Rakennusyhtiö Espanjasta

maanantai 27. tammikuuta 2014
Espanjan asuntokuplan puhkeaminen oli lähtölaukaus ennätyksellisen kovalle kriisille. Syvimmälle upposi rakennusala. Herra Markkina onkin alkanut suorastaan inhota rakennusalaa, minkä ansiota löysin yrityksen, joka on halpa, vaikkei asuntomarkkina edes toipuisi.Fomento de Construcciones y Contratas SA (FCC) on Espanjan toiseksi suurin rakennusyhtiö. FCC toteuttaa suurhankkeita, valmistaa sementtiä, tarjoaa jätehuoltoa, veden käsittelyä ja jopa tuottaa energiaa.FCC on yli satavuotias perheyhtiö, jonka johdossa on aina ollut perheen jäsen. Viime vuoden alussa perhe joutui kuitenkin tunnustamaan, ettei omin voimin enää pärjätä. Yritystä nimittäin uhkasi konkurssi. Perheen ulkopuolelta palkattiin yrityksen johtoon Juan Bejar, jonka tehtävänä on palauttaa kannattavuus.

Bejarin johdolla yhtiö päätti keskittyä avaintoimintoihin (suuret rakennushankkeet sekä vesi- ja jätehuolto) ja myydä rönsyt pois. Viime vuosina velkaa on kertynyt liikaa ja tulostaso on painunut vaarallisen alhaiseksi:

2011
2012
Liikevaihto (MEuro)
11 897
11 152
EBITDA
1 256
753
Kassavirta
1 003
253
Nettovelka
7 265
7 881

Tavoitteena on keventää vuoteen 2015 mennessä velkataakkaa 2,2 miljardilla ja saada toiminta kannattamaan paremmin:
2015
Liikevaihto (MEuro)
9 700
EBITDA
1 200
Kassavirta
850
Nettovelka
5 200

Kuitti tai tupla tai enemmän?

Jos saneeraus ei onnistu, niin edessä on pahimmassa tapauksessa konkurssi. Toisaalta saneerauksen onnistuminen kasvattaisi yrityksen arvoa merkittävästi:

EBITDA
1 200
Yritysarvo (8x EBITDA)
9600
Velka
5200
Markkina-arvo
4400
Pörssikurssi
34,6
Tuotto%
72,8 %

Johto ei ole laskenut tavoitteisiin mukaan minkäänlaista toipumista rakennusalan kysynnässä. Jos kysyntä toipuu ja EBITDA nousee tavoitteesta edes jonkin verran, on vaikutus pörssikurssiin huima.

EBITDA
1 500
Yritysarvo (8x EBITDA)
12000
Velka
5200
Markkina-arvo
6800
Pörssikurssi
53,4
Tuotto%
167,1 %

Vähänkään rajumpi toipuminen tekisi osakkeesta multibaggerin.

Miten saneeraus on edistynyt?

Vuoden vaihteeseen mennessä FCC on myynyt omistuksiaan ja vähentänyt velkojaan 1,5 miljardin euron edestä. Alkuperäisen suunnitelman mukaan myytävää on vielä 700 miljoonaa jäljellä. Näyttää todennäköiseltä, että FCC saavuttaa tavoitteensa velkojen vähentämisestä.

Yritykseen jäävät tasaisen kannattava jäte- ja vesihuolto sekä rakennussykliä tiukasti seuraavat rakentaminen ja sementin valmistus. Viime vuoden operatiivinen kassavirta näytti alueittain tältä:Tänä vuonna sekä rakentamisen ja sementin liikevaihto on yhä kutistunut edellisvuoteen verrattuna. Samaan aikaan joka kymmenes noilla alueilla työskentelevä on irtisanottu.

Vuoden aikana jäte- ja vesihuollon tilauskanta on jatkanut kasvuaan. Kolmannen kvartaalin tilauskanta rakennustoiminnassa oli vielä suurin piirtein edellisen vuoden tasolla. FCC voitti kuitenkin syksyllä useita suururakoita, mukaan lukien osan kuuden miljardin metrourakasta Saudi-Arabian pääkaupunkiin.

Valoa näkyy tunnelin päästä, muttei saneerauksen onnistumista voi pitää varmana.

Riskejä

Neljän miljardin arvosta velkoja erääntyy helmikuun lopussa. FCC menee konkurssiin, jos rahoitusta ei saada uusittua. Johdon ilmoituksen mukaan velkasummasta 95 prosenttia on lainattu pankeista, jotka ovat kertoneet olevansa halukkaita uusimaan lainat. Näyttää hyvin todennäköiseltä, että velkojen uusiminen onnistuu.

Rakennustoiminta ja sementin valmistus sukeltavat niin syvälle, ettei yrityksen tase kestä sitä. Kriisin ansiosta FCC on saanut pakotettua ammattiliitot hyväksymään massiiviset irtisanomiset ja etujen leikkauksia. Kulut on nyt alempia kuin vuosiin, minkä ansiosta liiketoiminta pysyy pinnalla aiempaa pienemmällä liikevaihdolla. Lisäksi rakennustoiminnan liikevaihdosta merkittävä osa syntyy Espanjan rajojen ulkopuolella,. Koko liikevaihto ei ole sidottu Espanjan talouden kehitykseen. Esimerkiksi syksyn suuret urakkavoitot olivat kaikki ulkomaisia (Lähi-itä, EU).

Rakennustoiminnan kannattavuus ja liikevaihto heiluvat tarjousvoittojen mukaan. Esimerkiksi syksyn suuret voitot kasvattivat tilauskantaa kertarysäksellä kolmanneksen. Heilahtelu voi jatkossa joko avittaa saneerausta tai vaikeuttaa sitä.

Lopuksi

Etsin tilaisuuksia, jotka täyttävät seuraavat ehdot:

Osakkeen pörssikurssi kaksinkertaistuu kahden vuoden sisällä

Onnistuminen on todennäköisempää kuin epäonnistuminen

Maksimitappio saa olla korkeintaan 40 prosenttia pääomasta

Tässä tapauksessa vain kaksi ensimmäistä ehtoa täyttyvät. Tappio voi nimittäin olla 100 prosenttia.

Päätin kuitenkin sijoittaa, koska:

  • Osake voi osoittautua multibaggeriksi isolla kertoimella. Suuri voittomahdollisuus kompensoi täystappion mahdollisuutta
  • Jäte- ja vesihuolto tuottaa jatkossakin varmaa hiljalleen kasvavaa kassavirtaa
  • Espanjan rakennusmarkkina kääntyy ennemmin tai myöhemmin
En ole ainoa, joka uskoo FCC:hen, sillä Bill Gates osti yrityksen osakkeita lokakuussa 114 miljoonalla eurolla ja George Soros tammikuussa 72 miljoonalla eurolla. En usko, että kumpikaan noista veijareista olisi ostanut, jos uskoisivat konkurssin kovin todennäköiseksi.

Pidän sijoitukseni pienehkönä kunnes rahoituksen uusiminen selviää. Sijoitan merkittävän summan, jos rahoituksen uusiminen onnistuu, eikä pörssikurssi ole karannut pilviin.

Jään odottelemaan Espanjan rakennusmarkkinan toipumista.


Kuva: © Rainer Sturm / pixelio.de. Kuvien lähde: http://www.pixelio.de/.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
blogi.arvosijoittaja.fi -sivustolla esitettävä informaatio ei ole tarkoitettu osto- tai myyntisuositukseksi. Sijoituspäätökset tulee tehdä henkilökohtaisten arvioiden ja riskianalyysien perusteella. blogi.arvosijoittaja.fi-sivuston omistaja ei ota vastuuta mistään välillisistä tai välittömistä rahallisista tappioista, jotka ovat aiheutuneet sivustolla julkaistusta tiedosta. blogi.arvosijoittaja.fi-sivuston omistaja ei ota vastuuta julkaistun tiedon oikeellisuudesta tai siinä esiintyvistä virheistä. blogi.arvosijoittaja.fi -sivuston omistaja ei ota vastuuta linkeistä muille sivustoille. Sivuston ylläpitäjällä on oikeus päivittää tietoja tai poistaa sivustolla olevia tietoja milloin tahansa.

24 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Joku on löytänyt saman osakkeen. Tullut hetken aikaa seurattaua kyseistä yritystä, mutta osta -nappulaa en vielä ole uskaltanut painaa. Juuri tuo konkurssi riski on liian suuri, toistaiseksi.

Arvosijoittaja kirjoitti...

Päädyin itse hvyäksymään konkurssin riskin mallinnettuani tuotto / riski -suhdetta. Uskon saavuttavani tuotto-odotukseni myös tämänkaltaisilla vedoilla. Totaalitappion riskin vastapainona tässä on tavallisiin kohteisiini verrattuna huomattavasti parempi multibaggerin mahdollisuus.

Yksittäinen veto voi silti mennä pieleen. Helmikuun lopussa nähdään, miten lainojen uusimisessa kävi. Samoin Q4-tulos on erittäin kiinnostava.

TT kirjoitti...

Mielenkiintoinen mahdollisuus. Espanjan kiinteistöbisneshän on vieläkin epäterve. Suuret pojat kun ovat takana niin tuo rahoitusaukko on mahdollista saada täytettyä. Se mitä voi kuitenkin tapahtua on se, että Soros ja Gates sopivat heille suotuisat ehdot lisälainoille. En osaa sanoa onnistumisen mahdollisuuksista mitään, mutta mielenkiintoinen mahdollisuus tuo näyttäisi olevan.

Ihan hyvä, että yritys toimii enimmäkseen Espanjan ulkopuolella, koska maa on vieläkin täynnä myymättömiä kiinteistöjä ja ne eivät kyllä tule loppumaan vielä pitkään aikaan. Jätebisnes on sen verran epäseksikäs, että se kyllä karkottaa monia sijoittajia jo senkin takia. Siitä saatavat kassavirrat varmasti auttavat yritystä pysymään pystyssä.

Onnea ja menestystä tämänkin sijoituksen kanssa!

Arvosijoittaja kirjoitti...

Hupaisasti jäte- ja vesibusiness on tämän yrityksen "kruununjalokivi":) Minun näkökulmastani business, jossa onnistutaan saamaan yli 20 vuotisia sopimuksia asiakkailta ja jonka kassavirta on ennustettavissa vuosiksi eteenpäin, on "seksikästä".

Anonyymi kirjoitti...

Miten laskit pörssikurssin/tuoton noissa kahdessa skenaariossa? Laskitko sillä oletuksella, että EBITDA on vuonna 2015 tuo 1200/1500? Onko yritysarvo nyt 8x EBITDA ja oletus, että yritysarvo on 8x EBITDA myös 2015? Jos EBITDA nousee 1200/1500, silloinhan firmalle tulee nykyhetken ja tavoiteajankohdan välissä rahaa kassaan satoja miljoonia. Katsoin aluksi, että tämä rahamäärä jäisi huomioimatta, mutta se ilmeisesti menee velan lyhennykseen? Jos 2014 aikana jää vapaata kassavirtaa 850M, miten velkaa oikein saadaan vähennettyä 2200M?

Pahoittelut sekavasta postauksesta ja onnea!

Arvosijoittaja kirjoitti...

Kannattaa pitää mielessä, että tässä kohteessa on aikamoinen määrä liikkuvia osia.

Arvioin kohtuulliseksi arvostukseksi 8xEBITDA vertaamalla yhtiön omaan historialliseen arvostukseen ja verrokkeihin. Sijoittamalla jonkin toisen kertoimen jutun laskelmaan, pääsee hyvin nopesti joko pörssikurssiin nolla tai melkoiseen multibaggeriin. Suurin osa nykyisestä yritysarvosta on velkaa, minkä vuoksi equity on vahvasti leveroitu.

Velan vähennys perustuu kokonaan omistusten myyntiin ja käytännössä koostuu myyntihinnasta sekä myynnin yhteydessä ostajalle siirtyvistä veloista. Myyntejä on toteutunut 1,5B tähän mennessä.

Kannattaa huomata että EBITDA ja operatiivinen kassavirta eivät ole vapaata kassavirtaa. EBITDA on "Earnings before interest, taxes, depreciation and amortization". EBITDA ei suinkaan ole vapaasti käytettävää kassavirtaa, vaan siitä maksetaan ainakin korkokulut, verot ja ylläpitoinvestoinnit. Pitkän päälle yirtys halunnee sijoittaa myös kasvuun.

Olen omassa mallinnuksessani olettanut vapaan kassavirran suurin piirtein nollaksi transition aikana.

Anonyymi kirjoitti...

Aivan mahtava blogi sinulla! Saako esittää aloittelijan kysymyksen? Kuinka voin ostaa Suomesta käsin esim. FCC-osaketta? Ainakaan Nordnetin kautta ei tunnu onnistuvan. Esim. Bloomberin tickerissä lyhenne on muodossa FCC:SM. Mitähän tuo loppuosa mahtaa tarkoittaa - liittyykö jotenkin siihen missä pörssissä osake on listattu tmv? Eli kuinka hankkia ulkomaista osaketta, jota ei Nordnetin listaamana löydy? Tiedetään - kysymys kuulostaa varmaankin naurettavalta, mutta jostain täytyy aloittaa.. Kiitos vielä hienosta blogista, olet guru!

Anonyymi kirjoitti...

FCC:tä voi ostaa ainakin Nordean kautta. Jätin kuitenkin osta nappulan painamatta ainakin vielä. Madridin pörssi mielenkiintoinen muutenkin....

Arvosijoittaja kirjoitti...

FCC on listattu Madridin pörssiin.

Ostin itse Interactive Brokersin välityksellä.

FCC on ehkä riskialttein sijoitukseni tällä hetkellä, sillä yhdessäkään muussa salkkuni sijoituksessa ei ole suoraa konkurssin riskiä. Päädyin itse ostamaan, koska pörssikurssi moninkertaistuu hyvällä todennäköisyydellä, jos saneeraus onnistuu. Voittopotentiaali korvaa mielestäni totaalitappion. Tällaisissa sijoituksissa käy tosinaan kuitenkin huonosti, eli ostaessa hyväksyy riskin että kurssi pamahtaa nollaan.

arvosijoittaja@gmail.com kirjoitti...

Q4-tuloksesta:

FCC onnistui uusimaan vain 500 miljoonan euron arvosta lainoja ennen helmikuun loppua. Lopuista 3,5 miljardista on sovittu ja johdon mukaan allekirjoitukset saadaan sopimuksiin lähipäivinä. Velkojen uusimisen deadline on maaliskuun loppu (toisin kuin aiemmin ilmoitettu helmikuun loppu). Siihen asti kun nimet ovat sopimuspapereissa on konkurssin uhka vielä ilmassa.

Uudelleenjärjestely on edennyt suunnitelmien mukaan, mutta liiketoiminta ei ole. Johto arvioi nyt EBITDA:n saavuttavan vuonna 2016 tason 1040 miljoonaa, mikä on aiempaa arviota 1200 vuonna 2015 heikompi. Arvioissa ei ole mukana Espanjan tai EU:n talouksien merkittävää toipumista.

Espanjan valtio sääti joulukuussa lain, joka pyrkii varmistamaan että valtiolle palveluja tuottavat yritykset saavat viimein saatavansa. FCC:llä on 600 miljoonan verran erääntyneitä saatavia Espanjan paikallishallinnolta. Joulukuinen laki varmistaa nyt, että FCC saa viimeinkin rahat pois ennen viime toukokuuta erääntyneistä laskuistaan (!). Valtion "säästöt" Espanjassa toteutetaan Kreikasta tuttuun tyyliin...

Espanjan talouden toipuminen on loppujen lopuksi tämän sijoitusteesin avain, vaikka alun perin muuta kuvittelinkin. Julkisen hallinnon talouden vahvistuminen keventäisi FCC:n käyttöpääoman tarvetta, kun laskut voidaan maksaa ajallaan ja talouden toipuminen kääntäisi rakentamisen kysynnän. Siitä tässä loppujen lopuksi on kysymys.

Päätin pitää sijoituksen, mutten kasvata ennen kuin merkkejä paremmasta on näkyvissä.Susidnls kirjoitti...

Terve,
oletko tutkinut kotimaisista osakkeista YIT:tä? Osake ollut laskussa viimeisen vuoden. Siitäkin huolimatta maksaa tässä kuussa nykykurssilla noin 4,6% osingon ja P/B luku 1,5 pintaan.. Pohdit Yhdysvaltojen rakennustrendin kääntyneen nousuun, vaikuttaako tämä sama trendi myös Suomeen, mutta myöhemmin? YIT:ssä on nyt realisoitunut Venäjä-riski, mikä vie kurssia varmasti alaspäin. Ajattelin vain blogia seuranneena kysyä. Hieno blogi joka tapauksessa ja erittäin mukava seurata!

Arvosijoittaja kirjoitti...

En ole löytänyt yhtä hyvää dataa rakentamisesta YIT:n markkinoilla. Yksityissijoittajana en pysty hankkimaan analyytikkotalouden markkina-analyysejä.

Amerikan asuinrakennusten liiketoiminta on kääntynyt (kaupallisten rakennusten ei). Europassa olla joka tapauksessa jäljessä.

Arvosijoittaja kirjoitti...

FCC:n johtama konsortio voitti juuri 506 miljoonan euron metrourakan Qatarissa.

Anonyymi kirjoitti...

Itsekkin kiinnostuin kyseisestä osakkeesta, harmia aiheuttaa vain kun koitin nordnetistä katsella tätä niin nimellä FCC tai Fomento de Construcciones y Contratas nimillä tarjoaa nordnet seuraavaa ->

https://www.nordnet.fi/mux/web/marknaden/aktiehemsidan/index.html?identifier=270657&marketid=21

Ainakaan osakkeen nimitunnus ei vastaa tuota Fcc tai Fcc.mc:tä. Joten pohdinkin onko kyseessä eri osake? Nimitunneksena on FMOCF, mikäli aikoo ostaa osaketta.

Arvosijoittaja kirjoitti...

En osaa auttaa tuossa. Kannattaa kysyä suoraan Nordnetiltä.

Ostin omani Interactive Brokersilla suoraan Madridin pörssistä.

arvosijoittaja@gmail.com kirjoitti...

FCC ilmoitti tänään:

Regarding certain information published in the media, the company wishes to inform that the progress in the refinancing process, as previously informed in regulatory disclosure number 198382 last January 8th, is in its final phase and about to be completed in all its terms, including adhesion and signatures of all participating entities. As soon as this process is completed, the terms will be disclosed consequently

Rahoituksen uusiminen näyttäisi olevan allekirjoitusta vaille valmis. Q4-tuloksen jälkeen on kuulunut vain hyviä uutisia.

Rakennusprojektivoittoja:

- 506M: Metro Qatariin
- 70M : vesivoimala ja viemäreitä Costa Ricaan


Divestoinnint:

- 80M: CEMUSA myytiin JCDecauxille

Nyt kun konkurssin riski alkaa väistyä FCC on loppujen lopuksi veto yrityksen rakennustoiminnan ja sementtibusineksen toipumisesta. FCC:n rakennustoiminta on viimeisen puolen vuoden aikana kulkenut voittosta voittoon Espanjan ulkopuolella. Espanjassa ei ole saatu merkittäviä voittoja. Sementtibusiness toipuu vasta kun Espanjan rakennustoiminta lähtee nousuun.

Pidemmällä aikavälillä Espanjankin talous toipuu. Kun soppareihin uudesta rahoituksesta saadaan nimet alle, varmistuu että FCC on mukana pidemmällä aikavälillä. Lainojen ehdot lienevät jonkin verran nykyisiä heikommat. Toisaalta velkaa on reilusti aiempaa vähemmän.

Päätin uskoa että nimet saadaan soppareihin ja tuplasin sijoitukseni.

Arvosijoittaja kirjoitti...

FCC voitti 3,9 miljardin arvoisen metrourakan Limasta. Ei ole tosin selvää kuinka suuri osa kakusta kuuluu FCC:lle, sillä urakan voittaneessa konsortiossa on mukana ACS, joka on myös espanjalainen rakennusyhtiö.

Voiton todellinen euromäärä saataneen tietää vasta kun FCC julkaisee seuraavan raporttinsa.

arvosijoittaja@gmail.com kirjoitti...

FCC ilmoitti, että rahoitus on saatu uusittua. Konkurssin uhka on siis väistynyt.

Rahoituspaketti on hämmästyttävän monimutkainen. Yksinkertaistettuna diili näyttää tältä:

- 3,2 B lainaa, maturity 2018, korko: euribor + 3-4%

- 1,4 B lainaa, maturity 2018, korko euribot + 11-16%

Jälkimmäisessä on konvensiomahdollisuus osakkeiksi käypään hintaan, jos FCC ei pysty hoitamaan lainoja. Eli siis jos saneeraus epäonnistuu.

Nuo kun sitten laskee yhteen näyttää korko nykyisellä korkotasolla tältä:

- 2014: 5,4%
- 2015: 6,3%
- 2016: 7,3%
- 2017: 7,6%

Ottaen huomioon, että konkurssi uhkasi, korkotaso on ihan kohtuullinen.

arvosijoittaja@gmail.com kirjoitti...

Q1-tuloksesta:

Oikeastaan kaikki tärkeimmät tapahtumat Q4-tuloksen jälkeen löytyvät edellisistä kommenteista.

Espanjan valtio on maksanut jonkin verran rästeistään pois. Silti erääntyneitä saatavia on vielä 500 miljoonaa euroa. PIIGS-maiden tapa säästää on hämmästyttävä! Laskujen maksamisen viivästyttämistä ei kai yleensä pidettäisi säästämisenä täällä Pohjois-Euroopassa???

Toiminnan kannattavuus on parantunut huomattavasti edellisvuodesta (EBITDA parani +73%). Nyt kun rahoitus on saatu uusittua ja 75% divestoinneista on sovittu, voi johto käyttää taas enemmän aikaa varsinaisen liiketoiminnan kehittämiseen.

Jään odottamaan Etelä-Euroopan toipumisen jatkumista ja tuloksen paranemista.

Arvosijoittaja kirjoitti...

Q2-tuloksesta:

Uudelleenjärjestelyjen ansiosta sekä sementin tuotannon että rakennustoiminnan marginaalit ovat parantuneet huomattavasti. Silti yhtiö on vielä lievästi tappiollinen.

Espanjan julkinen sektori on pystynyt lyhentämään rästejään vuoden lopun 600 miljoonasta eurosta neljäänsataan miljoonaan. Espanjan uuden lainsäädännön tavoitteena on lyhentää julkisen sektorin maksuajat 30 päivään. Todellinen tilanne on tuosta vielä kaukana.

FCC takoo rahaa tasaisesti jätehuollolla (50% EBITDAsta) ja vesipalveluilla (25% EBITDAsta). Tuotettu raha katoaa sementintuotantoon ja rakentamiseen, jotka molemmat ovat EBITDA-tasolla positiivisia, mutta pääomakulut ja investoinnit huomioiden tappiollisia.

Sementintuotantoyksiköllä on 1,3 miljardia velkaa, josta emoyhtiö ei vastaa. Kvartaalin aikana raportoitiin neuvotteluista rahoittajien kanssa. FCC:n asema noissa neuvotteluissa lienee vahva, sillä velat kaatuvat rahoittajien niskaan, jos sementtitoiminta päästettäisiin konkurssiin. FCC:hän tällä hetkellä "sponsoroi" sementtitoimintaa emoyhtiön tuloksesta.

Yritys on kehittynyt parempaan suuntaan. Rakennusyksikkö on tänä vuonna voittanut jättiprojekteja ulkomailla ja ylimääräistä henkilöstöä on onnistuttu irtisanomaan Espanjan vahvasta AY-liikkeestä huolimatta. Sijoitusteesi toteutuu kuitenkin toden teolla vasta, kun Espanjan rakennustoiminta alkaa toipua.Arvosijoittaja kirjoitti...

FCC ilmoitti tänään palkanneensa kolme investointipankkia valmistelemaan osakeantia, koska uusi velka on niin kallista.

Tämä ei ilahduta omistajaa ja osoittaa että yritys oli rahoitusta uusiessaan paljon vaikeammassa tilanteessa kuin mitä johto antoi ymmärtää.

Arvosijoittaja kirjoitti...

FCC voitti 30 MEuron urakan Suomesta. Aika yllättävää!

Rakentavat Poriin säliön nestemäiselle maakaasulle:

http://www.fcc.es/fccweb/actualidad/CSCP092568_EN.html?iddc=CSCP092568_EN

Aargh! kirjoitti...

Ehkä ei niinkään :)

Arvosijoittaja kirjoitti...

Q3-tuloksesta:

Liiketoiminnan kannattavuus alkaa kääntyä parempaan päin. Vaikka liikevaihto kutistui kuusi prosenttia viime vuoteen verrattuna, kasvoi EBITDA 19 prosenttia ja operatiivinen kassavirta tuplautui.

Merkit paremmasta liiketoiminnassa eivät kuitenkaan juuri ilahduta, sillä luottamukseni yrityksen johtoon rapistuu. FCC aikoo hankkia osakeannilla omaa pääomaa miljardi euroa. Annin tuotoilla maksetaan takaisin suurin osa kevään uuden rahoituksen tranchesta "B". Nopea takaisinmaksu on sinänsä järkevää, koska tuon erän ehdot olivat huonot. Uudelleenrahoitus näin nopeasti kertoo kuitenkin, että kevään rahoituskriisi oli paljon pahempi kuin mitä johto kertoi omistajille.

Osakeannin myyntihinta ei ole vielä selvillä, joten tällä hetkellä ei ole tiedossa paljonko omistukseni laimenee. Laskeskelin että jos anti toteutetaan perjantain kurssilla, niin osakkeiden määrä lisääntyy 50%.

George Soros ilmeisesti ostaa FCC:n pääomistajan osuuden annista ja nousee sen myötä merkiitäväksi omistajaksi. Soroksen vaikutusvallan kasvu saattaa myös oikaista johdon toimintaa parempaan päin.

Kirjoitin aikanaan että tämän sijoituksen onnistuminen ei riipu Espanjan talouden ja rakennustoiminnan toipumisesta. Viimeisen puolen vuoden kehityksen jälkeen tilanne on muuttunut ja tuottoja nähdään vasta jos Espanjan talous lähtee toipumaan kunnolla.

Päätin puolittaa sijoitukseni tähän yhtiöön.Lähetä kommentti