Amerikkalainen pelikustantaja

keskiviikko 13. marraskuuta 2013

Take-Two Interactive räjäytti syyskuussa pankin hittipelillään Grand Theft Auto V. Kassaan on paukahtamassa miljardi riihikuivaa. Aika näyttää pääsevätkö myös omistajat osalliseksi menestyksestä.


Kärsimysnäytelmä "Take-Two"

Take-Two on viimeisten seitsemän vuoden aikana päässyt vain kaksi kertaa plussalle.Yhteenlaskettu liikevoitto tilivuosilta 2007 - 2013 on miinus 150 miljoonaa dollaria. Pörssikurssi on yhä samalla tasolla kuin kuusi vuotta sitten, eikä osinkojakaan ole tippunut. Take-Twon omistaminen on ollut aikamoisen lohdutonta puuhaa.

Kaiken kukkuraksi Electronic Arts tarjosi 2008 koko firmasta kaksi miljardia dollaria, mikä oli johdon mielestä aivan liian vähän. Johto järjesti nopeasti esteen (engl. poison pill) vihamieliselle ostotarjoukselle. Nyt viisi vuotta myöhemmin yrityksen markkina-arvo on 1,6 miljardia dollaria.

Työntekijöiden ja johdon tilanne sen sijaan ei ole ollenkaan noin heikko, sillä samana aikana osakkeiden määrä on kasvanut 19 prosenttia.  Viidennes yrityksestä on siis jaettu pois - varmaan palkkioina hyvästä työstä sitouttamaan uusiin urotekoihin?

Entä Grand Theft Auto V (GTA V)?

Peliä oli 29.10. mennessä toimitettu jälleenmyyjille 29 miljoonaa kappaletta. Julkisuudessa on hehkutettu GTA V:n liikevaihtoa. Kannattaa huomata, että kyseessä on pelin bruttoliikevaihto. Kaupan kate kuudenkymmenen dollarin pelistä on noin 15 dollaria, minkä vuoksi vain kolme neljännestä liikevaihdosta saapuu kustantajalle asti.

Take-Two keräsi syyskuussa GTA V:llä 1120 miljoonaa dollaria liikevaihtoa, josta jäi katetta kassaan 440 miljoonaa dollaria. Arvioin koko elinkaaren myynniksi noin 70 miljoonaa kopiota, mikä tuo kassaan yhteensä noin miljardi dollaria.

No eikö tuo jo riitä sijoitusteesiksi?

Oletetaan, että Take-Two saa tuon miljardin kassaansa välittömästi:

Pörssikurssi
18,00
# Osakkeita
92 879
MCAP
1 672
Käteinen
1 662
Velat
444
Yritysarvo
443

Olettaen, että koko GTA V:den arvo on jo laskettu mukaan jäljelle jää:
  •  Tappiollinen pelikustantaja (-70 MUSD / vuosi)
  • Grand Theft Auto -sarja (noin viiden vuoden välein toistuva lottovoitto)
Looginen strategia olisi vähentää tappiollista toimintaa ja keskittyä kannattavaan. Rönsyjen karsiminen voisi kääntää kustannustoiminnan tuloksen parempaan päin. Edellisen Grand Theft Auton julkaisun jälkeen johto päätti sijoittaa tulot uusien pelien kehittämiseen.  Entä tällä kertaa? Johto kertoi analyytikkokonferenssissa käyttävänsä GTA V:n tuotot yrityksen kehittämiseen ja että varmaan joskus hamassa tulevaisuudessa pitää palauttaa rahaa omistajille. Siis sama suunnitelma kuin GTA IV:n jälkeen. Niin, mutta ...

Apua! Taasko omistaja jää nuolemaan näppejään?

Onneksi Carl Icahn omistaa 12,6 prosenttia Take-Twosta. Hallituksen kahdeksasta jäsenestä kolme ovat Icahnin edustajia. Icahn on maailmankuulu aktivistisijoittaja, joka painostaa ärhäkkäästi yritysten johtoa toimimaan omistajaystävällisesti. Viime aikoina Icahn on painostanut Applea ostamaan omia osakkeitaan 150 miljardilla takaisin.

Tarjolla olisi monta mahdollisuutta ohjata Take-Two uusille urille:
  • Seuraavan Grand Theft Auton voisi puristaa ulos viiden vuoden sijasta kolmessa vuodessa
  • Kustannustoiminnan karsiminen ja keskittyminen voitollisiin osiin
  • Optio-ohjelmien hillitseminen
  • Pääoman palauttaminen omistajille
  • Koko yrityksen myynti

Lopuksi

Take-Two on yhden pelin varassa. Edellisen Grand Theft Auton jälkeen liiketoiminta on kehittynyt takkuisesti, eivätkä omistajat ole päässee hyötymään pelin jättimenestyksestä. Jättituotot ovat kadonneet jälkiä jättämättä.

Nyt uusin Grand Theft Auto on ulkona. Taas johdolla olisi mahdollisuus käyttää jättituotto omistajia hyödyttävällä tavalla. Toisin kuin viimeksi aktivistisijoittajalla on nyt vahva ote yrityksen hallitukseen.

Electronic Arts olisi 2008 ollut valmis ostamaan Take-Twon kahdella miljardilla dollarilla. Electronic Arts tai Activision pystyisi hyödyntämään GTA:ta todennäköisesti paljon Take-Two:ta tehokkaammin, sillä molemmat osaavat tehdä huipputason pelejä 2-3 vuoden aikataulussa ja ovat online-palveluissa Take-Two:ta edellä.

Konsolimarkkina on jälleen tienhaarassa, kun uuden sukupolven laitteet tulevat markkinoille. Mobiilipelaaminen on nykyisen konsolisukupolven aikana muuttunut puuhastelusta tuottavaksi liiketoiminnaksi. Lienee mahdotonta ennustaa mikä uuden sukupolven laite valtaa suurimman markkinaosuuden. Uskon kuitenkin että konsolipelaamiselle on jatkossakin vahva kysyntä, eikä sille käy kuten konsolivalmistajien kannettaville laitteille, jotka ovat jääneet pahasti mobiilipelaamisen jalkoihin.

Take-Twolla on käteistä läjäpäin. Nyt olisi tilaisuus kääntää yritys parempaan suuntaan. Oman pienehkön sijoitukseni kohtalo ratkeaa seuraavan puolen vuoden sisällä. Kasvatan sijoitusta aggressiivisesti, jos merkkejä parannuksesta alkaa näkyä. Jos ei, niin irtoan osakkeesta vikkelästi. 

Kuva: © Stefan Bauer / pixelio.de. Kuvien lähde: http://www.pixelio.de/.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
blogi.arvosijoittaja.fi -sivustolla esitettävä informaatio ei ole tarkoitettu osto- tai myyntisuositukseksi. Sijoituspäätökset tulee tehdä henkilökohtaisten arvioiden ja riskianalyysien perusteella. blogi.arvosijoittaja.fi-sivuston omistaja ei ota vastuuta mistään välillisistä tai välittömistä rahallisista tappioista, jotka ovat aiheutuneet sivustolla julkaistusta tiedosta. blogi.arvosijoittaja.fi-sivuston omistaja ei ota vastuuta julkaistun tiedon oikeellisuudesta tai siinä esiintyvistä virheistä. blogi.arvosijoittaja.fi -sivuston omistaja ei ota vastuuta linkeistä muille sivustoille. Sivuston ylläpitäjällä on oikeus päivittää tietoja tai poistaa sivustolla olevia tietoja milloin tahansa.

6 kommenttia:

2025 kirjoitti...

Moi! Mielenkiintoinen kirjoitus. Olen etäisesti katsellut peliyhtiöitä, koska se on kasvava toimiala. Yhtiöiden liiketoiminta on kuitenkin omaan makuuni liian nytkähtelevää, kuten toteat. Voi olla, että hitit toistuvat vuosi vuodelta, mutta se on erittäin epävarmaa. Vaikka pelien tekeminen ja tuottaminen on tänä päivänä erittäin rahakasta, sijoituksen lähtökohtana voi olla vain osakkeen arvonnousu. Löytyykö peliyhtiötä, joka palkitsisi sijoittajien riskinottoa osingonmaksulla?

Arvosijoittaja kirjoitti...

Lähdin tutkimaan Take-Twota erikoistilanteena, jonka synnytti GTA V:den ilmiömäinen myynti ja ICahnin mukanaolo. En ole viime aikoina tutkinut peliyhtiöitä laajemmin.

Anonyymi kirjoitti...

Hei!
Olisin kysynyt tässä viisaamman mielipidettä mieltä askarruttavasta asiasta.
Lähdin tässä vähän aika sitten tutkimaan ns. Kasvu yrityksiä, lähinnä juuri listautuvia yrityksiä ja tälläinen osui silmään NAVIGATOR HOLDINGS LTD.

Pientä tausta tietoa yrityksestä sekä muutamia linkkejä.
"Company Description
We are the owner and operator of the world’s largest fleet of handysize
liquefied gas carriers. We provide international and regional seaborne
transportation services of liquefied petroleum gas, or “LPG,” petrochemical
gases and ammonia for energy companies, industrial users and commodity
traders."

Revenue $167,031,162
Net Income $30,102,527
Total Assets $1,143,135,738
Total Liabilities $589,660,038
Stockholders' Equity $553,475,700

http://www.nasdaq.com/markets/ipos/company/navigator-holdings-ltd-918065-73758?tab=financials

IPO tulossa 11/21/2013 Eli huomenna :o

hinta: 17-19$

Mitä mieltä olet yrityksestä?

T. AH

Arvosijoittaja kirjoitti...

En ole tutustunut firmaan. Tuloskauden satona on vielä melkoisesti työtä jäljellä, joten en ole lähiaikoina tutustumassa uusiin firmoihin.

Anonyymi kirjoitti...

ICahn myi osuutensa

Arvosijoittaja kirjoitti...

Myin osakkeeni.

Tämän jälkeen lienee turha odottaa omistajaystävällisiä päätöksiä.

Lähetä kommentti