Q2 2014 ja lukijakyselyt

keskiviikko 9. heinäkuuta 2014
Työntäyteinen sijoitusvuosi on edennyt puoliväliin. Olen niukasti vertailuindeksiä edellä, mutta suuren juhlan tuntua ei ole ilmassa. Kyselin kvartaalin aikana kaikenlaista lukijoilta ja esitän nyt tulokset. Ilmaisen myös hataria ajatuksia yrittäjyydestä.

Sijoitukseni tuottivat toisessa kvartaalissa 4 prosenttia, mikä jäi jälkeen vertailuindeksin viiden prosentin tuotosta. Olen tänä vuonna silti yhä niukasti vertailuindeksiä edellä.Markkinan arvostuskerrointen noustessa uusien sijoituskohteiden löytäminen muuttuu koko ajan hankalammaksi. Hyviä kohteita on yhä tarjolla, mutta harvemmassa kuin vuosi, pari sitten. Olen koko vuoden ajan paininut käteisongelman parissa. Salkussa on koko ajan käteistä, jolle en löydä kohdetta.

Päätin viime syksynä viivyttää usean rajusti voitolla olleen position myyntiä vuodenvaihteen yli. Verojen maksu siirtyi kyllä vuodella eteenpäin, mutta samalla sain ristikseni vuoden alussa käteisvuoren. Syksyllä jaksoin etsiä uusia tilaisuuksia vain harvakseen, kun ei ollut sijoitettavaa käteistä vapaana. Niinpä vuodenvaihteen jälkeen ei ollutkaan uusia kohteita tiedossa.

Uusia tilaisuuksia pitää hakea aina oli rahaa vapaana tai ei.

Olen lyönyt kymmenellä prosentilla pääomastani vetoa Yhdysvaltain rakennusmarkkinan toipumisen puolesta. Talvi oli jenkkilässä poikkeuksellisen kylmä.  Rakennusyhtiöiden liikevaihto ei kasvanut vuoden ensimmäisessä kvartaalissa odotetulla tavalla ja kaikki syyttävät säätä. Toivottavasti syynä oli tosiaan sää, eikä talouden hidastuminen.

Sijoitusteni tuotto ei ole tänä vuonna ainakaan vielä päätähuimaava. Käteinen salkussa on rasittanut tulosta jonkin verran, mutta se ei selitä tuottovaatimuksesta (20%/v) jäämistä. Tänä vuonna ei vaan ole vielä löytynyt yhtään huippuhyvää sijoituskohdetta. Viime vuonna niitä löytyi kolme (Ainsworth Lumber, Argan inc, Awilco Drilling) ja edellisinä vuosina tyypillisesti pari vuodessa. Etsintä jatkuu...

Lukijakyselyt

Huomasin jossain vaiheessa, että bloggerissahan voi helposti kysellä lukijoilta kaikenlaista. Päätin siis selvittää minkälaiset sijoittajat lukevat tätä blogia.  Alla tähänastisten kyselyiden tulokset.

Tämän blogin keskimääräinen lukija on siis alle nelikymppinen aloitteleva sijoittaja, jolla on alle viisikymmentä tuhatta euroa sijoituspääomaa ja joka sijoittaa melko kansainvälisesti. Aika kiinnostava tulos? Sijoitusmessut ja -tilaisuudet näyttävät Suomessa yleensä eläkeläisten päiväkerhoilta, joissa mietitään mikä suomalainen yhtiö maksaa eniten osinkoa. Ilahduttavaa, että tavoitan nuorempiakin sijoittajia!

Olen itse keskimääräistä lukijaani vanhempi ja varakkaampi. Suomalaisen osakkeiden osuus salkussani on tällä hetkellä pyöreä nolla. Salkkuuni saattaa tosin piakkoin ilmestyä listaamattomia osakkeita Suomesta.

Suurin osa lukijoista haluaa lukea tätä blogia suomen kielellä, mikä on ongelmallista. Käsittelen kansainvälisiä osakkeita, joiden analyysi lienee kiinnostavaa Suomen rajojenkin ulkopuolella. Kirjoitin toukokuun lopussa kokeeksi jutun OTC Markets Groupista SeekingAlphaan , joka valitsi jutun "Pro"-osastoon. Pro on rahastomanagereille suunnattu ammattilaiskategoria. Sekä englannin kieleni että analyysini kelpasi näköjään välittömästi isommille areenoille. Tämä blogi ei tuota minulle penniäkään. Jos joskus päätän yrittää saada blogini tuottamaan edes jotain, niin lienee vaikea perustella, miksi blogi on suomen kielellä.

Mietteitä yrittämisestä

Olen käynnistämässä omaa yritystä, josta kerron enemmän syksyllä. Olin viimeksi yrittäjä 90-luvulla. Huomaan, että paljon yrittäjyyteen liittyvää oli päässyt tällä välin unohtumaan. Tässäpä muutamia havaintoja.

Sijoittaja suhtautuu tyypillisesti aika epäluuloisesti yrityksen johdon toimiin ja voi vapaasti valittaa kaikesta maan ja taivaan alta. Johto taas joutuu tekemään oikeasti. Kyselin vuoden alussa Global Ship Leasen johdolta, miten voi olla, etteivät saa yhtä 300 miljoonan rahoitusta kokoon, vaikka rahaa on paljon ja halvalla tarjolla. Myöhemmin keväällä kasasin omalle yritykselle huomattavasti vaatimattomampaa summaa kokoon. Ei se ollutkaan niin mielettömän helppoa.

Julkisen sektorin toiminta muistuttaa ajoittain Gandhin passiivista vastarintaa. Missään ei ikinä ole mitään ongelmaa, mutta käsittelyajat voivat olla käsittämättömän pitkiä. Auta armias sitä yrittäjää, jonka liikeidean toteuttaminen vaatii neuvottelua julkisen sektorin kanssa.

Ammattiyhdistysliikkeen alkuperäinen tehtävä on saatu Suomessa tehtyä jo vuosikymmeniä sitten. Nykyinen toiminta näyttäisi lähinnä tähtäävän liiketoiminnan tukahduttamiseen. Itsensä työllistäjien tilanteen parantamisessa olisi kuitenkin tehtävää. Suomesta löytyy roppakaupalla yhden miehen yrityksiä, joissa yrittäjä elää köyhyysrajan alapuolella. Miksi toverit eivät ryntää barrikadeille pelastamaan näitä köyhiä?

Oman idean toteuttaminen on uskomattoman palkitsevaa. Idean kehittäminen vaatii oppimista ja venymistä. Ymmärrys maailmasta kasvaa ja matkan varrella tutustuu uusiin kiinnostaviin ihmisiin.

Ihminen kuvittelee helposti ympärilleen rajoja. Yllättävän moni asia on kuitenkin mahdollista, kunhan sitä uskaltaa lähteä tavoittelemaan tosissaan.

Maailma on avoin ja paljon on vielä tekemättä.

Kuva: © BirgitH / pixelio.de. Kuvien lähde: http://www.pixelio.de/.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
blogi.arvosijoittaja.fi -sivustolla esitettävä informaatio ei ole tarkoitettu osto- tai myyntisuositukseksi. Sijoituspäätökset tulee tehdä henkilökohtaisten arvioiden ja riskianalyysien perusteella. blogi.arvosijoittaja.fi-sivuston omistaja ei ota vastuuta mistään välillisistä tai välittömistä rahallisista tappioista, jotka ovat aiheutuneet sivustolla julkaistusta tiedosta. blogi.arvosijoittaja.fi-sivuston omistaja ei ota vastuuta julkaistun tiedon oikeellisuudesta tai siinä esiintyvistä virheistä. blogi.arvosijoittaja.fi -sivuston omistaja ei ota vastuuta linkeistä muille sivustoille. Sivuston ylläpitäjällä on oikeus päivittää tietoja tai poistaa sivustolla olevia tietoja milloin tahansa.

11 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ymmärtääkseni SeekingAlpha maksaa kirjoittajalle x$/y-kävijää. Voisitko hieman valoittaa tienasitko tuolla kirjoituksellasi mitään? Saitko siitä mitään yhteydenottoja?

Itse olen ajatellut kirjoittaa SA:han artikkelin yhdestä lukuisista tekemistäni simuloinneista liittyen kvantitatiivisiin funda-strategioihin. Taka-ajatuksena olisi kerätä uusia asiakkaita tuolla artikkelilla ja kenties tienata artikkelista lukujen perusteella.

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoitti...

Onnea ja menestystä yrittäjälle! Paiskataan kättä kun taas tavataan.

Arvosijoittaja kirjoitti...

En valota, en etenkään anonyymille kysyjälle.


Arvosijoittaja kirjoitti...

KTR: kiitos! Onnea rahastolle!

Eiköhän me törmäillä taas jossain vaiheessa.

Anonyymi kirjoitti...

Todella mielenkiintoinen blogi. Innoitti itseänikin aktivoitumaan sijoitusrintamalla. Miten näet tällä hetkellä Awilco Drillingin? Arvosta sulanut noin kolmasosa heinäkuun lopun jälkeen. Näin aloittelijan silmissä osake vaikuttaa nykyisellä kurssitasolla melko houkuttelevalta.

Arvosijoittaja kirjoitti...

SeekingAlphassa oli hiljattain kohtuullisen hyvä juttu, jossa esitellään bear-argumentit ja pyritään kumoamaan ne:

http://seekingalpha.com/article/2499985-q-and-a-awilco-drilling-lost-more-than-30-percent-what-to-do-next

Olen itse eri mieltä jutun johtopäätöksestä, ettei Awilcon tulos riippuisi kovin paljon öljyn hinnoista. Kirjoittaja perustelee väitteen sillä, että toinen Awilcon lautoista on projektissa, jossa siivotaan ehtyneen öljylähteen porauksen aiheuttamaa sotkua. Lauttojen vuokrahinnat nimittäin riippuvat kokonaiskysynnästä, josta merkittävä osa riippuu uusien hankkeiden määrästä, joka taas riippuu öljyn hintaodotuksista.

Korkeista kuluista kannattaa huomata, että tänä vuonna Awilcon kulut olivat poikkeuksellisen alhaiset ja johdon ennusteiden alapuolella. Osa kulujen noususta on tosiasiassa vain paluuta normaalitasolle.

Itse näen tämän vetona öljyn hinnan säilymisestä korkeahkona. Sijoittaja ottaa riskin lauttojen hajoamisesta lopullisesti.

Petteri kirjoitti...

Mietteet Awilcosta ja sen tilasta tänään?
Ölppä on halventunut, samoin Awilcon markkinahinta.
Lähdin varovaisesti 2% salkkupainolla mukaan tasolta 206 NOK.

Arvosijoittaja kirjoitti...

Tässä on kohtuullisen hyvä yhteenveto bear casesta pohjanmeren öljynporaukselle:

http://seekingalpha.com/article/2531035-latest-rig-market-developments-bad-news-for-north-sea-drillers

Oma teesini on että Awilco-sijoituksen tulos riippuu öljyn hinnan kehityksestä pidemmällä aikavälillä. Sitä onkin vaikea ennustaa, mutta korkea hinta lienee todennäköisempää kuin hinnan merkittävä lasku.

Puolitin jo vuodenvaihteessa sijoitukseni, kun erikoistilanne oli purkautunut. Nykyinen 4% positioni on mielestäni järkevänsuuruinen veto siitä, että öljyn hinta pysyy korkealla.

sopuli kirjoitti...

Katselin eilen Awilcon casea läpi ja ajattelin jakaa oman sekalaiset mietteeni. Niitä on sen verran, että oli pakko jakaa tämä kahteen osaan.

Osa 1/2:

Peruscase: Awilcon sopimustilanne kattaa molemmat alukset vuodelle 2015 hyvään päivähintaan (~$385 000). WP:n sopimus jatkuu pitkälle 2017 saakka (+ mahd. optiot). WH:n sopimus puolestaan päättyy 2015 joulukuussa ilman 9kk option lunastamista. Kuukauden sisään selvinnee, käyttääkö Hess WH-optionsa vai ei (option päivähintaa ei ole kiinnitetty). Lunastaminen nostaisi erittäin todennäköisesti osaketta, vaikka päivähinta laskisikin, koska epävarmuutta poistuisi. Todennäköisempää kuitenkin lienee, että WH:lle joudutaan etsimään uutta sopparia ensi kuusta alkaen semi-heikossa markkinatilanteessa, joka johtanee WH:n päivähinnan laskuun 2016 alusta.

Korostaisin sopparitilanteesta sitä, että WP:n päivähintataso on noussut merkittävästi heinäkuun alusta, joka näkynee Q3-osarista alkaen positiivisena. Q2:lla päivähinta oli n. $315k, josta se nousi heinä-elokuussa väliaikaisesti tasolle $442k ja on syyskuun alusta ollut $387k (jossa se pysynee 2017 saakka). Jälkimmäistä lukua käyttäen nousu on 23% (Q3:lla väliaikaisesti enemmän). Myös WH:n päivähintataso on noussut n. 7% kesäkuun alusta tasolta $360k tasolle $385k (jossa se pysynee 2015 joulukuuhun). Hintojen nousu siirtynee pääosin suoraan tuloslaskelman liikevoitto-sarakkeeseen plusmerkkisenä.

Toinen, mitä korostaisin, Awilcon tilanteesta on se, että vuoden 2016 aikana molemmat alukset tulevat käymään läpi 2 kuukauden rempan/modernisoinnin telakalla. Tämä aiheuttaa kassavirtamenetyksiä sekä merkittävät kertaluontoiset investointikustannukset (joiden kokoluokka saattaa tulla monelle piensijoittajalle yllätyksenä). Oma arvioni on että poikkeama normaaliin vuosittaiseen kassavirtaan tulee olemaan n. $120 miljoonaa - n. 35 miljoonaa menetettynä laskutuksena (huomioiden myös kulujen lasku) ja n. 85 miljoonaa kertaluontoisena investointina. Tuohon lienee pakko kerätä bufferia ensi vuoden aikana, joka näkynee osingon laskuna 2015.

sopuli kirjoitti...

Osa 2/2:

Vahvistuva USD on positiivinen asia Awilcolle, koska sen laskutus tapahtuu kokonaan dollareissa (joskin myös kustannukset pääosin). Osinko maksetaan dollareissa, joka tarkoittaa kruunumääräisen osingon kasvua, jos osingon absoluuttista määrää ei leikata (uskon siis, että leikataan vuonna 2015).

Negatiiviselta osastolta Awilcon operatiiviset kustannukset kasvoivat Q2:lla, johtuen brittien uusista sosiaalikustannussäädöksistä. Q2:lla päivittäinen opex per alus oli $94 600 vs. $80 000 Q1:llä (18% nousu) ja tullee säilymään loppuvuoden tuolla tasolla.

Negatiiviselle puolelle menee myös UK:n uusista tuloverosäädöksistä johtuva veroasteen tuplaantuminen (!) Q2:sta alkaen n. 20% tasolle vs. n. 9% taso tätä ennen. Yhtiön tavoitteena on optimoida veroaste n. 15% tasolle 2015 alusta. Veroasteen kasvu siirtynee suoraan tuloslaskelman voittosarakkeeseen miinusmerkkisenä.

Uutispuolelta Pääomistajat, Awilhelmsen ja QVT, myivät syyskuun alussa 120 NOK hintaan osan osakkeistaan (kauppa tehtiin pörssin ulkopuolella, ostajasta ei tietoa). Myynnin syistä ei ole tarkkaa tietoa, mutta luonnollisesti pääomistajan osittainen irtautuminen. Molemmat myyjät siis kuitenkin jatkavat Awilcon suuromistajina omistaen edelleen yli 50% osakkeista.

Makrotrendeistä viime aikoina öljyn hinnan lasku ja yleinen suhdanteiden epävarmuus (oman tulkintani mukaan) on johtanut porausalusten päivähintojen laskutrendiin yleisesti maailmalla, myös Pohjanmerellä. Tästä on varoitettu usean alan toimijan toimesta. Instituutioiden "viisas raha" näyttää diskonttaavan tämän trendin jatkumista lähitulevaisuudessa, koska ne ovat keventäneet painoaan merkittävästi sektorilla (kts. RIG, SDRL, AWLCF, ... kurssikehitys 6kk sisään).

UK on tarkistamassa (tiukentamassa) säädöksiään HPHT-porauksen suhteen. Näiden realisoituminen olisi positiivinen asia Awilcolle, koska molemmat alukset täyttävät ehdotetut tiukennukset toisin kuin osa muusta nyk. Pohjanmeren aluskannasta. Tämän realisoitumisesta - toteutuuko ja jos, niin milloin ja kuinka paljon positiivisia vaikutuksia - en kuitenkaan osaa arvioida tämän tarkemmin.

Itse liityin eilen jälleen Awilcon omistajien kerhoon 101 NOK hinnalla ja tavoitteena kasvattaa loppuvuonna positiota, kun indeksitason epävarmuus hellittää (instituutioita vastaan ei kannata taistella liian aggressiivisesti). Nykykurssi diskonttaa mielestäni jo todella paljon riskejä vs. reward.

Arvosijoittaja kirjoitti...

Sopuli: analyysiasi on aina ilo lukea!

Lähetä kommentti