Tilinpäätös Q3/2013 +11,2%, +0,17%

keskiviikko 2. lokakuuta 2013
Erikoistilanteeni jatkoivat rivakkaa nousua, mutta hyvät yhtiöt joutuivat luovuttamaan johtonsa vertailuindeksille. Kirjoitin vuoden alussa, että hyvien yhtiöiden strategiani on katkolla. Nyt ratkaisu alkaa häämöttää.

Vuoden 2013 tuotto tähän mennessä.Kolmannen kvartaalin tuotot.

Erikoistilanteet
11,21 %
Hyvät yhtiöt
0,17 %
Vertailuindeksi
5,27 %

Hyvät yhtiöt eivät ole kovin hyviä

Tänä vuonna lähes kaikki aikani on mennyt erikoistilanteisiin ja olen pyörittänyt hyviä yhtiöitä siinä sivussa. Onnistuminen vaatisi kuitenkin yhtiöiden kärsivällistä opiskelua etukäteen ja sen jälkeen kyttäystä, kunnes syystä tai toisesta osakkeen hinta putoaa riittävän halvaksi. Aikani ei yksikertaisesti riitä tuohon.

Warren Buffett kehui, että pystyisi saavuttamaan yli 50 prosentin vuosituoton, jos vain pääomaa olisi alle miljoona dollaria. Pienistä yrityksistä löytää hinnoitteluvirheitä paljon helpommin kuin suurista. Isoa pääomaa ei kuitenkaan pieniin yrityksiin pysty sijoittamaan. Toinen sijoittajaidolini Joel Greenblatt on tokaissut samankaltaista. Hyvät yhtiöt ovat suuryrityksiä, eli juuri niitä yrityksiä, joita Warren, Joel ja armeija analyytikkoja sekä rahastomanagereja seuraavat. Miksi sijoittaisin suuriin yrityksiin, kun voin sijoittaa pieniin. Juuri sinne, minne Warren ja Joelkin haluaisivat, mutteivät enää voi?

Hajautus on oikeastaan ainoa hyvä syy sijoittaa muuallekin kuin erikoistilanteisiin.. Erikoistilannesalkussani on 16 sijoitusta ja puolet rahasta on viidessä kohteessa. Jos yksikin noista viidestä osoittautuisi vaikkapa täydelliseksi petokseksi, kymmenen prosenttia pääomastani häviäisi taivaan tuuliin. En halua riskeerata vaivalla hankkimaani pääomaa noin paljon.

Saatan jatkossa siirtyä hyvistä yhtiöistä hyviin indeksirahastoihin tai sijoitusyhtiöihin.

Arvosijoittajan tietä kulkiessa opittua

Arbitraasit, joiden tuotto riippuu osakkeen hinnan kehityksestä, kannattaa suojata myymällä lyhyeksi.

Yrityksen taseessa makaavan omaisuuden arvo riippuu johdon omistajaystävällisyydestä. Yhden dollarin arvo omistajille ei läheskään aina ole yksi dollari. Esimerkiksi Origen Financialin taseen arvo selvinnee vasta vuosina 2015-2016. Arganilla ja Axia Netmedialla on melkoinen läjä käteistä. Puolen vuoden sisällä nähdään, miten arvokasta tuo käteinen on omistajille.

Epäluuloni pelkkään yrityksen omaisuuden arvoon perustuviin sijoituksiin kasvaa. Panoro Energy omistaa kaikenlaista, jonka yhteenlaskettu arvo on reilusti yritysarvoa korkeampi. Varsinainen liiketoiminta kuitenkin polttaa käteistä. Sijoituksen tulos riippuu täysin siitä, milloin omaisuus saadaan myytyä ja onko myyntihinta niin korkea kuin on arvioitu.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
blogi.arvosijoittaja.fi -sivustolla esitettävä informaatio ei ole tarkoitettu osto- tai myyntisuositukseksi. Sijoituspäätökset tulee tehdä henkilökohtaisten arvioiden ja riskianalyysien perusteella. blogi.arvosijoittaja.fi-sivuston omistaja ei ota vastuuta mistään välillisistä tai välittömistä rahallisista tappioista, jotka ovat aiheutuneet sivustolla julkaistusta tiedosta. blogi.arvosijoittaja.fi-sivuston omistaja ei ota vastuuta julkaistun tiedon oikeellisuudesta tai siinä esiintyvistä virheistä. blogi.arvosijoittaja.fi -sivuston omistaja ei ota vastuuta linkeistä muille sivustoille. Sivuston ylläpitäjällä on oikeus päivittää tietoja tai poistaa sivustolla olevia tietoja milloin tahansa.

15 kommenttia:

TT kirjoitti...

Montas vuotta sinä olet nyt noita hyviä yhtiöitä katsellut? Ehkä ajanjakso on liian lyhyt? En tiedä onko analyysisi oikea vai väärä, mutta ehkä perspektiivi on vain liian lyhyt ja erikoistilanteiden hyvä menestys tätä hämärtää.

Erikositilanteet menevätkin sitten erinomaisesti, joten toivottavasti jatkat samalla tiellä enkä sitä toisaalta yhtään epäilekään.

"Epäluuloni pelkkään yrityksen omaisuuden arvoon perustuviin sijoituksiin kasvaa" Tästä on ainakin Charlie Munger ainakin jossain haastattelussa kirjoittanut ja silloin hän on viitannut siihen, että ajat ovat muuttuneet Grahamin vuosista.

Mielenkiintoista pohdintaa kaiken kaikkiaan..

Arvosijoittaja kirjoitti...

En väitä ettei hyviin yhtiöihin sijoittaminen toimisi. Minulla vaan ei ole riittävästi aikaa strategian toteuttamiseen, sillä kaikki sijoitukseen käytettävissä oleva aikani menee erikoistilanteisiin. Tuota taustaa vasten on loogista keskittyä erikoistilanteisiin vielä kun ne tuottavat paremmin.

Olen onnistunut vain harvoin sijoittaessani pelkän yrityksen omaisuuden perusteella:

- arvo on osoittautunut paljon arvioitua pienemmäksi

- johto ei palauta omaisuutta, vaan sijoittaa sen järjettömiin hankkeisiin

- jostain ilmaantuu yllättäviä kuluja, jotka syövät omaisuuden

- omaisuuden palautus kestää niin pitkään, että tuotto jää pieneksi

Veikkaan Charlien viittaavan siihen, että yritysten realisointi on muuttunut viimeisten vuosikymmenten aikana paljon hitaammaksi ja hankalammaksi kuin mitä se oli Grahamin aikana. Yrityksen realisointiarvo on yhä heikompi mittari arvolle, koska realisoinnista aiheutuu omaisuutta syöviä kuluja ja prosessi kestää vuosia.

Anonyymi kirjoitti...

Mikä on visio http://www.nasdaq.com/symbol/stra suuntimesta? Näyttäisi olevan ollut holdissa jo tovin.

Onko millasia odotuksia loppuvuodesta? itsellä noin 10% salkusta siinä puljussa kiinni.

Vähän pelkään lisää rekyyliä loppuvuoden tulosjulkkareista jos lyhyen ajan visiota tuijottaa.

Zimbo kirjoitti...

Ongelma ratkeaa kun löytää hyviä yhtiötä, joiden kanssa isot pojat eivät leiki. Pikkufirmoja, joilla on todistettu vankka asema.

Zimbo kirjoitti...

> Hajautus on oikeastaan ainoa hyvä syy sijoittaa muuallekin kuin
> erikoistilanteisiin.

Lisäksi on analyysiin menevä aika. Kun ostaa hyvää firmaa halvalla, niin firman korkea voitto takaa kurssin nousun. Ei tarvitse kytätä katalyyttien toteutumista ja olla valmis myymään heti kun ei käy odotetusti vaan idea jyllää omalla voimallaan maailman tappiin.

Arvosijoittaja kirjoitti...

Visio Strayeristä on, että sijoitusteesini on pitkälti toteutunut (muita laadukkaampi koulu, hyvä johto, ei ongelmia DoE:n kanssa), mutta kurssi vaan putoaa:)

Itselläni on huomattavasti pienempi positio kiinni Strayeristä, eikä Strayer missään nimessä kuulu salkkuni ideoiden parhaimmistoon.

Arvosijoittaja kirjoitti...

Noita "hyvähköjä" pikkufirmoja löytyy erikoistilanteiden sivutuotteena. Oikeiden hyvien yhtiöiden veroisia ne eivät ihan taida olla, sillä pikkufirman on aika lailla mahdotonta hankkia vankkumaton maailmanlaajuinen markkina-asema. Ennemminkin pikkufirmalla voi olla vahva asema jossain nicheessä ja muita hyvän yhtiön ominaisuuksia.Anonyymi kirjoitti...

kuka on bruce greenblatt? olisi kiva kuulla lisää miehestä, joka mielestäsi on verrattavissa buffettiin. olin melkein varma että tarkoitat joelia, mutta bruce mainitaan jutussa sen verran monta kertaa, ettei kyseessä voi olla virhe.

Arvosijoittaja kirjoitti...

Aivot näköjään pätkii... Tottakai tarkoitan Joelia.

Korjasin tekstiin.

Palli kirjoitti...

Onko mahdollista lisätä kuvaajaan yksi käppyrä lisää joka olisi HY+ET?

Arvosijoittaja kirjoitti...

Olisi kyllä, mutta päätin jo jokin aika sitten ottaa hyvät yhtiöt pois tästä blogista. En ole vaan saanut sitä vielä aikaan.

Sijoitukseen käyttämäni aika menee lähes kokonaan erikoistilanteisiin. Hyvät yhtiöt ovat olemassa hajautuksen vuoksi. Niiden tilalla voisi olla ja tulee ehkä joskus tulevaisuudessa olemaan indeksirahastoja tai jopa bondeja, kun korkotaso nousee edes siedettäväksi.

Timbo kirjoitti...

Olisi kiva lukea analyysiä uusimmista sijoituksistasi; UCP:stä sekä TACT:ista.

Arvosijoittaja kirjoitti...

Kirjoitan molemmista kunhan vaan löydän jossain välissä riittävästi aikaa. Tällä hetkellä suurin osa ajasta uppoaa raporttien tutkimiseen.

Anonyymi kirjoitti...

Olen tässä jo pidemmän aikaa seurannut blogiasi ja lukenut aktiivisesti kirjoituksiasi, pakko kehua tämän olevan kyllä yksi parhaista seuraamistani sijoitusblogeista!
Jos saanen kysyä - minkä välittäjän kautta teet sijoituksesi? Tuntuu että Nordnetilla kuitenkin suhteellisen korkeat kulut esimerkiksi Amerikkalaisia tai Kanadalaisia osakkeita ostettaessa.

arvosijoittaja@gmail.com kirjoitti...

Käytän ensisijaisena välittäjänä Interactive Brokersia ja kakkosena SaxoBankia.

Lähetä kommentti