Hyvien yhtiöiden Q1-tulokset

sunnuntai 26. toukokuuta 2013
Katsaus hyvien yhtiöitteni liiketoiminnan kehityksestä. Sijoitin pitkästä aikaa uuteen kohteeseen.

Salkussani on viisi "hyvää yritystä":

American Express (AXP)
Vodafone (VOD)
Strayer Education (STRA)
Intel (INTC)
Motorola Solutions (MSI)

Ja kolme hyviin yrityksiin sijoittavaa rahastoa / sijoitusyhtiötä:

Berkshire Hathaway (BRK)
Fairfax Financial Holdings
Seligsonin Phoebus

Uutena yhtiönä salkkuuni tuli mukaan Fairfax Financial Holdings, joka omistaa ryppään vakuutusyhtiöitä, joiden free floattia yhtiö sijoittaa loistavin tuloksin. CEO Prem Watsa pitää omistajien puolta, sijoittaa loistavasti ja kirjoittaa vuosittain pitkiä kirjeitä omistajille  - kuulostaako tutulta?

Fairfax Financial Holdings on kuin Berkshire Hathawayn pikkuveli, joka jää isoveljestään jälkeen sekä sijoitusten tuotossa että vakuutusten kannattavuudessa. Silti tuloksia kelpaa esitellä. Fairfax Financial Holdingsin osakekohtainen kirjanpitoarvo kasvoi 1985-2012 keskimäärin 22,7 prosenttia vuodessa.

Strayer Education

Uusien oppilaiden määrä kevätkaudella väheni 14 prosenttia ja koko oppilasmäärä laski yhdeksän prosenttia, mikä katkaisi viime vuoden jälkipuoliskolla alkaneen lupaavan trendin. Strayer Educationilla menee siis huonommin kuin oletin. Pidemmän aikavälin tilanne ei ole mielestäni muuttunut ja toisin kuin nopeatempoisissa erikoistilanteissa olen valmis odottamaan hyvän yhtiön käännettä vuosia.

Yhdysvaltain opetusministeriö sai maaliskuun lopussa viimein läpi uuden "Gainful Employment"-lain. Strayer Education täyttää sääntelyn ehdot helposti.

Kuva. Yhdysvaltain opetusministeriön vaatimukset oppilaitoksille,
joissa opiskeluun voidaan myöntää opintolainaa (Title IV). Lähde: Strayer
.Kaikki Strayer Educationin opinto-ohjelmat läpäisevät uuden "Gainful Employment" -säännön vaatimukset. Alla tärkeimmät Yhdysvaltalaiset maksulliset koulut ja montako prosenttia koulun ohjelmista ei olisi läpäissyt vaatimuksia.

American Public Education (APEI)
0 %
Apollo Group (APOL)
2 %
Bridgepoint Education (BPI)
0 %
Capella Education Company (CPLA)
0 %
Career Education Corporation (CECO)
50 %
Corinthian Colleges (COCO)
59 %
DeVry (DV)
0 %
Education Management (EDMC)
36 %
Grand Canyon Education (LOPE)
0 %
ITT Corporation (ITT)
13 %
Lincoln Educations Services (LINC)
40 %
National American Univerisity (NAUH)
0 %
Strayer Education (STRA)
0 %
Universal Technical Institute (UTI)
0 %

Strayer Education yrittää piristää kysyntää jäädyttämällä kurssimaksut vuoden loppuun 2014 asti ja tarjoamalla stipendejä, joilla opiskelija saa tuntuvan alennuksen tutkinnon hinnasta. Opetuksen korkeasta tasosta ja vastuullisuudesta opiskelijavalinnoissa ei tingitä, mikä lienee oleellista pitkän tähtäimen menestykselle.

Strayer on vahvasti mukana opetuksen tarjonnassa verkossa. Kymmenen prosenttia opiskelijoista suorittaa tutkintonsa kokonaan verkossa ja lopuista suuri osa suorittaa verkossa ainakin muutamia kursseja. Strayer kehittää aktiivisesti onlinetarjontaansa. Korvaavat onlinetuotteet ovat silti jonkinlainen uhka Strayerille, kuten lukija kommentoi edelliseen tulospäivitykseeni.

Motorola Solutions

Myynti yksityiselle sektorille laski viisi prosenttia edellisen vuoden ensimmäiseen neljännekseen verrattuna. Johdon mielestä yksityisen sektorin myynti on syklisempää kuin julkinen sektori ja nyt ollaan syklin huonossa vaiheessa. Yksi huolenaiheista on siirtyminen päätelaitteissa  Windows Mobile 6.5.3 käyttöjärjestelmästä joko Windows 8:aan tai Androidiin. Motorola Solutionsilla on tarjota vahvat tuotteet molempiin, mutta myös asiakkaiden tietojärjestelmiin täytyy saada muutoksia, mikä hidastaa päivitystä ja viivästyttää kauppoja.

Älypuhelimien sotaa seuranneelle Windows Mobile kuulostaa aikamoisen antiikkiselta  käyttöjärjestelmältä vielä kun Motorolan "kännykät" maksavat tuhansia dollareita kappale. Miksei noita antiikkisen softan sisältäviä möhkäleitä korvata vaikkapa iPhonella/iPadillä tai Samsung Galaxyllä? Motorola Solutionsin kännyköitä käytetään karummissa olosuhteissa kuin noita yleensä aika hauraita älypuhelimia. Tyypillinen käyttäjä on johonkin turvallisuuteen tai logistiikkaan liittyvässä tehtävässä työskentelevä haalariheikki. Esimerkiksi hälytystä hoitavan poliisin puhelin ei voi lattialle pudotessaan levitä kappaleiksi. Turvallisuusalan ostajat painottavat täysin erilaisia ominaisuuksia kuin kuluttajat eivätkä kuluttajille suunnatut älypuhelimet siksi pärjää noissa testeissä.

Kuva. Motorolan Solutionsin erityisesti kylmiin ja kosteisiin
olosuhteisiin suunniteltu malli.

Motorola Solutions kulki voitosta voittoon erottuaan huomattavasti heikommasta Motorola Mobilitystä. Nyt tuli takapakkia, mutta pidemmällä aikavälillä tilanne ei ole muuttunut. Osaketta saa ainakin jonkin aikaa vähän halvemmalla.

American Express

Pääomanpalautus omistajille jatkuu vauhdilla: American Express kasvatti osinkoaan 15 prosenttia ja aikoo ostaa loppuvuonna 3,2 miljardilla dollarilla omia osakkeitaan takaisin - omistaja myhäilee.

Finanssikriisi ja sen jälkeisen hullut vuodet ovat ohi. Johto kertoi American Expressin kulujen palaavan hiljalleen historialliselle tasolle, joka lienee 65-69 prosenttia liikevaihdosta korkokulujen jälkeen. Tämän vuoden ensimmäisessä kvartaalissa kulut olivat jo lupaavasti ensimmäisen kerran pariin vuoteen seitsemänkymmenen prosentin alla (69%)! Odotettavissa on roima tulosparannus, jos kulut tosiaan saadaan painettua noin alas.

Intel

Lehdistön mielestä Intel on sukupuuttoon kuolemassa oleva dinosaurus. Väitettä tukee PC-markkinan alamäki, jota Microsoftin epäonnistunut Windows 8 -julkaisu on vauhdittanut. Ensimmäisen kvartaalin liikevaihto jäi seitsemän prosenttia jälkeen edellisen vuoden liikevaihdosta, marginaalit kapenivat ja tulos tipahti 17 prosenttia.

Liiketoiminnan kehitys ei ole dinosaurusten maailmasta:

  • Ensimmäisen kvartaalin aikana Intelin prosessoreja käyttäviä Windows 8 ja Android -tabletteja myytiin tuplasti enemmän kuin edellisessä kvartaalissa. Intel alkaa toimittaa uuteen Haswell-arkkitehtuuriin perustuvia prosessoreja kesäkuussa. Intel uskoo Haswellin mahdollistavan 300-400 dollarin hintaisten Windows 8 -tablettien tulon markkinoille.
  • Intel toimitti sadannen miljoonannen 22 nanometrin prosessorinsa ensimmäisen kvartaalin aikana. Yksikään kilpailija ei pysty vielä ahtamaan prosessorin komponentteja yhtä tiuhaan. Kaiken lisäksi Intel alkaa siirtyä 14 nanometrin teknologiaan loppuvuonna.
  • Intel on tehnyt ensimmäiset sopimukset piirien valmistuksesta kolmansille osapuolille, joista Altera on merkittävin. Intel valmistaa jatkossa toisten piirejä niin kauan kuin ne eivät kilpaile Intelin omien tuotteiden kanssa. 

Vodafone

Mediassa on spekuloitu kovasti ostaako Verizone Vodafonen 45 prosentin osuuden Verizon Wirelessista, joka lienee maailman paras mobiilioperaattori. Vodafonen johdon kommenteista selvästi paistaa läpi, että neuvottelut ovat käynnissä - saa nähdä miten käy.

Kehittyvien maiden merkitys kasvaa koko ajan. Tällä hetkellä kehittyvät maat tuottavat noin kolmanneksen liikevaihdosta ja tuloksesta. Luvassa on kovaa kasvua, kun kehittyvissä maissa siirrytään älypuhelimiin ja datakäyttöön pelkistä puheluista suklaapatukoilla.

Vodafonen omistamalla kenialaisella M-Pesa maksujärjestelmällä saattaa olla suuri tulevaisuus. M-Pesa on tarkoitettu nimenomaan kehittyviin maihin, joissa kännykkä on yleisempi kuin pankkitili. Tähän mennessä M-Pesa on saavuttanut vahvan aseman Keniassa ja Tansaniassa. Luvassa on laajeneminen muihin Afrikan maihin ja Intiaan, jossa palvelulle on valtava tilaisuus: 700 miljoonaa  kännykän omistajaa, joilla ei ole pankkitiliä.

Jään odottelemaan tekeekö Verizon suuroston ja miten M-Pesan käy.

Kuva: © BirgitH / pixelio.de. Kuvien lähde: http://www.pixelio.de/.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
blogi.arvosijoittaja.fi -sivustolla esitettävä informaatio ei ole tarkoitettu osto- tai myyntisuositukseksi. Sijoituspäätökset tulee tehdä henkilökohtaisten arvioiden ja riskianalyysien perusteella. blogi.arvosijoittaja.fi-sivuston omistaja ei ota vastuuta mistään välillisistä tai välittömistä rahallisista tappioista, jotka ovat aiheutuneet sivustolla julkaistusta tiedosta. blogi.arvosijoittaja.fi-sivuston omistaja ei ota vastuuta julkaistun tiedon oikeellisuudesta tai siinä esiintyvistä virheistä. blogi.arvosijoittaja.fi -sivuston omistaja ei ota vastuuta linkeistä muille sivustoille. Sivuston ylläpitäjällä on oikeus päivittää tietoja tai poistaa sivustolla olevia tietoja milloin tahansa.

4 kommenttia:

TT kirjoitti...

Tämä voi olla tyhmä kysymys, mutta onko Fairfaxilla paremmat mahdollisuudet sijoittaa isommalla voitolla kuin Berkshirellä tulevaisuudessa johtuen siitä ettei Berkshiren ole helppo löytää riittävän suuria sijoituskohteita, jotta niillä olisi vaikutusta tulokseen? Vai onko kyse hajautuksesta?

Oma henkilökohtainen mielipide on ettei parempaa sijoituskohdetta ole kuin vakuutusyhtiöt johtuen juuri tuosta free floatin sijoittamisesta ja siitä, että vakuutusyhtiöillä taitaa olla kaikista parhaiten hallussa todennäköisyydet eli isommilla asiakasmäärillä ne pieksävät vakuutuksenottajat selvästi verrattuna heidän saamiin korvauksiin.

Toisin sanoen vakuutuksia ei kannata ottaa, jos miettii ainoastaan matemaattisesti asiaa.

Tässä muutamia ajatuksia nimenomaan tuosta liiketoiminnasta.

Arvosijoittaja kirjoitti...

15 prosenttia hyvien yhtiöiden pääomastani on jo kiinni Berkshire Hathawayssa. En halua kasvattaa positiota enää suuremmaksi.

Rehellisesti sanoen en missään vaiheessa miettinyt kumpi noista kahdesta tulee tuottamaan paremmin. Ennemminkin uskon molempien osaavan sijoittaa tuottavasti ja lisäksi tuoton turboruuvina on tuo free float, joka on loistava malli niin kauan kuin vakuutusten myöntäminen on riittävän varovaista.

Omasta mielestäni vakuutuksia kannattaa ottaa vain kattamaan epätodennäköisiä riskejä, jotka aiheuttavat suuren tuhon. Esimerkiksi otan vakuutuksen tulipalon varalta, mutta en vakuutusta, joka maksaa kun lamppu tippuu lattialle ja särkyy.

Anonyymi kirjoitti...

watsa on todellinen oman tien kulkija. olet varmaan huomannut watsan tankanneen blackberryä kuin mielipuoli hedge-rahastojen myydessä niitä. taitaa omistaa 10% BB:stä. hän on mr think differend. eikä olisi eka kerta kun osuisi vastarantaan meno kohdilleen.

Arvosijoittaja kirjoitti...

Näen oman tien kulkemisen positiivisena varsinkin kun Watsa on keskimäärin onnistunut sijoituksissaan erinomaisesti.

Itse en sijoittaisi BlackBerryyn. Perimmäinen ajatus Fairfaxiin sijoittamisessa oli kuitenkin hyötyä Watsan osaamisesta ja Fairfaxin free floatista. Jos lähtisin pohtimaan Watsan sijoituksia positio positiolta, niin voisin yhtä hyvin sijoittaa niihin itse.

Lähetä kommentti