Irlannin lainat

perjantai 9. syyskuuta 2011
Irlannin lainat
Kreikan lainojen preemiot ovat viime aikoina räjähtäneet - minunkin salkussani oleva ensi toukokuussa laukeava velkakirja tarjoaa tällä hetkellä 121 prosentin tuoton! Kreikan tilanne on veitsenterällä ja taas kerran muiden EU-maiden poliitikkojen varassa. Samaan aikaan Irlannin lainojen preemiot ovat pienentyneet noin kolmanneksen. Miksi?

Irlannin talous näyttäisi toipuvan. Vienti on lähtenyt vetämään ja kauppatase kääntyi jo vuonna 2010 ylijäämäiseksi - ensimmäisen kerran 2000-luvulla. Tänä vuonna viennin volyymi on kasvanut yli kymmenen prosenttia monilla avainalueilla. Viimeisten kolmen vuoden aikana pienentynyt bruttokansantuote on lähtenyt kasvuun. Tänä vuonna kasvuksi ennustetaan 0,4 prosenttia ja seuraavana vuonna 1,5 prosenttia.

Irlanti aloitti kovan leikkausohjelman heti vuonna 2008 ja on onnistunut viemään sitä läpi ilman suuria mielenosoituksia toisin kuin uudistuksissa vitkuttelevat Kreikka ja Portugali. Toinen merkittävä ero on Irlannin kilpailukykyinen vientiteollisuus. Useilla suurilla amerikkalaisilla yhtiöillä, esimerkiksi Pfizerillä, Johnson & Johnsonilla, Intelillä ja Googlella, on merkittävät yksiköt Irlannissa. Myös irlantilaiset yhtiöt, kuten Ryanair, CRH ja Smurfit Kappa, ovat hyvin kilpailukykyisiä kansainvälisillä areenoilla. Vienti saattaa vetää koko maan talouden ulos lamasta.

Tilanne on kuitenkin yhä kriittinen. Kotimainen kysyntä ja kiinteistöjen hinnat ovat vieläkin laskussa. Jos maailman talous joutuu lamaan, niin Irlanninkin vienti alkanee yskiä ja toipuminen hidastuu.

Irlannin kymmenen vuoden lainapaperit maksavat tällä hetkellä korkoa noin 8,5 prosenttia vuodessa, mikä tarjoaa yli kuuden prosentin preemion Saksan lainohin verrattuna. Päätin että preemio on minulle riittävä ja ostin Irlannin lainoja.

Kuva: © Campomalo / pixelio.de. Kuvien lähde: http://www.pixelio.de/.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

3 kommenttia:

Mielenkiinnosta kirjoitti...

Minkä kautta näiden maiden lainoja olet hankkinut?

Arvosijoittaja kirjoitti...

Ostin Stuttgartin pörssistä. Minulla on saksalainen arvo-osuustili, jonka kautta pääsee Saksan pörsseihin.

Anonyymi kirjoitti...

Moi,


Mitä kautta olisi helpoin suoraan ostaa valtioden bondeja?

Lähetä kommentti