Top3 Sijoituskohteet Huhtikuu 2012

sunnuntai 8. huhtikuuta 2012
Edellisessä top3-jutussa valitsemani osakkeet nousivat tarkastelujaksolla keskimäärin 47,4 prosenttia. Vertailuindeksini kasvoi 20,9 prosenttia, joten ylituottoa syntyi huimat kaksikymmentäkuusi ja puoli prosenttia! Analysoin ensimmäisen kvartaalin tulokset ja päivitän top3-listan sisältöä.

Top3-sijoitusteni tuotto 25.11.2011-06.04.2012 ja vertailuindeksin tuotto. Vertailuindeksi on keskiarvo Stoxx USA Total Market Euro (Gross Return) ja Stoxx All EuropeTotal Market (Gross Return) indekseistä.
Aloitin top3-sijoitusten seuraamisen viime syyskuussa. Top3-sijoitukset ovat puolessa vuodessa ottaneet vertailuindeksiin kunnioitettavan 33 prosenttiyksikön kaulan!

Motorola Solutions putosi pois listalta

Motorolan splitin aikaansaama erikoistilanne on kokonaan purkautunut: Motorola Solutions ja Mobility ovat nyt täysin erillisiä yhtiöitä, Motorola Solutions pääsi eroon Networks-yksiköstään, saavutti tavoittelemansa pääomarakenteen ja aloitti osingonmaksun. Motorola Solutions on hyvä yhtiö, joka tuottaa sijoitetulle pääomalle jatkossakin tasaisesti kiitettävää korkoa.  Suurin arvonnousu lienee kuitenkin ohi, minkä vuoksi poistan yhtiön top3-listalta.

Berentzen Gruppe listalle

Johto ehdottaa Berentzenin vuoden 2011 osingoksi 90 senttiä per osake, mikä antaa tämänhetkisellä kurssilla melkein 15 prosentin tuoton. Puolet osingosta on käteisen palautusta osakkaille, sillä osinko ylittää reilusti vapaan kassavirran. Yrityksellä on 40 prosenttia markkina-arvosta käteisenä, joten jaettavaa löytyy. Johdon kommenttien perusteella näyttää todennäköiseltä, että korkean osingon maksu jatkuu seuraavanakin vuonna.

Pörssikurssi nousi parikymmentä prosenttia osingon julkistuksen jälkeen, mutta osake on silti reilusti aliarvostettu.

Lisää Berentzenistä.

Top3-Sijoituskohteet

Lista näyttää nyt tältä:

  1. Tucows
  2. Freenet
  3. Berentzen Gruppe

Kuva: © S. Hofschlaeger / pixelio.de. Kuvien lähde: http://www.pixelio.de/.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
blogi.arvosijoittaja.fi -sivustolla esitettävä informaatio ei ole tarkoitettu osto- tai myyntisuositukseksi. Sijoituspäätökset tulee tehdä henkilökohtaisten arvioiden ja riskianalyysien perusteella. blogi.arvosijoittaja.fi-sivuston omistaja ei ota vastuuta mistään välillisistä tai välittömistä rahallisista tappioista, jotka ovat aiheutuneet sivustolla julkaistusta tiedosta. blogi.arvosijoittaja.fi-sivuston omistaja ei ota vastuuta julkaistun tiedon oikeellisuudesta tai siinä esiintyvistä virheistä. blogi.arvosijoittaja.fi -sivuston omistaja ei ota vastuuta linkeistä muille sivustoille. Sivuston ylläpitäjällä on oikeus päivittää tietoja tai poistaa sivustolla olevia tietoja milloin tahansa.

5 kommenttia:

Zimbo kirjoitti...

Berentzenistä on aika vaikea löytää tietoja, sillä Aurelius tuskin kertoo mitään aikomuksistaan.

Aurelius onneksi käyttää Berentzeniä esimerkkinä strategiastaan. http://www.aureliusinvest.com/Strategy-aurelius.html

Sen perusteella näyttää siltä, että Berentzenin saneeraus onnistui hyvin ja nyt firmalla alkaa uusi vaihe, johon Aureliusta ei välttämättä tarvitse.

Berentzenin kurssi oli n. 2.5E kun Aurelius osti firman 2008.

Tulos on muuttunut radikaalisti.
2007 - 11m€
2008 - 22m€
2009 +5m€
2010 + 9m€

Liikevaihto on tippunut samalla rajusti.
2007 193m€
2008 207m€
2009 179m€
2010 164m€

Eli tiputus huipusta 20%.

Aureliuksen tarinan mukaan nyt on taas aika aloittaa laajentuminen itä-eurooppaan, jossa viinaa vielä hörpitään ja kulutustottumuksen ovat Berentzenin tiedossa.

Saksassa Berentzen tuo juomia uusille markkinoille. Esim. "Berentzen fruit mix B2" lienee city-junteille :-) http://www.berentzen-b2.de/

Aurelius ei mainosta myyvänsä firmoja, mutta katsoin viime vuoden tulosta. He olivat myyneet kaksi firmaa:
Book Club Associates, ostettu 2008 ja saneerattu
Wellman International, ostettu 2007 ja saneerattu http://www.aureliusinvest.com/press-news/en-337/AURELIUS-sells-Wellman-International-to-Thai-Indorama-Group.html

Noiden sijoitusten pitoaika sopii myös Berentzeniin.

Arvosijoittaja kirjoitti...

Osingonnosto sopii hyvin myyntiteoriaan. Osake muuttui kertaheitolla houkuttelevammaksi ja Aurelius saa samalla osan firmassa makaavasta käteisestä käyttöönsä - suurin osa osingostahan tulee Aureliukselle.

Berentzen on tähän mennessä tiedottanut vain sen verran kuin laki vaatii. Raportit tuotetaan esimerkiksi vain Saksan kielellä. Tiedostuspolitiikassa pitäisi näkyä muutos, jos Aurelius valmistautuu myymään. Veikkaan myös jonkinlaista johdon roadshowta sijoittajille.

Myynti melko varmasti nostaa pörssikurssia. Toisaalta jos myynti ei vielä lähde liikkeelle, niin korkeaa osinkoa maksettaneen vielä useita vuosia. Viidentoista prosentin osinko on minulle täysin riittävä tuotto, joten tässä sijoituksessa tappio näyttää epätodennäköiseltä.

TT kirjoitti...

Kieltämättä jotenkin näistä top3-listoista tulee heti mieleen 20/80-sääntö mikä käytännössä tarkoittaa sitä, että 20 prosenttia osakkeista tuottaa 80 prosenttia tuloista. Tätä sääntöä ei tietenkään pidä ottaa kirjaimellisesti. Kuitenkin voidaan selkeästi olettaa että suurimmat voittajat tekevät suurimmat tuotot ja suurimmat tappiolliset osakkeet tekevät suurimmat turskat.

Tämän takia on mielestäni tärkeää, että tarkkailee omien osakkeiden tilannetta säännöllisesti. Esimerkiksi edes kvartaaleittain. Mikäli näkee selkeitä muutoksia kuten tulosvaroituksia niin niihin on syytä reagoida ainakin tekemällä jonkinlaisia johtopäätöksiä. Omana onnistuneena reagointina oli aikoja sitten Elcoteq joka on nykyään jo konkurssissa.

Arvosijoittaja kirjoitti...

Valitsen top3-jutuissa salkustani kolme sijoitusta, joiden uskon tuottavan eniten seuraavan kvartaalin aikana. Koko salkkuni arvo kasvoi noin 12 prosenttia ja erikoistilanteet, joista nuo osakkeet valitsin nousivat noin 22 prosenttia jakson aikana. Tunnistin siis oman salkkuni parhaat tilanteet kohtuullisen hyvin etukäteen.

Keskitetyssä salkussa on mahdollisimman paljon rahaa kiinni tuossa parhaiten tuottavassa 20 prosentissa ja mahdollisimman vähän muissa. Kuulostaa loogiselta ja simppeliltä, mutta oikeasti on hankalaa tunnistaa etukäteen, mitkä sijoituksen kuuluvat mihinkin kategoriaan. Jos top3-valintani onnistuvat jatkossakin näin hyvin, niin salkkuni tulee olemaan keskitetympi.

Suoria sijoituksia pitää seurata säännöllisesti. Yrityksen liiketoiminnan onnistumiselle on hyvä yrittää löytää mittareita, joista saa tietoa jo ennen osavuosikatsauksia tai tulosvaroituksia. Usein noiden raporttien ilmestyessä pörssikurssi on jo romahtanut tai pompannut.

Arvosijoittaja kirjoitti...

Myin Freenetin osakkeet.

Freenettiä huomattavasti pienempi kilpailija Drillisch yritti muutama vuosi sitten vallata Freentin. Tuon valtausyrityksen jäänteenä Drillisch omistaa yhä 22 prosenttia Freenetin osakkeista. Muut omistajat onnistuivat torjumaan valtauksen ja pitämään Drillischin edustajat ulkona Freenetin hallituksesta. Tilanne muuttui yhtiökokouksessa kertaheitolla! Drillisch sai edustajansa hallituksen puheenjohtajaksi ja lisäksi vielä kaksi edustajaa hallitukseen. Epäonnistuneet valtauksen jälkeen suunnitelma on ilmeisesti pakottaa Freenet ostamaan Drillisch. Koko kuvio on piensijoittajan painajainen. Miten hallitus voi ajaa omistajille edullista kauppahintaa, jos osa hallituksesta on ostettavan yrityksen leivissä?

Tarkoitus oli pitää vielä ainakin puoli vuotta. En kuitenkaan halua jatkaa enää omistajana, sillä ei ole enää selvää että hallitus ajaa omistajan etuja.

Lähetä kommentti