Suomalaiset microcap IT-osakkeet

tiistai 31. toukokuuta 2011










Päätin tutkia löytäisinkö suomalaisista microcap tietotekniikkaosakkeista sijoituskohteen. Helsingin pörssissä on listattu kahdeksantoista IT-yritystä, joiden markkina-arvo on alle 150 miljoonaa euroa:

Affecto
Aldata
Aspocomp
Cencorp
Comptel
Digia
Elcoteq
Elektrobit
GeoSentric
Innofactor
Ixonos
Okmetic
QPR Software
Solteq
Stonesoft
Tecnotree
Tectia
Teleste
Yleiselektroniikka

Noista olisi tarkoitus karsia nopeasti suurin osa pois ja ruveta kaivelemaan jäljelle jääneitä toden teolla. 

Suomalaiset osakkeet

Asuin pitkään ulkomailla, minkä takia en ole juurikaan seurannut suomalaisia osakkeita. Salkussani ei ole tällä hetkellä yhtään suomalaista osaketta.

Koko maailman osakkeiden markkina-arvosta suomalaiset osakkeet muodostavat alle prosentin, eikä sijoittajan kannata pitää suomalaisissa osakkeissa kuin pieni osa varoistaan. Välillä näyttää pullahtavan aivan vakavalla naamalla kirjoitettuja raportteja, joiden mukaan on ihan ok pitää kaikki rahat kiinni suomalaisissa osakkeissa. Raporttien kirjoittajat elänevät teoreettisessa beettojen ja alfojen maailmassa, jossa ei ole yllättäviä koko markkinaan vaikuttavia eventtejä. Monen Euroopan pörssin vaihto katkesi viime vuosisadalla sotaan ja paljon sotaakin lievempi eventti saattaisi vaikuttaa koko Suomen osakemarkkinan arvostukseen. Esimerkiksi jos perussuomalaiset onnistuisivat siirtämään Suomen takaisin markkakantaan, niin olisi mukava omistaa osakkeita Suomen ulkopuolelta.

Saan suurimman osan sijoitusideoista kavereilta, sosiaalisesta mediasta tai webbiteksteistä, joten tällainen haku on minulle aika poikkeuksellinen. Valitsin alueeksi IT-alan, sillä tunnen suomalaisen IT-kentän aika hyvin ja tietotekniikkainsinöörinä uskon ymmärtäväni alaa erittäin hyvin. Vaikka Talvivaara on suomalaisten sijoittajien huulilla, niin en edelleenkään ymmärrä kaivostoiminnasta mitään, enkä voi siksi sinne sijoittaa.

Ensimmäinen karsintakierros

Liian kalliit: Innofactor

Laskeskelin, että firman arvostukseen on leivottu yli 30 prosentin kasvu seuraavien 10 vuoden ajaksi. Vaikka Innofactor hyötynee Nokian Windows Phone -päätöksestä, on arvostus minulle aivan liian kova. 

Tappiollinen viimeiset 5 vuotta: Cencorp, GeoSentric, StoneSoft

Minun sijoitustyylini muistuttaa jääkiekkoilijan "pitkä päätyyn ja perään" -taktiikkaa. Ostan mielelläni epäsyklisiä ja helposti ennustettavia yrityksiä. Pitkään tappiollisen liiketoiminnan käänteen ennustaminen on tavattoman vaikeaa, enkä ryhdy tässä siihen vaan toivon että jäljelle jääneiden yritysten joukosta löytyy tuollainen simppelin pohjoisamerikkalaisen jääkiekkoilijan tilanne.

Arvostus riippuu yrityksen ulkopuolisesta eventistä: Elektrobit

Terrestar Corporation meni konkurssiin (Chapter 11 jenkeissä) viime vuonna, mistä Elektrobitille jäi 25,8 miljoonaa dollaria saatavia. Tuo summa on 17% Elektrobitin taseen loppusummasta, joten konkurssin lopputuloksella on valtava vaikutus Elektrobitin tilanteeseen ja arvostukseen. 

Sinänsä arvostukseen rajusti vaikuttava ulkopuolinen eventti voi olla hyvä tilaisuus sijoittaa, mutta vain siinä tapauksessa, että sijoittaja pystyy arvioimaan eventin ajoitusta ja lopputulosta järkevällä tarkkuudella. Minä joudun tässä tapauksessa heittämään pyyhkeen kehään, koska minulla ei ole aavistustakaan millä todennäköisyydellä tuo raha saadaan karhuttua ja miten nopeasti.

Tulos

Sain karsittua viisi yritystä listalta nopealla analyysillä ja lista näyttää nyt tältä:

Affecto
Aldata
Aspocomp
Cencorp
Comptel
Digia
Elcoteq
Elektrobit
GeoSentric
Innofactor
Ixonos
Okmetic
QPR Software
Solteq
Stonesoft
Tecnotree
Tectia
Teleste
Yleiselektroniikka

Jatkan karsintaa seuraavassa jutussa.

Kuvat: © Gerd Altmann / pixelio.de. Kuvien lähde: http://www.pixelio.de/.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mielenkiintoinen analyysin aloitus, kiitos siitä!

Tuohon pelkästään Suomeen sijoittamiseen haluaisin kommentoida. Piensijoittajalle se on ylivoimaisesti helpoin tapa, koska tiedonhankinta yrityksistä on helppoa ja tiedon saa omalla äidinkielellään. Lisäksi ainakin suurimmat yritykset pyörii sen verran otsikoissa ja televisiouutisisssa, että suurimmista käänteistä pysyy kärryillä automaattisesti, jos ei täysin eristäydy uutisvirrasta.

Arvosijoittaja kirjoitti...

Suomalaisiin osakkeisiin sijoittaminen tuntuu helpolta ja turvalliselta verrattuna ulkomaisiin, mikä on samankaltainen psykologinen virhereaktio kuin se, että tekee tautisesti mieli ostaa rajusti noussutta osaketta. Sijoittamisessa on pitkälti kyse hallitusta riskien ottamisesta ja mahdollisimman rationaalisten päätösten teosta.

Viittasin tekstissä mustiin joutseniin, eli siis yllättäviin tapahtumiin, joita on melkein mahdotonta ennustaa(Nassim Taleb on kirjoittanut aiheesta useamman kirjan). Maailmanlaajuisesti hajautettu salkku kestää mustan joutsenen paremmin kuin pelkästään yhdelle kapealle markkinalle keskitetty. Ennen toista maailmansotaa kaikki rahansa Puolan pörssiin keskittänyt menetti kaiken tankkien alkaessa vyöryä rajan yli. Samoin voisi miettiä, mitä käy jos vaikka tuo Suomessa rakenteilla oleva ydinvoimala posahtaa.

Mustat joutsenet ovat yksinään äärimmäisen epätodennäköisiä. Kun sijoitushorisontti on vuosikymmeniä, niin on kuitenkin aika todennäköistä että siihen mahtuu ainakin yksi musta joutsen.

Suomalaiset yritykset toimivat kansainvälisellä kentällä. Esimerkiksi yllä mainitsemani Elektrobit laatii mobiilisoftaa, jossa tärkeimmät alueet ovat Android, MeeGo, Symbian, iOS ja useampi halpapuhelinkäyttis. Kaikissa noissa kilpailu on kansainvälistä ja suuri osa pelureista on ulkomaisia yrityksiä. Toisella Elektrobitin avainalueella autosoftassa tilanne on samankaltainen. Saadakseen hyvän kuvan yrityksen arvostuksesta ja kilpailutilanteesta joutuu käymään roppakaupalla läpi raportteja ja uutisia ulkomaisista yrityksistä Englanniksi, vaikka sijoituskohde olisikin suomalainen. Täysin supisuomalaisia ja vain Suomen markkinalla toimivia yrityksiä löytynee Helsingin pörssistä muutama, mutta niitä ei ole monta.

Kansainvälisille markkinoille sijoittaminen onnistuu helposti ja pienillä kuluilla ostamalla ETF-rahastoja. Salkkuun voi sitä kautta luoda vastapainoa supisuomalaisille sijoituksille.

Olen itse ratkaissut mainitsemasi uutisongelman sillä, että olen syöttänyt salkkuni osakkeet Yahoo Financen portfolioksi. Yahoo näyttää portfolion alla salkun osakkeisiin liittyvät uutiset. Seuraan tuota listaa päivittäin ja luen sijoituksiini liittyvät uutiset. Yahoohon pystyy syöttämään melkein minkä tahansa osakkeen muutaman trikin avulla, jotka voi dokumentoida, jos kiinnostaa. Olen onnistunut tunkemaan portfolioon jopa Kreikan lainani.

Zimbo kirjoitti...

Yahoo Financen portfolioden uutisissa on ainostaan se vika, että se tuottaa hurjasti uutisia isoista firmoista ja pienten firmojen uutiset jäävät helposti huomaamatta. Olenkin etsinyt useista pikkufirmoista RSS-feedin. Esim. firman investor relations sivulta löytyy usein RSS-linkki.

Mielestäni Suomen pörssistä voi hyvinkin löytyä väärin hinnoiteltuja yrityksiä. Pörssimme on hiljainen ja syrjäinen, eli lähes täysin tuntematon suurimmalle osalle sijoittajia. Useita yrityksiä seuraakin vain muutama ammattilainen. Näin analyysiä on rajoitetusti saatavilla. Eli uskon, että Suomalaisista firmoista on oikeasti melko vaikea löytää tietoa. Suomeksi sitä on tietysti enemmän, mutta sekin on lähinnä firmojen itsensä tuottamaa.

Meillä ei myöskään liene SEC:n kaltaista julkista instassia, jonne firmat raportoivat tietonsa oikein rangaistuksen uhalla?

Tämä johtaa helposti suuriin heilahteluihin. Pörssimme taisi olla viime vuonna maailman parhaiten kehittyvä kun taas juuri laman jälkeen olimme yksi heikoimmista kun Nokian kurssi ei toipunutkaan.

En usko, että haluaisin sijoittaa salkustani 15-20%:ia enempää Suomen kokoiseen talouteen. Siis jos ostaisin 4-5:ää firmaa Suomesta huolestuisin riskin kasaantumisesta.

Lähetä kommentti