Maakaasuvoimaloiden rakentaja Yhdysvalloista

keskiviikko 17. heinäkuuta 2013
Löysin maakaasuvoimaloita rakentavan yrityksen, jonka Herra Markkina on valmis lähes lahjoittamaan. Vesisärötysmenetelmän (engl. fracking) avulla Yhdysvalloissa on käynnistetty uusia öljykenttiä, joiden sivutuotteena syntyy roppakaupalla maakaasua. Maakaasu lieneekin vielä vuosia halpaa ja sitä polttaville voimaloille on aikamoinen kysyntä.

Argan inc (AGX) suunnittelee ja rakentaa voimalaitoksia Yhdysvalloissa. Toukokuussa Argan allekirjoitti aiesopimuksen kahdesta 825 megawatin maakaasuvoimalasta Pennsylvaniaan. Projektien kokonaisliikevaihto on 800 miljoonaa dollaria ja ne tuottavat yhtiölle noin 50 miljoonaa dollaria vapaata kassavirtaa. Pelkästään noiden kahden tilauksen ansiosta muutama seuraava vuosi näyttää ruusuiselta.


Herra Markkina on valmis myymään osakkeen halvalla:
 • EV/EBITDA 2013 = 2,7
 • FCFF2013/EV = 20%
Tappion riskikään ei liene kovin suuri, sillä kassassa on käteistä 12 dollaria osaketta kohti. Nykyisestä pörssikurssista (16,3 dollaria) käteinen kattaa siis 73 prosenttia. Kaiken lisäksi yllä olevan kuvan ennuste perustuu nykyiseen tilauskantaan ja edellä mainittuihin kahteen maakaasuvoimalaan. Argan pystynee myymään ja toimittamaan vielä muutaman pienemmän projektin vuosille 2014 ja 2015.

Mikä olisi kohtuullinen arvostus?

Kilpailijoiden arvostus on seuraavanlainen.

Nimi
Ticker
EV/EBITDA
EMCOR Group
EME
8,35
Fluor Corporation
FLR
8,19
Foster Wheeler AG
FWLT
7,01
Chicago Bridge & Iron Company
CBI
13,71
URS Corporation
URS
6,45
Granite Construction Corporation
GVA
9,67

Vertailuryhmän keskiarvostus on EV/EBITDA = 8,9. Yritykset ovat tosin reilusti Argania suurempia, sillä ryhmän keskimääräinen markkina-arvo on 4,5 miljardia dollaria, mikä on lähes kaksikymmenkertainen Arganin  230 miljoonan dollarin markkina-arvoon verrattuna.

Riskejä

Sopimukset maakaasuvoimaloista eivät toteudu

Argan suunnitteli tilatut maakaasuvoimalat omalla kustannuksellaan ja omistaa voimaloiden oikeudet, minkä vuoksi urakoita ei voi antaa kilpailijalle. Arganilla on mahdollisuus myydä projektit jollekin toiselle, jos nykyinen tilaaja perääntyy.

Vesisärötysmenetelmä on mullistanut energiatarjonnan Pohjois-Amerikassa. Maakaasun hinta on pohjalukemissa ja pysynee alhaisena pitkään. Kaiken lisäksi Yhdysvaltain ympäristönsuojeluvirasto (Environmental Protection Agency) on ajamassa läpi uusia päästörajoituksia (Mercury and Air Toxics Standards), jotka toteutuessaan lisäävät hiilivoiman kuluja entisestään. Maakaasuvoima lienee kilpailukykyistä seuraavien vuosien aikana.

Maakaasuvoimaloiden peruuntuminen kokonaan laskisi vuoden 2013 liikevaihdon 150 miljoonan dollarin alapuolelle. Argan pystynee kuitenkin hyvin todennäköisesti myymään projekteja seuraaville vuosille vähintään 150 miljoonan arvosta vuodessa.

Urakkojen kulut paisuvat ja marginaalit kaventuvat

Argan toimittaa voimalat kiinteähintaisina urakkoina. Kulujen paisuessa marginaalit kapenevat. Viime vuosina Argan on onnistunut toimittamaan projekteja noin 10 prosentin käyttökatteella. Uudet maakaasuvoimalat pystyttäneen toimittamaan leveillä marginaaleilla, sillä ainoana toimittajana Argan pystyy laskuttamaan korkean hinnan.

Voittomahdollisuus / tappion riski

Sijoituksen tuloksen ratkaisevat:
 • Korjautuuko arvostuskerroin lähemmäksi suurempien kilpailijoiden arvostusta.
 • Uusien maakaasuvoimalaprojektien varmistuminen.
 • Kuinka paljon johto palauttaa pääomaa omistajille.

Alla osakkeen arvo eri skenaarioissa.Arganin käteisvuori suojaa tappioilta. Arvioin maksimitappioksi 25 prosenttia.

Katalyytteja osakkeen arvolle:
 • Merkittävä pääomanpalautus omistajille. Arganilla olisi varaa palauttaa 6-9 dollaria per osake omistajille.
 • Maakaasuvoimalasopimusten varmistuminen. Seuraavien vuosien liikevaihto ja vapaa kassavirta varmistuu.
 • Kilpailija ostaa Arganin.  Alhaisen arvostuksen vuoksi Argan olisi arvokkaampi osana isompaa yritystä, jonka tuloksesta Herra Markkina on valmis maksamaan korkeamman arvostuskertoimen.
 • Kasvu ulos micro cap -kategoriasta. Nykyinen 230 miljoonan markkina-arvo on vielä useimpien rahastojen sijoitettavan avaruuden ulkopuolella.

Todennäköisin skenaario parin seuraavan vuoden aikana lienee, että maakaasuvoimalat toteutuvat, mutta arvostus jää jonnekin nykyisen ja vertailuryhmän arvostuksen välille.

Lopuksi

Argan on niin pieni yhtiö, että osake on useimpien institutionaalisten sijoittajien osakeavaruuden ulkopuolella. Yksikään analyytikko ei seuraa osaketta.

2000-luvulla Arganin liikevaihto on kasvanut keskimäärin 29 prosenttia vuodessa. Nykyisestä 230 miljoonan markkina-arvosta ei enää ole hirveän pitkä matka markkina-arvoon, joka alkaa yhä useammin näkyä rahastojen tutkissa. Analyytikkojen ja rahastojen huomiota seurannee arvostuskertoimen merkittävä kasvu.

Arganin johto voisi halutessaan  palauttaa lähes puolet yrityksen markkina-arvosta omistajille. Yrityksen hallitus ja johto omistavat yhdessä 11 prosenttia koko osakekannasta, minkä perusteella voisi olettaa omistajien etujen olevan kirkkaana johdon mielessä. Johto aloittikin osingonmaksun vuonna 2011. Osinko on kuitenkin vielä vaatimattomalla tasolla verrattuna todelliseen maksukykyyn. Argan maksoi viime marraskuussa 60 sentin osingon per osake. Osingon kokonaissumma oli 8,4 miljoonaa dollaria, kun kassassa oli maksuhetkellä 196 miljoonaa. Suurempaan osinkoon olisi siis ollut varaa.

Argan tarjoaa epäsymmetrisen sijoitustilaisuuden. Mahdollinen tappio sijoituksen epäonnistuessa jäänee pieneksi, mutta onnistuessa osake voi jopa kolminkertaistua muutaman vuoden sisällä. Kaiken lisäksi yritys lienee keskimääräistä erikoistilannetta parempi:
 • Liikevaihto kasvoi 2000 - 2012 keskimäärin 29 prosenttia vuodessa.
 • Käyttöpääoma ilman käteistä on ollut viimeiset viisi vuotta negatiivinen. Argan pystyy laskuttamaan asiakkaalta etupainotteisesti ja maksamaan alihankkijoille vasta kun asiakkaan rahat ovat tilillä.
 • Liiketoimintaan on sidottu kaiken kaikkiaan vain vähän kiinteätä omaisuutta.
 • Johto omistaa 11 prosenttia yhtiöstä, pitää kulut kurissa ja marginaalit korkealla.
Ostin pienehkön position Argania. Aion kasvattaa sijoitusta, kun Argan ilmoittaa uusien maakaasuvoimaloiden sopimusten allekirjoituksesta tai merkittävästä pääoman palauttamisesta omistajille. Otan siis riskin, että pörssikurssi karkaa käsistä jo ennen sopimusten varmistumista. Pieniä yhtiöitä pääsee kuitenkin usein ostamaan halvalla vielä siinäkin vaiheessa, kun hyvä uutinen on ulkona.

  
Otsikon kuva: © Argan inc.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
blogi.arvosijoittaja.fi -sivustolla esitettävä informaatio ei ole tarkoitettu osto- tai myyntisuositukseksi. Sijoituspäätökset tulee tehdä henkilökohtaisten arvioiden ja riskianalyysien perusteella. blogi.arvosijoittaja.fi-sivuston omistaja ei ota vastuuta mistään välillisistä tai välittömistä rahallisista tappioista, jotka ovat aiheutuneet sivustolla julkaistusta tiedosta. blogi.arvosijoittaja.fi-sivuston omistaja ei ota vastuuta julkaistun tiedon oikeellisuudesta tai siinä esiintyvistä virheistä. blogi.arvosijoittaja.fi -sivuston omistaja ei ota vastuuta linkeistä muille sivustoille. Sivuston ylläpitäjällä on oikeus päivittää tietoja tai poistaa sivustolla olevia tietoja milloin tahansa.

89 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Saako sitä ostettua nordnetin kautta?

Anonyymi kirjoitti...

Blogin pitäjältä jäänyt keskeinen yksityiskohta huomaamatta: Argan INC ei itse toimita tai valmista yhtään mitään. Kyseessä on holding-yhtiö joka omistaa tätä energialaitosten valmistajaa (Gemma Power Systems) ja myös kaapelifirmaa (Southern Maryland Cable). Ostamalla Argania et siis saa exposurea tuohon maakaasuvoimaloiden valmistamiseen kuin sillä osalla mitä Gemma Powerin osuus on Arganin taseesta.

Eli - vaikka Gemma menestyisi hemmetin hyvin, se ei tarkoita että Argan menestyisi koska sen pitää mahdollisesti pääomittaa tuota kaapelifirmaa. Lisäksi Argan ottaa tietysti omat mgmt-feet välistä.

rgan is a publicly traded holding company (NYSE AMEX: AGX) focused on companies that provide products and services to growth industries. We seek as partners, companies that can benefit from our ability to enhance their growth, either internally or through strategic acquisitions. Our current portfolio of wholly owned subsidiaries includes Gemma Power Systems, LLC and affiliates and Southern Maryland Cable, Inc.

www.arganinc.com
www.gemmapower.com

arvosijoittaja@gmail.com kirjoitti...

En osaa sanoa voiko ostaa Nordnetin kautta, sillä en käytä itse Nordnettiä.

arvosijoittaja@gmail.com kirjoitti...

Argan omistas 100% Gemmasta. Liikevaihdosta Gemma tuo noin 90%. Kaapelipuoli ei ole ollut mikään rahaa syövä musta aukko. Kyllä suurin osa arganin tuloksesta sysntyy Gemmab kautta.

Blogijuttuun ei mahdu kuin murto-osa analyysistä.

Arvosijoittaja kirjoitti...

Argan ilmoitti tänään ensimmäisen 825 MW voimalaitoksen (Moxie Patriot) sopimuksen allekirjoittamisesta. Ostajalla on vielä mahdollisuus peräytyä, jos ei saa rahoitusta järjestymään.

Tuplasin sijoitukseni Arganiin.


Arvosijoittaja kirjoitti...

Argan ilmoitti tänään myyneensä toisen 825 MW voimalaitoksen (Moxie Liberty). Nyt siis enää Moxie Patriotin rahoitus on auki.

Tuplasin sijoitukseni Arganiin.

Anonyymi kirjoitti...

Onko Argan päättänyt vuoden osingon jaosta jo?

Zimbo kirjoitti...

Moxie Patriot on kopio Libertystä. Veikkaan, että sen rahoitus tulee 95% varmuudella tänän vuonna, nyt kun Liberty on sovittu. Osake on matkalla tuplaksi.

Negatiiviset kirjoitukset netissä ovat pitäneet kurssin halpana. Jutut perustuivat siihen, että Arganin massiivinen käteiskassa ei olekaan sen omaa rahaa vaan etumaksuja asiakkailta. Negatiivinen working capital ei kuitenkaan ole huono juttu :-) Jostain syystä yksikään juttujen kirjoittajista ei tajunnut näiden kahden jättiprojektin olevan melkein sovittuja.

Arvosijoittaja kirjoitti...

Anonyymi: Argan on viime vuosina päättänyt osingosta syyskuussa. Tänä vuonna olisi jaettavaa.

Arvosijoittaja kirjoitti...

Vaikka koko Patriotin kauppa vielä peruutuisi, niin Argan hyvin todennäköisesti saisi voimalan kaupattua jollekin toiselle ostajalle. Nuo voimalat on suunniteltu Pennylvanian valtavien liuskeöljy- ja kaasuesiintymien viereen, eli aikamoisen houkuttelevalle paikalle.

Nettikirjoitukset tuntuvat keskittyvän Arganin numeroiden pyöritykseen.

Anonyymi kirjoitti...

Onko tietoa mikä Argania nostaa?

Arvosijoittaja kirjoitti...

Ehkäpä arvostus alkaa hiljalleen korjautua lähemmäksi oikeaa arvoa?

Viimeinen oikea uutinen oli Q2-tulos ja siitäkin on kohta kaksi viikkoa.

Ottaen huomioon että Argan on suurin positioni erikoistilanteissa en valita kurssinoususta:)

Unknown kirjoitti...

http://tickerreport.com/banking-finance/12336/insider-selling-argan-cfo-sells-10000-shares-of-stock-agx/

Miksi myydä nyt, kun aliarvostusta selvästi vielä on runsaasti.

Arvosijoittaja kirjoitti...

Juttu unohtaa kätevästi mainita että viime viikolla tapahtui muitakin Arganin insideritransaktioita:

- Trudel sai nuo 10 000 osaketta maanantaina optioistaan ja muutti rahaksi perjantaina

- Bossmann (CEO) osti viime viikolla 2 000 osaketta

Arvosijoittaja kirjoitti...

Argan kertoi maksavansa osinkoa 75 senttiä osake.

Johdon osinkopolitiikka jää ihmetyttämään, sillä:

2011 osinko oli 50 senttiä
2012 osinko oli 60 senttiä
2013 onkon on 75 senttiä

Tavoitteleeko johto kauniisti vuosittain nousevaa osinkoa?

Ottaen huomioon, että:

- kokonaisosinko on noin 10 MUSD
- kassassa oli 30.6. 153 MUSD
- 30.6. jälkeen sulkeutunut Moxie Libertyn kauppa toi 20 MUSD lisää kassaan

Enemmänkin olisi voinut maksaa?


Anonyymi kirjoitti...

Ei tuo 0,75$ kyllä kurssia tule nostattamaan ainakaan. Nykyhinnallakaan hirveän suuri osinko ole.

21$ kurssilla 3,57%

Arvosijoittaja kirjoitti...

Arganin liiketoiminta heittelee sen verran, että ehkä 50-60 MUSD kassa on perusteltu.

Kun Moxie Patriotin kauppa varmistuu, niin muutama pari vuotta pitäisi olla varmaa tuloa. Siinä vaiheessa johdon omistajaystäväliisyys mitataan, kun pitää päättää, mitä 100+ MUSD rahaläjällä tehdään.

Jussi kirjoitti...

oletteko saaneet osinkoja vielä arganista. FT:n portfolio ilmoitti jo viikko sitten osingoista, mutta nordnetin tilille ei ainakaan ak:lla ole niitä vielä kilahtanut

Arvosijoittaja kirjoitti...

Arganin osinko maksetaan 7. marraskuuta:

Argan, Inc. (NYSE MKT: AGX) today announced that its
Board of Directors declared a special cash dividend of $0.75 per share of common stock, payable
November 7, 2013 to shareholders of record at the close of business on October 15, 2013Zimbo kirjoitti...

Uusi investor presentation: http://www.sec.gov/Archives/edgar/data/100591/000119312513406261/d615250dex991.htm

"Moxie Patriot at 385m$ expected in backlog during the calendar year"

Katalyytti on toteutumassa. Nämä kaverit eivät paljoa mainosta itseään, joten todennäköisyys Patriotin toteutumiselle lienee korkea"

Meinaavat toteuttaa Moxie kuvion uudestaan.

Asia mainitaan esityksessä kolme kertaa.

Zimbo kirjoitti...

Kurssi on nyt 22, eli teesissä laskettu osakkeen hinta jos maakaasuvoimalat toteutuvat, mutta osakkeen arvostus pysyy kilpailijoita alempana.

Kolme asiaa puhuu sen puolesta, että arvostus voisi korjautua:
- AGX vaihtoi NYSEen, NYSE mkt:stä
- Nyt kun mcap on noussut 230:stä 310:m$ ehkä fundeja pääsee mukaan
- AGX:n myynti tuplautuu. Ehkä koko korjaa kerrointa

Arvosijoittaja kirjoitti...

Vaihto isoon pörssiin on toivottavasti merkki siitä, että johto parantaa kommunikaatiota sijoittajille. Pieni mainonta ja analyytikkokonferenssien aloittaminen voisi tehdä ihmeitä arvostukselle vielä kun yritys on siirtymässä nano cäpistä small cap -kategoriaan.

Anonyymi kirjoitti...

Osinko dipistä vielä mahdollista saada halvemmalla kyytiin. Todennäköisesti. =)

Anonyymi kirjoitti...

Eipä kurssi tolla osingolla paljoa kyykkää :D Kyllä se muista syistä kyykkää, jos kyykkää. En näe kuitenkaan mitään syytä kyykkäyselle.

Anonyymi kirjoitti...

http://seekingalpha.com/news-article/8381821-argan-inc-reports-strong-third-quarter-earnings Hyvältä näyttää =)

Arvosijoittaja kirjoitti...

Joo. Q3-tuloksesta ei ole kun hyvää sanottavaa:

- Johto on varma, että Moxie Patriotin ostaja saa rahoituksen kuntoon tammikuun loppuun mennessä.

- Moxie Libertysta on saatiin 14,2 MUSD success feetä ja suunnitelmien kehittämiseen käytetty raha korkoineen 5,1 MUSD. Työt ovat alkaneet

- Osinkoa maksettiin 0,75 senttiä per osake (viime vuonna 0,60)

- Non-cash käyttöpääoma on taas vahvasti negatiivinen, eli floatilla rahoitus jatkuu

- EBITDA Q1-Q3 on 53,5 MUSD, mikä ylittää rajusti alkuperäisen arvioni tämän vuoden tulostasosta. Varovaisen arvionkin perusteella EV/EBITDA 2013 lienee vain vähän yli kaksi siitä huolimatta, että pörssikurssi on noussut 50% heinäkuusta.

Jatkossa nähdään löytääkö osake suuremman ostajajoukon nyt kun Argan on listattu NYSE:n isoon pörssiin Marketplacen sijasta.

Taseessa on nyt yli 200 MUSD käteistä, joka pitäisi käyttää omistajia hyödyttävällä tavalla. Kun Patriotin ostaja saa rahoituksen kuntoon, yrityksellä ei pitäisi olla hyvää syytä hautoa noin isoa käteisläjää. Siinä vaiheessa nähdään miten omistajaystävällinen johto on.

Timbo kirjoitti...

Sell the news vai hold? Itse päätin jäädä odottelamaan $30 hintoja. Kiitos blogin pitäjälle rahanarvoisista vinkeistä!

Zimbo kirjoitti...

Tämä heppu laskee osakkeen arvoksi $34 http://seekingalpha.com/article/1883001-argans-high-ebit-margin-cash-rich-balance-sheet-and-minimal-debt-boost-upside-potential?source=yahoo

Anonyymi kirjoitti...

Jos kasvu on tätä vauhtia niin se 30$ ylittyy aika nopeasti. Lähiajan targetti itselläkin siell 32-35$ lapulta, ellei ensi vuosi ole vieläkin parempi kuin tämä ja tulos on vain noustakseen. niin silloin se on jotain aivan muuta taas.

Arvosijoittaja kirjoitti...

Mielestäni ratkaisevia virstanpylväitä jatkon kannalta ovat:

- Moxie Patriotin ostajan rahoitus ja töiden aloittaminen. Jos kauppa toteutuu tammikuun loppuun mennessä, kuten johto arvioi, on seuraavien parin vuoden tulos käytännössä varmistunut.

- Päätökset taseessa makaavan rahan käytöstä. Johto korotti osinkoa 25%, mikä kyllä kuullostaa hyvältä. Kokonaisosinko oli siltikin vain 10 MUSD. Kassassa oli viime kvartaalin lopussa 200 MUSD, joka on 57% markkina-arvosta. Miten tuo raha käytetään on omistajille ratkaisevan tärkeää.

En ota kantaa tavoitehintoihin. Totean vain, että oman arvioni mukaan:

- EV/EBITDA 2013 = 2,2
- EV/EBITDA 2014 = 3,2

Verrokkien keskiarvostus samalla mittarilla on noin yhdeksän.

Arganin investoinnit ovat minimaaliset, eikä firmalla ole juurikaan rahoituskuluja floatin ansiosta.

On ilmiselvää että osake on yhä rajusti aliarvostettu.

Arvosijoittaja kirjoitti...

Argan ilmoitti juuri, että Moxie Patriotin ostaja on saanut rahoituksen kasaan. Työt voivat alkaa välittömästi.

Timbo kirjoitti...

Aika omituinen kurssireaktio ilmeisen hyvälle uutiselle...

Arvosijoittaja kirjoitti...

Libertyn soppari nosti kurssia rajusti. Patriot ei tosiaan liikuttanut kurssia oikeastaan ollenkaan.

Olen itse pitänyt tätä sopimusta lähes varmana. Näyttäis että Herra Markkina oli samaa mieltä?

Zimbo kirjoitti...

Arganin esitys löytyy SEC:stä http://www.sec.gov/Archives/edgar/data/100591/000119312513486219/d649708dex991.htm

Timbo kirjoitti...

30 taalaa saavutettu, olisi mukava kuulla arvon kanssasijoittajien lähiajan targetteja. Itse pohdiskelen, että riittääkö tässä vielä arvonnousupotentiaalia tarpeeksi. Paino omassa salkussa on kasvanut jo 15%:iin, joten kevennys tullee eteen lähiaikoina.

Anonyymi kirjoitti...

Itse kevensin juuri 5min sitten vähän yli puolet pois. Tälle satsille tuli noin 75%+osingot tuotoksi. Hyvä diili niin sanotusti! Kiitos bloggarille helmen löytämisestä heinäsuovasta :P Alkoi mennä positio liian suureksi myös. 20% oli jo salkusta. Se myynnin syy.

Arvosijoittaja kirjoitti...

Kevensin itsekin positiotani jonkin verran. Syynä riskinhallinta. Position koko oli kasvanut 15 prosenttiin erikoistilanteitteni pääomasta, mikä on liikaa.

AGX:n arvostus on vieläkin halpa.


Anonyymi kirjoitti...

Tässä artikkelissa arvioidaan Arganin kurssin olevan yli 40$ 2014 lopulla.

http://seekingalpha.com/article/1940591-argan-inc-exhibiting-symptoms-of-nimbleness-efficiency-and-cheapness

Arvosijoittaja kirjoitti...

Q4-tuloksesta:

- Molemmat Moxiet on myyty ja työt ovat käynnistyneet.

- Yrityksen tilillä makaa 272 miljoonaa dollaria, josta 135 M on etukäteen perittyjä suorituksia Moxieiden urakoista

- Arvostus on vieläkin alhainen: EV/EBITDA2014 = 2,6. Jos nuo etukäteen perityt rahat ottaa pois on EV/EBITDA2014 yhä 5,6.

Sijoitusteesi on tähän mennessä toteutunut lukuuottamatta käteisen palautusta omistajille. Pörssikurssin tuplautumisesta huolimatta osake on yhä halpa.

arvosijoittaja@gmail.com kirjoitti...

Q1-tuloksesta:

- Arganin kannattavuus jäi odotusten alle, EBIT = 6,7 MUSD. Syynä saattaa olla kova talvi tai siirtymävaihe Moxie-projekteihin. Johdon antamien tietojen perusteella tuota ei voi kuitenkaan päätellä.

- Tilillä makaa nyt 314 MUSD käteistä, joista 178 MUSD on ennakkoon perittyjä suorituksia.

- Arvostus on yhä alhainen.

Mielestäni tuloksessa ei ole mitään ihmeellistä. Silti pörsskurssi ampaisi 10% ylöspäin heti pörssin avauduttua. Käytin tilaisuutta hyväkseni ja kevensin sijoitutani. Toukokuun lopuussa pääomastani lähes 12 prosenttia oli kiinni Arganissa, mikä on liian paljon. Trimmasin positioni 10 prosenttia pienemmäksi.

Zimbo kirjoitti...

Arganin arvostuskertoinen korjautuminen voisi näkyä juuri tällä tavalla. Nyt AGX:n EV/EBITDA alkaa olla samalla tasolla kuin halvimmat kilpailijat.

Arvosijoittaja kirjoitti...

Tuo ei kuitenkaan selitä, miksi kurssi pomppasi heti tulosjulkistuksen jälkeen. Arvostuskerroinhan voi korjaantua milloin vaan ja se voi tapahtua hiljalleenkin.

Arvosijoittaja kirjoitti...

Sijoituksen tulos tähän mennessä realisoiduista eristä:

6 kk / 83%
10 kk / 85%

Ei voi valittaa.

Anonyymi kirjoitti...

En ole seurannut Argania alkukevään jälkeen, mutta ainakin siinä vaiheessa ainakin se, mitä tapahtuu parhaillaan menevien projektien jälkeen tapahtuu oli epävarmaa.

En tiedä onko tilanne muuttunut, mutta juuri tästä epävarmuudesta johtuen en voinut millään päätyä johtopäätökseen, että Argan olisi 30$ kieppeillä "halpa".

Nykyiset projektit toki tuovat kassaan ihan hyvin rahaa verrattuna market-cappiin, mutta eivät muistaakseni aivan niin paljoa, että nykyinen arvostus olisi täysin perusteltu.

Ilmeisesti on hyvin mahdollista, että Argan saa joitain projekteja ja työt jatkuu, mutta kyseessä on ainakin omasta mielestäni sellainen epävarmuustekijä, jonka varaan en uskaltaisi analyysiä laittaa.

Arvosijoittaja kirjoitti...

Argan tekee sen verran isoja projekteja, että liiketoiminta heilahtelee melkoisesti. Lienee selvää, että jos kerralla käynnissä on vain kourallinen projekeja, jokainen projekti vaikuttaa merkittävästi tulokseen. Ison toimituksen perään pitää pystyä voittamaan uusi iso projekti tai muuten liikevaihtoon ja tulokseen syntyy iso kuoppa.

Viime vuonna Argan oli juuri tuollaisessa kuopassa. Hyppäsin itse mukaan kesällä, kun pörssikurssi oli laskenut, vaikka kapasiteetti oli hyvin korkealla todennäköisyydesssä suurimmaksi osaksi myyty pariksi seuraavaksi vuodeksi. Nyt kun pörssikurssi on lähes tuplautunut kevensin sijoitustani juuri tuon tulevaisuuden epävarmuuden vuoksi.

Toisaalta Argan on kasvanut viimeisen 10 vuotta hurjaa vauhtia, nousi viimeisen vuoden aikana paljon useamman pelurin osakeavaruuteen (nousu NYSE:een, MCAP), pystyy myymään projektejaan kovilla ehdoilla, uskaltaa investoida korkeamman arvon projektien kehittämiseen ja on tehnyt hyviä yritysostoja. Uskon Arganin onnistuvan jatkossakin myymään projektejaan hyvällä todennäköisyydellä.

Itse päädyin siihen, että Argan on hyvä kohde, muttei pomminvarma. Minulle tuo tarkoittaa käytännössä, että trimmaan position koon jonnekin 5 prosentin tienoille. Minulla ns. high conviction pickit ovat 10-15 prosentin kokoluokassa, jossa Argankin oli aiemmin.


Zimbo kirjoitti...

Arganin fair value 51$ sanotaan täällä http://seekingalpha.com/article/2420275-argan-inc-historic-backlog-coupled-with-depressed-valuation-provides-opportunity-for-50-percent-return-over-next-2-years?uprof=44

arvosijoittaja@gmail.com kirjoitti...

Tuo analyysi on ihan puutaheinää. Seeking Alphassa on valitettavan paljon analyysiä, jossa ei päästä tunnuslukujen katselua syvemmälle. Jutun väite on että "ainoa argania seuraava analyytikko on väärässä". Missään vaiheessa ei selviä, mihin analyytikon ennuste perustuu ja miksi se on väärässä. Ennemminkin vaikuttaa että kirjoittaja on löytänyt Yahoon statistiikoista yhden analyytikkoennusteen, eikä edes tiedä miltä analyytikolta ennuste on peräisin.

Zimbo kirjoitti...

Se jutusta tulee selväksi, että Argan tulee ylittämään analyytikkoarviot 2015-16 nykyisten sopparien voimalla.

Kirjoittaja perustaa tämän voittomarginaalin trendikäyrään. Oikeasti marginaalin parannus tulee Moxie-sopimuksista. Niitä kun niitä ei kilpailutettu.

arvosijoittaja@gmail.com kirjoitti...

Joo. Moxieiden pitäisi kaiken järjen mukaan tuottaa kunnolla voittoa.

Arvosijoittaja kirjoitti...

Q2-tuloksesta:

Moxie Patriotin ja Libertyn rakentaminen etenee suunnitelmien mukaisesti. Kassassa on nyt 345 MUSS, josta 182 M on etukäteen perittyjä maksuja.

Tuloksessa ei ollut oikeastaan mitään yllättävää. Tätä taustaa vasten kesän kurssiralli ihmetyttää, sillä yrityksen tilanne ei ole juurikaan muuttunut vuoden alun jälkeen.

Seuraavat tärkeät virstanpylväät ovat uudet hankkeet ja syksyllä hyvin todennäköisesti maksettava osinko. Tuijotettuani vähän aikaa kristallipalloa veikkaan osingon suuruudeksi 90 senttiä per osake, mikä on ihan liian vähän yhtiön varakkuuteen nähdeä, mutta sopisi hyvin johdon viime vuosien linjaan.

Jussi K kirjoitti...

Onko sinulla käsitystä miten Argan kirjaa voimalaitoksista tulleet kulut? Mitä tuo Cost of Revenues sisältää tarkalleen? Lähinnä haen takaa sitä että voiko voimalaitoksen kustannukset ylittää merkittävästi budjetoidut kulut ja tuhota tuloksen?

Ainoat kommentit etenemisestä ovat tasoa: “Gemma has achieved successful starts on both the Panda Liberty and the Panda Patriot projects. These projects will provide an excellent base for solid financial performance by Argan over the next several years.” Tämä ei kovin paljoa kerro siitä kuinka on pysytty kustannuksissa ja aikataulussa.

Onhan Gemmalla tuota kokemusta että tämä on melko epätodennäköistä....

Zimbo kirjoitti...

Q2 tulos oli reilusti parempi kuin analyytikkoarvio (EPS 0,58 beast by 0,17) silti osake romahti 7%.

Sijoittajat eivät välitä analyytikon arviosta eli päinvastoin tuossa yllämainitussa postauksessa arveltiin. Tämä osake hinnoitellaan jollain muulla periaatteella.

Arvosijoittaja kirjoitti...

Jussi: Argan tekee kerrallaan vain muutamaa projektia, minkä vuoksi kulujen ylittyminen tai projektin epäonnistuminen on aina merkittävä riski. Projektien luonteesta johtuen tuo riski lienee pienehkö. Perustelut löytyvät aiemmasta keskustelusta tässä kommenttiketjussa.

Sijoitin itse tähän yritykseen vuosi sitten, kun osake oli huomattavasti enemmän aliarvostettu. Kurssihan on noussut yli 100%. Silloin hinnassa ei ollut mukana Libertyn ja Patriotin myyntiä, mikä näytti lähes varmalta.

Olen vuoden alusta lähtien hiljalleen pienentänyt sijoitustani, koska varsinainen sijoitusteesini on jo toteutunut. Aion pysyä kuitenkin mukana pienellä positiolla, koska johto ja firman toiminta on ollut viime vuosina erinomaista.

arvosijoittaja@gmail.com kirjoitti...

Zimbo: Yahoo Finance näyttää yhden analyytikon seuraavan Argania. En tiedä, mistä tuo vertailu on repäisty, mutta tuskinpa niitä analyytikkoja montaa on.

Uutisointi "analyytikkokonsensuksesta" on kummallista, jos analyytikkoja ei ole kovin monta.

arvosijoittaja@gmail.com kirjoitti...

Kevensin sijoitustani.

Sijoituksen tulos tähän mennessä realisoiduista eristä:

6 kk / 83%
10 kk / 85%
13 kk / 162%

Anonyymi kirjoitti...

Arganilta tipahtaa ilmeisesti osinkona vain 0.70 dollaria vs. viime vuotinen 0.75 dollaria.. Mitähän tästä pitäisi päätellä..

arvosijoittaja@gmail.com kirjoitti...

Kyllähän tuo pistää miettimään, mihin johto aikoo käyttää rahaa tai onko jossain kuitenkin ongelma. Kaiken järjen mukaan tänä vuonna olisi ollut varaa nostaa osinkoa.

arvosijoittaja@gmail.com kirjoitti...

Q3-tuloksesta:

Molempien Moxieiden rakentaminen etenee hyvin. Kassassa on nyt 361 MUSD, josta 156 M etukäteen perittyjä maksuja. Eli siis noin 200 M riihikuivaa.

Argan on aloittanut uuden kaasuvoimalan (Moxie Freedom) suunnittelun Marcelluksen liuskeöljykentälle. Projekti on vielä lupienhankintavaiheessa. Projektin suuruus on noin 800 miljoonaa dollaria. Argan arvioi että projekti voisi alkaa vuonna 2016.

Nyt raportoidun tuloksen perusteella on vaikea ymmärtää, miksi johto päätti tämän vuoden osingoksi 70 senttiä per osake (viime vuonna 75). Varaa suurempaan osinkoon olisi ollut kevyesti.

Anonyymi kirjoitti...

Hei,

Hyvältä näyttää yhtiön toiminta. Uuden projektin suunnittelu erittäin positiivista.
Miten arvioit öljyn hinnan romahduksen vaikuttavan yhtiöön? Kaasun käytön houkuttavuus energiantuotannossa laskee, joten voiko tätä kautta todennäköisyys uusiin projekteihin laskea? Tai Moxie Freedom jopa peruuntua? Toki päästörajoitukset suosivat kaasua.

Arvosijoittaja kirjoitti...

Q4-tuloksesta:

Arganin nykyiset projektit kehittyvät aika lailla odotetusti. Siitä ei ole oikeastaan ihmeemmin kommentoitavaa.

Uusien projektien voittaminen alkaa muuttua yhä tärkeämmäksi. Tilauskanta on kutistunut viime vuoden Q4:n 790 MUSD:tä 423 MUSD:hen. Syynä tietenkin molempien Moxie-projektien eteneminen.

Moxie Freedomin etenemisestä tai muista uusista projekteista ei saatu uutisia.

Vähensin taas kerran positioni kokoa. Alkuperäisen jutun massiivinen aliarvostus on hävinnyt. Jäljellä on erinomainen johto ja yhtiö, joka on kasvanut vauhdilla viimeisen vuosikymmenen ajan. Aion pysyä mukana, mutta pienellä positiolla.

Arvosijoittaja kirjoitti...

Q1-tuloksesta:

Tilanne Arganin varsinaisessa liiketoiminnassa on oleellisesti ottaen samanlainanen kuin edellisessä kvartaalissa. Projektit etenevät mukavasti, mutta uutiset uusista hankkeista puuttuvat. CEO Bosselmann tosin kertoo että tarjouksia uusista hankkeista on jätetty melkoinen määrä. Merkittäviä uusia tilauksia ei kuitenkaan ole saatu.

Argan osti toukokuussa Irlantilaisen Atlantic Projects Companyn hintaan 9.9 MUSD. Yhtiö tekee rakennusprojekteja sähköntuotannon alueella, eli täydentänee Arganin tarjontaa. Yhtiöstä on kuitenkin niin vähän tietoa saatavilla, että on vaikea arvioida miten hyvin ja oliko ostohinta halpa vai kallis. Sinänsä Arganin johto on aiemmin tehnyt erinomaisia ostoksia.

Arvosijoittaja kirjoitti...

No nyt se kauan odotettu uutinen Moxie Freedomin aloittamisesta tuli!

Argan on tehnyt sopimuksen voimalasta ja aloittaa rakentamisen. Voimala valmistuu vuoden 2018 puolivälissä.

Tuplasin sijoitukseni heti uutisen jälkeen.

Jusou kirjoitti...

Mikä on Arvosijoittajan näkemys arganista tällä hetkellä? Vieläkö miellät aliarvostusta löytyvän päivän kurssilla?

Anonyymi kirjoitti...

No Arvosijoittaja ilmoitti juuri edellisessä viestissä tuplanneensa heti edellisen Arganin tiedotteen jälkeen sijoituksen. Tiedote annettiin 1.7. Siitä kurssi on tippunut n. 1% ja mitään uutisia ei sen jälkeen ole tullut. Voisiko tästä jo päätelle jotain?

Arvosijoittaja kirjoitti...

Heh:) Olen tässä anonyymin linjoilla. Mitään uutta Moxie Freedomin aloituksen jälkeen ei ole tapahtunut.

Arvosijoittaja kirjoitti...

Argan ilmoitti voittaneensa 200 MW voimalan rakennusprojektin Massachusettsiin. Sopimuksen arvo on 100 MUSD. Voimalan on tarkoitus valmistua vuoden 2018 puolivälissä.

Kaikki voimalan rakentamisen vaatimat luvat eivät ole vielä kunnossa, eli projektin aloitus riippuu niiden saannista.

Arganin johto kertoi edellisen tuloksen yhteydessä on tarjouspipeline on vahvempi kuin pitkään aikaan. Tässä on toinen todiste siitä, että arvio pitää paikkansa.

Arvosijoittaja kirjoitti...

Argan ilmoitti uusista projektivoitoista! Argan aloittaa kahden 475 MW voimalan suunnittelun NTE Energylle. Kaupan arvo on 550 MUSD ja arvioitu valmistumisaika keväällä 2018.

Zimbo kirjoitti...

Myos Moxie Freedom lienee tulossa lahiaikoina http://www.arganinc.com/pdf_files/moxie_freedom_lntp.pdf

Heikki Järvinen kirjoitti...

Jep, Arvosijoittaja kertoikin Moxie Freedomista jo 2.7.

Arvosijoittaja kirjoitti...

Q2-tuloksesta:

Argan voitti Q1-osavuosikatsauksen jälkeen hankkeen toisensa jälkeen. Tilauskanta kasvoi 345 miljoonasta dollarista yli miljardiin dollariin! (1310 MUSD). Arganin vuosittainen liikevaihto on viime vuosina liikkunut 300-400 MUSD tienoilla, minkä vuoksi voitot tarkoittavat väkisinkin ripeää kasvua.

Ilahduttavasti Moxie-projektien katteet alkavat näyttää korkeilta niin kuin sijoitusteesi alun perin väitti. Arganhan suunnitteli itse Moxie-hankkeet ja myi ne eniten tarjoavalle, minkä pitäisi näykyä marginaaleissa.

Kasvattaisin sijoitustani, jos se ei olisi jo salkkuni top3:ssa.

Arvosijoittaja kirjoitti...

Argan ilmoitti maksavansa marraskuussa 0,70 USD / osake osinkoa, eli saman verran kuin viime vuonna.

Johto kutsui osinkoa ensi kerran "tavalliseksi" (engl. regular). Edellisvuosina osinko on ollut "erityinen" (engl. special). Tämä tarkoittanee että johto on sitoutunut maksamaan tästä lähin vuosittain osinkoa.

Arvosijoittaja kirjoitti...

Q3-tuloksesta:

Kvartaalin aikana Argan aloitti neljän uuden voimalan rakentamisen:

- 1000 MW maakaasuvoimala Pennsylvaniaan, sopimuksen arvo 402 MUSD

- Kaksi 475 MW maakaasuvoimalaa, toinen Ohioon ja toinen Pohjois-Carolinaan, arvo 570 MUSD

- 200 MW voimala Massachusettsiin, arvo 99 MUSD

Yrityksen tilauskanta lähes tuplaantui 1,2 miljardiin dollariin. Viime vuoden liikevaihto oli 380 USD, eli siis kvartaalin loppuun mennessä yritykseltä oli tilattu kolmen vuoden työt.

Eikä siinä kaikki. Marraskuussa Argan sai luvan aloittaa Moxie Freedom - voimalan rakentamisen. Sopimuksen arvo on 800 MUSD. Moxie Freedom on Arganin itsensä kehittämä projekti (samaan tapaan kuin Moxie Patriot ja Liberty). Aloituksen yhteydessä Argan myi hankkeen rahoittajille ja sai projektin toteutuksen lisäksi kehithykseen käyttämänsä 4,9 MUSD 20% vuosikorolla takaisin ja 2,5 MUSD success feen.

Samaan aikaan arvostus on tällainen:

- EV/EBITDA ttm = 2,8

- (EV + Billings in excess of costs and estimated earnings)/EBITDA = 4,2

- FCF2014/MCAP = 20%

- FCF 2009-2014 keskiarvo/MCAP = 13,5%

Eikä siinä vielä kaikki! Argan julkaisi tuloksensa eilen pörssin sulkeuduttua. Tänään pörssin auettua Arganin kurssi on ollut pahimmillaan 14% miinuksella!?!? En löytänyt negatiivista uutista, joka selittäisi kurssilaskun.

Niinpä tuplasin sijoitukseni.60°North Investments kirjoitti...

Osakkeen reaktio oli tosiaan mielenkiintoinen, voisin kuvitella että osasyy olisi ainakin heikompi bruttomarginaali jonka syyksi kerrottiin heikommat marginaalit näissä uusissa projekteissa. Mutta mikä on tämä 800mUSD Moxie Freedom -projekti jonka mainitset? Olen ymmärtänyt että tuo on yksi ja sama projekti kuin ensimmäisenä mainitsemasi 1000MW voimala.

Tilauskantaa on siis 1.2bUSD. Näiden kolmen projektin arvioidut valmistusmisajat kaikki vuoden 2018 keskivaiheilla. Olettaen että näistä ei myyntiä enää FY18 jälkeen tule tarkoittaisi suunnilleen sitä, että vuosittainen myynti olisi +400mUSD luokkaa. Jos Q3 23% bruttomarginaali on, kuten johto toteaa, vakaalla pohjalla ja pysyy siinä uusissa projekteissa, niin EBITin voisi kuvitella asettuvan 70-80mUSD maastoon seuraaviksi pariksi vuodeksi. Voisin kuvitella ettei markkina halua maksaa tuosta hirveästi yli 50USD/osake, elleivät sitten ilmoita 2017-18 uusia huippuprojekteja. Toki, jos tuonne päästään parissa vuodessa niin nykyhinnalla saa 25% tuoton. Se tosin vaatii arvostuskertoimien nousun 7-8x EBIT tasolle.

Arvosijoittaja kirjoitti...

Olet oikeassa, että tein virheen tuon 1000 MW -voimalan kohdalla ja myös projektin hinnassa:) Se on tosiaan Moxie Freedom ja projektin arvo (jota johto ei ole koskaan kertonut) lienee luokkaa 420-430 MUSD, ei 800 MUSD.

Jouduin perjantaina kurssiyllätyksen jälkeen tutkimaan kiireellisesti, onko Arganissa joku yllättävä vika. Kun ei ollut, niin ostin lisää ja kirjoitin kommentin. Olin kuitenkin huolimaton, kun en tarkistanut riittävästi muistiinpanojani, joista olisi selvinnyt että Moxie Freedom luettiin mukaan tilauskantaan jo Q2:ssa:)

Arganin tilauskanta on nyt vahvempi kuin koskaan aiemmin, 1200 MUSD vs 832 MUSD Q3 2013 (aiempi ennätys).

Argan on verrokeihin nähden noin 40% aliarvostettu (EV/EBITDA = 4,2 vs verrokkien 7,1). Aiemmin aliarvostuksen saattoi perustella sillä, ettei pipelinessa ollut mitään merkittävää Moxie Patriotin ja Libertyn jälkeen. Nyt tilanne on korjaantunut, mutta aliarvostus ei. Tämä ei vielä millään tavalla huomioi yrityksen kovaa kasvutahtia, eikä myöskään sitä että Arganin liiketoiminta vaatii hyvin vähän investointeja (DA < 1 MUSD).

Eli siis tein virheen ja kuvittelin tilauskannan kasvun suuremmaksi kuin mitä se on. Virheestä huolimatta osto alle 31 USD hinnalla näyttää oikealta päätökseltä.

60°North Investments kirjoitti...

Juuri näin, nykyinen tilauskirja kerrottiin jo Q2:ssa. Mikäli tosiaan uskoo Arganin yltävän 7x EBITDA arvostukseen niin nykyhinnalla vaikuttaa hyvältä ostokselta. Parissa vuodessa $50/osake nykyisestä $30:sta antaa mukavan tuoton.

Eri asia päästäänkö tuohon kertoimeen jossei tilauskirjaa saada näkymään muutamaa vuotta kauemmas? Tällä menolla aina parin vuoden välein on se iso riski että projekteja ei saada entiseen malliin tai entisenlaisella kannattavuudella. En ole vielä kilpailijoita sen tarkemmin tutkinut, joten osaatko äkkiseltään sanoa onko verrokkien tilauskirjat pidemmälle meneviä/vähemmän riippuvaisia muutamasta projektista?

Anonyymi kirjoitti...

Kaksi kysymystä, joihin en itse osaa vastata: Miten syntynyt ilmastosopimus vaikuttaa alan toimijoihin? Maakaasu on ympäristöystävällisempää kuin kivihiili, muttaa saattaa silti joutua ohjauskeinojen(haittaverot) piiriin. Toki USAn talous on vielä pitkään riippuvainen fossiilisista polttoaineista, eivätkä mahdolliset haittaverot luultavasti tule olemaan kovin agressiivisia.

Toinen kysymys liittyy äskettäin julkistettuun pienehkään yrityskauppaan. Argan osti velkaisen yrityksen nimelliseen hintaan ottaen velkataakan hoidettavakseen. En löytänyt kevyellä penkomisella perusteluja ostokselle. Miten näette yrityskaupan hyödyllisyyden?

Arvosijoittaja kirjoitti...

60 North: toivomasi näkyvyys tilauskannasta yli kolmen vuoden päähän toteutuu Arganin kohdalla vasta jos Yhdysvallat siirtyy suunnitelmatalouteen.

Arganin tilauskanta/liikevaihto2014 = 3,26. Verrokkiryhmän keskiarvo on 1,45. Tuo 1,45 vastaa paljon paremmin projektiluontoisen liiketoiminnan todellisuutta. Harva ostaja on halukas tilaamaan projektin, joka alkaa kolmen vuoden kuluttua, etenkin jos joku muu toimittaja pystyy aloittamaan nopeammin. Arganinkin kohdalla nykyisen tilauskannan liikevaihto painottunee vuosiin 2016 ja 2017, mikä lähes väjäämättä tarkoittaa kasvua, vaikkei uusia sopimuksia voitettaisi.

Arvosijoittaja kirjoitti...

Anonyymi: Arganin johto ruotii raporteissaan (10-Q ja 10-K) maakaasutuotannon näkymiä Yhdysvalloissa. En lähde toistamaan sitä tähän, koska nuo analyysit ovat julkisesti saatavilla.

Pidemmän aikavälin trendit lienevät suotuisat maakaasun tuotannolle. Päästöt ovat kuitenkin pienet verrattuna muihin fossiilisiin polttoaineisiin, eikä maakaasussa ole samanlaista onnettomuusriskiä kuin ydinvoimaloissa.

Argan on ostanut tänä vuonna kaksi pientä yritystä: Roberts Company (17 MUSD) ja Atlantic Projects Company (11,1 MUSD). Molemmat ovat käsittääkseni kasvuinvestointeja, joilla laajennetaan yrityksen kapasitteettia tulevia projekteja varten

60°North Investments kirjoitti...

Muotoilin asian huonosti, pointtini oli siis enemmänkin se että tuo projektibisneksen riski nostaa tasaisesti parin vuoden välein päätään jossei markkina muista sitä ihan koko aikaa. Olen silti samaa mieltä että tässä on hyvä firma salkkuun. Marginaalien heikentyessä parilla yksiköllä päästään silti nykyhinnalla 15-20% FCF yieldiin (EV:hen nähden, kuvittelen ettei firma tarvitse $200m nettokassaa operointia varten) tulevina vuosina jossei projektien toteutuksessa tapahdu ihmeitä. Tämä on eittämättä liian kova yieldi, eikä ole huono veikkaus että se tulee alas kurssinousun johdosta.

60°North Investments kirjoitti...

Seeking Alphassa muuten juuri julkaistu artikkeli joka avaa Arganin tilannetta mielestäni varsin hyvin. En ole välttämättä joka kohdasta aivan samaa mieltä, mutta mielestäni hyvä yhteenveto nykytilanteesta epävarmuuksineen.
http://seekingalpha.com/article/3754336-argan-cash-flow-machine-and-management-savvy-at-a-discount

Arvosijoittaja kirjoitti...

60 North: Arganin projektit ovat valtavia yrityksen kokoon nähden. Moxie Liberty ja Patriot yhdessä synnyttivät noin 800 MUSD liikevaihtoa. Ennen noiden sopimusten allekirjoitusta Argan oli tehnyt noin 200 MUSD liikevaihtoa vuodessa. Eli siis noiden kahden Moxien liikevaihto vastasi noin neljän vuoden toimintaa, mutta toimitusaika oli 2,5 vuotta:) Ei olekaan ihme, että yritys joutui myymään molemmista projekteista neljänneksen yhteistyökumppanille.

Arganin liikevaihto ja tulos syntyvät muutamasta hyvin suuresta hankkeesta, minkä vuoksi lienee lähes varmaa että liikevaihdossa tulee jatkossakin esiintymään melkoista volatiliteettiä. Sijoittajan riski ei ole mielestäni näkyvyyden puute, vaan liikevaihdon keskittyminen vain kouralliseen hankkeita. Aina kun hanke loppuu jatko on katkolla. Kaiken lisäksi uutta hanketta on vaikea myydä siinä vaiheessa, kun kaikki kapasiteetti on kiinni nykyisissä hankkeissa.

Paras tapa Arganille vähentää volatiliteettia on kasvaa. Sitä Argan onkin tehnyt kiitettävästi. Liikevaihto kasvoi 2011-2014 noin 20% vuodessa. Nykyinen tilauskantakin indikoisi kasvun jatkuvan.

Argan-analyyseista unohtuu yleensä "cost-free float", jonka Seeking Alpha -kirjoittaja mainitsee. En toisin ole samaa mieltä kirjoittajan jatkotulkinnasta, mitä tuo merkitsee arvostuksen kannalta. Cost-free floatin olemassaolo kertoo myös Arganin hinnoitteluvoimasta. Projektiyhtiöt haluavat yleensä saada milestone-maksut etukäteen, mutta sellaisten neuvottelu onnistuu harvoilta.

Olen samaa mieltä kirjoittajan kanssa siitä, että avoimissa tarjouskilpailuissa voitettujen hankkeiden katteet ovat lähes varmasti Moxeita heikommat. Toisaalta Moxie Freedomin katteiden luulisi olevan muiden Moxieiden tasolla.

Pohjimmiltaan tässä sijoituksessa on kyse siitä uskooko Arganin johdon löytävän uusia hankkeita päättyvien tilalle. Yritys ja etenkin sen johto on osoittautunut paljon paremmaksi kuin alun perin luulin. Lähdin aikanaan tähän sijoitukseen 1-2 vuoden aikaikkunalla, kun arvostus oli uskomattoman halpa. Matkan varrella teesini aikaikkuna on pidentynyt.

Arvosijoittaja kirjoitti...

Argan ilmoitti seuraavasta projektivoitosta:

On March 11, 2016, Argan, Inc. ("Argan") issued a press release announcing that its wholly-owned subsidiary, Gemma Power Systems, has received from Competitive Power Venture's Towantic Energy Center project, a notice to proceed with engineering, procurement and construction activities for a 785 MW dual fuel combined cycle power plant in Oxford, Connecticut. Construction on the facility will begin this year with completion scheduled in 2018.

Arvosijoittaja kirjoitti...

Q4-tuloksesta:

Argan puksuttaa tutulla tavalla eteenpäin. Vuoden 2015 liikevaihto kasvoi 8% edellisvuoteen nähden ja tulos 19%.

Fiskaalivuoden lopussa tilauskanta oli 1,1 miljardia dollaria. Tilikauden lopun jälkeen Towantic Energy tilasi Argnilta 785 MW voimalan Conneticutiin, minkä seurauksena tilauskanta kasvoi ennätykselliseen 1,5 miljardiin, joka on nelikertainen verrattuna viime vuoden liikevaihtoon. Arganin huima kasvutarina jatkuu!

Arvostus on yhä halpa.

Zimbo kirjoitti...

Jestas mikä 3Q tulos! Mallini ennusti 18m EBITDAa 149m myynnillä. Tulikin 27m EBITDA 175m myynnillä. Uudet projektit tuottavat rahaa nopeammin kuin luulin.

Gross margin pysyi 20,3%:ssa, mutta EBITDA margin nousi 13% -> 15,4%:iin.

Zimbo kirjoitti...

En ollut laskenut mukaan mallissani JV partnerille maksettavaa 25% osuutta. Uusista projekteista sitä ei makseta, joten tuo 25% jää AGX:lle.

Arvosijoittaja kirjoitti...

2016 Q3-tuloksesta:

Argan teki tämän vuoden ensimmäisten kolmen kvartaalin aikana enemmän liikevaihtoa ja liikevoittoa kuin koko viime vuonna. Myyntikate on tippunut Moxie-projektien vuosista, mutta silti tulosta syntyy reilusti enemmän.

Backlogissa on 1,1 miljardin dollarin arvosta tilauksia, jotka toimitetaan vuoden 2018 loppuun mennessä. Eli siis vaikkei yritys voittaisi yhtään projektia, lienee liikevaihto 500 - 600 MUSD tasolla parina seuraavana vuonna.

25% JV Moxieissa johtui siitä ettei Argan pystynyt hankkimaan riittävän suurta "performance bondia" kattamaan molempia Moxie-hankkeita. Joillakin alueilla alihankkija joutuu jenkeissä antamaan työn tilaajalle performance bondin, joka on sidottu rakennussopimuksen toteutukseen. Jos projekti menee pieleen, voi tilaaja pitää bondin tai osan siitä. Jossain vaiheessa Moxieiden jo pyöriessä Argan onnistui kasvattamaan perfomance bondaus -kykyään merkittävästi, mikä mahdollisti nykyisen volyymin.


Zimbo kirjoitti...

Mallini kertoo, että osakkeen fair value on 60-70. Tällöin EV/EBITDA kerroin on sama kuin kilpailijoilla, siinä 8. AGX on tosin merkittävästi kannattavampi ja kovassa kasvussa, joten korkeampikin kerroin voisi olla perusteltavissa.

Myin puolet osakkeistani pois, silti AGX jää isoimmaksi positiokseni.

Arvosijoittaja kirjoitti...

Myin itse osan pois kuukausi sitten, kun pörssikurssi nousi yli 65 dollarin. Argan on yhä suurin positioni, etenkin nyt kun Axia ostettiin pois.

Arganista tuli eilen laadukas juttu ulos SeekingAlphassa:

http://seekingalpha.com/article/4032033-argan-hitting-cylinders?auth_param=oo39:1c5lnu4:408f0802b2fa392e417b9908dd335789&uprof=44

Anonyymi kirjoitti...

Mitä mieltä Arganin viime osarista ja backlogin tilanteesta?

Lähetä kommentti