Kun pörssikurssilla ei ole väliä?

sunnuntai 23. syyskuuta 2012
Osakkeen tuotto syntyy tuloksen kasvusta, osingoista ja arvostuskertoimen muutoksesta. Kaksi ensimmäistä riippuvat yrityksen liiketoiminnan kehityksestä ja kolmas markkinan odotuksista. Joskus kohdalle osuu tilaisuus, jonka tuottoon markkinan odotukset eivät vaikuta.

Toimintansa lopettavat yritykset

Toimintansa lopettava yritys myy omaisuutensa ja palauttaa pääoman omistajille. Sijoittaja saa tuottonsa pääomanpalautuksina tai osinkoina. Omasta salkustani löytyy muutama tällainen tapaus:
  • Origen Financial. Finanssikriisi tappoi Origenin varsinaisen liiketoiminnan, eli asuntovaunujen ostoon tarkoitettujen lainojen myymisen ja paketoinnin sijoittajille. Jäljelle jäi läjä rahastoja, joihin sijoitettu takuupääoma vapautuu ja palautetaan Origen Financialille muutaman vuoden sisällä, minkä jälkeen Origen Financial lopettaa toimintansa ja palauttaa pääoman omistajille.
  • Retail Holdings. Perinteikäs ompelukonevalmistaja Singer kaatui vuonna 2000 ja Aasian maayhtiöt yhtiöitettiin Retail Holdingiksi, jonka tavoite on myydä omistukset ja palauttaa pääoma. 
Sijoituksen kannalta on ratkaisevaa, että:
  • Omistusten arvo ja realisointiin kuluva aika ovat luotettavasti määritettävissä.
  • Yrityksen johto on sitoutunut lopettamaan yrityksen ja palauttamaan pääoman
Toimintansa lopettavan yrityksen arvo on omaisuuden realisoinneilla saatavien kassavirtojen nykyarvo. Tunnuslukuanalyysi antaa useimmiten täysin harhaanjohtavan kuvan yrityksen arvosta. Esimerkiksi Origen Financial maksoi viime vuonna muhkealta tuntuvan 26 prosentin osingon. Rahan lähde ei kuitenkaan ollut jatkuvan liiketoiminnan toistuva tuotto, vaan kertaluonteinen omaisuuden realisointi. 

Tuottovaatimuksen ylittävä osinko

Osaketta voi pitää loputtomiin, jos tuloksen kasvu plus osinko ylittävät sijoittajan tuottovaatimuksen.

Alla salkkuni osakkeiden osinkotuotto:

ERIKOISTILANTEET
Osinko%
Asta Funding
0,8 %
Axia Netmedia
0,0 %
Berentzen Gruppe
16,4 %
BWin.Party
3,5 %
Digia
3,5 %
FF Group
0,0 %
Hornbeck Offshore
0,0 %
Origen Financial
26,0 %
Rella Holdings
0,0 %
Retail Holdings
11,9 %
Stanley Furniture
0,0 %
Tucows
0,0 %


HYVÄT YHTIÖT

American Express Co
1,4 %
Berkshire Hathaway Inc
0,0 %
Motorola Solutions
2,2 %
Strayer Education
6,2 %
United Parcel Service
3,1 %
Vodafone
6,9 %


RAHASTOT

iShares DJ EO STOXX 50
4,3 %

Toimintansa lopettavien Origen Financialin ja Retail Holdingsin lisäksi ainoastaan Berentzen Gruppe maksaa yli kymmenen prosentin osinkoa. Berentzen Gruppen liikevaihto on kutistunut jo vuosia, joten ainakin historiallisten tunnuslukujen perusteella jonakin päivänä ei osinkoon ole enää varaa. Kestävän ja kasvavan osingon maksaminen vaatisi liiketoiminnan kääntymistä kasvuun, mikä hyvin todennäköisesti kasvattaisi arvostuskerrosta ja laskisi osingon suuruutta suhteessa markkina-arvoon.

Vähäriskisiä korkeata osinkoa maksavia yrityksiä on tarjolla lähinnä kriisien aikana. Normaalimpina aikoina 5-7 prosentin kestävää osinkoa maksavia yrityksiä löytää siedettävällä vaivalla, mutta sitä korkeammat vähäisen riskin tilaisuudet ovat erittäin harvinaisia. Korkean osingon osakkeissa on melkein aina koira haudattuna: osinko on kertaluonteinen, liiketointa on taantumassa tai ikävä yllätys on tulossa.

Lopuksi

Pieniin yrityksiin sijoittava ei pysty rakentamaan markkinariippumatonta pitkä/lyhyt-salkkua, sillä lainattavia osakkeita tai johdannaisia on pienille yrityksille harvoin tarjolla. Toimintansa lopettavien yritysten avulla sijoittaja pystyy kuitenkin lisäämään ainakin jonkin verran markkinariippumatonta tuottoa salkkuunsa.

Tuottovaatimuksen ylittävä kasvava ja kestävällä pohjalla oleva osinko on kriisiaikojen ulkopuolella harvinaisuus. Kun sellaista normaaliaikoina tarjotaan, kannattaa kohde tutkia erityisen tarkasti - melkein kaikista löytyy koira haudattuna. Korkea osinko pomppaa näkyviin hyvin monen sijoittajan tutkassa ja hinnoitteluvirhe korjaantuu siksi nopeasti. Oikea tilaisuus vaatii, että enemmistö sijoittajista uskoo virheellisesti, että osakkeessa on vikaa.


Kuva: © Rainer Sturm / pixelio.de. Kuvien lähde: http://www.pixelio.de/.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... -->
blogi.arvosijoittaja.fi -sivustolla esitettävä informaatio ei ole tarkoitettu osto- tai myyntisuositukseksi. Sijoituspäätökset tulee tehdä henkilökohtaisten arvioiden ja riskianalyysien perusteella. blogi.arvosijoittaja.fi-sivuston omistaja ei ota vastuuta mistään välillisistä tai välittömistä rahallisista tappioista, jotka ovat aiheutuneet sivustolla julkaistusta tiedosta. blogi.arvosijoittaja.fi-sivuston omistaja ei ota vastuuta julkaistun tiedon oikeellisuudesta tai siinä esiintyvistä virheistä. blogi.arvosijoittaja.fi -sivuston omistaja ei ota vastuuta linkeistä muille sivustoille. Sivuston ylläpitäjällä on oikeus päivittää tietoja tai poistaa sivustolla olevia tietoja milloin tahansa.

4 kommenttia:

laakari kirjoitti...

Tuolla periaatteellahan sinä etsit vahvan taseen ja kirja-arvon yhtiöitä, joilla on alasajoissa ja valojen sammutuksissa jotain millä maksaa? ;)

Käytätkö itse syklin yli laskettua osinkotuottoa, vai ttm vai peräti mrq -tyyppistä?

Arvosijoittaja kirjoitti...

Joo. Yrityksiä, joilla on taseessa yritysarvon vähintään kaksikertaisesti ylittäviä omaisuuseriä. Helposti realisoitava on tavallisesti käteistä, lyhytaikaisia sijoituksia, osakkeita, kiinteistöjä tai maata.

Alasajon kesto ja kulut on tärkeä ymmärtää hyvin, sillä nehän poistetaan kakusta ennen pääoman palautusta. Mitä pidempi aikataulu on, sitä enemmän omaisuutta kuluu juoksevien kulujen maksamiseen ja tuotto pitää jakaa pidemmälle ajalle. DCF-analyysi on tässä tapauksessa erinomainen työkalu tuoton laskemiseen.

Jos toimiva johto ei ilmoita selvästi pyrkivänsä realisoimaan omaisuuden ja palauttamaan pääoman, niin sijoitus ei ole ollenkaan realisointitapaus. Johto pystyy hukkaamaan pääoman helposti kokeilemalla kaikenkarvaisia uusia busineksia, niihin kannattaa suhtautua varauksella.

Kirja-arvo on lähinnä työkalu screenaukseen, jos näitä tilaisuuksia haluaa sitä kautta hakea.

Jutussa käytin ttm osinkotuottoa. Yleensäottaen mielestäni erilaisia laskutapoja tärkeämpää on ymmärtää yrityksen liiketoimintalogiikka ja johtaa omat arviot siitä. Arvioissa tärkeää on ymmärtää, miten paljon omien arvausten mahdolliset virheet vaikuttavat lopputulokseen ja verifioida arviot niin pitkälle kuin mahdollista - ethän sinäkään lääkärinä määräisi sydänlääkettä ennen kuin diagnoosi on varmistettu?

Kirjoitin vuoden alussa omien arvausten vaikutuksen ymmärtämisestä:

http://blogi.arvosijoittaja.fi/2012/01/roskaa-sisaan-roskaa-ulos.html




TT kirjoitti...

Pörssikurssilla ei siis ole väliä kuin ostettaessa olisi toki oikea ilmaus :D Nää erikoistapaukset ovat kyllä ihan mielenkiintoisia, mutta ainakaan itsellä ei ole riittävästi pätäkkää etsiä niitä, kun muutenkin sijoituksia on hyvin vähän ja voi vielä ihan rauhassa tällä hetkellä keskittyä kotimaan pörssiin tosin sieltäkään ei meinaa sijoituskohteita näillä hinnoilla löytyä.

Arvosijoittaja kirjoitti...

Totta. Ostohinnalla on näissäkin tapauksissa väliä.

Lähetä kommentti