Markkinan tuotto-odotuksen arviointi: Tobinin Q

tiistai 21. kesäkuuta 2011

Tobinin Q vertaa koko markkinan hintaa yritysten jälleenhankita-arvoon (engl. replacement cost).

Alla oleva kuva esittää Yhdysvaltojen osakemarkkinan  Q-arvon (lukuunottamatta finanssisektoria) 1900-luvun alusta tämän vuoden alkuun asti.

Lähde: dshort.com


Yhdysvaltain markkinoilla keskimääräinen Q on 0,71, minkä perusteella Yhdysvaltalaiset osakkeet ovat menetelmän mukaan tällä hetkellä reilusti yliarvostettuja.

Miten hyvin Q ennustaa tulevaa tuottoa?

Allaoleva diagrammi havainnollistaa Tobinin Q:n suhdetta toteutuneeseen S&P500:n nimellistuottoon välillä 1900-2002. 
Datan saatavuus

Q:n laskenta vaatii historiallista ja ajantasallaolevaa dataa osakemarkkinan kokonaishinnasta ja sen yritysten omaisuuden jälleenhankinta-arvosta. Yhdysvaltain keskuspankki julkaisee dataa, josta paikallisen Q-luvun laskenta onnistuu. En ole löytänyt ilmaista lähdettä datalle Yhdysvaltain ulkopuolisille markkinoille.

Stephen Wright Lontoon Yliopistosta on rekonstruoinut Yhdysvaltain historiallisen Q-arvon välille 1900-2002. Data ja Q-lukuun liittyviä papereita on saatavilla Wrightin kotisivulla.

Yhdysvaltain ajantasallaolevan Q-luvun saa dshort.com-sivustosta.

Yhteenveto

Q-luvun laskentaan tarvittavaa dataa ei näytä olevan saatavilla jenkkien ulkopuolelle, eli täsmällen sama ongelma kuin CAPEn laskennassa. Jenkkien markkinan arvostuksen mittaamiseen on tarjolla useita menetelmiä, mutta jenkkien ulkopuolella on vaikeampaa.

Jatkan seuraavassa jutussa menetelmästä, joka toimii ainakin myös Euroopassa...

Kuva: © Michael Grabscheit / pixelio.de. Kuvien lähde: http://www.pixelio.de/.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti