Suomalaiset microcap IT-osakkeet 2

perjantai 10. kesäkuuta 2011

Suomalaisen microcap IT-sijoituskohteen haku tiivistyy.

Karsin viime viikolla mahdollisten kandidaattien määrän neljääntoista:

Affecto
Aldata
Aspocomp
Cencorp
Comptel
Digia
Elcoteq
Elektrobit
GeoSentric
Innofactor
Ixonos
Okmetic
QPR Software
Solteq
Stonesoft
Tecnotree
Tectia
Teleste
Yleiselektroniikka

Tutkittavien yritysten määrää on saatava karsittua vielä rutkasti ennen kuin yksityiskohtainen osakeanalyysi voi alkaa. Päätin jatkaa arvioimalla markkinan kasvuodotusta.

Markkinan kasvuodotus

Sain käänteisellä DCF-analyysilla seuraavat tulokset:


EBITDA
EV
CapEx
(5v keskiarvo)
FCFF
WACC
Kasvu 10v per vuosi
Affecto Oyj (HLSE:AFE1V)
7,22
71,27
1,46
4,26
8,18 %
3 %
Aldata Solution Oyj (HLSE:ALD1V)
3,38
43,02
5,98
-1,93
8,18 %
NA
Aspocomp Group Oyj (HLSE:ACG1V)
3,11
26,26
1,64
1,09
9,35 %
10 %
Comptel Oyj (HLSE:CTL1V)
14,85
66,53
3,22
8,60
8,18 %
-7 %
Digia Oyj (HLSE:DIG1V)
20,88
117,47
1,93
14,02
8,18 %
-6 %
Elcoteq
25,19
50,79
54,48
-21,67
9,35 %
NA
Ixonos Plc (HLSE:XNS1V)
8,74
46,86
9,86
-0,83
8,18 %
NA
Okmetic
16,48
72,33
2,59
10,28
9,35 %
-7 %
QPR
1,28
10,12
0,61
0,50
8,18 %
5 %
Solteq Oyj (HLSE:STQ1V)
1,43
19,10
2,25
-0,61
8,18 %
NA
Tecnotree Oyj (HLSE:TEM1V)
0,68
46,48
1,62
-0,70
7,39 %
NA
Tectia Oyj (HLSE:TEC1V)
-0,56
21,47
0,11
-0,50
8,18 %
NA
Teleste Corp. (HLSE:TLT1V)
13,33
89,73
10,27
2,26
7,39 %
11 %
Yleiselektroniikka Oyj (HLSE:YLEPS)
1,48
5,81
0,21
0,94
9,35 %
-8 %

Jouduin tekemään aikamoisen läjän yksinkertaistuksia käänteistä DCF:ää laskiessani, minkä takia tuloksia ei kannata tulkita absoluuttisena totuutena. Tarkassa analyysissä tulokset saattavat muuttua vielä aika lailla.

Tutkittavien yritysten joukkoa on pakko karsia, koska minulla ei ole yksinkertaisesti riittävästi aikaa kaikkien perusteelliseen kaiveluun. Karsinta saattaa poistaa joukosta helmiä eikä sille valitettavasti voi mitään. Toivottavasti jäljelle jää ainakin yksi helmi.

Teleste: eliminoitu

Teleste tekee laajakaistavideoon perustuvia valvontajärjestelmiä, joita käytetään esimerkiksi liikennevalvontaan ja kauppakeskusten kameravalvontaan. Sinänsä varmasti kasvava alue, jossa on Telesteellekin paljon mahdollisuuksia, mutta silti yli yhdentoista prosentin kasvun puolesta vedonlyöminen on arvosijoittajalle liian kova pala - päätin eliminoida Telesten listalta.

Aspocomp: tutkitaan lisää

Aspocomp valmistaa korkean teknologian piirilevyjä ja saattaa hyötyä muunmuassa älypuhelimien kysynnän räjähdyksestä, infotainment-systeemien kysynnän kasvusta autoissa ja tablettien hyökyaallosta.

Kymmenen prosentin kasvu on aikomoinen tavoite, joka ylittää tavallisesti arvosijoittajan kipukynnyksen. Päätin silti jatkaa Aspocompin tutkimista. Haluan ymmärtää, millä teknologia-alueilla liikevaihto syntyy, jotta ymmärtäisin paremmin, miten paljon firma hyötyy käynnissä olevan mobiililaitteiden ja autojärjestelmien buumista - pelkästään älypuhelimien kappalemääräisen myynnin ennustetaan kasvavan 85% tänä vuonna.

Ixonos: eliminoitu

Ixonos on investoinut viime vuodet rajusti, mikä vetää vapaan kassavirran negatiiviseksi. Yli kahdeksankymmentä prosenttia Ixonoksen liikevaihdosta ja koko liikevoitto syntyi Mobile Solutions -alueella.

Ixonos ei kerro Nokian osuutta Mobile Solutionsista, mutta sen täytyy olla huomattavan suuri, veikkaan 70-80 prosenttia. Nokian softastrategian muutokseen vastaaminen, Symbianin myyminen Accenturelle ja Nokian ongelmat heikentänevät alueen kysyntää ja kasvattavat investointitarvetta, mikä ei kuullosta hyvältä . Päätin eliminoida Ixonoksen listalta.

Solteq: tutkitaan lisää

Solteqin viime vuoden käyttökate oli negatiivinen, minkä takia arvioin normalisoidun käyttökatteen edellisten vuosien tulosten perusteella. Kassavirtaa painaa rajusti vuosien 2007 ja 2006 suuret investoinnit. Haluan ymmärtää paremmin, mistä investoinneissa oli kyse ennen kuin teen johtopäätöksiä. Päätin pitää Solteqin listalla.


Aldata: eliminoitu

Päätin eliminoida Aldatan. Viime vuosien investoinnit ovat erittäin suuret verrattuna käyttökatteeseen. Aldata on selkeästi kasvuyritys, jonka vapaa kassavirta syntyy pitkällä tulevaisuudessa, eikä sovi minun arvosijoitussalkkuuni.

Elcoteq, Tecnotree, Tectia: eliminoitu

Viime viikon kierroksessa seulan läpi pääsi näköjään Elcoteq, Tecnotree ja Tectia, jotka eliminoin nyt. Kaikki ovat olleet rajusti tappiollisia viime vuosina. En lähde ennustamaan, milloin liiketoiminta kääntyy, vaan jatkan yksinkertaisten "pitkä päätyyn ja perään" -tilanteiden hakua.

Lista

Affecto
Aldata
Aspocomp
Cencorp
Comptel
Digia
Elcoteq
Elektrobit
GeoSentric
Innofactor
Ixonos
Okmetic
QPR Software
Solteq
Stonesoft
Tecnotree
Tectia
Teleste
Yleiselektroniikka

Seuraavalla kierroksella tiputan ainakin yhden jäljelläolevista kahdeksasta firmasta.

Kuva: © Silke Kaiser / pixelio.de. Kuvien lähde: http://www.pixelio.de/.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Pitänee alkaa itsekin käyttämään tota reverse DCF:ää markkinan kasvuodotusten arvioinnissa.

arvosijoittaja@gmail.com kirjoitti...

Suosittelen! Tuotto-odotuksen arviointi selkeyttää lähtötilannetta usein ratkaisevasti.

Yli kymmenen prosenttia kasvavat firmat ovat harvassa. Jos sellainen odotus osuu kohdalle, niin kohde on useimmiten kallis.

Jos odotus on negatiivinen, niin kohde on usein kiinnostava jos liiketoiminta pysyy vähintäänkin nykyisellä tasolla kohtuullisella varmuudella.

Microcap-osakkeista löytyy toisinaan firmoja, joiden tuotto-odotus on negatiivinen, mutta liiketoiminnan kutistuminen näyttää hyvin epätodennäköiseltä. Esimerkikisi salkussani oleva Birner Dental.

paloviina kirjoitti...

kysymykseni koskee aspocomppia, jota itsekin omistan. aspocompin ympärillä on tapahtunut paljon viime kuukausina. vastasit tuossa edellisessä viestissäsi, et 10% kasvuyrityksiä harvassa ja usein ylihintaisia. oletko kerinnyt tutkimaan ac:ta? minkähintainen mielestäsi ac on nykyisellä 0,29 e kurssilla?
vastauksen voit kirjoittaa kuin pikkulapselle, laitoin kysymyksen myös tuonne KL:n sivuille compteliä koskevalle palstalle. olisin kiitollinen jos kerkiäisit sinnekin vastata esim. Aspocomp-palstalle.

Arvosijoittaja kirjoitti...

Numeroiden perusteella näyttää, että Aspocompin kurssiin on ladattu aikamoinen kasvuodotus.

En osaa valitettavasti auttaa sen enempää, koska en ymmärrä rautapuolta IT-busineksesta kovin hyvin (sama pätee Okmeticiin).

Alunperin artikkelisarjassa oli tarkoitus keskittyä softayhtiöihin, koska tunnen alueen erittäin hyvin, mutta mukaan lipsahti muutama HW-yhtiö.

Olen pahoillani etten osaa auttaa.

paloviina kirjoitti...

juu, tuolla KL:n sivuilla voi joskus olla kireämpikin tunnelma. tarkoitiko tuolla kasvu% odotuksella liikevaihdon kasvua suhteessa hintaan? vai tuloksen?

Arvosijoittaja kirjoitti...

Tuloksen.

Markkinan kasvuodotus on laskettu vapaalle kassavirralle ennen rahoituseriä. Eli siis kuinka paljon markkina olettaa vapaan kassavirran kasvavan seuraavan 10 vuoden aikana per vuosi.

Käytännössä tuloksen ja vapaan kassavirran kasvunopeudet ovat melkein aina samat.

Postasin jo alunperin Digia-kommentin virheellisesti Comptel-ketjuun, kommentit olivat sinänsä aiheellisia - täytyy olla jatkossa tarkempi...

Lähetä kommentti