Tilinpäätös 2016

keskiviikko 11. tammikuuta 2017
Sijoitukseni tuottivat viime vuonna 42,5 prosenttia. Vertailuindeksi jäi kauas jälkeen. Kelpo sijoitusvuosi siis!


Heikon ensimmäisen kvartaalin jälkeen salkkuni arvo kasvoi vauhdilla.


Olen nyt tilastoinut tuottoa TWR-menetelmällä seitsemän vuoden ajan, eli siis vuoden 2010 alusta lähtien. Keskimääräinen vuosituotto tuolta ajalta on 24,3 prosenttia. Indeksi on jäänyt roimasti jälkeen.Tuottotavoitteeni vähintään kaksikymmentä prosenttia vuodessa on toteutunut. Sijoittaminen tarkoin valittuihin pieniin yhtiöihin näyttäisi tuottavan roiman alfan indeksin päälle. Pääomani on 4,6-kertaistunut viimeisten seitsemän vuoden aikana. Indeksirahastoilla olisin jäänyt vähän alle kahteen ja puoleen.


Vuoden parhaat sijoitukset

Global Ship Lease preferred: +160,2%

Olen kirjoittanut Global Ship Leasesta muutamaan otteeseen, viimeksi marraskuussa 2015. Tuolloin luulin, että osake olisi ollut paras tapa sijoittaa yhtiöön. Pian jutun jälkeen Seeking Alphassa julkaistiin analyysi, joka suositteli sijoittamaan yhtiön etuusosakkeeseen normaalin osakkeen sijasta. Sopuli kommentoi blogissa samasta asiasta. Myin osakkeeni ja ostin tilalle ison position etuoikeusosakkeita. Ostohetkellä etuusosakkeet maksoivat kaksikymmentäseitsemän prosenttia osinkoa, eikä osingonmaksu ollut lähivuosien aikana uhattuna.

Aina joskus arvosijoittajan tieltä löytyy tilaisuus, jonka tuottomahdollisuus on järjettömän hyvä riskiin verrattuna.

Argan inc: +127,3%

Julkaisin Arganista osakeanalyysin muutama vuosi sitten, kun pörssikurssi heilui kuudentoista dollarin tienoilla. Sen jälkeen yhtiö on kasvanut rajusti ja pörssikurssi on nelikertaistunut 70 dollarin tienoille. Ainakin muutaman seuraavan vuoden ajan on vielä luvassa rivakkaa kasvua.  Osakkeen arvotus on kuitenkin noussut jutun EV/EBITDA < 3 tasolta kahdeksan tienoille.

Argan oli viime vuoden alussa ylivoimaisesti suurin sijoitukseni.

Tropicana Entertainment: +81,6%

Tropicana omistaa kasinoja Yhdysvalloissa ja Aruballa. Kaksi kolmannesta yhtiöstä on aktivistisijoittaja Carl Icahnin omistuksessa. Osakkeen arvostus on jo useamman vuoden ajan pysynyt hämmästyttävän alhaalla kilpailijoihin nähden. 750 miljoonan dollarin markkina-arvosta huolimatta osake on listattu vain OTC-markkinalle, mikä saattaa selittää osan aliarvostuksesta.

Tropicanan tärkeimmältä markkinalta, Atlantic Citystä, on poistunut viimeisten parin vuoden aikana neljä kilpailijaa. Kilpailun keventymisen myötä tulos parani ja Herra Markkinakin päätti myöntää vähän korkeamman arvostuksen.

Tulevaisuus / alfa / sijoitusprosessi

Viime vuosina sijoitusprosessini on tuottanut merkittävän alfan, siis ylituoton verrattuna indeksiin. Menneet tuotot eivät kuitenkaan takaa tulevia tuottoja, eivätkä alfaa jatkossa. Parhaiten tulevaa voi ennustaa tutkimalla nykyisten omien sijoitusten tuottoarvioita ja tarjolla olevia tilaisuuksia. Koko vuoden 2016 ajan salkussani oli käteistä vapaana, koska hyviä tilaisuuksia ei löytynyt riittävästi. Seikkailupuisto Huippu haukkasi taas työaikani lisäksi suurimman osan vapaa-ajastani, minkä vuoksi aikaa osakkeiden metsästykseen oli todella vähän.  Vuoden alussa olen keventänyt useita positiota, koska pörssikurssit nousivat loppuvuodesta melkoisesti. Nykytilanteen perusteella tämä vuosi tulee olemaan laihempi. Salkussa on aivan liikaa käteistä ja uusia tilaisuuksia ei ole ainakaan vielä löytynyt.

Keskitetty salkku lienee ainoa toimiva ratkaisu vakavissaan osakeanalyysia tekevälle piensijoittajalle, sillä aikaa laajasti hajautetun salkun kohteiden etsimiseen ja seuraamiseen ei ole riittävästi. Uusien sijoituskohteiden laadusta ei kannata tinkiä vain hajautuksen vuoksi. Fiksummin rahansa saa hajautettua laittamalla osan pääomasta indeksirahastoihin.

Sijoittaminen vaatii lujaa uskoa omaan tekemiseen. Omaa strategiaa pitää uskaltaa jatkaa heikkoinakin aikoina, sillä hötkyily on varmin tapa hävittää tuotot. Uskon löytäväni jatkossakin erinomaisia sijoitustilaisuuksia, kunhan taas on jossain vaiheessa enemmän aikaa osakkeiden metsästämiseen. 

Kuva: © Maja Dumat / pixelio.de. Kuvien lähde: http://www.pixelio.de/.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
blogi.arvosijoittaja.fi -sivustolla esitettävä informaatio ei ole tarkoitettu osto- tai myyntisuositukseksi. Sijoituspäätökset tulee tehdä henkilökohtaisten arvioiden ja riskianalyysien perusteella. blogi.arvosijoittaja.fi-sivuston omistaja ei ota vastuuta mistään välillisistä tai välittömistä rahallisista tappioista, jotka ovat aiheutuneet sivustolla julkaistusta tiedosta. blogi.arvosijoittaja.fi-sivuston omistaja ei ota vastuuta julkaistun tiedon oikeellisuudesta tai siinä esiintyvistä virheistä. blogi.arvosijoittaja.fi -sivuston omistaja ei ota vastuuta linkeistä muille sivustoille. Sivuston ylläpitäjällä on oikeus päivittää tietoja tai poistaa sivustolla olevia tietoja milloin tahansa.

8 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Vau, onnittelut huikeasta performanssista!

Arvosijoittaja kirjoitti...

Kiitos! Olen aika yllättynyt että meni näin hyvin. Viime vuonna minulla oli ihan liian vähän aikaa osakkeiden etsintään ja seuraamiseen.

Pikkusijoittajat kirjoitti...

Ohoh. Huima vuosituotto. Tuossa on pitänyt ottaa erittäin vahvasti näkemystä. Onnittelut

arvosijoittaja@gmail.com kirjoitti...

Kiitos!

Mielestäni en ota minkäänlaista näkemystä.

Pyrin löytämään kohteita, joilla on hyvä johto ja jotka toimivat alueella, jonka tulevaisuutta on helppo ennustaa (= juuri mikään ei muutu lähivuosina :)). Jos kohde vielä tuottaa reilusti vapaata kassavirtaa suhteessa sijoitukseeni ja kasvaakin vähän, niin sijoitus on lähellä.

Laitan rahat mieluummin yritykseen, joka tuottaa 10+% vapaata kassavirtaa sijoitukselleni, kuin vaikkapa pankkiin tai jonkun hyvin pukeutuneen varain/rahastonhoitajan armoille. Mielestäni riski on minun mallissani noita vaihtoehtoja pienempi, siis pysyvän pääoman menetyksen riski.

Kinski kirjoitti...

Hieno tulos! Perässä tullaan.

Tuulipuku.fi kirjoitti...

Minun salkkuni pelasti vasta joulukuun nousut jolloin otettiin pieni loppukiri. Silti en tainnut päästä edes puoleen tuosta sinun tuotostasi, onnittelut siitä!

Anonyymi kirjoitti...

Oletko sijoittanut yhtään Bitcoiniin tai muihin kryptovaluuttoihin? Voitko tehdä blogi merkintää miten se on sujunut?

https://kryptosijoittaja.wordpress.com/

arvosijoittaja@gmail.com kirjoitti...

En ole enkä sijoita jatkossakaan. Bitcoin-sijoitukset ovat puhdasta spekulaatiota, johon en lähde.

Lähetä kommentti