia: 
  • B2C-välittäjät,  jotka myyvät verkkotunnuksia suoraan kuluttajille yleensä osana isompaa pakettia, johon kuuluu webbisivujen hostausta, emailiosoitteita jms.
  • B2B-välittäjät, jotka välittävät verkkotunnuksia yrityksille, jotka myyvät ne sitten kuluttajille.
B2C-liiketoiminta perustuu aggressiiviseen markkinointiin ja verkkotunnusten myymiseen osana suurempaa kokonaisuutta. GoDaddyn mainoksia on näkynyt jopa SuperBowlissa, jonka mainosaika lienee maailman kalleinta.

B2B-välittäjä tarjoaa asiakkailleen ohjelmointirajapintoja, jotka asiakas integroi omaan kuluttajille suuntautuvaan palveluunsa ja joiden avulla asiakas voi tarjota verkkotunnuksia palvelussaan. Marginaalit ovat erittäin kapeat. Välittäjälle jää tyypillisesti vain muutama dollaria nettoliikevaihtoa per verkkotunnus. Liiketoiminta muuttuu kannattavaksi vain jos koko välitysprosessi on täysin automatisoitu ja jos hallinnoitavien verkkotunnusten määrä on erittäin suuri.

Suurin osa Tucowsin liikevaihdosta syntyy B2B-liiketoiminnasta toisin kuin GoDaddyn, joka myy verkkotunnuksensa suoraan kuluttajille. GoDaddy omistaa B2B-välittäjän Wild West Domains, joka on kuitenkin reilusti Tucowsia pienempi ja kasvanut Tucowsia hitaammin.


Tucowsilla on 11 000 asiakasta, jotka ovat integroineet omat tietojärjestelmänsä Tucowsin rajapintoihin. Välittäjän vaihto on asiakkaalle aikamoinen urakka, jota ei tehdä ilman vankkaa syytä. Tucowsilla on B2B-sektorissa ainakin kohtalainen vallihauta, joka auttaa säilyttämään ja ehkä vähän kasvattamaankin markkinaosuutta.

Vallihaudoista huolimatta GoDaddyn määräävää markkina-asemaa ei voi jättää huomiotta. GoDaddy on kasvanut viime vuodet pelottavan nopeasti, vaikka trendi onkin hidastuva.

Vaikka GoDaddy ei todennäköisesti pysty kampittamaan Tucowsia B2B-liiketoiminnassa, niin jatkuva laajentuminen saattaa syödä Tucowsin asiakkaiden liiketoimintaa. Totean siksi, että Tucowsin markkina-aseman säilymistä ei voi ennustaa 15-20 vuoden päähän, minkä vuoksi Tucows ei ole hyvä yhtiö.

Verkotunnusten määrä on kasvanut viimeisten kymmenen vuoden aikana noin kahdeksan prosenttia vuodessa. Ensi vuodesta lähtien markkinoille on tulossa uusia päätason verkkotunnuksia, mikä aiheuttanee ryntäyksen parhaiden osoitteiden rekisteröintiin. Alla vuoden 2011 suurimmat toteutuneet verkkotunnuskaupat (hinnat dollareissa).

Social.com
2 600 000
DomainName.com
1 000 000
Aktien.de
725 000
VU.com
700 000
RunningShoes.com
700 000
Answer.com
550 000
11.com
525 000
Puzzle.com
500 000
GamesForGirls.com
500 000
Gay.xxx
500 000
Meet.me
450 000
Autoinsurance.org
440 000
Look.com
400 000
33.com
358 000
DataCenter.com
352 500

Nuo kaikki ovat saatavilla vuodesta 2013 alkaen hintaan 10-20 dollaria monella uudella loppupäätteellä.

Uusien päätason verkkotunnusten ansiosta markkina kasvaa usean seuraavan vuoden ajan huomattavasti historiallista kahdeksaa prosenttia nopeammin. Herra Markkina on hinnoitellut Tucowsin kasvuksi noin prosentin vuodessa, minkä Tucows peittoaa helposti, vaikka jopa markkinaosuus kutistuisi hieman - Tucows on hyvä erikoistilannesijoitus, vaikkei olekaan hyvä yhtiö.

Strayer Education listalle

Ostin aikanani Strayeriä Anders Oldenburgin innoittamana. Tulokset ovat tähän mennessä olleet hiuksia nostattavia:


Tuplasin sijoitukseni pari viikkoa sitten, vaikka alkuperäisen sijoitukseni arvo on puolittunut? Yhdysvaltain opetusministeriö (DoE) aloitti tutkimukset maksullisten ammattikorkeakoulujen toiminnasta vuonna 2010. Liian moni valtion opintolainoilla opintonsa rahoittava opiskelija keskeytti, jäi valmistumisen jälkeen kortistoon tai tutkintoa heikompaan matalapalkkaiseen työhön, eikä pystynyt maksamaan lainaa takaisin. DoE syytti, että koulut värväävät opiskelijoita aggressiivisesti välittämättä vähääkään siitä, onko opiskelijalla rahkeita suorittaa tutkinto ja onko koulutus tosiaan kalliiden koulumaksujen arvoista.

Strayerin johto on koko kriisin ajan painottanut, että koulun kriteerit uusien opiskelijoiden sisäänottoon ovat olleet aina tiukat ja opetuksen laatua pyritään pitämään mahdollisimman korkealla, minkä vuoksi Strayerin ei ole tarvinnut muuttaa toimintaansa. Tulokset alkavat näkyä.

Buffettin sanoin:

“You never know who's swimming naked until the tide goes out.”

Huonolla Suomella:

"Vasta vuoroveden vaihtuessa selviää kuka ui alasti"

Strayerin kilpailijat leikkaavat kilvan kuluja, sulkevat kouluja ja lopettavat opinto-ohjelmia. Strayer puksuttaa eteenpäin niin kuin mitään ei olisi tapahtunut. 

Strayerin pörssikurssi romahti yhdessä päivässä 17 prosenttia, kun CEO ilmoitti, että vuonna 2013 yritys ostaa omia osakkeitaan takaisin osingonmaksun sijaan. Nykyisellä arvostuksella takaisinosto on selvästi osinkoa parempi tapa käyttää vapaata kassavirtaa. Johto teki siis omistajien kannalta oikean päätöksen siitä huolimatta, että kurssilasku oli jo etukäteen lähes varma - taas kerran todiste johdon kyvystä keskittyä pitkän aikavälin arvon luontiin Herra Markkinan hötkyilystä huolimatta. Käytin 17 prosentin erikoistarjouksen hyväksi ja tuplasin positioni.

Asta Funding jatkaa listalla

Asta Funding, jonka yritysarvo on miinus miljoona dollaria, keräsi kolmannessa kvartaalissa noin 16 miljoonaa takaisin luottokorttisaatavaportfoliostaan. Noista kuudestatoista miljoonasta yhdeksän kerättiin saatavista, joiden kirjanpitoarvo on nolla. Todellisuus on fiktiota ihmeellisempää! Ja vielä markkinalla, joka on todettu ihan Nobel-palkittujen tiedemiesten toimesta tehokkaaksi!

Olin vuosi sitten huolissani onnistuvatko Asta Fundinginuudet sijoitukset. Asta Funding on sijoittanut vuoden 2012 aikana henkilövahinko-oikeudenkäyntien rahoitukseen 18,6 miljoonaa dollaria, joka on tähän mennessä tuottanut 1,6 miljoonaa, mikä on mielestäni kelpo tulos vielä kun ottaa huomioon, että toiminta on vasta käynnistymässä.

Asta Funding maksaa joulukuussa osinkoa 0,08 dollaria ja osti kolmannen kvartaalin aikana omia osakkeitaan takaisin 3,1 miljoonalla dollarilla, jota johto perusteli analyytikkokonferenssissa sanoin:

"We believe that with the current market prices a share repurchase is in the best interests of the shareholders." 

Lienee aika ilmiselvää, että negatiivisen yritysarvon omaavan yrityksen kannattaa ostaa omia osakkeitaan. Joka tapauksessa Asta Fundinging katalyytti on toteutumassa, sillä yritys palauttaa pääomaa omistajille, saatavaportfolio tuottaa mukavasti ja uusille liiketoiminta-alueille siirtyminen on alkanut lupaavasti.

Stanley Furniture pois listalta

Yhdysvaltojen asuntomarkkina on kääntynyt vuoden aikana nousuun, minkä piti sijoitusteesini mukaan kääntää Stanley Furnituren kasvuun ja voitolliseksi. Sen sijaan liikevaihto kutistui kahdeksan prosenttia viime vuodesta ja tappiot jatkuvat.

Stanley Furniture siirsi toisen tuotelinjansa valmistuksen Kiinaan, mutta päätti jatkaa toisen valmistamista Yhdysvalloissa. Kiinassa valmistettava linja tuottaa voittoa ja  liikevaihto on kasvanut jo vuoden ajan. Amerikassa valmistettava linja on vahvasti tappiollinen. Viimeisen kehityksen perusteella ei ole mielestäni mitenkään selvää, että sitä saadaan koskaan kannattavaksi.

Top3-Sijoituskohteet Joulukuu: Valinnat







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
blogi.arvosijoittaja.fi -sivustolla esitettävä informaatio ei ole tarkoitettu osto- tai myyntisuositukseksi. Sijoituspäätökset tulee tehdä henkilökohtaisten arvioiden ja riskianalyysien perusteella. blogi.arvosijoittaja.fi-sivuston omistaja ei ota vastuuta mistään välillisistä tai välittömistä rahallisista tappioista, jotka ovat aiheutuneet sivustolla julkaistusta tiedosta. blogi.arvosijoittaja.fi-sivuston omistaja ei ota vastuuta julkaistun tiedon oikeellisuudesta tai siinä esiintyvistä virheistä. blogi.arvosijoittaja.fi -sivuston omistaja ei ota vastuuta linkeistä muille sivustoille. Sivuston ylläpitäjällä on oikeus päivittää tietoja tai poistaa sivustolla olevia tietoja milloin tahansa.

4 kommenttia:

Warren Fyffet kirjoitti...

Onnittelut hienosta sijotiusmenestyksestä. Teet varsin perusteellista työtä yhtiöden taustojen selvittämisessä, kuten muutenkin sijoittamisen taustojen selvittämisessä. Blogisi on kertakaikkiaan upea.

Minua kiinnostaa miten yhtiöt yleensä valikoituvat salkkuusi(Lyhyellä selailulla en onnistunut löytämään)? Yhdestä mainitsit innoittajaksesi Anders Oldenburgin? Entäpä muut? Yhtiö valintasi on mielestäni varsin omaperäisiä, joista voi hyvin ymmärtää, että ne eivät ole suuren yleisön huomion keskipisteenä.

Anonyymi kirjoitti...

Strayer Educationin johto on näköjään erinomainen. Hänestä tulee mieleen Henry Singleton, joka oli Buffetin mukaan kaikkien aikojen paras pääoman allokoija.
http://www.youtube.com/watch?v=3BeqIrpnmT8
suosittelen lämpimästi videota.

Arvosijoittaja kirjoitti...

Warren: Kiitos!

Molemmat strategiani ovat perinteistä arvosijoitusta, joissa pyritään löytämään mainitsemiasi epäsuosittuja kohteita. Erikoistilanteet on Graham/Klarman -henkinen ja hyvä yhtiöt taas akselilta Buffet/Munger/Fisher.

Muuten kohteiden löytäminen on lähinnä kärsivällistä kaivelua. Ennen Himaxiin sijoittamista tutkin noin kolmeakymmentä teknologiayritystä ennen kuin tärppäsi.

Arvosijoittaja kirjoitti...

Anonyymi: täytyypä tutustua, kun jossain välissä löytyy riittävästi aikaa. Video on näkäjään kahden tunnin mittainen.

Lähetä kommentti