Pienet hyvät yhtiöt

torstai 1. joulukuuta 2016
Blogiani alusta alkaen seuranneet ehkä muistavat, että sijoitin joskus muinoin ”hyviin yhtiöihin”. Luovuin niistä 2013, enkä ole katunut. Matkan varrella salkkuuni on kuitenkin alkanut kertyä pieniä yhtiöitä, joiden sijoitusteesi on hyvien yhtiöiden kaltainen, yhdellä oleellisella erolla.

Hyvät yhtiöt -strategiani oli suoraa Warren Buffett -apinointia. Sijoita mielettömän hyvään yhtiöön kohtuullisella hinnalla ja pidä ikuisesti. Luovuin hyvistä yhtiöistä, kun jossain kohtaa oivalsin, että kilpailen isojen talojen analyytikkojen kanssa. Piensijoittaja ei voi siinä pelissä pärjätä, ei ainakaan pitkällä tähtäimellä. Olin kuitenkin tulkinnut ”hyvät yhtiöt” vain suuryrityksiksi, koska pieni yritys ei voi juuri koskaan kaivaa itselleen riittävän syvää vallihautaa. 

Käytin aikanaan tällaisia kriteerejä hyvän yhtiön tutkimiseen:

Business Tenets
Is the business simple and understandable?
Consistent operating history
Favourable long-term prospects
    - has product that is a) needed and desired, b) has no close substiture, c) is not regulated
Management tenets
Is management rational? (how does it allocate capital?)
Is management candid with shareholders?
Does management resist the institutional imperative?
Financial tenets
Focus on return on equity, not earnings per share
Calculate owner earnings to get true reflection of value
High profit margins
For each dollar retained, the company has created at least one dollar of market value
Market Tenets
What is the value of the business?
Can the business be purchased at a significant discount to its value?
Moni nosta kriteereistä pätee yleisesti hyvän sijoituskohteen valinnassa. Jos esimerkiksi johto kerta toisensa jälkeen sijoittaa vapaan pääoman typerästi, lienee lopputulos sijoittajalle surkea. Hyväksi yhtiö muuttuu siinä vaiheessa, kun oman pääoman tuotto on korkea, investointien marginaalituotto on korkea ja markkina-asema säilyy suurella todennäköisyydellä hamaan tulevaisuuteen.  

Hyvä erikoistilanne ei vaadi välttämättä oman pääoman tuotolta mitään, kunhan vain pörssikurssi on riittävän paljon pielessä ja kurssin korjaantumiselle löytyy riittävän varma katalyytti lähitulevaisuudessa.

Keskityin erikoistilanteisiin, mutta löysin siinä sivussa pieniä hyviä yhtiöitä. Esimerkiksi.

OTC Markets Group

OTC Markets Group (OTCM) pyörittää ylivoimaisesti suurinta listaamattomien osakkeiden markkinapaikkaa Yhdysvalloissa. Oman pääoman tuotto pysyy vuodesta vuoteen huimana!



Yhtiötä pyörittävä yrittäjä R. Cromwell Coulson omistaa 31 prosenttia osakkeista ja muut yhtiön hallituksen jäsenet 7 prosenttia. Johdolla on siis omat varat vahvasti kiinni yhtiön tulevaisuudessa.

Liiketoimintaa suojaa kohtuullisen syvä vallihauta. OTCM on viimeisten kymmenen vuoden aikana kahminut itselleen lähes koko listaamattomien yhtiöiden markkinan Yhdysvalloissa. On vaikea uskoa, että joku kilpailijoista vielä toipuisi merkittävästi. Todennäköisin uhka lienevät suuret pörssit, NYSE ja NASDAQ. Ne kuitenkin laskuttavat asiakkailtaan moninkertaisesti OTCM:ään verrattuna ja kulut ovat sen mukaiset. Jos jompikumpi haluaa tosissaan päästä listaamattomien markkinalle, lienee OTCM:n ostaminen järkevämpää kuin kilpailevan liiketoiminnan aloittaminen.

Lopuksi

Peter Lynch totesi joskus että:

 “Go for a business that any idiot can run – because sooner or later any idiot probably is going to be running it.”

Suomeksi:

”Valitse yritys jota mikä tahansa idiootti pystyy johtamaan – ennemmin tai myöhemmin idiootti on johdossa”.

En ole tähän mennessä löytänyt pientä yritystä, jonka vallihauta olisi noin syvä.

Hyviä yhtiöitä rupesi löytymään ja tuottoja syntymään, kun päätin tyytyä matalampaan vallihautaan. Markkina-aseman ei enää tarvitse olla niin vahva, että idioottikin pystyisi johtamaan yritystä. Myyn osakkeet nopeasti pois, jos markkina-asema alkaa heiketä. Osaketta ei siis ole tarkoitus pitää ikuisesti. Kuitenkin paljon pidempään kuin erikoistilanteitani. 

Kuva: © BirgitH / pixelio.de. Kuvien lähde: http://www.pixelio.de/.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
blogi.arvosijoittaja.fi -sivustolla esitettävä informaatio ei ole tarkoitettu osto- tai myyntisuositukseksi. Sijoituspäätökset tulee tehdä henkilökohtaisten arvioiden ja riskianalyysien perusteella. blogi.arvosijoittaja.fi-sivuston omistaja ei ota vastuuta mistään välillisistä tai välittömistä rahallisista tappioista, jotka ovat aiheutuneet sivustolla julkaistusta tiedosta. blogi.arvosijoittaja.fi-sivuston omistaja ei ota vastuuta julkaistun tiedon oikeellisuudesta tai siinä esiintyvistä virheistä. blogi.arvosijoittaja.fi -sivuston omistaja ei ota vastuuta linkeistä muille sivustoille. Sivuston ylläpitäjällä on oikeus päivittää tietoja tai poistaa sivustolla olevia tietoja milloin tahansa.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

http://www.kauppalehti.fi/5/i/porssi/porssikurssit/osake/?klid=2045

Lähetä kommentti