Energiayhtiö Norjasta

keskiviikko 28. elokuuta 2013
Panoro Energy sijoittaa öljyn- ja maakaasunporauslupiin, etsii lupien kattamilta alueilta luonnonvaroja ja yrittää kaupata luvat energiayhtiöille voitollisesti. Nuo voitot ovat jääneet kuitenkin vain haaveeksi. Omistajat ovat ryhtyneet ohjaamaan toimintaa uusille urille, mikä on luonut kiinnostavan erikoistilanteen.


Halpa hinta

Parin viime kuukauden aikana Panoro Energy on myynyt omistamiaan porauslupia:

Kenttä
Hinta (MUSD)
MKB (Kongo)
10-15
OML113 (Nigeria)
30
Manati (Brasilia)
140

Yritys aikoo maksaa velkansa pois, minkä jälkeen kassassa on CFO:n arvion mukaan 100-110 miljoonaa dollaria. Käteistä on 80-90 prosenttia markkina-arvosta (pörssikurssi 3,15 NOK), minkä ansiosta yritysarvo on vain 12-22 miljoonaa dollaria. Mitä sillä saa?

Arvo?

Myyntivimman jälkeen jäljellä on käteisen lisäksi:

Kolmannes porauslisenssistä Dussafussa Gabonissa.

Kaksi kolmannesta omistava Harvest Natural Resources arvioi oman osuutensa arvoksi 1,5 miljardia dollaria, josta 550 miljoonaa on jo löydettyjä resursseja ja loput arvio alueelta vielä löytyvistä resursseista. Alueen tutkimiseen uppoaa vielä noin 500 miljoonaa dollaria. Panoron osuuden arvo on tuon perusteella 275-750 miljoonaa dollaria miinus 165 miljoonaa tutkimuskuluja.

BS-3

Joukko porauslupia Brasilian edustalla. Näiden arvo on parhaimmillaan muutama miljoona dollaria, mutta voi osoittautua nollaksi.

125 miljoonaan dollaria tappioita

Panoro Energyn taseessa on 125 miljoonan dollarin arvosta tappioita, jotka norjalainen yhtiö voisi vähentää öljynporaustoiminnan voitoista. Norjan yritysvero on 28 prosentin suuruinen, joten tuo tappio voisi säästää 35 miljoonan dollaria veroja.

Katalyytti?

Panoro Energyn suuret omistajat ovat rahastoja ja pankkeja:

7,78 %
Goldman Sachs
GBR
4,42 %
Varma Mutual Pension Company
FIN
4,02 %
Euroclear Bank SA
BEL
3,67 %
KLP Aksje Norge VPF
NOR
3,33 %
Storebrand Vekst JPMorgan
NOR
2,65 %
Kommunal Landspensjon
NOR
2,11 %
Verdipapirfondet DNB
NOR
2,09 %
Orakel Oddsconsult
NOR
1,63 %
JP Morgan Chase Bank Handelsbanken Nordic
SWE
1,58 %
JP Morgan Chase Bank Nordea
NOR
1,54 %
MP Pensjon
NOR
1,54 %
Goldman Sachs & Co
USA
1,29 %
UBS AG, IPB Segregated
GBR
1,17 %
Toluma Norden AS
NOR
1,08 %
BKS Capital AS
NOR
1,05 %
Nordnet Bank AB
SWE
0,94 %
Deutche Bank AG
GBR
0,88 %
Morgan Stanley & Co
USA
0,85 %
Ole Ketil Teigen
NOR
0,72 %
Pactum AS
NOR

Rahastoja haukutaan hiljaisiksi omistajiksi, jotka eivät juuri puutu johdon toimiin. Tässä tapauksessa omistajat ovat kuitenkin aktiivisia:
  • Kesäkuun vuosikokous hylkäsi johdon ehdotuksen osakeannista ja hallituksen palkkioista
  • Suuri omistaja pakotti elokuun alussa Panoro Energyn järjestämään ylimääräisen yhtiökokouksen, joka pidetään 6.9. Agendalla on koko hallituksen valitseminen uudelleen.

Johto palkkasi konsulttiyrityksen auttamaan uuden strategian laatimisessa nyt kun pääomaa vapautuu. Saa nähdä ehditäänkö strategiaa laatia, sillä jos hallitus vaihtuu niin vaihdon mukana tullee strategiakin.

Johdon tarjoamat strategiset vaihtoehdot ovat:
  • Uusien kenttien osto
  • Dussafun kehittäminen
  • Yrityksen myyminen
  • Miten hyödyntää taseessa makaavia tappioita?
Kaksi ensimmäistä strategista vaihtoehtoa vaatisivat lisärahoitusta. Ottaen huomioon, että johdolta kiellettiin osakeanti vuosikokouksessa, lienee aika epätodennäköistä, että kumpikaan menisi läpi. Todennäköisin lopputulos lienee päätös Panoro Energy myyminen.

Vuoden loppuun mennessä uusi strategia lienee selvillä.

Lopuksi

Panoro Energy tarjoaa tilaisuuden ostaa yhdellä Norjan kruunulla monen kruunun edestä omaisuutta.

Alla oleva kaavio esittää Panoro Energyn arvon, jos oletetaan että yritys myydään sen jälkeen, kun Dussafun kenttä on tutkittu loppuun ja jos Dussafun arvo osoittautuu niin suureksi, kun Harvest Natural Resources arvioi.
Tilanne ei kuitenkaan ole ihan yksinkertainen. Harvest Natural Resourcen arvio Dussafun arvosta lienee tarkoituksella optimistinen etenkin vielä löytymättömien luonnonvarojen osalta ja Dussafun tutkimusten loppuun vieminen on valtava investointi. Panoro Energy joutuu investoimaan 165 miljoonaa dollaria, joka ylittää yrityksen nykyisen markkina-arvon, kentän tutkimiseen loppuun asti.

Yrityksen myynti toisaalta tuottaisi nykykurssilla yli 100 prosentin voiton, vaikka ostaja suostuisi maksamaan Dussafusta vain 150 miljoonaa dollaria, eli noin puolet alueelta jo löytyneiden luonnonvarojen arvosta.

Jään odottamaan ylimääräisen vuosikokouksen päätöksiä.

Kiitokset

Jussi Koukille vihjeestä, joka johti tähän sijoitukseen.


Kuva: © Katharina Wieland Müller / pixelio.de. Kuvien lähde: http://www.pixelio.de/.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
blogi.arvosijoittaja.fi -sivustolla esitettävä informaatio ei ole tarkoitettu osto- tai myyntisuositukseksi. Sijoituspäätökset tulee tehdä henkilökohtaisten arvioiden ja riskianalyysien perusteella. blogi.arvosijoittaja.fi-sivuston omistaja ei ota vastuuta mistään välillisistä tai välittömistä rahallisista tappioista, jotka ovat aiheutuneet sivustolla julkaistusta tiedosta. blogi.arvosijoittaja.fi-sivuston omistaja ei ota vastuuta julkaistun tiedon oikeellisuudesta tai siinä esiintyvistä virheistä. blogi.arvosijoittaja.fi -sivuston omistaja ei ota vastuuta linkeistä muille sivustoille. Sivuston ylläpitäjällä on oikeus päivittää tietoja tai poistaa sivustolla olevia tietoja milloin tahansa.

18 kommenttia:

RP kirjoitti...

Kiitos hyvästä kirjoituksesta. Vahvisti myös omaa käsitystä Panoron tilanteesta. Seuraatko Hegnarin forumilla käytyjä keskusteluja aiheesta? Mielenkiintoista on myös HNR nousu vaikka ymmärtääkseni kassatilanne on kriittinen.

Arvosijoittaja kirjoitti...

Harvest on polttanut viime vuosina 10+ MUSD per kvartaali ja Q2-lopussa käteistä oli 10 MUSD. Tuon perusteella jostain pitäisi saada lisää rahaa?

Oma ruotsin kielen taitoni on aika olematon, minkä vuoksi norjalaisten foorumien seuraaminen ei onnistu. En tosin muutenkaan juuri seuraa sijoitusfoorumeita, sillä ainakin omalla kohdalla foorumeista saatava hyöty on aika mitätön verrattuna työmäärään.

Unknown kirjoitti...

Panokset kovenee kohti perjantain yhtiökokousta. Firman hallituksen puheenjohtaja Endre Ording Sund on liputtanut 7,14% äänistä yhtiökokouksessa. Firman lihoiksi laittamista puolustava BKS Capitalin omistaja Bjørn Kristian Stadheim puolestaan nokitti omistavansa 7,36% äänistä.

Tuossa Stadheimin kommenttia aikaisemmalta ajalta::http://www.stocklink.no/Article.aspx?id=101826 Silmiin pistää etenkin kommentti: "alt er til salgs" eli kaikki on myytävänä jos hinta on kohdillaan.

Nuo liputusilmoitukset löytyy Panoron kotisivuilta.

Zimbo kirjoitti...

Jussi:

Viime yhtiökokoukseen kesäkuussa Stadheim sai kokoon 10,26% proxyllä ja BKS Capitalilla oli 0,97%. Nyt BKS:llä on 1,08%.

Mistä tiedät BKS:n kannattavan firman myymistä?
Minäkin voisin antaa ääneni hänelle. En löydä firmaa netistä. Tiedätkö miten Stadheimiin saa yhetyden?

Zimbo kirjoitti...

Lopulta löytyi LinkedIn:stä.

Kysyn kaverilta itseltään ja postaan tänne.

Zimbo kirjoitti...

Tämän mukaan Stadheimille riittää, että hän pääsee hallitukseen http://feed.ne.cision.com/wpyfs/00/00/00/00/00/20/FD/FF/wkr0010.pdf

Arvosijoittaja kirjoitti...

Jussi: Panoron "nimityskomitea" kertoi eilen suosituksensa uudesta hallituksesta perjantain kokoukseen. Komitea suosittelin muuten samaa hallitusta kuin nyt paitsi että Stadheim tulisi uutena mukaan.

Stadheim oli mukana allekirjoittamassa, minkä perusteella en odota kovinkaan dramaattisia päätöksiä perjantaina, vaan ennemminkin että Stadheim otetaan mukaan hallitukseen.

Kuten jutustakin ilmenee olen Stadheimin kanssa samaa mieltä, että Panoron ei kannataisi lähteä uusiin riskialttiisiin hankkeisiin, vaan pyrkiä realisoimaan nykyiset omistukset järkevään hintaan ja palauttaa rahat omistajille.

Arvosijoittaja kirjoitti...

Zimbo: kerro jos Stadheim vastaa. Annan mielelläni omatkin ääneni hänelle.

Zimbo kirjoitti...

Stadheim on nyt LinkedIn kamuni, muttei vastannut tarjoukseeni antaa hänelle ääniäni. Veikkaan, että sopu hallituksen kanssa syntyi postauksesi mukaisesti ja hän otti minut kontaktiksi tulevaisuuden varalle.

Arvosijoittaja kirjoitti...

Vuosikokouksessa äänestettiin Stadheim hallitukseen, muuten kokoonpano pysyy samana. Eli ei mitään yllättävää.

Anonyymi kirjoitti...

Tutustumisen arvoinen yritys

Wentworth Resources

Löytyy Oslon pörssistä!

T. Bionisti

Arvosijoittaja kirjoitti...

Kiitos! Täytyypä tutustua...

RP kirjoitti...

HNR neuvottelee Dussafun myynnistä hintaan n. 130m usd...

Arvosijoittaja kirjoitti...

Juu. Jos kyseessä on koko Dussafun lupa niin menee hyvin halvalla arvioon verrattuna. Panoron osuuden arvohan on tuolla hinnalla 65 MUSD.

Arvosijoittaja kirjoitti...

Myin sijoitukseni.

Panoro Energyn arvo on reilusti arvioitua alempi:

Käteinen 100-110 MUSD
Dussafy 65 MUSD
= 165 - 175

Lisäksi optiot BS-3 ja tappiot.

Nykyiseen markkina-arvoon verrattuna arvo on 25 - 35% korkeampi ilman noita optioita. Voittomahdollisuus ei ole mielestäni enää riittävän korkea, sillä omaisuuden realisointiin liittyy liikaa epävarmuustekijöitä.

Arvosijoittaja kirjoitti...

Sijoituksen lopputulos: -6% / 1,5 kk.

RP kirjoitti...

Itse ajattelin pitää vielä toistaiseksi omistukseni ennallaan mutta pettymys tämä oli.

Zimbo kirjoitti...

Harvest myy Dussafun neljänneksellä löydettyjen öljyvarojen arvosta. Taisi olla aika optimistinen arvio :-)

Lähetä kommentti