Salkkuni yritysten tuloksia

lauantai 14. toukokuuta 2011
Suuri osa salkkuni arvo-osakkeista julkaisi ensimmäisen kvartaalin tuloksensa viime viikolla, eikä joukossa ollut yhtään varsinaista yllätystä. Kvartaalin isot yllätykset koettiin näköjään jo ennen tulosten julkistamista:  Drillisch ilmoitti älyttömästä kaupastaan viime viikolla, mikä lienee kvartaalin toiseksi suurin yllätys heti Yhdysvaltain pokerihaasteiden jälkeen. Analystien konsensusarviot ylittyivät monella firmalla, mikä näkyi mukavasti kursseissa. Alla yhteenveto tuloksista.

Freenet julkaisi hyvän tuloksen. Älypuhelinten ja datapalvelujen kysynnän kasvun ansiosta ARPU on kääntymässä kasvuun ja parempaan kannattavuuteen tähtäävän tiukennetun hinnoittelun aiheuttama asiakaskato näyttäisi olevan pysähtymässä.  Freenet jauhaa kovaan tahtiin käteistä ja syytää sitä osinkoina omistajalle. Tulevaisuus näyttää lupaavalta, joten isoja osinkoja on luvassa jatkossakin. 

Hornbeck OffshoreServices kärsii vieläkin öljynporauksen hitaasta käynnistymisestä Meksikonlahdella. Yhdysvallat eivät lupauksestaan huolimatta ole myöntäneet lupaa käynnistää porauksia kuin muutamalle kohteelle, minkä takia alusten kysyntä on heikkoa ja Hornbeckin ensimmäisen kvartaalin tulos jäi siksi vaatimattomaksi. Öljynporaus Meksikonlahdella lähtee ennemmin tai myöhemmin tosissaan käyntiin, mikä parantaa Hornbeckin tulosta reilusti ja toiminee osakekurssin katalystina.  Jään odottamaan porauslupien myöntämistä ja kysynnän kiihtymistä.

NRG Energy julkaisi analystien odotuksia paremman tuloksen ja vuoden 2011 ennusteen. NRG on virhesijoitus, josta hankkiudun jossain vaiheesa tämän vuoden sisällä eroon. Ostin osaketta aikanaan liian heppoisin perustein - luulin ymmärtäväni firman toimintaa, mutta havaitsin erehtyneeni yrittäessäni myöhemmin tavata raportteja.

Tucowsin liikevaihto kasvoi 10 prosenttia edellisen vuoden ensimmäisestä kvartaalista, eli firma jatkaa kasvua reilusti sijoitusteesissäni  arvioimaani 3-4 prosenttia nopeampaan tahtiin. Kanadan dollari jatkoi ensimmäisessä kvartaalissa vahvistumistaan Yhdysvaltojen dollaria vastaan, mikä rasittaa jonkin verran katteita, sillä liikevaihto syntyy Yhdysvaltain dollarissa, mutta osa kuluista maksetaan Kanadan dollareissa.

Itävallan postin tulos oli odotettu. Liikevaihto kasvoi suurinpiirtein inflaation verran ja kannattavuus parani postin rakennemuutoksen edetessä. Itävallan posti ulkoistaa suurta osaa konttoriverkostaan samaan tapaan kuin Suomen posti aiemmin. 

Tuloksen yhteydessä julkistettiin yhteistyösopimus BAWAG P.S.K:n kanssa, jonka tarkoitus on yhdistää noin 400 postikonttoria BAWAGin konttoreihin tämän vuoden loppuun mennessä, minkä jälkeen lähes kaikki ulkoistettavat konttorit on ulkoistettu. BAWAG on Itävallan suurin pankki, joka syntyi paikallisen postipankin ja valtiollisen Bank für Arbeit und Wirtschaftin fuusiosta. 

Itävallan posti menetti kirjemarkkinan monopolin tämän vuoden alussa, mikä ei näy tuloksessa millään tavalla, kuten oletinkin, sillä kilpailijan on hankalaa tulla Itävallan markkinoille postin palvelutasolle asetettujen vaatimusten vuoksi.

Sijoituksen jatkoa täytyy kuitenkin miettiä lähiaikona, koska konttoriverkon ulkoistamisen jälkeen katteiden paraneminen hidastunee, ja koska postin paketti- ja logistiikkapalvelun kilpailukykyisyys ja tulevaisuudennäkymät huolestuttavat. Palvelu tuottaa vain 5 prosentin EBITDA-marginaalin, mikä tarkoittanee sitä että jos jonkin menee pieleen niin tulos painuu nopeasti pakkaselle. Lisäksi posti laajentaa pakettipalvelua joka suuntaan Itävallan ulkopuolelle ja epäilen kilpailukykyä muita toimijoita vastaan - etenkin UPS ja Fedex huolestuttavat. Saksan postin DHL:hän joutui vetäytymään pari vuotta sitten Yhdysvalloista miljarditappioiden jälkeen, kun ei pärjännyt noita veijareita vastaan, ja molemmat kasvattavat tarjontaansa Euroopassa kovaa tahtia.

Berenzen kertoi avainmerkkiensä myynnin kasvaneen 10 prosenttia Saksassa ja Länsi-Euroopassa, mutta Itä-Euroopan myynti laski. Yrityksen kannattavuus ja vakavaraisuus jatkoivat kasvuaan. Jään odottamaan miten yritys kehittyy jatkossa.

Danier Leatherin liikevaihto laski 5 prosenttia ensimmäisessä kvartaalissa, koska asiakkaat ostivat keskimäärin 7 prosenttia halvempia tuotteita. Sinänsä myytyjen tuotteiden kappalemäärä, kävijöiden lukumäärä ja konversioprosentti ostamiseen kasvoi. Danier yrittää korjata tilannetta tuomalla ensi syksynä enemmän premium-tuotteita valikoimaansa. 

Danier ilmoitti ostavansa viisi prosenttia osakkeistaan takaisin seuraavan vuoden aikana, mikä on Toronton pörssin sallima maksimimäärä jatkuvia ostoja. Viime vuonna Danier osti tuon maksimimäärän lisäksi roppakaupalla osakkeita avoimella ostotarjouksella. Analystikonferenssissa johto väläytteli tuota mahdollisuutta tänä vuonnakin. Firmalla on 50 prosenttia markkina-arvosta käteisenä, joten pätäkkää ostoon löytyisi tänä vuonnakin.

Danier ostaa raaka-aineensa ja työn Yhdysvaltojen dollareissa ja myy Kanadan dollarissa, minkä takia Kanadan dollarin vahvistuminen kasvattaa marginaaleja.Suurin osa myynnistä ajoittuu talveen ja suurin osa valmistuksesta taas kevääseen ja kesään. Kanadan dollari on tällä hetkellä 5 prosenttia vahvempi kuin viime vuonna samaan aikaan ja ensi talven varastoa tehdään parhaillaan - Danierille on tulossa hyvät marginaalit ensi talvenakin.

Prestige Brands Holdings yllätti analystit odotettua paremmalla tuloksella. Ostettujen Black Smith Brandsien ja Dramaminen integrointi edistyy odotettua nopeammin ja ostojen vaikutus näkyy ensimmäistä kertaa vapaassa kassavirrassa. Yritys kehittyy sijoitusteesini mukaisesti ja näillä näkymin pidän osaketta pitkään.

Uuden sijoituskohteen haku

Päätin etten sijoita Pulse Seismiciin, koska en ymmärrä seismisten karttojen kauppaa riittävän hyvin. En saanut selville, miten suuri osa yrityksen sijoituksista kuluu nykytilanteen ylläpitoon ja kuinka suuri osa kasvuun. Sijoittajan kannattaa valita huolella mihin tilanteisiin lähtee mukaan. Jos kohde ei näytä riittävän hyvältä on aika siirtyä analysoimaan seuraavaa kohdetta.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti