Kova osingon maksaja
Freenet AG välittää mobiililiittymiä Saksassa. Operaattorit myyvät 75 prosenttia saksalaisista liittymistä, Freenet 22,5 prosenttia ja Freenetin kilpailija Drillisch AG loput. Saksan kilpailulainsäädäntö pakottaa operaattorit myymään välittäjille liittymiä hintaan, joka mahdollistaa kohtuullisen hyvän liiketoiminnan. 2000-luvun alun hullujen vuosien jälkeen liittymien välitys on keskittynyt ja kasvu on tasaantunut.
Freenetin liiketoiminnan painopiste on siirtynyt parin viime vuoden aikana kovasta kasvusta kannattavuuden parantamiseen. Yritys tuottaa nykyään yli 200 miljoonaa euroa vapaata kassavirtaa vuodessa ja lisää on luvassa nyt kun aiempien yritysostojen tuloksena saadut tietojärjestelmät on yhdistetty, uusia tuotteita kokeillaan ketjun liikkeissä ja tuottavien älypuhelinsopimusten kysyntä kasvaa nopeasti.
Osakkeen pörssikurssia viime vuoden ajan rasittanut asiakaskato, jonka aiheutti kannattavampaan hinnoitteluun siirtyminen, on kääntynyt kasvuksi. Vapaa kassavirta suhteessa yritysarvoon (FCFF/EV) on 12 prosenttia, joten osake on erittäin halpa - pörssikurssi voi hyvinkin nousta reilusti kunhan Herra Markkina vähän rauhoittuu.
Freenet maksaa 9,6 prosentin osingon per osake (kurssi: 8,33 ja osinko 0,80), mikä takaa mukavan tuoton vaikka lama iskisi ja kurssinousua joutuisi odottamaan pidempään.
Lisää Freenetistä...
Hyvä yhtiö halvalla
Suomalaiset tuntevat Motorolan lähinnä kännyköistä, mutta tosiasiassa turvallisuusratkaisut ovat jo pitkään olleet konsernin kruununjalokivi. Motorola Solutionsin irrottautuminen kännykkä- ja set-top-box-liiketoiminnoista, jotka jäivät Motorola Mobilityyn, ja puhelinverkoista, jotka myytiin Nokia Siemens Networksille, on onnistunut erinomaisesti. Sijoittaja voi nyt ostaa osan entisen Motorolan parhaasta liiketoiminnasta, kun heikkolaatuisemmat osat on erotettu erilleen.
Turvallisuusalan ostajat ovat erittäin konservatiisia. Uusi tuote nähdään ensisijaisesti riskinä ja käytännössä toimittajan vaihto tai uuteen tuotteeseen siirtyminen onnistuu ainoastaan, jos sitä kautta saavutetaan merkittävä tuottavuuden parannus. Esimerkiksi Motorola Solutionsin videovalvontaratkaisut vähentävät henkilökunnan määrää ja sitä kautta juoksevia kustannuksia. Motorolalla on Yhdysvalloissa yli 50 prosentin markkinaosuus, jota kilpailijoiden on erittäin vaikea nakertaa.
Motorola Solutions on hyvä yritys, joka jatkanee 5-8 prosentin vuosittaista kasvutahtia kunnon marginaaleilla. Osake on hyväksi yhtiöksi halpa (EV/EBIT = 11, FCFF/EV = 5%, kasvuodotus = 2,2%). Motorola Solutions jatkanee kasvuaan mahdollisen lamankin läpi. Julkisen sektorin tilauskanta ei ole tänä vuonna juurikaan kärsinyt, vaikka länsimaiden velkaongelman takia budjetteja leikataan ja investointeja siirretään tulevaisuuteen - turvallisuudesta ei tingitä.
Lisää Motorola Solutionsista...
63 sentillä dollarin verran arvoa
Perinteikäs ompelukonevalmistaja Singer päätyi konkurssiin vuonna 2000. Singerin länsimaissa vähemmän tunnettu osa, Singer Asia, jäi Retail Holdings -yhtiöön. Singer Asia myy ja valmistaa kodinkoneita Thaimaassa, Bangladeshissa, Pakistanissa, Intiassa ja Sri Lankassa. Singer on tominut Etelä-Aasiassa 1800-luvulta lähtien ja yrityksellä on siellä vahva tuotemerkki. Retail Holdings on puhdas holdingyhtiö, joka omistaa 56 prosenttia Singer Asiasta, jonka maayhtiöt on listattu paikallisiin pörsseihin.
Retail Holdingsin 17,75 dollarin hintaisella osakkeella saa 28 dollarin arvosta sijoituksia ja option viiden dollarin osinkoon - 63 sentillä on tarjolla vähintään dollarin verran arvoa. Retail Holdingsin johdon, joka on samalla suurin omistaja, tavoitteena on myydä firman omaisuus ja palauttaa se osakkeenomistajille.
Retail Holdingsin omaisuus on harvinaisen hyvin realisoitavissa, sillä se on lähes kokonaan pörssiosakkeissa. Positiot ovat kuitenkin niin suuria, ettei niitä voi pistää suoraan pörssiin myyntiin, vaan niille pitää löytää ostaja. Realisointi kestää siksi todennäköisesti vielä pari vuotta.
Sijoituksen tuotto ei riipu suoraan yrityksen pörssikurssista, koska tuotto syntyy osingoista ja pääomanpalautuksista. Retail Holdingsin arvo riippuu kuitenkin pörssikurssien kehityksestä, sillä kaikki omistukset ovat listatuissa yhtiöissä. Viimeaikainen heilunta ei ole alentanut omistusten arvoa paljoa, mikä ei kuitenkaan ole takuu siitä ettei niin voisi jatkossa käydä.
Lisää Retail Holdingista...
Yhteenveto
Salkustani Freenet, Motorola Solutions ja Retail Holdings tarjoavat juuri nyt parhaan tuoton verrattuna sijoituksen riskiin. Olen kasvattanut Freenetin ja Motorola Solutionsin positioita elokuun alun kurssilaskun jälkeen. Retail Holdingsista minulla on ostotarjous sisällä, mutta alhaisen vaihdon takia ainakaan vielä ei ole tärpännyt.
Kaikki kolme ovat hyviä sijoituksia laman aikana, jos sellainen todella tulee. Freenetin korkea osinkotuotto takaa hyvän tuoton lamankin aikana. Motorola Solutionsin liiketoiminta jatkaa kasvuaan ja kassavirta pysyy vahvana laman läpi ja arvostustaso palaa viimeistään laman jälkeen normaaliksi. Retail Holdingsin tuotto syntyy osingoista ja pääomanpalautuksista sijoittajalle, tosin omistusten markkina-arvo saattaa tippua jatkossa vaikkei ole tähän mennessä sitä tehnyt.
Kuva: © BirgitH, Freenet AG, Motorola Solutions, Dieter Schütz / pixelio.de. Kuvien lähde: http://www.pixelio.de/.
6 kommenttia:
OT/
Jos nyt unohdetaan yhtiökohtainen riski, niin Kommentoitko vähän euroriskiä. Minkälainen paino euromääräisillä sijoituksilla on salkussasi.
Vai luotatko euroon kuin kallioon?
Salkustani noin 20 prosenttia on sidottu suoraan Euroon, nimittäin käteinen ja joukkovelkakirjat.
Loput 80 prosenttia on sijoitettu yrityksiin enimmäkseen euro- ja dollarialueella joko suoraan tai rahastojen kautta.
Asun Suomessa, minkä vuoksi elinkustannukseni maksetaan Euroissa, ja siksi on luontevaa pitää käteinen siinä valuutassa jossa kulut syntyvät - muihin valuuttoihin sijoittaminen olisi spekulaatiota. Sijoitukset Kreikan- ja Irlannin lainoihin edustavat pientä osaa koko salkusta, minkä voin hyvin allokoida maailman toiseksi suurimpaan valuuttaan.
Osakesijoitusten arvo on sidottu ensisijaisesti yritykseen, jonka toiminnan parametri valuutat ovat. Esimerkiksi salkussani oleva American Express on listattu Yhdysvalloissa dollareissa, mutta liikevaihto syntyy suurella määrällä eri valuuttoja mukaanlukien merkkittävä osuus Euroissa. Jos Euro vaihtuisi takaisin maakohtaisiin valuuttoihin, niin yritysten noteeraus vaihtuisi johonkin paikalliseen valuuttaan ja liiketoiminta jatkuisi noilla paikallisilla valuutoissa. Minun ei siis tarvitse luottaa Euroon, koska se ei ole oleellinen parametri tässä yhtälössä.
Btw, tuol sijoitukset -kohdas Amexilla on väär tickeri.
No niinpä onkin. Korjasin virheen. Kiitos!
Vedätystä yritetään näköjään markkinoida nyt blogikommenttien kautta, kun Kauppalehden keskustelupalstalla astroturffaus ei saavuttanut "ok menestystä".
- markkinointikommentti poistettu -
Lähetä kommentti