Top3 Sijoituskohteet Syyskuu 2012

sunnuntai 16. syyskuuta 2012

Edellisessä top3-jutussa huhtikuussa valitsemani osakkeet nousivat vaatimattomasti 4,3 prosenttia, mikä jäi ensimmäistä kertaa jälkeen vertailuindeksistäni. Tulos ei juurikaan harmita, sillä top3-sijoitukseni ovat viime vuoden aikana - eli siis top3-juttusarjan alusta - tuottaneet 31 prosenttiyksikköä vertailuindeksiä enemmän!  Käyn läpi top3-sijoitusten kehityksen ja julkaisen uuden listan.

Tuotot

Top3-sijoitusteni tuotto 06.04.2012-14.09.2012 ja vertailuindeksin tuotto. Vertailuindeksi on keskiarvo Stoxx USA Total Market Euro (Gross Return) ja Stoxx All EuropeTotal Market (Gross Return) indekseistä.


Top3-sijoitukseni ovat tuottaneet 60 prosenttia viime vuoden ensimmäisestä top3-jutusta lähtien. Eroa vertailuindeksiin on syntynyt 31 prosenttia.

Freenet pois listalta (ja salkusta)

Myin Freenetin, koska en usko yrityksen hallituksen ajavan enää piensijoittajan etua. Freenetin  pienempi kilpailija Drillisch AG on haalinut 22 prosentin osuuden Freenetistä ja sai oman edustajansa hallituksen puheenjohtajaksi ja lisäksi kaksi edustajaa hallitukseen. Epäilen, että Drillisch pyrkii pakottamaan Freenetin fuusioon tai ostamaan Drillischin.

Näkemykseni Freenetin liiketoiminnasta ja arvostuksesta ei ole muuttunut mihinkään - omistaisin osaketta erittäin mielelläni, jos voisin luottaa johdon ajavan kaikkien omistajien etua.

Berentzen Gruppe  pois listalta

Otin alunperin Berentzen Gruppen listalle, koska oletin liiketoiminnan lähtevän kääntymään jo ensimmäisen vuosipuoliskon aikana rivakasti. Berentzen Gruppen viinanmyynti kääntyikin kasvuun, mutta alkoholittomien juomien myynnin heikkeneminen ja raaka-ainekustannusten ripeä nousu hapattivat tulosta.

Stanley Furniture listalle

Stanley Furniture (STLY) valmistaa korkealaatuisia puuhuonekaluja Yhdysvaltain markkinoille. Yritys on kärsinyt finanssikriisistä ja rakentamisen lamasta toden teolla. Tänä vuonna kuitenkin onni suosi peräti kaksi kertaa! Ensiksi Yhdysvaltain tulli päätti maksaa Stanley Furniturelle 40 miljoonaa dollaria korvauksia ulkomaisten kilpailijoiden harjoittamasta dumppauksesta. Toiseksi Yhdysvaltain asuntomarkkina on lähtenyt toipumaan. Stanley Furniturella on nyt lähes 80 prosenttia markkina-
arvostaan käteisenä ja liiketoiminta kääntymässä parempaan päin.

Asta Funding listalle

Asta Funding (ASFI) omistaa nimellisarvoltaan viiden miljardin portfolion kertaalleen jo konkurssiin menneitä luottokorttivelkoja. Yritys karhuaa portfoliosta kvartaaleittain yli 15 miljoonaa dollaria. Tulo on aikamoinen, kun ottaa huomioon, että Asta Fundingilla on lähes markkina-arvonsa verran käteistä, minkä vuoksi yritysarvo on vaivaiset kaksi miljoonaa dollaria - tämäkö on sitä markkinan tehokkuutta?

Top3-Sijoituskohteet

Valitsin top3-listalle seuraavat yritykset:


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... -->
blogi.arvosijoittaja.fi -sivustolla esitettävä informaatio ei ole tarkoitettu osto- tai myyntisuositukseksi. Sijoituspäätökset tulee tehdä henkilökohtaisten arvioiden ja riskianalyysien perusteella. blogi.arvosijoittaja.fi-sivuston omistaja ei ota vastuuta mistään välillisistä tai välittömistä rahallisista tappioista, jotka ovat aiheutuneet sivustolla julkaistusta tiedosta. blogi.arvosijoittaja.fi-sivuston omistaja ei ota vastuuta julkaistun tiedon oikeellisuudesta tai siinä esiintyvistä virheistä. blogi.arvosijoittaja.fi -sivuston omistaja ei ota vastuuta linkeistä muille sivustoille. Sivuston ylläpitäjällä on oikeus päivittää tietoja tai poistaa sivustolla olevia tietoja milloin tahansa.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Oletko kokeillut koskaan sijoittaa vertaislainaan ja mitä mieltä olet siitä. Ajattelin itse lähteä kokeilemaan pienellä summalla onko mitään potentiaalia. Pienenä osana salkkua tuo kuiten mielestäni vaikuttaisi erittäin potentiaaliselta. http://vertaislainaa.com/

Arvosijoittaja kirjoitti...

Olen kyllä harkinnut sijoittamista vertaislainoihin, mutta päätin olla sijoittamatta. Sinänsä korkea ja vielä osakemarkkinan kehityksestä riippumaton korko olisi houkutteleva.

Vaimoni ja kavereiden reaktio ajatukseen oli tyrmäävä. Lähes jokainen, jonka kanssa puhuin, haluaisi kieltää pikavipit lailla. Ei ollut väliä, että selitin ettei vertaislaina ole ihan sama kuin pikavippi.

Minun sijoitusmoraalini kestää rahoituksen alueelle sijoittamisen. Oikeastaan ainoat alueet, joilla kokisin omantunnonpistoksia ovat aseiden ja tupakan valmistus - kumpienkaan varsinaista käyttötarkoitusta ei millään logiikalla voi väittää "elämänmyönteiseksi". Eli mitään periaatteellista syytä olla sijoittamatta ei ole.

Vertaislainoissa minua häiritsee eniten lainojen kokonaiskustannus asiakkaille. Lainojen tarjoajat ainakin puoli vuotta sitten tekemäni analyysin perusteella lätkäisevät sijoittajalle maksettavan jo huomattavan koron päälle kovat kulut, jotka ovat usein yhtä suuret kuin itse korko. Eli käytännössä asiakkaan maksama korko nousee yli 20%. Lisäksi näissä lainoissa luottotappiot lienevät korkeat (tämä on oletus ilman dataa). Ulosottoon vietävän pienehkön lainan päälle syntyy nopeasti mahtavat oikeudenkäynti- ja ulosottokulut. Jos vielä vertaislainoilla rahoitetaan "turhia" ostoksia (tämäkin on oletus ilman dataa), niin koko järjestelmän nettoefekti on jo valmiiksi köyhähköjen lainaajien köyhdytys varakkaampien sijoittajien hyödyksi. Tässä onkin sitten jo syytä olla sijoittamatta.

Voi olla että olen naiivi, mutta uskon että hyvät yritykset luovat arvoa asiakkaille, työntekijöille, valtiolle ja omistajille.

Lähetä kommentti