Erikoistilanteiden kehitys ja Q4-tulokset

tiistai 16. huhtikuuta 2013
Viime vuonna salkkuni kiertonopeus nousi ensimmäistä kertaa yli sadan prosentin (115%) ja sama tahti on jatkunut tänäkin vuonna. Markkinan liikkeillä on enemmän merkitystä erikoistilanteille kuin yritysten pitkän aikavälin kehityksellä, siksi sijoittaja joutuu juoksemaan liiketoimintaa nopeammin kehittyvän markkinan perässä.

Siivosin salkustani epäonnistuneita sijoituksia:

-2%   / 18 kk. Digia. En jaksa enää odottaa kannattavuuden käännettä.
-42% / 33 kk. Kreikan lainojen jämät. Lainojen osto oli "kaikkien munausten äiti".
-76% / 74 kk. BWin.Party. Arvoansa, jolla on jatkuvasti edessä suuri tulevaisuus.

Realisoin voittoja kahdesta lähes maagisen hyvin onnistuneesta sijoituksesta:

+105% / 4 kk. Himax. Myin puolet, kun position koko kasvoi liian suureksi.
+191% / 5 kk. Himax. Realisoin loput, kun pörssikurssi irtosi lopullisesti todellisuudesta.
+172% / 21 kk. Tucows. Myin puolet, kun position koko kasvoi liian suureksi.

Syksyn lievästi positiivinen treidi muuttui kannattavammaksi verottajan avustuksella:

+ 7,5% /1,5 kk Danier Leather. Ilman verottajaa tuotto olisi jäänyt kahteen prosenttiin.

Erikoistilannesalkku

Salkussani on yhdeksän erikoistilannesijoitusta:

 • Asta Funding
 • Axia Netmedia
 • Berentzen Gruppe
 • FF Group
 • Global Ship Lease
 • Origen Financial
 • Rella
 • Stanley Furniture
 • Tucows
 • World Energy Solutions

Ja alku OTC-korista, josta kirjoitan lähitulevaisuudessa:

 • The Marketing Alliance
 • Tropicana
 • Solitron

Danier Leather: verottaja pelasti treidin

Viime syksynä Danier Leather tarjoutui ostamaan kymmenen miljoonan dollarin arvosta omia osakkeitaan takaisin. Ostohinta määräytyisi huutokaupalla, jossa osakkeenomistajat voisivat tarjota osakkeitaan hintahaarukalla 12,55 - 13,30 Kanadan dollaria. Ilmoituksen jälkeenkin Danier Leatherin osaketta sai hintaan 12,40.

Ostin tuhdin potin osakkeita, sillä kauppa näytti lupaavalta:

 • jos saan osakkeet myytyä, nettoan 0,8-6,8 prosenttia puolentoista kuukauden sijoituksesta, mikä tekee vuositasolla 6,4-54,6 prosentin tuoton.
 • Danier Leather on selkeästi aliarvostettu, joten jos treidi ei onnistu, niin salkkuuni jää erikoistilannesijoitus aliarvostetussa kohteessa.
Joulukuussa selvisi, että myyntihinta jää 12,70 Kanadan dollariin, mikä tarkoittaisi kahden prosentin tuottoa. Odotin saavani myyntihinnan könttäsummana. Toisin kävi. Tililleni ropsahti paljon odotettua pienempi summa osakkeiden myynnistä (4,4 CAD per osake) ja suuri osinko (8,3 CAD per osake).

Soittelu Danier Leatherille ja Kanadan verotoimistoon selvitti, että totta tosiaan kun kanadalainen yritys ostaa omia osakkeitaan takaisin niin osa kauppahinnasta voi olla osinkoa . Yllättävästi Kanadan kummallinen lainsäädäntö kääntyi voitokseni.

Suomessahan vuonna 2012:

 • Luovutusvoitosta maksetaan 30 tai 32 prosenttia veroa.
 • Osingosta maksetaan 21 tai 22,4 prosenttia

Sen sijaan, että maksaisin myyntivoitosta 7,5 senttiä per osake, kirjaan 8,05 dollarin luovutustappion ja maksan 1,74 dollaria veroa per osake. Verotus kasvattaa voittoani:

Todellinen myyntivoitto
0,25
Osinkovero
-1,74
Vähennys luovutusvoitoista
2,42
Tulos/osake
0,93

Verottaja kasvattaa alkuperäisen kahden prosentin voiton 7,5 prosenttiin!


Digia: aika sanoa hyvästit

Kirjoitin aiemmin, että odotan Digian kannattavuuden käännettä Q4-tulokseen asti. Sitä käännettä ei tullut, joten myin osakkeeni.

Himax : teknohuumaa

Julkaisin Himax-analyysin lokakuun lopussa. Helmikuun alkuun mennessä Yahoo Financeen ilmestyi kolme Himaxia käsittelevää juttua, joista vain yksi oli positiivinen:

"8 Stocks Under $5 With Troubling Sales Trends"
"Is Himax Technologies Growing or Slowing?"
"Himax Technologies: Cheap At 6x P/E, 6% Forward Dividend Yield"

Sitten iski teknohuuma.  Markkinalla levisi usko, että Himax toimittaa komponentteja Google Project Glassin futuristisiin laseihin. Helmikuun alusta huhtikuun alkuun Yahoo Financeen ilmestyi 30 pääasiallisesti hyvin positiivista juttua.

Osakkeen kurssi nousi ripeästi helmikuusta huhtikuuhun. Yhtäkkiä lokakuun lopun järjettömän alhainen arvostus oli muuttunut korkeahkoksi arvostukseksi, jonka kiinnisaamiseksi Himaxin pitää kasvaa aikamoista tahtia seuraavat vuodet. Eikä pitäviä todisteita mukanaolosta Project Glassissa ole tähän päivään mennessä ilmaantunut.

Myin osakkeet.

Rella Holdings: ei mitään uutta Tanskan maalla

Aller Holdingsin vähän yli 200 miljoonan Tanskan kruunun tulos ei yllättänyt. Varsinaisen liiketoiminnan tulos jäi irtisanomisten aiheuttamien kulujen vuoksi reilusti edellisvuotta heikommaksi, mutta yhtiö paikkasi tulosta myymällä sijoituksia juuri sopivasti, jotta Allerin suku saa osinkonsa - ei siis mitään uutta Tanskan maalla.

Rellan johto laski Allerin kirjanpitoarvon perusteella yhden Rellan osakkeen arvoksi 106 kruunua, mikä on moninkertainen tämänhetkiseen 45 kruunun pörssikurssiin verrattuna. Oma näkemykseni arvosta on hieman korkeampi, millä ei ole juuri väliä, sillä osakkeen arvo on joka tapauksessa reilusti pörssikurssia korkeampi. Pidän siis Rellan osakkeita ja saatan kasvattaakin positiota jonkin verran.

Stanley Furniture : katalyytti, joka saattaa olla suutari

Uskoin Yhdysvaltojen asuntomarkkinan käänteen olevan Stanley Furnituren katalyytti. Nyt asuntomarkkina on kääntynyt, mutta Stanley Furniturella menee silti surkeasti. Liikevaihto kutistui viime vuonna viisi prosenttia ja tappiota olisi syntynyt kahdeksan miljoonaa dollaria ilman 40 miljoonan dollarin onnenpotkua Yhdysvaltain tullilta.

En ole kuitenkaan vielä valmis myymään, sillä:

 • 65 miljoonan dollarin markkina-arvosta 36 miljoonaa on käteistä. Suurin osa käteisestä palautunee omistajille, kunhan CDSOA-päätöksien oikeusjutut saadaan loppuun ja kunhan rahan poltto loppuu.
 • Johto uskoo kasvuun ja kertoo tilauskannan olevan vahva.
 • Johdon mukaan historiallisesti Stanley Furnituren tuotteiden kysyntä on kääntynyt kasvuun 12 -18 kuukauden viiveellä asuntomarkkinan kääntymisen jälkeen.
Päätin pitää osaketta vielä pari kvartaalia ja analysoida sen jälkeen tilanteen uudestaan.

Asta Funding : hidas katalyytti

Kvartaalin aikana Asta Fundingin yritysarvo laski miinus 5,6 miljoonaan dollariin. Tuosta negatiivisesta omaisuudesta saatiin kerättyä 22 miljoonaa dollaria luottokorttisaatavia, jotka Asta Funding sijoitti henkilövahinko-oikeudenkäyntien rahoitukseen, omien osakkeiden takaisinostoon ja osinkoon.

Johto kertoo etsivänsä uusia sijoituskohteita, mikä tarkoittanee, että rahaa palautuu omistajille jatkossakin nykyiseen tahtiin, sillä lähes markkina-arvon suuruista käteisläjää säästetään noita sijoituskohteita varten. Katalyytti toteutuu täysillä vasta kun tuo rahaläjä on saatu sijoitettua pankkitiliä reippaasti paremmin tuottavaan kohteeseen. Äänivallan omistavilla Sterneillä ei näytä olevan mitään kiirettä. Odotan katalyytin käynnistymistä ainakin vielä vuoden loppuun.

Origen Financial : pääoma palaa kotiin

Origen Financial maksoi viime vuonna pääomanpalautusta 71 senttiä, mikä on merkittävä määrä tämän hetkiseen puolentoista dollarin kurssiin verrattuna. Kannattaa kuitenkin huomata, että raha ei synny yrityksen liiketoiminnasta, vaan liiketoiminnan purkamisesta. Origen Financial nimittäin aikoo lopettaa toimintansa. 

Viime vuosikymmenen alkupuolella Origen Financial paketoi asuntovaunujen ostoon myönnettyjä lainoja ja myi ne sitten "sijoittajille", kunnes finanssikriisi tuhosi tuollaisten viritysten kysynnän ja asuntovaunuvelallisten maksukyvyn. Eloonjäämistaistelun lopputulos oli ankara kurssilasku, omistajien päätös lopettaa uusien lainojen paketointi, olemassa olevien lainaviritysten hidas purku ja rahojen palauttaminen omistajille.

Sopimusten mukaan rahastot voidaan purkaa vuosien 2015 - 2017 välillä. Siihen asti yritys kerää paketeista korkotuloja ja vapautuvaa takuupääomaa, mitkä palautuvat omistajille. Olen miettinyt kovasti, miten paljon rahaa Origen saa purkuvaiheessa, mutten loppujen lopuksi osaa ennustaa sitä. Purkuun asti omistaja saanee vuodessa noin 40-50 senttiä pääomanpalautusta per osake. Laskeskelin saavani suurimman osan ostohinnasta takaisin H-hetkeen mennessä, eli osake on oikeastaan halpa optio purkutapahtumaan. Pidän osaketta ainakin vuoteen 2015 saakka, ellei kurssi nouse järjettömän korkealle. Kurssi on noussut viime syksystä, vaikka pääomaa on samalla palautettu merkittävä määrä - minun logiikallani pitäisi käydä juuri toisinpäin?

Axia Netmedia: valoa alkaa näkyä tunnelin päässä


Sijoitus Covageen Ranskassa alkaa kääntyä voitolliseksi ja liiketoiminnan skaalautuvuus alkaa tulla näkyviin. Vuonna 2012 Covagen liikevaihto kasvoi 21 prosenttia, mikä melkein tuplasi yrityksen tuottaman kassavirran, sillä EBITDA/Liikevaihto melkein tuplaantui vuoden 2011 seitsemästä prosentista 13,2 prosenttiin. Verkkojen kustannuksista suuri osa on kiinteitä, minkä vuoksi liikevaihdon kasvaessa kulut kasvavat hitaammin. Covagella on luvassa vielä roima kannattavuuden parannus, sillä palvelun penetraatio on vasta 9,5 prosenttia. Uskon Covagen saavuttavan vähintään 15 prosentin penetraation, minkä lisäksi saavutettavissa olevien asiakkaiden määrä kasvaa vielä tänä vuonna.

Tuplasin sijoitukseni Axia Netmediaan.

FF Group: melko hyvä yhtiö Kreikan armoilla

FF Group kasvatti luksustuotteiden myyntiä 18 prosenttia viime vuonna. Kiina on sekä myynnin kasvulta että marginaaleiltaan ylivoimaisesti paras alue, mutta myös Japanissa, Englannissa ja Espanjassa kasvuvauhti on ripeätä. Johto uskoo luksustuotteiden liikevaihdon kasvavan lähes 20 prosenttia tänä vuonna.

Kreikan lentokentillä ja rajanylityspaikoilla toimivien verovapaiden myymälöiden siirtäminen tytäryhtiöön ja 51 prosentin ääniosuuden myyminen Dufry AG:lle on viivästynyt. Johdon mukaan syynä on "Kreikan valtion byrokratia", mikä ei tule Kreikan tilannetta viime vuosina tarkkaan seuranneelle, eli siis kaikille meille, yllätyksenä - Kreikan julkinen hallinto ei yksinkertaisesti toimi. Joka tapauksessa johto uskoo järjestelyn toteutuvan huhtikuun loppuun mennessä, minkä jälkeen yritys keskittyy yhä enemmän luksustuotteisiin.

FF Group omistaa tavarataloja Kreikassa. Viidettä vuotta jatkuva lama on laskenut Kreikassa tavaratalojen liikevaihdon vain neljännekseen vuoden 2007 tasolta. FF Groupin tavaratalojen tuottama EBITDA on lähellä nollaa. Kannattavuus toipunee, kun Kreikan talous lähtee viimein kasvuun.

FF Groupin P/E on 9, joka jää reilusti viimeisten kymmenen vuoden keskiarvostuksen 12,8 alle. Vielä kun kasvu lienee ripeää, eikä Drakma-riskiä ole, pysyn mielelläni kiinni osakkeessa.

Berentzen Gruppe

Sijoitukseni Berentzen Gruppeen on jäänyt symboliseen 1,1 prosenttiin koko pääomastani. Berentzenin viestintä omistajien suuntaan on puutteellista, minkä vuoksi en ole onnistunut saamaan yrityksestä riittävästi tietoa,  jotta voisin hyvillä mielin sijoittaa normaalin 2-3 prosentin alkupositioni verran pääomaa.

Saksalainen private equity -talo Aurelius AG omistaa äänienemmistön. Aureliuksen tarkoitus lienee laajentaa Berentzenin liikevaihtoa ulkomailla merkittävästi, kääntää yritys vahvasti voitolliseksi ja myydä osakkeet. Niin kauan kuin tavoitetta ei ole saavutettu osakkeen mainostaminen ja muille osakkaille kommunikointi on toissijaista. Berentzen laski viime vuoden lopulla liikkeelle lainoja 50 miljoonan arvosta, eli siis lähes koko markkina-arvonsa verran. Nuo rahat on tarkoitus käyttää Kiinan ja Intian markkinoiden avaamiseen.

Odotan maailmanvalloituksen kehitystä vielä vuoden loppuun asti.

Tucows

Kirjoitin Tucowsista viimeksi joulukuussa. Yritys kehittyy teesini mukaan.

Myin puolet positiostani, kun pörssikurssi kävi kahden dollarin yläpuolella ja sijoituksen koko alkoi käydä liian suureksi salkkuuni.

Kuva: © Rainer Sturm / pixelio.de. Kuvien lähde: http://www.pixelio.de/.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
blogi.arvosijoittaja.fi -sivustolla esitettävä informaatio ei ole tarkoitettu osto- tai myyntisuositukseksi. Sijoituspäätökset tulee tehdä henkilökohtaisten arvioiden ja riskianalyysien perusteella. blogi.arvosijoittaja.fi-sivuston omistaja ei ota vastuuta mistään välillisistä tai välittömistä rahallisista tappioista, jotka ovat aiheutuneet sivustolla julkaistusta tiedosta. blogi.arvosijoittaja.fi-sivuston omistaja ei ota vastuuta julkaistun tiedon oikeellisuudesta tai siinä esiintyvistä virheistä. blogi.arvosijoittaja.fi -sivuston omistaja ei ota vastuuta linkeistä muille sivustoille. Sivuston ylläpitäjällä on oikeus päivittää tietoja tai poistaa sivustolla olevia tietoja milloin tahansa.

9 kommenttia:

pohdiskelevasijoittaja kirjoitti...

Onnittelut, hyvvä aikaan tarttunut Himax salkkuun.

En ollutkaan tietoinen tuosta kanadan käytännöstä, hyvä tietää. Kerrankin verottajan kanssa näin päin :)

Mielenkiinnolla odottelen kirjoitusta tuosta OTC-korista.

Tropicana varsinkin vaikuttaisi mielenkiintoiselta. Iso käteispositio, todella halpa arvostus vrt. verrokkeihin ja Carl Icahn häärimässä taustalla.

vdell kirjoitti...

Suosittelisin STLY:n tapauksessa maltillisuutta, sillä pelkästään makroasioiden lisäksi yrityksen liiketoiminnassa on tapahtunut todella suuria muutoksia ja osa niistä on vielä kesken. USA:n asuntomarkkinoiden elpyminen ei ole vielä kovin varmalla pohjalla, joten en ainakaan itse odota sen tuovan lyhyellä aikavälillä mitään apuja. Sen sijaan mainonnan ja markkinoinnin avulla yritys pystynee palaamaan kasvu-uralle. Täytyy muistaa, että muutoksen aikana mainonta ja markkinointi oli käytännössä jäissä.

STLY on nyt kahtena peräkkäisenä kvartaalina ostanut omia osakkeitaan takaisin ja näillä osakehinnoilla uskon sen luovan arvoa omistajille.

Nyt kun olen jo useampia konferenssipuheluita kuunnellut, niin luottoni STLY:n johtoon on kehittynyt myönteisesti. He eivät ole luvanneet asioita, joita eivät pysty pitämään ja muutenkin tuntuu, että he keskittyvät oikeisiin asioihin. Osittain tämän takia olen henkilökohtaisesti valmis pitämään Stanleyn omassa salkussani pidemmänkin aikaa.

- vdell

Arvosijoittaja kirjoitti...

Opiskelija: OTC-markinan firmoissa tulee mukana riski, että koko homma on kusetusta. Tietoa ei tarvitse jakaa lähellekään niin paljon kuin suuremmissa pörsseissä, eikä SEC ole niskassa. Icahnin mukanaolo on hyvä vakuutus siitä, ettei Tropicana ole kusetus.

ICahn osannee varmistaa, että sijoitus löytää sille kuuluvan valuaation. Tällä hetkellä markkina-arvo on vain kolmannes siitä, miten (listatut) kilpailijat arvostetaan.

Toisaalta olen tässä treidissä Icahnin junioripartneri, mikä ei kuulosta houkuttelevalta. Veikkan että kun Carl rupeaa rahastamaan, niin pienosakkaiden tuotto ei ole niitä päälimmäisiä tavoitteita.

Arvosijoittaja kirjoitti...

vdell: olemme näköjään tilanteesta aika lailla eri mieltä. Minun uskoni STLY:n johtoon on murentunut kvartaali kvartaalilta ja eilinen Q1-konfferenssi saattaa olla viimeinen pisara:

- Viimevuotisesta 40 MUSD CDSOA-rahasta on enää 28 M jäljellä. STLY on polttanut vuodessa 20M käteistä 10M sijasta. Johto on kuluttanut miljoonia uuteen officeen siirtymiseen ja ERP-järjestelmään. Kaiken lisäksi uuden ERP-järjestelmän käyttöönotto tarkoittanee sekaannuksia jne juuri kun myynti pitäisi saada viimein kasvuun. Näitä oltaisiin tuskin tehty ilman tuota ilmaista rahaa, jonka johto lupasi vielä viime keväänä palauttaa kokonaisuudessaan omistajille.

- Q2 liikevaihto tulee olemaan pienempi kuin Q1, jota kasvatti vanhojen YA-mallistojen myynti suurella alennuksella.

- Päätös pitää YA:n valmistus jenkeissä on industryn logiikan vastainen. Hiljalleen alkaa yhä enemmän näyttää, että päätös saattaa olla väärä. Miten ihmeessä miljoonainvestoinnit eivät tuota minkäänlaista parannusta myyntiin? Vaikkei myynti olisi kääntynyt STLYn price pointeilla niinkuin johto väittää niin ei sen kait sentään pitäisi laskea?

En ole vielä tehnyt lopullista päätöstä, mutta todennäköisesti ainakin puolitan positioni.

Zimbo kirjoitti...

vdell:
> mainonnan ja markkinoinnin avulla yritys
> pystynee palaamaan kasvu-uralle.

Odotin firman tekevän jotain tämän suuntaista. Mielestäni YA-myynti on ainoa Stanleyn tärkeä ongelma.

Firma näkee asian melkein samoin, paitsi että tehtaan säätäminen on vielä tärkeämpää: "question is only: can we get enough customers willing to pay a premium for that value. Outside of operating an increasingly efficient factory, this is where our major area of focus lies"

Tehdasta säädetäänkin innolla, mutta mikseivät he eivät tee myynnille mitään?

Konfassa kaverit puhuvat aloitteista myynnin nostamiseksi "we have several initiatives in place for growth". Näistä ainoat konkreettiset ovat uudet showroomit uudessa toimistossa ja aiemmin Las Vegasissa ja tuleva info-systeemi asiakkaille, ehkä hienompi web-sivu.

Firman tunaukseen rahaa on mennyt ja siitä kerrotaan vuolaasti, esim. uusi toimisto ja ERP-systeemi. Kaiken tämän virittämisen takia firma olisi jo konkassa ilman CDSOA rahaa, jota ei pitänyt tarvita lainkaan.

Jos YA:n myynti ei kasva, niin kaikki tuo tunaaminen on hukkaan heitettyä rahaa kun valmistus joudutaan siirtämään takaisin Aasiaan tai lopettamaan.

Tuntuu siltä, että johto uskoo tehneensä kaiken voitavansa myynnin edistämiseksi ja uskoo kysynnän ilmestyvän ajan kuluessa.

Minun mielestäni tilanne on kuitenkin ajan kuluessa huonontunut tulee yhä selvemmäksi, että YA-businessta ei saa kannattavaksi.

Kaivelin YA:n tietoja. Tässä sekalaista:

Stanleyn idea YA:n tekemiseen jenkeissä tuli kun useat lastensängyt todettiin myrkyllisiksi. http://online.wsj.com/article/SB10001424052702303630404577391974267956072.html

Pinnasänkyjen myrkyllisyys: http://www.non-toxicnurse.com/most-cribs-are-toxic-but-there-are-safe-alternatives/

Hinnat: Normaali pinnasänky 400$, Young America 700$, IKEA 100$.

vdell kirjoitti...

Kyllä, olemme ilmeisesti melko eri linjoilla. Itse uskon, että on aina parasta investoida rahaa yrityksen kehittämiseen, mikäli investoinneilta voidaan odottaa tuloksia. Pääkonttorin muutto ja ERP-järjestelmät ovat investointeina sellaisia, että niiden tuloksia on hankala arvioida ulkopuolisen silmin. Konttori siirrettiin High Pointtiin sen takia, että siellä pidetään vuosittaiset alan messut, joten on luontevaa, että yritys on lähellä tätä tapahtumaa. ERP-järjestelmiä uusittiin käsittääkseni sen takia, että tämänhetkiset järjestelmät olivat vanhentuneita. Saman asian takia tehdastiloja päätettiin aikaisemmin uusia ja uusinnan avulla huonekalujen kokoamiseen ei tarvittu enää yhtä paljon henkilöstöä. Odotin toki itsekin, että Stanley olisi palauttanut enemmän rahaa omistajilleen mutta sähköpostinkeskustelujen aikana Micah ei koskaan maininnut, että kaikki tultaisiin palauttamaan ja hän itseasiassa sanoikin, että investoinnit yritykseen omaavat suurimman prioriteetin.

Young American mallisto päätettiin pitää laadullisten syiden takia jenkeissä. Kyseessä on kuitenkin premium-brändi, joten "Made in USA" leima kasvattaa varmasti laatumielikuvaa asiakkaiden silmissä. Laatumielikuvan lisäksi STLY pystyy nyt (omien sanojensa mukaan) tarjoamaan enemmän kustomointi- ja värivaihtoehtoja sekä toimittamaan tuotteitaan nopeammin.

Investointien tuloksia ei ole vielä näkynyt koska, kuten mainitsin, investointivaiheen (tai "turn around" - vaiheen) aikana mainonta ja markkinointi oli täysin jäissä. STLY on käsittääkseni vasta viime aikoina alkanut palaamaan normaaliin mainonta- ja markkinointi rytmiin, joten ei voida odottaa, että liikevaihto seuraisi heti perässä. Meillä taitaa olla näiden erikoistilanteiden kanssa hieman eri aikahorisontti, sillä itselläni ei ole mitään kiinteää pitoaikaa, vaan menen täysin yrityksen kehityksen mukaan.

"In the short term, the stock market behaves like a voting machine, but in the long term it acts like a weighing machine"

Arvosijoittaja kirjoitti...

Aikahorisontti on tosiaan erilainen, sillä tavoitteeni on pitää erikoistilanteita vain 1-2 vuotta.

Suurin ero meidän näkemyksiemme välillä lienee arviossa noiden sijoitusten kannattavuudesta. Mielestäni nimittäin riski, ettei investoituja rahoja edes saada takaisin, on kasvanut kvartaali kvartaalilta. Myös päätös hautoa CDSOA-rahoja lyhytaikaisissa sijoituksissa (1,5% v?) on sijoituspäätös, enkä pidä siitäkään yhtään.

Zimbo kirjoitti...

Pelkään, ettei mitään olennaista tapahdu, jonka takia voiton odotusarvo ei enää ole suurempi kuin tappion.

Vuosi sitten Prillaman arvioi, että CDSOA rahoja ei tarvita liiketoimintaan, koska firma kääntyy ilman niitäkin.

Hän kuitenkin arvioi YA-myynnin 20% - 50% liian korkeaksi. Kun tehdas valmistui ja myyntivaje alkoi selvitä 2H/12, niin Prillaman alkoi käyttää CDSOA-rahoja tehtaan tehostamiseen (muuten rahat olisivat jo loppuneet).

Tehokkuus ei kuitenkaan ole ratkaisu, koska työ Aasiassa on 20 kertaa halvempaa, eikä työtä voi juuri automatisoida.

Jos CDSOA-rahoja ei olisi saatu, niin YA-myynnin eteen olisi ollut pakko tehdä kaikki mahdollinen. Nyt johto voi rauhassa odotella tuulen kääntymistä pitkään.

Uutta YA-mallistoa on myyty nyt 4 kk täysillä ja myös sitä aiemmin. Ehkä myyntikokemusta on takana 6-9 kk ilman menestystä. Q2/13 myynti tippunee kun vanhan YA-mallin alennukset loppuvat, joten uusi kunnon mahdollisuus myynnin nousulle on vasta syksyn tuloksessa.

Hyppään tässä vaiheessa pois kyydistä. Ehkä palaan kvartaalin kuluttua, jos tilanne paranee.

Arvosijoittaja kirjoitti...

FF Group kertoi saaneensa viimeinkin Kreikan valtiolta hyväksynnän tax free -toiminnan siirtämisestä erilliseen yhtiöön. Tax free -toiminnan puolikkaan myynti Dufrylle voi siis viimein edetä.

Lähetä kommentti