Microsoft tai Samsung ei tule ostamaan Nokiaa

sunnuntai 4. syyskuuta 2011
Microsoft tai Samsung ei tule ostamaan Nokiaa
Mediassa on viime aikoina spekuloitu kovasti Nokian mahdollisesta ostajasta. Pörssikurssin liikkuessa välillä 3,5-4,5 Euroa moni pitää Nokiaa potentiaalisille ostajille tavattoman houkuttelevana kohteena. Ostoksen pitää kuitenkin sopia ostajan liiketoimintaan ja strategiaan, eikä Nokian ostaminen vahvistaisi Microsoftia tai Samsungia merkittävästi.

 
Nokian omistukset


Ostaja saisi haltuunsa seuraavat omistukset:

- Erittäin vahva patenttisalkku

- Puolet Nokia Siemens Networksistä

- OVI Kartat ja Navteq

- Mobile Phones: menestyvä halpapuhelinyksikkö, tosin viime aikoina kilpailu kiristynyt merkittävästi

- Smart Devices: suurissa vaikeuksissa oleva älypuhelinyksikkö:
      - Symbian + MeeGo saattohoidossa
      - Windows Phone -uuskehitys

- Nettokäteistä muutama miljardi

Samsung

Nokia näyttänee Samsungin näkökulmasta tältä:

- Patentit: ei kovin kiinnostava, oma salkku riittävän vahva

- NSN: ei kiinnostava, pitäisi saada myyntiin nopeasti

- OVI Kartat + Navteq: kiinnostava

- Mobile Phones: ei kovin kiinnostava, oma tarjontakin vahva. Android tunkee halpapuhelimiin vauhdilla ja oma Android-osaaminen Nokiaa edellä

- Smart Devices: ei kiinnostava. Omasta takaa hyvä tarjonta sekä Androidissa että Windows Phonessa

Kartat lienee ainoa oikeasti kiinnostava osa ja sillekin on tarjolla ilmainen vaihtoehto Googlelta.

Microsoft

- Patentit: ei kiinnosta, oma salkku todella vahva

- NSN: ei kiinnostava, pitäisi saada myyntiin nopeasti

- OVI Kartat + Navteq: kiinnostava, tosin tulossa Windows Phoneen muutenkin

- Halpapuhelimet: ei kiinnosta

- Älypuhelimet: ei kiinnosta. Jos MSFT ostaisi kännykkävalmistajan, niin Windows Phonen kiinnostavuus muille pelureille laskisi reilusti.

Ei näytä myöskään kovin lupaavalta.


Applen malli Microsoftille?

Ostamalla Nokian Microsoft voisi ottaa koko kännykäntekoketjun haltuunsa ja tarjota samanlaista mallia kuin Apple, joka tekee valtavat voitot. Microsoft tuottaa XBox-konsoleita tällaisella mallilla, miksi ei myös kännykkämaailmassa?

Microsoft joutuu valitsemaan jommankumman strategian - joko älypuhelinten valmistuksen itse tai sitten Windows Phone -käyttiksen lisensioinnin. Nokian osto tarkoittaisi käytännössä luopumista muista Windows Phone -valmistajista.
 
Windows Phone on vain pieni palikka isommassa kuviossa. Microsoftin osakkeen arvostus on pohjamudissa, koska analyytikot epäilevät Windowsin markkinaosuuden hiipuvan, koska Windows ei ole pärjännyt desktopin ja läppärien ulkopuolella. Microsoftilla on nyt kiire saada tuo käyttis menestymään myös kännyköissä, tableteissa, autoissa ja televisoissa. Jos Windowsin maine pelastuu, yrityksen arvo kasvaa ihan eri tavalla kuin pelkästään kännykkämenestyksen kautta.

XBox ei ole vertailukelpoinen kännyköihin. Sony ja Nintendo pitivät markkinan tiukasti omissa käsissään eikä Microsoftilla ollut koskaan todellista mahdollisuutta lisensioida Windowsia sinne siitäkin huolimatta että Windowsin DirectX on maailman paras pelirajapinta ja että Microsoftilla on parhaat pelinkehitystyökalut.

XBox on huono esimerkkitapaus myös kannattavuuden kannalta, sillä koko homma on lähinnä tuottanut tappioita. PC-puolella Windows-käyttiksen myyminen tuo leijonanosan desktop/laptop-masiinan koko voitosta, eli lisenssien myyminen on selvästi parempi business kuin raudan myynti.

Lopuksi

En usko, että Samsung tai Microsoft tulee ostamaan Nokiaa, koska Nokian omistukset eivät vahvistaisi kumpaakaan yhtiötä merkittävästi.

Kuva: © Gerd Altmann / pixelio.de. Kuvien lähde: http://www.pixelio.de/.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti