Sijoitussuunnitelmani

keskiviikko 14. helmikuuta 2018
Pankista soitellaan aina välillä ja tarjotaan sijoitussuunnitelman tekoa. Yleensä silloin kun käyttötilillä sattuu olemaan vähän enemmän rahaa. Kannattaisi kuulemma kuunnella asiantuntijan neuvoja, jotta ymmärtäisi laittaa rahansa pankin rahastoihin. Kieltäydyn kohteliaasti, sillä minullahan on jo ihan ikioma sijoitussuunnitelma.  Millainen se on?

Sijoitussuunnitelmani

Pyrin rakentamaan salkun, joka tuottaa keskimäärin vähintään kaksikymmentä prosenttia vuodessa.  Sijoitan koko salkun pääoman osakkeisiin, jos riittävän hyviä tilaisuuksia on tarjolla. Muussa tapauksessa pidän pääoman käteisenä. Olen valmis pysymään käteisessä vuosia, jos tilaisuuksia ei löydy.

Arvioin jokaisen sijoituskohteen mahdollisen tuoton lisäksi mahdollista maksimitappiota. Säädän 
sijoitusteni koot niin ettei yksittäinen sijoitus voi aiheuttaa yli kahden prosentin pysyvää pääoman menetystä koko salkun pääomasta.

Etsin kohteita, jotka tuottavat sijoituksen tavoitekeston aikana mahdollisimman paljon vapaata kassavirtaa suhteessa sijoittamaani pääomaan. Pidän taseeseen piilotettua ylimääräistä omaisuutta optiona, joka ei ole osa varsinaista sijoitusteesiä.

Haen yrityksiä, joiden tulevaisuus on helppo ennustaa. Ennustamista helpottaa jonkintasoinen kestävä kilpailuetu tai yksinkertainen toimiala.

Yrityksen johdon tulee olla todistettavasti omistajaystävällinen. Mielellään merkittävä osa johdon omista rahoista pitäisi olla kiinni yhtiössä. Yrityksen pitää julkaista raporttinsa kielellä, jonka hallitsen.

Dokumentoin sijoituspäätökseni. Pyrin todentamaan sijoitusteesin sisältämät arviot ja oletukset mahdollisimman hyvin. Olen valmis luopumaan sijoituksesta, jos todentaminen ei onnistu ja teesini jää liian teoreettiselle tasolle.

Ymmärrän että yrityksen arvoa mittaavat mallit ovat epätarkkoja ja mallin monimutkaistuessa yleensä myös virhe kasvaa. Sijoituskohteen tulee olla halpa ilmiselvästi. 

Mittaan sijoitusteesieni toteutumista ja sijoituspäätösteni onnistumista. Mittaan salkkuni arvon kehittymistä kuukausittain ja seuraan tiiviisti yritysteni kehittymistä. Pyrin arvioimaan omaa tekemistäni mahdollisimman rehellisesti ja korjaamaan löytämäni puutteet.

Miten on mennyt?

Olen mitannut sijoitusteni tuottoa TWR-menetelmällä vuodesta 2010 asti. Keskimääräinen vuosituotto on ollut 21,6 prosenttia, eli olen tähän mennessä saavuttanut tavoittelemani 20 prosentin vuosituoton.




Viimeisten parin vuoden ajan suurin osa ajastani on mennyt Seikkailupuisto Huipun pyörittämiseen, minkä vuoksi salkussa on maannut jatkuvasti liikaa käteistä.  Oletin sijoitussuunnitelmaa tehdessäni, että pystyn koko ajan metsästämään uusia kohteita. Huipun myötä aikaa ei ole ollut riittävästi, mutta toisaalta Huippukin on sijoitus. 





Kirjoitin edellisessä jutussa, että haluan käsitellä blogissa laajempia kokonaisuuksia. Tämä juttu avaa juttusarjan sijoitusstrategiastani, joka on kehittynyt nykyiseen muotoonsa parin vuosikymmenen aikana. Useimmat opit olen saanut kantapään kautta. Ehkäpä nämä jutut auttavat lukijoitani välttämään ainakin jonkin sudenkuopan.  


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
blogi.arvosijoittaja.fi -sivustolla esitettävä informaatio ei ole tarkoitettu osto- tai myyntisuositukseksi. Sijoituspäätökset tulee tehdä henkilökohtaisten arvioiden ja riskianalyysien perusteella. blogi.arvosijoittaja.fi-sivuston omistaja ei ota vastuuta mistään välillisistä tai välittömistä rahallisista tappioista, jotka ovat aiheutuneet sivustolla julkaistusta tiedosta. blogi.arvosijoittaja.fi-sivuston omistaja ei ota vastuuta julkaistun tiedon oikeellisuudesta tai siinä esiintyvistä virheistä. blogi.arvosijoittaja.fi -sivuston omistaja ei ota vastuuta linkeistä muille sivustoille. Sivuston ylläpitäjällä on oikeus päivittää tietoja tai poistaa sivustolla olevia tietoja milloin tahansa.

1 kommentti:

Ulla kirjoitti...

ihania! :)

Lähetä kommentti