Salkkuni yritysten Q2-tulokset

sunnuntai 9. syyskuuta 2012
Toisen kvartaalin tulokset on nyt nähty. Päivitin näkemystäni ja tein muutamia kauppoja. Haaviini tarttui myös muutama uusi sijoitus.


Salkkuni tilanne toisen kvartaalin tulosten jälkeen:

Erikoistilanteet

BWin.Party
Myyn sopivan paikan tullen
Danier Leather
Myyty
Retail Holdings
2,5 USD pääomanpalautus tulossa syksyllä
Hornbeck Offshore Services
Myynti 46+ USD hintaan kiikarissa
Berentzen Gruppe
Pientä lupausta paremmasta näkyvissä
Tucows
Loistava tulos! Ostin lisää.
Digia
Tarkkailussa vuoden loppuun asti
Asta Funding
Katalyytti toteutumassa. Ostin lisää.
Stanley Furniture
Katalyytti toteutumassa.
Greek Organization of Football
Kurssinoususta huolimatta halpa. Ostin lisää
FF Group
Kurssinoususta huolimatta halpa. Ostin lisää
Axia Netmedia

Kreikan joukkovelkakirjoja

Irlannin joukkovelkakirjoja
Myyty
Rella Holdings
Uusi sijoitus
Origen Financial
Uusi sijoitus


Hyvät yhtiöt

American Express
Ikiholdi
Motorola Solutions
Ikiholdi, ostin kesäkuussa lisää
Vodafone
Ikiholdi
UPS
Ikiholdi
Strayer Education
Harkitsen ostoa
Berkshire Hathaway
Ikiholdi, ostin kesäkuussa lisää

Sijoitukset:

Uudet sijoitukset

Rella on tanskalainen holding-yhtiö, jonka ainoa tarkoitus on omistaa listaamattoman Aller-yhtymän osakkeita. Aller maksaa vuosittain muhkean osingon, josta Rella kustantaa juoksevat kulunsa ja ostaa lopuilla joko lisää Allerin osakkeita tai omia osakkeitaan takaisin. Varovaisesti arvioituna Rellan osakkeella saa ostettua pienen palan Alleria yli 60 prosentin alennuksella.

Origen Financial pyrkii realisoimaan omistuksensa, palauttamaan pääomansa omistajille ja lopettamaan toimintansa. Arvioin, että muutaman seuraavan vuoden aikana pääomaa vapautuu vähintään tuplasti nykyisen yritysarvon verran.

Stanley Furniture: katalyytti toteutumassa

Yhdysvaltain tulli maksoi Stanley Furniturelle 39,9 miljoonaa dollaria CDSOA-korvauksia. Kassassa on nyt 47 miljoonaa dollaria, joka tekee 77 prosenttia koko markkina-arvosta! 

Toisen kvartaalin liikevaihto väheni 24,4 miljoonaan dollariin, mutta samalla myyntikate kasvoi 14,5 prosenttiin, minkä ansiosta käteisen poltto on hidastunut 900 tuhanteen dollariin per kvartaali. Tätäkin vauhtia Stanley kuluttaa vuodessa noin neljä miljoonaa. Johto arvioi nollatuloksen vaativan noin 30 miljoonan liikevaihtoa per kvartaali.

Yritys ulkoisti Stanley-tuotelinjan valmistuksen Kiinaan vuosi sitten ja tuotelinja onkin kääntynyt voitolliseksi. Yhdysvalloissa valmistettavan Young America –tuotelinjan uudistus on vielä kesken, mutta johto arvioi vaikutuksen alkavat näkyä kolmannessa kvartaalissa, jolle johto ennustaa liikevaihdon kasvua.

Yhdysvaltain asuntomarkkinan toipuminen ei ole vieläkään käynnistynyt tosissaan. Stanley Furniture on uudistanut tuotelinjojaan ja tehostanut toimintaansa sitä odotellessa. Kysynnän toipuessa Stanleyn osakkeen arvo on vähintään tuplat nykyisestä.

American Express: ikiholdi

American Expressin kasvu on hidastunut viimeisen vuoden aikana maailmantalouden näkymien heikkenemisen vuoksi. Toisessa kvartaalissa liikevaihto kasvoi viisi prosenttia viime vuoteen nähden. Kasvu pysynee hitaana siihen asti, kunnes maailmantalous alkaa toipua.

Yritys osti viime vuoden aikana neljä prosenttia omista osakkeistaan takaisin. Tänä vuonna suunnitelmissa ovat 4 miljardin dollarin takaisinostot, joista tähän mennessä on toteutunut puolet.

Ei oikeastaan minkäänlaisia yllätyksiä, mikä on hyvälle yhtiölle melkein aina hyvä uutinen. American Express tuottaa omalle pääomalleen 27 prosentin koron, kasvattaa liikevaihtoaan tasaisesti, osakkeen arvostus on kohtuullinen (P/E=12) ja käteismaksamisen korvaamisessa elektroniseen on vielä luvassa paljon työsarkaa. Pidän osaketta todennäköisesti vielä pitkään.

UPS: ikiholdi

Viennin väheneminen Aasiasta kehittyneihin maihin hidasti UPSn kasvua, minkä vuoksi Q2-tulos jäi analyytikkojen odotusten alapuolella ja yritys alensi vuoden 2012 ennustettaan. Liikevaihto kasvoi toisessa kvartaalissa 2,7 prosenttia ja tulos 7,5 prosenttia.  Vähennyt on johtuu heikentyneistä suhdanteista, eikä siksi huolestuta juurikaan.

TNT Express –yksikön osto saadaan näillä näkymin päätökseen neljännessä kvartaalissa.

Vodafone: ikiholdi

Liikevaihto pysyi melkein paikallaan viime vuoteen verrattuna. Kehittyvien markkinoiden kovan kasvun vastapainona Euroopan PIIGS-maiden liikevaihto romahti. Kriisi painaa siis Vodafonenkin tulosta.

Strayer Education: harkitsen position kasvattamista

Strayer Education kärsii opiskelijakadosta. Kesälukukaudelle ilmoittautui seitsemän prosenttia viime vuotta vähemmän opiskelijoita. Vähennys johtuu Yhdysvaltain opetusministeriön (DoE) kaksi vuotta sitten aloittamista tutkimuksista maksullisten ammattikorkeakoulujen toimintatavoista. DoE aiheutti skandaalin, joka vähensi uusien opiskelijoiden määriä kaikissa kouluissa.

Q2 oli jo toinen peräkkäinen kvartaali, jonka aikana uusien opiskelijoiden määrä kasvoi - uusien opiskelijoiden määrä alkaa ehkä toipua skandaalista. Kokonaisopiskelijamäärät pienenevät kuitenkin vielä jonkin aikaa, sillä uusien vuosikurssien koot ovat skandaalin takia pienemmät.

Seuraan uusien opiskelijoiden määrän kehittymistä tarkoin.

Hornbeck Offshore: myynti tähtäimessä 46+ USD hintaan

Kysynnän kova kasvu jatkuu Meksikonlahdella. Hornbeckin Q2-liikevaihto kasvoi 64 prosenttia viime vuodesta ja käyttökate kymmenkertaistui. Osakkeen katalyytti on jo toteutunut lähes kokonaan ja odotan kurssinousua välille 46-57 dollaria, jossa aion myydä omistukseni.

Yllättäen pörssikurssi putosi 15 prosenttia tuloksen julkistamisen jälkeen ja nousi seuraavien parin päivän aikana julkistusta takaisin julkistusta edeltävälle tasolle:

Tuossa olisi tehokkaan markkinan uskovaisille taas kerran pohdittavaa.

Hornbeck aikoo ottaa käyttöön viimeiset kaksi kuivatelakoitua alustaan vuoden loppuun mennessä, minkä jälkeen koko kapasiteetti on merellä. Odotan seuraavien muutaman kvartaalin tulosten olevan vähintään toisen kvartaalin veroisia ja kärkyn myyntitilaisuutta.

Uusien laivojen rakennusohjelma etenee aikataulussa ja johto puhui analyytikkokonferenssissa jo mahdollisista uusista investoinneista. Uudet investoinnit huolestuttavat, sillä mielestäni Hornbeckilla ei ole vahvaa kilpailuetua, minkä vuoksi Hornbeckin investointidollari on ihan yhtä arvokas kuin jonkun kilpailijoista. Haluan päästä osakkeesta irti hyvissä ajoin ennen kuin nykyinen suotuisa suhdanne kääntyy (2014-2015) ja mielellään ennen noita uusia investointeja.

Asta Funding: katalyytti toteutumassa

Osakkeiden takaisinosto-ohjelma pyörii korkeilla kierroksilla. Asta Funding osti takaisin 1,3 miljoonaa omaa osakettaan 12 miljoonalla dollarilla, minkä jälkeen viime kesänä käynnistetystä osto-ohjelmasta on vielä seitsemän miljoonaa dollaria jäljellä.

Astan yritysarvo on lähes nolla:

Markkina-arvo (ilman takaisinostettuja osakkeita)
122,6
- Käteinen & lyhytaikaiset sijoitukst
107,6
- Pitkäaikaiset sijoitukset
13,1
Yritysarvo
1,9

Asta keräsi kvartaalin aikana 18,4 miljoonaa dollaria saatavia omistamastaan velkaportfoliosta. Aikamoinen tuotto omaisuudesta, jonka arvoksi markkina on (tehokkaasti?) määrittänyt noin kaksi miljoonaa dollaria.

Johdolla oli hyvin vähän kerrottavaa uusista sijoituksista. Henkilövahinko-oikeudenkäynteihin on nyt sijoitettu 13,1 miljoonaa dollaria, mistä saatiin 100 tuhatta dollaria nettotuottoa kvartaalin aikana. Avioero-oikeudenkäyntien rahoituksesta on sovittu, mutta yhtään dollaria ei ole vielä siirtynyt yhteistyökumppanille. Molemmat liiketoiminnat ovat vielä aluillaan, minkä vuoksi tuloksista ei kannata vielä vetää johtopäätöksiä. Seuraan jatkossa molempien alueiden kehittymistä tarkasti.

Digia: tarkkailussa vuoden loppuun asti

Nokian alamäki rasitti Digian sopimusliiketoimintaa tänäkin vuonna viime vuoden rajuista irtisanomisista huolimatta.

Elokuun alussa Digia osti Qt-teknologian Nokialta, minkä seurauksena 125 Nokian työntekijää Norjassa ja Saksassa siirtyy Digialle. Osto oli looginen jatko aiemmalle Qt-teknologian lisensointiliiketoiminnan ostolle - nyt kun MeeGo on lopetettu ja Symbian hiipuu hiipumistaan Nokialla ei enää ole paljoa syitä jäljellä panostaa QT:n jatkokehitykseen. Digian QT-liiketoiminnalle jatkokehitys on kuitenkin elintärkeää.  

Johto uskoo kannattavuuden palaavan "hyvällä tasolle" loppuvuoden aikana. Historiallisesti Enterprise Solutions -yksikön hyvä kannattavuuden taso on ollut noin 15 prosentin liikevoittomarginaali. Jos tuo kannattavuus toteutuu, niin karkea valuaatio antaa osakkeen hintahaarukaksi 4,6 - 6,0 Euroa. Päätin jo aiemmin odottaa vuoden loppuun asti kannattavuuden paranemista, joten jatkan odottamista ja myyn ensi vuoden alussa, jos kannattavuuden reilu parannus ei ole toteutunut.

Berentzen Gruppe: pientä lupausta paremmasta näkyvissä

Berentzen myi Saksassa ensimmäisen puolivuotiskauden aikana viinaa viisi prosenttia edellisvuotta enemmän, mikä on ensimmäinen valonpilkahdus tunnelin päässä. Alkoholittomien juomien myynti väheni sen sijaan jonkin verran. Raaka-ainekustannusten ripeä nousu ja investoinnit vientiin rasittivat roimasti liiketulosta, joka puolittui.

Päätin aiemmin odottaa liiketoiminnan käännettä vuoden loppuun. Jatkan odottamista vuoden loppuun asti ja päätän siinä vaiheessa, mitä teen osakkeelle.

Danier Leather: myyty

Poikkeuksellisen lämmin talvi Pohjois-Amerikassa rasitti jonkin verran Danierin liikevaihtoa ja tulosta, mutta sillä ei ole sijoituksen kannalta mitään merkitystä. Osakkeen arvostus on nimittäin naurettavan halpa EV/EBIT = 1,4. Puolentoista vuoden liiketulos on yhtä suuri kuin nykyinen yritysarvo, minkä vuoksi muutaman prosentin heilunta tuloksessa suuntaan tai toiseen ei muuta mitään.

Valitettavasti Danier alkaa yhtä vahvemmin näyttää arvoansalta. Johto ei halua jakaa rahaa sijoittajille, vaan hautoo vuosi vuodelta kasvavaa käteisläjää vuodesta toiseen. "Milloin aiotte palauttaa rahaa omistajille?"-kysymys toistuu analyytikkokonferenssista toiseen ja aina johto kertoo tarvitsevansa jokaisen pennin.  Rahakasa vaan kasvaa kasvamistaan.

Ainoa syy Danierin heikolle arvostukselle lienee johdon haluttomuus palauttaa pääomaa omistajille. Päätin aiemmin odottaa toisen kvartaaliin loppuun ennen kuin teen johtopäätöksiä. Nyt se aika on tullut: myin osakkeet.

Tucows: loistava tulos!

Pelkkiä hyviä uutisia Kanadasta: liikevaihto kasvoi 22 prosenttia viime vuoteen verrattuna, aliarvostettuja omia osakkeita ostettiin 1,1 miljoonaa kappaletta, Ting-palvelu on lähtenyt lupaavasti liikkeelle ja uusia top level -domaineja on neljä haussa. Iloista luettavaa omistajalle!

Tucows palauttaa kaiken liikenevän käteisen ostamalla omia osakkeitaan takaisin. Vuodesta 2007 lähtien Tucows on ostanut 40 prosenttia omista osakkeistaan keskiarvostuksella P/E = 9,3. Reilusti aliarvostetun osakkeen takaisinostot luovat selkeästi osinkoa enemmän omistaja-arvoa.

Vaikka Tucowsin kurssi onkin noussut mukavat 83 prosenttia siitä, kun kirjoitin yrityksestä ensi kerran vähän yli vuosi sitten, osake on silti reilusti aliarvostettu. Laskeskelin, että nykyarvostuksella markkina uskoo Tucowsin vapaan kassavirran kutistuvan 1-2 prosenttia per vuosi. Domain-nimien välitys on kasvanut keskimäärin kahdeksan prosenttia vuodessa viimeisten kymmenen vuoden aikana ja samana aikana Tucowsin liikevaihto on kasvanut melkein 12 prosenttia vuodessa. Viime vuodet kasvu on vain kiihtynyt, eikä hidastumisesta on merkkejä. Totean siis, että Herra Markkina tarjoaa tilaisuuden ostaa hyvää halvalla ja kasvatan positiotani.

Retail Holdings: 2,5 USD pääomanpalautus tulossa 

Olen yleensä Retail Holdinginsista kirjoittaessani jakanut arvon omistusten arvoon ja viiden dollarin optioon. Nyt tuosta viiden dollarin optiosta toteutui dollarin verran tuloja. Retail Holdings omistaa 26,8 miljoonan dollarin arvosta velkakirjoja, joiden takaisinmaksu ei ole mielestäni varmaa, siksi huomion nuo velat optiona. Velallinen SVP Holdings lyhensi kesäkuussa lainaa viiden miljoonan verran, mikä tekee noin dollarin per osake.  Omistusten arvo on nyt 23 dollaria plus neljän dollarin optio.

Retail Holdings ilmoitti maksavansa 2,5 dollarin pääomanpalautuksen syksyllä, mikä tekee mukavat 12 prosenttia per osake.

Greek Organization of Football Prognostics (OPAP): ostin lisää

Pörssikurssi on noussut 46 prosenttia kesäkuun oston jälkeen ja olen saanut 17 prosentin osingon - Kreikkalainentreidi on tähän mennessä onnistunut hyvin!

Epävarmuus Kreikan tilanteesta on lieventynyt hieman New Democracyn vaalivoiton ja onnistuneen hallituksen muodostamisen ansiosta. Kreikan tilanne on silti hyvin epäselvä: tulevaisuus Euroopan Unionissa on yhä hämärän peitossa ja Kreikan kansantuote laskee jo viidettä vuotta yhteen menoon. Kuluttajien kutistuva ostovoima ja epävarmuus näkyy OPAPin liikevaihdossa, joka pieneni seitsemän prosenttia viime vuoteen verrattuna. Käsittämättömän halvan arvostuksen vuoksi (P/E=3) tuon suuruisella pienenemisellä ei ole kuitenkaan juuri vaikutusta sijoitusteesiin. 

OPAP säästi osan vuoden 2011 jakokelpoisesta voitosta mahdollisen Kreikan valtion ylimääräisen yritysveron (engl. windfall tax) maksamiseen. Kreikka keräsi tuota veroa 2010 ja 2011, mutta veroa ei ole uuden hallituksen suunnitelmissa. Jos ylimääräistä veroa ei tarvitse maksaa, OPAP jakaa 90 miljoonaa euroa ylimääräistä osinkoa omistajille, mikä tekee nykykurssilla 5,4 prosenttia.

OPAP maksoi viime syksynä Kreikan valtiolle 474 miljoonaa euroa 10 vuoden lisenssistä 35 000 videolottoterminaalille, jotka  kasvattaisivat liikevaihtoa dramaattisesti. Rahan vaihdettua omistajaa noiden terminaalien tarjoaminen kuluttajille on kuitenkin edennyt etanan vauhtia. Pahin pullonkaula on Kreikan valtio, joka ei ole saanut tarvittavaa lainsäädäntöä aikaan - valitettavasti aika kreikkalaista touhua? Kreikan valtio avaa seuraavan puolen vuoden aikana tarjouskilpailun valtion loton pyörittämisestä, mihin OPAP lienee voittajasuosikki.  Aika näyttää ovatko nuo uudet lisenssit siunaus vai kirous?

Kaiken kaikkiaan tilanne on epäselvä. Osakkeen tavattoman halpa arvostus kuitenkin kompensoi riskejä enemmän kuin riittävästi. Tuplasin positioni.

Motorola Solutions: ikiholdi

Motorola Solutions korotti osinkoaan 18 prosenttia ja ilmoitti aloittavansa uuden kahden miljardin suuruisen osakkeiden takaisinosto-ohjelman, sillä edellinen kolmen miljardin ohjelma saatiin täyteen vuodessa. Tavoitteena on päästä pääomarakenteeseen, jossa nettokäteinen on negatiivinen, eli siis velkaa on enemmän kuin käteistä. Tällä hetkellä käteistä on 3,7 miljardia dollaria ja velkaa 1,9 miljardia.

Pidemmän aikavälin vapaan kassavirran allokaatiotavoite on maksaa 30 prosenttia osinkona, investoida 25 prosenttia liiketoimintaan ja ostaa 45 prosentilla omia osakkeita takaisin. Oman arvioni mukaan pörssikurssi on lähellä todellista arvoa, minkä vuoksi takaisinostot lähinnä konvertoivat osinkotuloa myöhemmäksi myyntivoitoksi. Näkisin mieluummin suuremman osan osinkona, mutta pienosakkaana voin joko ottaa tai jättää nykyisen allokointistrategian. 

FF Group: ostin lisää

Kreikan bruttokansantuotteen viidettä vuotta jatkuva lasku ei näy FF Groupin tuloksessa: liikevaihto kasvoi ensimmäisellä vuosipuoliskolla 9 prosenttia ja tulos 10,4 prosenttia. Suurin osa liikevaihdosta syntyy ulkomailla, mikä selittää kriisin vähäisen vaikutuksen. Yritys kehittyy siis sijoitusteesini mukaan.

Kasvatin sijoitustani FF Groupiin, minkä jälkeen salkustani kuusi prosenttia on kiinni Kreikassa. Tuon enempää en aio Kreikkaan sijoittaa ennen kuin tilanne selkenee.

Kuva: © BirgitH / pixelio.de. Kuvien lähde: http://www.pixelio.de/.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
blogi.arvosijoittaja.fi -sivustolla esitettävä informaatio ei ole tarkoitettu osto- tai myyntisuositukseksi. Sijoituspäätökset tulee tehdä henkilökohtaisten arvioiden ja riskianalyysien perusteella. blogi.arvosijoittaja.fi-sivuston omistaja ei ota vastuuta mistään välillisistä tai välittömistä rahallisista tappioista, jotka ovat aiheutuneet sivustolla julkaistusta tiedosta. blogi.arvosijoittaja.fi-sivuston omistaja ei ota vastuuta julkaistun tiedon oikeellisuudesta tai siinä esiintyvistä virheistä. blogi.arvosijoittaja.fi -sivuston omistaja ei ota vastuuta linkeistä muille sivustoille. Sivuston ylläpitäjällä on oikeus päivittää tietoja tai poistaa sivustolla olevia tietoja milloin tahansa.

1 kommentti:

Arvosijoittaja kirjoitti...

Axia Netmedian tulos julkaistiin vasta tämän jutun jälkeen, joten se ei ehtinyt mukaan.

Tuloksessa ei mielestäni ollut mitään ihmeellistä, eikä näkemykseni yrityksestä muuttunut.

OpenNet on nyt päässyt siihen pisteeseen, että palvelua ruvetaan markkinoimaan. Tähän mennessä käyttäjiä on 200 000, mutta ne on haalittu viidakkorummun avulla / hakemalla testikäyttäjiä. CEO vaihtui nyt toistamiseen kahden vuoden sisällä, joten ei taida olla kiitollinen homma. Jatkossa OpenNet joutuu maksamaan SingTelin 55 MSGD maksua, jonka Axia on haastanut oikeuteen. Jos mikään ei muutu, niin nykyinen tulostaso nähdään uudelleen vasta kun OpenNet on saavuttanut 50% penetraation Singaporessa.

Covagen investointien tuottotavoite on 20%/v ennen veroja. CEO:n mielestä tuo taso saavutetaan, kun penetraatio saavuttaa 15% (nyt 7,8%). Kaikki 15% yli on upsidea. Penetrointinopeudesta johto suositteli esktrapoloimaan covagen historiallista nopeutta. Kvartaalin aikana penetraatio kasvoi 0,6%, mistä ekstrapolointuna 15% saavuttaminen vie 3 vuotta. Ensimmäistä kertaa Covage ja Xarca on erotettu raportoinnissa, josta ilmeni että EBITDA on jo reilusti plussalla.

Albertan verkosta kysyttäessä CEO sanoi että sijoitetun pääoman tuotto on "astronominen". Uudesta sopparista ei sanottu muuta kuin että Albertan hallinto ei ole vielä päässyt niin pitkälle, että sopparista voitaisiin neuvotella, eli joutuvat odottamaan Albertaa.

Xarca on ajanut miinaan. Axian sopimus on laadittu Katalonian paikallishallinnon kanssa, mutta Espanjan keskushallinto teki yllättäen sopimuksen Telefonican kanssa, mihin sisältyy osa Axian alkuperäisen sopimuksen sisällöstä. Nyt pyrkivät neuvottelemaan sopimuksen uudelleen.

Massachusettsin verkko etenee ja verkko aktivoidaan 2013 puolivälissä.

Lähetä kommentti