Tausta ratkaisee

maanantai 22. syyskuuta 2014
Sijoitusmedia on täynnä asiantuntijoiden väittämiä. Asiasta kuin asiasta löytää nopeasti kirjavan joukon eriäviä mielipiteitä. Jokainen mielipiteen ilmaisija näkee maailman omaa taustaansa vasten. Ymmärtämättä lausujan taustaa ei ymmärrä viestiä, ei ainakaan  oikein.


Robert Kiyosaki luokittelee ihmiset neljään ryhmään:
  • palkansaajat
  • itsensä työllistäjät
  • yrittäjät
  • sijoittajat

Jokainen ryhmä toimii eri tavalla ja näkee maailman eri lailla.

Palkansaajat ja itsensä työllistäjät saavat elantonsa myymällä rajallista luonnonvaraa, nimittäin omaa työaikaansa.

Yrittäjä pyrkii luomaan systeemin, joka tahkoaa tuottoja, vaikka oma panos jäisi vähäiseksi.

Sijoittaja pyrkii saamaan pääomansa tekemään työn.

Palkansaajan elämänohje on etsiä hyvä työpaikka hyvässä firmassa ja pitää työpaikasta kiinni kynsin hampain. Hyvän työpaikan omaavalla ei ole riskiä. Kaikkien muiden ryhmien näkökulmasta yksi ainoa tulonlähde on melkoinen riski.

Entäpä sitten ne sijoitusasiantuntijat?

Sitä kuusta kuuleminen, jonka juurella asunto

Sijoitusneuvoa pankista hakevaa neuvoo palkansaaja. Siis ihminen, joka saa leipänsä pankin maksamasta palkasta, ei suinkaan omien sijoituspäätöstensä hedelmistä. Yleensä palkkaa maksavalla rahoituslaitoksella on vielä roppakaupalla omia sijoitustuotteita, joita se haluaisi saada kaupaksi.  Moni sijoitusneuvoja on todellisuudessa sijoitusmyyjä.

Työnantajan tuotteiden objektiivista ruotimista ei voi vaatia keltään.

Teoreettiset havainnot

Pokerin pelaaminen leikkirahalla on ihan erilaista kuin oikealla. Pokeri on pokeria vasta, kun pelataan niin isoilla panoksilla, että voitot ja tappiot tuntuvat pelaajien kukkarossa. Pokeri on hallittua riskinottoa, jossa tunteilulla ei ole sijaa, mutta vain jos pelataan oikealla rahalla ja riittävän isoin panoksin.

Tilastolliset analyysit ja simulaatiot menneiden vuoden datasta ovat matemaattisia harjoituksia, jotka eivät juurikaan herätä tunteita. Ei olekaan ihme, että akateeminen maailma unohti vuosikausiksi tunteiden vaikutuksen sijoituspäätöksiin.

Taloakaan ei tilata rakentajalta, joka osaa homman vain teoriassa. 

Yrityksen tulos ylitti konsensusarvion sentillä

Analyytikot arvaavat kilvan seuraavan kvartaalin tulosta. Lähimmäksi pääsevä on visionääri.

Analyytikot tuntevat yrityksensä tyypillisesti erittäin hyvin, mutta lausunnot koskevat ihan liian lyhyttä ajanjaksoa. Pitkäaikaisia sijoituksia tekevälle on harvoin väliä onko seuraavan kvartaalin osakekohtainen tulos 55, 56 tai 57 senttiä?

Omistan finanssi-instrumentteja, yritys on yhdentekevä

Päiväkauppiaat julistavat, etteivät halua tuntea yrityksiä, joiden osakkeita treidaavat.

Vuosi on lyhyt aika yritykselle. Yhden kvartaalin kehityksestä suuri osa voi olla vain sattumaa tai kausivaihtelua. Vasta useamman vuoden kehitys näyttää, mihin yritys on oikeasti menossa.

Lyhytaikaisesti sijoittavan ei kannatakaan hukata aikaa yritysten tutkimiseen, ei ainakaan kovin syvällisesti.

Sijoittajan omat päätökset menevät aina metsään

Kvanttisijoittamisen oppikirjat todistavat yleensä heti aluksi, että sijoittajan omat päätökset menevät aina metsään. Siksi kohteet kannattaa hakea matemaattisten mallien avulla. Matematiikka kun ei tunteile.

Väite kannattaa ymmärtää siinä valossa, että kvanttisijoittajat tulevat useimmiten oikean liiketoiminnan ulkopuolelta. Ilman kokemusta liiketoiminnasta on vaikea saada yritysten raporteista mitään mielekästä irti.

Monesti on parempi antaa koneen tehdä päätökset.

Keskitetty salkku tuottaa parhaiten

Minkä tahansa ajanjakson sadan parhaiten tuottaneen osakkeen salkun tuottoa voi parantaa karsimalla huonoiten tuottaneet pois. Lopulta jää jäljelle yksi osake. Paras strategia on siis laittaa rahat siihen osakkeeseen, joka tuottaa parhaiten?

"Ennustaminen on vaikeaa, etenkin tulevaisuuden ennustaminen", Yogi Berra.

Salkkua kannattaa keskittää vain jos on hyvin varma omien valintojen tuottavan markkinaa paremmin.

Miinus- ja plussummapeli?

Osa sijoittajista pelaa plussummapeliä, osa miinussummapeliä. Maalaisjärjellä ilmaistuna miinussummapelissä jaettava raha vähenee, vaikkapa transaktiokulujen vuoksi. Plussummapelissä jaettava kasvaa, esimerkiksi yritysten voittojen ansiosta.

No mitä merkitystä näillä peleillä on? Indeksisijoittajalle riittää rahojen kärsivällinen pitäminen indeksissä ja sijoituksen arvo kasvaa hiljalleen talouskasvun ja yritysten voittojen myötä. Valuuttakauppias sen sijaan ei tienaa penniäkään ilman näkemystä, joka on muuta markkinaa edellä.

Lopuksi

Tuuliviirin tavoin pyörivä piensijoittaja kadottaa rahansa pörssin syövereihin. Tuottoisa sijoittaminen vaatii oman näkemyksen ja strategian, jotka on hyvin mietitty. Asiantuntijoiden analyyseista voi olla hyötyä, mutta niillä ei voi korvata omaa strategiaa.

Sijoitustuotteita myyvältä asiantuntijalta kannattaa kysyä, mihin hän itse sijoittaa. Yllättävän usein saa vastauksen, että ei mihinkään ja jonkin tekosyyn miksi ei. Asiantuntija onkin palkansaaja, joka julistaa työnantajan ohjeistamaa sanomaa.

Lausujan tausta on yhtä tärkeä ymmärtää kuin itse lausuma. Moni väite sijoittamisesta pätee vain kapealla alueella. Jos oma sijoitustyyli on alueen ulkopuolella, ei lausumalla ole välttämättä mitään arvoa.

Kuva: © Karl-Heinz Laube / pixelio.de. Kuvien lähde: http://www.pixelio.de/.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
blogi.arvosijoittaja.fi -sivustolla esitettävä informaatio ei ole tarkoitettu osto- tai myyntisuositukseksi. Sijoituspäätökset tulee tehdä henkilökohtaisten arvioiden ja riskianalyysien perusteella. blogi.arvosijoittaja.fi-sivuston omistaja ei ota vastuuta mistään välillisistä tai välittömistä rahallisista tappioista, jotka ovat aiheutuneet sivustolla julkaistusta tiedosta. blogi.arvosijoittaja.fi-sivuston omistaja ei ota vastuuta julkaistun tiedon oikeellisuudesta tai siinä esiintyvistä virheistä. blogi.arvosijoittaja.fi -sivuston omistaja ei ota vastuuta linkeistä muille sivustoille. Sivuston ylläpitäjällä on oikeus päivittää tietoja tai poistaa sivustolla olevia tietoja milloin tahansa.

2 kommenttia:

TT kirjoitti...

Hyvin tyhjentävää argumentointia ja erittäin hyvää asiaa. Se ehkä mikä ei tuosta ihan täysin välity on se, että jokaisen pitää tehdä itselleen sopiva suunnitelma käytti mitä tahansa instrumentteja sijoittamiseen. Meistä jokaisen on toimittava omien kykyjen ja halujen mukaan käytti apua tai ei.

Arvosijoittaja kirjoitti...

Tämä juttuidea hautui pöytälaatikossa yli vuoden ja onnistuin silti käsittelemään aiheesta vain helpoimmat osat. Alunperin oli tarkoitus kirjoittaa sijoittamisen parametreista. Esimerkiksi sijoitusajan pituuden muuttuessa mittarit, joita pitää tutkia muuttuvat täysin.

Itse olen pohjimmiltaan sitä mieltä, että sijoitustyyli valitsee sijoittajan:) Eri tyylit soveltuvat eri ihmisluonteille ja vaativat erilaista osaamista ja maailmankatsomusta. Sijoittaa ei kannata tavalla, joka tuntuu väärältä.

Lähetä kommentti