Takaisinosto tuplana

perjantai 14. helmikuuta 2014
Tässäpä erikoinen tilanne erikoistilannesalkustani. Holding-yhtiö ja sen omistama yhtiö ostavat molemmat omia osakkeitaan takaisin. Vaikutus sijoittajan varallisuuteen on erikoisen hyvä.

Rella Holdings A/S on tanskalainen holding-yhtiö, joka omistaa vain yhtä yhtiötä.Rella on takaperin kirjoitettuna Aller ja juuri Aller A/S on se yhtiö, johon Rella Holdings sijoittaa. Siis aika hämmästyttävä viritys. En käsittele Rellan tai Allerin toimintaa takaisinostoja pidemmälle tässä jutussa, sillä kirjoitin noista yrityksistä jo aiemmin.

Sekä Rella Holdings että Aller ostavat omia osakkeitaan takaisin. Vaikutus osakkeiden kirjanpitoarvoon on tällainen:

Kuva. Allerin indeksoitu kirjanpitoarvo, johon on laskettu mukaan takaisinostoihin 
käytetyt summat, verrattuna Allerin ja Rellan osakekohtaisiin kirjanpitoarvoihin.
Takaisinostot prosenttiosuutena osakkeiden määrästä.
Ostot puoleen hintaan

Ei ole mitenkään ihmeellistä, että osakekohtainen kirjanpitoarvo kasvaa. Osakkeet lähtevät nimittäin kirjanpitoarvoon verrattuna halvalla:
Kirjanpitoarvo on keskimäärin huono mittari yrityksen todelliselle arvolle, sillä taseesta saattaa löytyä mitä ihmeellisimpiä eriä, joiden todellinen arvo on kaukana taseeseen kirjatusta. Asta Funding on tästä hyvä esimerkki.

Entä Allerin tase?

Allerin taseen vastaavaa puolella on (MDKK):
Maa ja kiinteistöt
1179
Käteinen ja sijoitukset
3106
Aineettomat hyödykkeet
582
Vaihtuvat vastaavat (ilman käteistä)
667
Muut
276
Loppusumma
5810

Vastattavista löytyy:
Oma pääoma
4071
Eläkevastuut
316
Lyhytaikaiset velat
1398
Muut
25
Loppusumma
5810

Osakkeensa Allerille ja Rellalle myyneet ovat saaneet vain käteistä ja sijoituksia vastaavan hinnan. Osakkeet on ilmiselvästi ostettu takaisin paljon todellista arvoa halvemmalla.

Entä jatko?

Takaisinostojen myötä Allerilla on kohta omistajina enää Carl Allerin jälkeläisiä ja Rella Holdings A/S. Viimeisten ostojen jälkeen Allerin omistusrakenne on tällainen:


Allerin johto kertoi vuosiraportissa aikovansa ostaa tänä vuonna viiden prosentin edestä osakkeita takaisin. Siis melkein kaikki B-osakkeet, jotka eivät ole Rella Holdingsin omistuksessa. Mitä sen jälkeen tapahtuu on arvoitus. Aller joutuisi maksaman Rellan omistamista Allerin osakkeista tai koko Rella Holdingsista täyden hinnan. Allerilla olisi kyllä varaa maksaa käypä hinta, mutta haluaako suku Rellan Holdingsin noin kovasti ulos yhtiöstä jää nähtäväksi.

Mikään ei ole niin hämmästyttävää kuin todellisuus.
  
Kuva: © Christiane Fengler / pixelio.de. Kuvien lähde: http://www.pixelio.de/.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
blogi.arvosijoittaja.fi -sivustolla esitettävä informaatio ei ole tarkoitettu osto- tai myyntisuositukseksi. Sijoituspäätökset tulee tehdä henkilökohtaisten arvioiden ja riskianalyysien perusteella. blogi.arvosijoittaja.fi-sivuston omistaja ei ota vastuuta mistään välillisistä tai välittömistä rahallisista tappioista, jotka ovat aiheutuneet sivustolla julkaistusta tiedosta. blogi.arvosijoittaja.fi-sivuston omistaja ei ota vastuuta julkaistun tiedon oikeellisuudesta tai siinä esiintyvistä virheistä. blogi.arvosijoittaja.fi -sivuston omistaja ei ota vastuuta linkeistä muille sivustoille. Sivuston ylläpitäjällä on oikeus päivittää tietoja tai poistaa sivustolla olevia tietoja milloin tahansa.

12 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

mitä mä ymmärrän väärin, kun katson rellan nettisivuilta noita osakekohtaisia tunnuslukuja niin Rellan book value vuoden 2012 lopussa on 17.91 DKK ja markkinahinta 37 DKK. eli P/B olisi 2. oletko korjannut Rellan ilmoitettuja arvoja jotenkin?

Arvosijoittaja kirjoitti...

Olen joo.

Rellan taseessa on Allerin osakkeiden alkuperäinen ostohinta 541 MDKK. Korjasin tuon vastaamaan Rellan osuutta Allerin taseeseen kirjatusta oman pääoman arvosta.

Tästä olisi varmaan voinut mainita jutussa...:)

Anonyymi kirjoitti...

Rella on näköjään päivittänyt yhtiöjärjestystä. En ollut lukenut aikaisempaa yhtiöjärjestystä, millä tavalla sitä on uudistettu? Itse huomioin kohdan
"2.1 The Company’s objects are to own shares in Aller Holding A/S and to invest directly or indirectly in listed and unlisted securities."
Voitaisiin siis hankkia muitakin kuin Allerin osakkeita. Mikäli Rella aikoo ryhtyä sijoittamaan moniin eri yrityksiin, yrityksen luonne muuttuu melko täysin.

Zimbo kirjoitti...

Sijoittajalle on hyvä asia, että firman vapaus tehdä mitä haluaa laajenee.

Allerit haluavat laajentaa tulopohjaansa kun lehtien levikki tippuu. Jos Rella sijoittaa muualle kuin Alleriin jossain vaiheessa niin hieno juttu, mutta juuri nyt sen kannattaa ostaa omia osakkeitaan pois puoleen hintaan kuten meidän muidenkin.

Arvosijoittaja kirjoitti...

En ole tallentanut edellistä yhtiöjärjestystä, joten vertailu ei ole mahdollista. Oletan kuitenkin että muutos on tämä:

The Annual General Meeting adopted the Board of Directors’ proposal to reduce the
Company’s share capital to DKK 21,600,000 through cancellation of 800,000 treasury shares
as well as the consequent change in the Company’s articles of association 3.1. The capital
reduction will be effected upon the end of the advertisement for creditors.

Eli siis osakepääomaa pienennetään, koska takaisinostettuja osakkeita cancelloidaan 800k. Vuosikokouksessa ei päätetty mitään muuta, joka (tanskalaista yhtiölainsäädäntöä tuntematta) näyttäisi vaikuttavan yhtiöjärjestykseen.

Rella on ainakin aiemmin vastannut nopeasti sekä maileihin että puheluihin, joten sieltä saanee vastauksen mikä on muuttunut, jos asia huolestuttaa.

Rella ei ole missään vaiheessa kertonut sijoittajalle aikovansa sijoittaa muihin kohteisiin. Olisin yllättynyt jos niin tapahtuu. Olen samaa mieltä, että sijoitusteesi muuttuisi ratkaisevasti.

Anonyymi kirjoitti...

Mikäs tän Rellan tilanne on tällä hetkellä? Mitään ei oikein tunnu tapahtuvan mihinkään suuntaan.

Arvosijoittaja kirjoitti...

Se ettei mitään tapahdu ei kai Rellan kohdalla pitäisi olla kovin yllättävää? Eihän firma tee muuta kuin ottaa Allerin osingot vastaan ja ostaa niillä omia osakkeitaa pois.Alkuperäisen osakeanalyysin otsiko oli "Tylsyyden huippu Tanskasta":)

http://blogi.arvosijoittaja.fi/2012/11/tylsyyden-huippu-tanskasta.html

Aargh! kirjoitti...

Aller ostaa Rellan hallussa olevat osakkeensa. Onnea blogin pitäjälle ja muille sijoittaneille! Itse olin väärässä tämän suhteen ja missasin hyvät tuotot.

arvosijoittaja@gmail.com kirjoitti...

Perjantaiaamuna ei meinannut uskoa silmiään, kun katsoi Rellan kurssia. Osake oli noussut 56%.

Rella myy koko osakeomistuksensa Allerille, lopettaa firman ja palauttaa rahat omistajille. Rellan johto arvioi omistajille palautuvan 77 DKK / osake, eli siis 65% pörssikurssia enemmän.

Allerin osakkeet myydään alennuksella ainakin minun laskemaani arvoon. Silti kauppa on mielestäni hyvä, sillä siinä vapautui epälikvideissä osakkeissa vuosikausia uinunut arvo kertaheitolla.

Aikanaan kun kirjoitin Rellasta ensimmäisen kerran vuonna 2012 jutun kommenteissa käytiin keskustelua siitä, että tällä sijoituksella ei näyttänyt olevan katalyyttiä. Nyt sellainen kuitenkin löytyi. Käytössäni olevilla tiedoilla ei ollut mahdollista ennustaa tuota transaktiota, eli katalyytti ei ollut ainakaan minun taidoillani/resursseillani tunnistettavissa.

Olen viimeisten parin vuoden aikana sijoittanut muutamaan muuhunkin yritykseen, jonka arvolla ei ole selkeää katalyyttiä. Olen vuosien varrella huomannut että sijoittajaystävällinen johto löytää ennemmin tai myöhemmin tavan saada osakkeen aliarvostus häviämään. Rellan tapauksessa on ollut alusta alkaen selvää, että koko homman idea on ollut kehittää pitkän aikavälin tuottoa omistajille. Toisaalta huono johto onnistuu usein hävittämään arvon tai ainakin muuttamaan osakkeen ikuiseksi arvoansaksi.


Anonyymi kirjoitti...

Tyhmä kysymys, mutta kysyn silti - eli tällaisessa tilanteessa kannattaa odottaa, kurssin ollessa 73DKK, että Rella palauttaa omistajilleen tuon arvion mukaisen 77DKK/osake, eikä siis myydä vielä?

Arvosijoittaja kirjoitti...

Se mikä kannattaa tai ei kannata on aina henkilökohtainen ratkaisu ja riippuu omista tavoitteista.

Itse myin välittömästi julkistamisen jälkeen, kun osake oli noussut 73 DKK:hon.

Syynä oli a) en luota että välittäjäni osaa hoitaa erikoisemmat järjestelyt oikein, b) korkeampaa hintaa saa odottaa vielä monta kuukautta. Eli siis 4/73 = 5,4%. 20% tuottovaatimuksella tuo on 3kk. Päälle tulee vielä riski, että kauppa ei toteudu, syystä tai toisesta.


Anonyymi kirjoitti...

Itsekin möin seuraavana päivänä, kun oli mahdollista. Kiitos analyysistä arvosijoittajalle.

Lähetä kommentti