Arbitraasia

perjantai 14. kesäkuuta 2013
Toukokuun alussa kanadalainen Sprott Inc julkisti ostotarjouksen Sprott Resource Lending Corporationista. Sprott tarjoaa jokaisesta osakkeesta puoli omaa osakettaan ja 15 senttiä käteistä, mikä ylittää nykykurssin 16 prosentilla - onko tämä kannattava tilaisuus?


Arbitraasin tuotto

Benjamin Graham kehitti kaavan arbitraasin tuotto-odotuksen arviointiin:

tuotto-odotus  =    CG - L(1 - C)

YP
 

C = onnistumistodennäköisyys
G = voitto
L = tappio
Y = sijoituksen kesto
P = ostohinta

Arvioin parametrit seuraavasti:
  • C = 90%. Molempien yritysten hallitukset ja merkittävä määrä omistajia ovat kaupan takana, enkä usko kilpailuviraston puuttuvan näin pieneen kauppaan.
  • G = 0,25 ja P = 1,50. Kurssit: SII = 3,19 ja SIL = 1,50.
  • L = 0,20. SILin kurssi kävi ennen kaupan julkistamista alimmillaan 1,30:ssa.
  • Y = 1/12. Johto arvioi kaupan toteutuvan heinäkuun alussa.

Tuotto-odotus on kaavan mukaan 160 prosenttia vuodessa!

Riskit

Vaadin erikoistilanteilta 20 prosentin vuosituottoa. Miten suuri virhe parametreissa laskee tuotto-odotuksen vaatimukseni alle?

Tulos jää tuottovaatimukseni alle, jos:
  • Onnistumistodennäköisyys onkin alle 50 prosenttia.
  • Sprottin kurssi laskee 12,5 prosenttia.
  • Kaupan toteutumisaika venyy yli kahdeksaan kuukauteen.

Sprott Resource Lending Corporationin kurssi voi laskea nollaan kaupan peruuntuessa ja silti arbitraasit samoilla parametreilla tuottavat keskimäärin 56 prosenttia vuodessa!

Treidin tärkein riski on Sprott incin raju kurssilasku. Yli kymmenen prosentin kurssilasku kuukauden sisällä on epätodennäköistä, tosin toisen kvartaalin tulos julkaistaan kesäkuun lopussa.

Kaupan toteutumista on sinänsä varaa odottaa. Pitoajan pidentyminen tosin kasvattaa suuren kurssipudotuksen riskiä.

Lopuksi

Arbitraasi Sprott Resource Lending Corporationin osakkeilla ei ole riskitön. Voittomahdollisuus kuitenkin tarjoaa riittävän kompensaation riskistä, minkä vuoksi sijoitin yritykseen. 

Tuuri vaikeuttaa tuottojen arviointia - surkea päätös saattaa tuottaa mahtavasti ja hyvä kääntyä rökäletappioksi. Silti pitkällä aikavälillä hyviä tuottoja syntyy vain hyvillä päätöksillä. Uskon tehneeni hyvän päätöksen, jollaisia toistamalla erikoistilanteitteni ylituotto säilyy pitkällä aikavälillä.

Kiitokset Sopulille sijoitusideasta!.

Kuva: © Tony Hegewald / pixelio.de. Kuvien lähde: http://www.pixelio.de/.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
blogi.arvosijoittaja.fi -sivustolla esitettävä informaatio ei ole tarkoitettu osto- tai myyntisuositukseksi. Sijoituspäätökset tulee tehdä henkilökohtaisten arvioiden ja riskianalyysien perusteella. blogi.arvosijoittaja.fi-sivuston omistaja ei ota vastuuta mistään välillisistä tai välittömistä rahallisista tappioista, jotka ovat aiheutuneet sivustolla julkaistusta tiedosta. blogi.arvosijoittaja.fi-sivuston omistaja ei ota vastuuta julkaistun tiedon oikeellisuudesta tai siinä esiintyvistä virheistä. blogi.arvosijoittaja.fi -sivuston omistaja ei ota vastuuta linkeistä muille sivustoille. Sivuston ylläpitäjällä on oikeus päivittää tietoja tai poistaa sivustolla olevia tietoja milloin tahansa.

9 kommenttia:

tervis kirjoitti...

Mikä on rajakurssi sprott inc:lle jolloin resource lendingin omistus ei enää kannata ostotarjouksen toteutuessa?

Arvosijoittaja kirjoitti...

Riippuu siitä, millä hinnalla on resource lendingin ostanut. Nykykurssilla 1,46 treidi jää nollille ennen transaktiokuluja, jos Sprottin hinta on 2,62 ostotarjouksen toteutuessa.


tervis kirjoitti...

Sprott inc lähestyy 2,60 arvoja. Mielenkiintoiseksi menee.

sopuli kirjoitti...

Kaksi toisistaan erillistä riskiä realisoitui torstaina:

1) SIL ilmoitti, että SEC on vaatinut lisätietoja fuusioon liittyen, joka viivyttänee aikatauluja - kuinka paljon? Mahdotonta arvata. Joissain tapauksissa nämä ovat ratkenneet muutamassa päivissä ja toisissa kaataneet fuusion kokonaan.

2) Kullan ja hopean hinnat laskivat voimakkaasti, joka laski Sprott Inc:n arvoa (jonka hallinnoitavista varoista suurin osa on juuri fyysisen kullan ja hopean rahastoissa)

Tällä hetkellä SIL (Sprott Resource Lending) näyttäisi hinnoiteltavan fuusion kautta eli se seuraa Sprott Inc:n hintaa kohtuullisen korkealla riskikertoimella.

Mielenkiintoista on se, että vaikka fuusio kariutuisi, niin SIL:n yritysarvo on korkeampi kuin tämän hetken markkina-arvo (jota se on kyllä ollut läpi historiansa - vrt. esim. Norvestia). Yritysarvolaskelma toki perustuu oletukseen, jossa lainojen kohdeyritykset kykenevät maksamaan velkansa ilman merkittäviä alaskirjauksia. Lähes koko SIL:n lainaportfolio on realisoitumassa kahden vuoden sisään ilman uudelleenjärjestelyitä.

Arvosijoittaja kirjoitti...

Tilanne perjantain päätöskurssien perusteella on:

SIL: 2,82
SII: 1,37

Ostohinta (jos kauppa toteutuu) on 1,56.

Nyt pitäisi seuraavaksi päättää, ottaako tappion suosiolla vai jääkö odottamaan kaupan toteutumista...:)

Arvosijoittaja kirjoitti...

Sopuli: Sprott Resource Lendingillä on tosiaan 1,5 CAD arvosta sijoituksia per osake sen jälkeen kun vastuut vähennetään. Omistukset ovat suurimmaksi osaksi myönnettyjä lainoja plus käteistä ja sijoituksia. Omistukset suojannevat suurelta tappiolta.

Päätin pitää osakkeet niin kauan kun spreadi SIL:in ja SII:n välillä säilyy.

Pörssikurssien kyttäämisen olisi voinut välttää shorttaamalla SII:n. Täytyy harkita sitä seuraavan kerran, kun tällainen tilaisuus osuu kohdalle. Pienten osakkeiden shorttaaminen ei kuitenkaan ole ihan yksinkertaista (monesta syystä).

Arvosijoittaja kirjoitti...

Myin osakkeet hintaan 2,42. Tappiota tuli -9,6 prosenttia. Vuositasolla tuo tappiotahti on -77%:)

Kirjoitin, että Sprott incin kurssilasku on treidin tärkein riski. Riski totetuikin täydellä höyryllä.

Ensi kerralla kun tämänkaltainen tilaisuus avautuu lähden mukaan vain, jos onnistun myymään ostavan yrityksen lyhyenä. SII:n laskulta olisi voinut suojautua myymällä SII:n lyhyenä, kuten kirjoitin edellisessä kommentissa. Ei ole tosin mitenkään selvää, että shorttaus onnistuu tällaisissa tapauksissa.

sopuli kirjoitti...

Sprott:n osalta treidit on suljettu myös omalta osaltani ja tappioita tuli suunnilleen samassa luokassa. Pitää tosiaan selvittää seuraavalla kerralla tuo shorttimahdollisuus.

Pahoittelut huonosta vinkistä. Tilaisuus näytti paperilla hyvältä.

Arvosijoittaja kirjoitti...

Jälkiviisaudella en näe treidissä muuta vikaa kuin että Sprott olisi kannattanut shortata.

Uskon yhä että samankaltaiset treidit ovat pitkällä tähtäimellä voitollisia. Nyt vaan ei ollut tuuria matkassa.

Lähetä kommentti