Kreikan lainapaperieni kehitys eilen perjantaina:
4.1 Greece 12: +8,47%
4.6 Greece 13: +8,39%
4.6 Greece 18: +10,06%
4.6 Greece 13: +8,39%
4.6 Greece 18: +10,06%
5.9 Hellenic Rep 22: +9,71%
6,25 Hellenic Rep 20: +7,15%
5,25 Greece 12: +8,54%
Poliitikkojen täytyy ostaa 2012 - 2014 laukeavia papereita, jotta Kreikan tilanne helpottuisi. Markkinakin tietää sen ja noiden lappujen arvo lähestyy vauhdilla 100 prosenttia - paperien ostaminen kyllä kansallistaa velat, muttei vähennä velkasummaa lähellekään niin paljon kuin poliitikot toivovat. Veikkaan että poliitikkojen on silti pakko ostaa sovittu määrä, kun ostoista kerran viimein onnistuttiin sopimaan...
Pankit, jotka olivat halukkaita uudelleenjärjestelyyn 20 prosentin tappiolla, myynevät paperinsa vapailla markkinoilla, jos vain riittävän ison volyymin ostajia löytyy. Tilanne muuttuu alta ennen kuin poliitikkojen sopimat toimet käynnistyvät.
Pankit, jotka olivat halukkaita uudelleenjärjestelyyn 20 prosentin tappiolla, myynevät paperinsa vapailla markkinoilla, jos vain riittävän ison volyymin ostajia löytyy. Tilanne muuttuu alta ennen kuin poliitikkojen sopimat toimet käynnistyvät.
Poliittinen neuvottelutilanne muuttuisi täysin, jos pankit pääsisivät eroon kreikkalaisista roskapapereistaan, minkä jälkeen koko Euroopan rahoitusjärjestelmän sijaan vain Kreikka olisi menossa nurin - tukipakettien jakelu loppuisi kuin seinään.
Laskin ettei kannata vielä myydä, koska 2012 - 2013 paperit antavan noin 30% vuosituoton jos Kreikka pysyy pystyssä laina-ajan loppuun saakka. Pidemmät paperit tuottavat 15-16% per vuosi. Saan mielestäni kunnon kompensaation riskistä.
Laskin ettei kannata vielä myydä, koska 2012 - 2013 paperit antavan noin 30% vuosituoton jos Kreikka pysyy pystyssä laina-ajan loppuun saakka. Pidemmät paperit tuottavat 15-16% per vuosi. Saan mielestäni kunnon kompensaation riskistä.
Myyn, jos tuotto laskee alle kymmenen prosentin.
Kuva: © Andreas Brüderlin / pixelio.de. Kuvien lähde: http://www.pixelio.de/.
8 kommenttia:
Hmm voisitko aukaista sitä miten olet ostanut noita velkapapereita? Minkä välittäjän kautta mistä pörssistä jne.
Stuttgartin pörssistä, jonka sivut löydät täältä:
https://www.boerse-stuttgart.de/
Kreikan lainat löytyvät osastosta "weitere Anleihen".
Ostin Saksalaisen brokerin kautta. Ainakin teoriassa oston pitäisi onnistua mistä vaan, jos pääsee käsiksi Stuttgartin pörssiin. En ole kuitenkaan kokeillut, joten en osaa neuvoa miten osto Suomesta onnistuu.
Rohkea veto sijoittaa Kreikkaan! Minulla ei riittäisi kanttia näin rohkeisiin sijoituksiin. Raportoi matkan varrella, miten käy Kreikan lainasijoitusten kanssa. Mielenkiintoista.
Heh:)Sijoitin Kreikan lainoihin viime vuoden keväällä, kun markkina ei uskonut poliitikkojen lupauksiin tukipaketista. Olin varma että paketti syntyy ja kuvittelin tekeväni pikavoiton kun tilanne laukeaa ja lainojen arvostus palaa normaalitasolle.
Toisin kävi. Viimeiset puolitoista vuotta ovat olleet melkoista vuoristorataa. Sijoitukseni lopputulos on ollut täysin poliitikkojen päätösten varassa. Olen oppinut prosessin aikana aika lailla valtionlainoista... Jos et ole vielä lukenut Reinhartin ja Rogoffin "This time it's different"-kirjaa, niin suosittelen lämpimästi.
Kreikka selvinnee uuden paketin ansiosta ainakin vuoteen 2014 asti. Lainojeni pääomasta noin puolet tulee takaisinmaksuun ensi vuoden helmikuussa ja vuoden 2013 loppuun mennessä 2/3 on maksettu takaisin. Ostin lainat reilulla alennuksella nimellisarvosta, joten vuoden 2013 loppun mennessä olen saanut sijoittamani pääoman takaisin - sijoituksen lopullinen tuotto riippuu pidempien paperien kohtalosta.
Jälkeenpäinajatellen Kreikan lainojen tuotto (15%/vuosi) suhteessa riskiin vuonna 2010 oli liian pieni. Luulin pääseväni lainoista irti voitolla puolen vuoden sisällä, mutta tilanne oli reilusti monimutkaisempi kuin kuvittelin.
Toisaalta veto on osa portfoliota, joka tuotti viime vuonna 30%, joten ei voi valittaa. Löin samoihin aikoihin samankaltaisen vedon siitä, että BP:n öljyonnettomuuden siivous- ja korjauskulut ovat reilusti alemmat kuin mitä markkina oletti, mikä piti paikkansa ja tuotti erittäin hyvin.
Itse asiassa itsekin mietin samaan aikaan Kreikan velkaan sijoittamista. Idea oli, että sijoitan lainarahalla ja velkapaperit annetaan erityispanttina pankille vakuudeksi. Näinollen vain 20% omarahoitusosuus jäisi omalle riskille. Oma pankkini ei kuitenkaan suostunut pitkään mietittyään tähän kuvioon. Fiksu pankki.
Olen lukenut Reinhart & Rogoffin muutaman tutkimuksen valtioiden defaulteista. Olen niistä kirjoittanutkin blogissani.
Toivotaan, että saat rahasi takaisin Kreikasta. Me ainakin lähetetään näillä näkymin sinne vielä pitkään verorahoja..:-> Kai suurin riskisi on se, että "perussuomalaisia" alkaa nousta valtaan siellä ja täällä. Saksa on tietysti tärkein. Ne lopettaisivat valtaan päästyään Kreikan tukemisen nopeammin kuin ehdit kissaa sanoa.
Kreikan lainapaketit eivät ole suosittuja edes Kreikassa, mikä on hämmästyttävää - aika surkea tuki kun edes tuen saaja ei pidä siitä. Poliitikkojen lienee pakko ottaa kansan tahto paremmin huomioon ja tiukentaa linjaa jatkossa, mikä tarkoittanee lainapakettien loppua.
Kreikalle on kuitenkin jo myönnetty toinen paketti, mikä turvannee maksut muutaman vuoden ajan. Vuosina 2012-2013 erääntyvät paperit maksetaan toisen paketin avulla takaisin.
Pidempien paperien hinta on tällä hetkellä 50 - 60% nimellisarvosta. Julkisuudessa haircutin suuruudeksi on arvioitu 50%. Valtionlainojen haircutit ovat liikkuneet tuon aiemmin mainitsemani kirjan perusteella 40-60 prosentin haarukassa, mikä tarkoittaa sitä että Kreikan konkurssin iskiessä potentiaalinen tappio lainojen nykyarvosta on 10-27 prosenttia, mikä on mahdolliseen tuottoon nähden hyväksyttävä taso - muutenhan olisin pistänyt nuo laput jo myyntiin.
Lehdissä väläytelty siirtyminen takaisin Drakmaan olisi totaalikilleri sijoitukselleni, mutta käytännössä toteuttamiskelvoton ratkaisu varsinkin kun maa on syvässä kriisissä.
"Perussuomalaiset" lienee ainakin osittain Suomalaisen median keskittymisen ja poliittisen eliitin kyvyttömyyden tuote. Saksassa PIGSien tukipaketeista käytiin avoin ja raaka julkinen keskustelu, eikä ollut mitenkään selvää että rahaa irtoaa. Suomessa todellinen keskustelu alkoi vasta, kun perussuomalaisten suosio alkoi uhata valtapuolueita, jotka kuvittelivat selviävänsä vaaleista ottamatta selkeää kantaa tukipaketteihin ja siihen mistä vaalien jälkeisiä budjetteja leikataan. Lainojen vastustus ja politiikan mukautuminen kansan tahtoon lienee varmaa, mutta perussuomalaisten kaltaisten ilmiöiden nousu muissa maissa ei ole mitenkään selvää.
(No nyt meni turhan paljon politiikan puolelle. Blogin tarkoitus ei ole kirjoittaa politiikasta, eikä myöskään makrotalousta)
Minuakin kiinnostaisi tietää, mitä brokeria käytät. Olen koittanut etsiä välittäjää, jonka kautta voisi ostaa yritysten liikkeellelaskemia joukkolainoja Frankfurtin tai Stuttgartin pörsseistä, mutta toistaiseksi ei ole löytynyt. Joukkovelkakirjat tuntuvat muutenkin olevan aika vaikeasti saavutettavissa yksityissijoittajalle muuten kuin rahastojen kautta.
Kiitokset mainiosta blogista!
Lainojen osto Frankfurtin ja Stuttgartin pörsseistä onnistunee kaikkien saksalaisten brokerien kautta.
En halua mainostaa käyttämääni brokeria, koska käyttöliittymä on saatavilla vain saksan kielellä ja koska en osaa neuvoa miten tilin voi avata Suomesta käsin. Avasin itse tilini, kun vielä asuin Saksassa.
Oletko tarkistanut nykyiseltä brokeriltasi, että lainojen osto ei onnistu? Olen useaan otteeseen joutunut erikseen pyytämään brokeria avaamaan aksessin osakkeeseen. Vaikka tililtä on teoriassa aksessi markkinapaikalle, varsinkin pienemmät paperit eivät välttämättä näy. Käytännössä brokeri on aina onnistunut avaaman aksessin, jos paperilla vain on ISIN-koodi.
Lähetä kommentti