Tilinpäätös Q2/2012

maanantai 2. heinäkuuta 2012
Kreikan vaalisekoilu ja Euroopan velkakriisi rasittivat kursseja toisessa kvartaalissa. Koko salkkuni tulos jäi pakkaselle siitäkin huolimatta, että hyvät yhtiöt tuottivat Strayer Educationin johdolla mukavat 7,3 prosenttia. Molemmat kriisit kehittyivät kvartaalin aikana parempaan päin, mikä lupaa jatkossa hyvää osakesijoituksille.


Sijoitustulos Q2/2012

Erikoistilanteet-3,4 %
Hyvät yhtiöt7,3 %
Rahastot-8,7 %
Käteinen0,4 %
Koko salkku-1,0 %

Salkun tuotto jäi puoli prosenttiyksikköä jälkeen vertailuindeksistäni, joka tuotti samana aikana -0,5 prosenttia. Hyvät yhtiöt tuottivat ilahduttavasti 7,3 prosenttia. Olenkin tänä vuonna reilusti vertailuindeksiä edellä sekä erikoistilanne että hyvät yhtiöt -strategioilla.

Sijoitukset 

Salkkuni pääoman allokaatio.


Sijoituskohteet ja niiden paino salkussa.

Kolmannen kvartaalin näkymiä

Pörssikursseja rasittaneet kriisit kehittyivät osakesijoittajalle suotuisaan suuntaan. Kreikkaan saatiin hallitus, joka on sitoutunut noudattamaan Euroopan Unionin velkapaketin vaatimuksia.  Hallitusohjelma sisältää tosin aikamoisen määrän paketin vastaisia tavoitteita, muunmuassa julkisen hallinnon irtisanomisten ja sovittujen leikkausten perumisia. Samaan aikaan hallitus on sitoutunut toimimaan tavalla, joka ei vaaranna jäsenyyttä Euroopan Unionissa ja Euroalueella. Tulkitsen tilanteen niin, että Kreikasta ei vieläkään löydy vastuunkantajaa, joka uskaltaisi kertoa kansalle, että uudistukset ovat välttämättömiä. Uudistukset tullaan perustelemaan troikan ja Saksan kiristyksen ehtoina, jotka Kreikan kansa joutuu hyväksymään.

Kreikasta on luvassa vielä paljon visaisia Gordionin solmuja Euroopan Unionin avattavaksi. Toivoisin näkeväni Aleksanterimaisen suoraviivaisen ratkaisun tyyliin "ota tai jätä", mutta veikkaan ennemminkin melkoisia lehmänkauppoja, joista jokainen syytää lisää rahaa Ateenaan ja samalla lieventää tuen ehtoja.

Sijoitin ennen Kreikan vaalien uusimista kahteen kreikkalaiseen osakkeeseen, joiden arvostus oli niin alhaalla, että uskoin jääväni voitolle valtion konkurssin tai Drakmaan siirtymisen jälkeenkin. Vai miltä P/E = 2,2 lähes velattomasta uhkapelimonopolistista kuulostaa? Suotuisan vaalituloksen jälkeen sijoitukseni noihin yrityksiin on lähes 50 prosenttia voitolla.

Espanjan pankkien rahoittaminen suoraan ja sopimus yhteisen pankkivalvonnan järjestämisestä 2013 on askel kohti oikeaa liittovaltiota. Sopimus keventää Espanjan velkataakkaa ja todennäköisesti myös Irlannin, sillä Irlannin tuen tarpeenhan aiheutti juuri pankkien kaatuminen valtion syliin.

Euroalueen järjestelmällinen riski keveni Kreikan tilanteen selvenemisen ja pankkien suoran tukemisen ansiosta. Veikkaan osakkeiden kehittyvän loppuvuonna paremmin kuin juuri päättyneessä kvartaalissa, minkä vuoksi pyrin vähentämään käteisen määrän kahteenkymmeneen prosenttiin, jos vain löydän riittävästi sijoituskohteita.

Hyvistä yhtiöistä Motorola Solutionsin tilanne näyttää lupaavalta, sillä Yhdysvaltain kongressi on hyväksynyt useita turvallisuuden parantamiseen tähtääviä ohjelmia, jotka osuvat Motorolan vahvoille alueille. Kasvatan todennäköisesti positiotani.

Berkshire Hathawayn P/B on lähellä maagista 1,1 rajaa. Warren Buffett on luvannut ostaa ensimmäisen kerran yhtiön historiassa omia osakkeita takaisin, jos hinta alittaa tuon rajan. Buffettin sijoitusfilosofian tuntien omiin osakkeisiin sijoittamisen täytyy tuolla hinnalla olla tuottavampaa kuin mikään muu tarjolla oleva vaihtoehto. Aion kasvattaa positiotani Berkshire Hathawayssa.

Tutkin parhaillaan useita erikoistilanteita. Kerron blogissa niistä enemmän, kun olen löytänyt hyvän kohteen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
blogi.arvosijoittaja.fi -sivustolla esitettävä informaatio ei ole tarkoitettu osto- tai myyntisuositukseksi. Sijoituspäätökset tulee tehdä henkilökohtaisten arvioiden ja riskianalyysien perusteella. blogi.arvosijoittaja.fi-sivuston omistaja ei ota vastuuta mistään välillisistä tai välittömistä rahallisista tappioista, jotka ovat aiheutuneet sivustolla julkaistusta tiedosta. blogi.arvosijoittaja.fi-sivuston omistaja ei ota vastuuta julkaistun tiedon oikeellisuudesta tai siinä esiintyvistä virheistä. blogi.arvosijoittaja.fi -sivuston omistaja ei ota vastuuta linkeistä muille sivustoille. Sivuston ylläpitäjällä on oikeus päivittää tietoja tai poistaa sivustolla olevia tietoja milloin tahansa.

3 kommenttia:

Laiska sijoittaja kirjoitti...

Hyvältä näyttää - ja onnittelut hienosta Kreikka-poiminnasta!

TT kirjoitti...

Hyvin näyttivät onnistuneen nuo Kreikan sijoitukset. Itse en tosin tiedä miten sinne pystyisin sijoittamaan, mutta käteistä on sen verran pieniä summia ettei Kreikka ihan heti ole ensimmäinen sijoituskohde. Mieli avoinna on kuitenkin oltava kyseisenkin maan suhteen tulevaisuudessa.

Arvosijoittaja kirjoitti...

Kiitos!

Kreikan vaalitulos oli paras mahdollinen sijoitusteni kannalta, joten onneakin oli matkassa...

Lähetä kommentti