Stanley Furniture

maanantai 19. maaliskuuta 2012
Stanley Furniture
Yhdysvaltain asuntokupla puhkesi finanssikriisin aikana. Asuntojen hinnat ovat laskeneet kriisistä asti ja uusien asuntojen rakentaminen on ennätyksellisen hidasta. Rakennusteollisuuden lama on iskenyt toden teolla koko ekosysteemiin. Stanley Furniture, joka valmistaa korkealaatuisia puuhuonekaluja pääasiallisesti Yhdysvaltain markkinoille, on joutunut taistelemaan olemassaolostaan kriisin pyörteissä. Yritys on siirtänyt osan tuotannostaan halpamaihin ja uudenaikaistanut muuta kapasiteettiaan kysynnän toipumista odotellessa. Pari viikkoa sitten iski onnenpotku: Yhdysvaltain tulli maksaa Stanleylle 40 miljoonaa dollaria CDSOA-korvauksia, mikä on lähes yhtä paljon kuin firman yritysarvo.

Stanley Furniture


Arvostus

Niin kauan kuin uusien asuntojen rakentaminen ei ole toipunut Stanleyllä on odotettavissa laihoja vuosia. Arvioin noina laihoina vuosina palavan keskimäärin 10 miljoonaa dollaria käteistä per vuosi – Stanley siis menettää seitsemäsosan markkina-arvostaan joka vuosi niin kauan kuin asuntomarkkina ei toivu.

Stanleyn liikevaihto oli ennen kriisiä parhaimmillaan yli 300 miljoonaa dollaria ja liikevoitto (EBIT) 11 prosenttia liikevaihdosta. Oletan, että asuntomarkkinan toipuessa liikevoitto nousee kuuteen prosenttiin ja liikevaihto 250 miljoonaan.  Kohtuullisella arvostuksella (EV/EBIT = 6) yritysarvoksi saadaan noin 90 miljoonaa, kun Yhdysvaltain asuntomarkkina on toipunut. Alla arvio Stanley markkina-arvosta sen mukaan, milloin asuntomarkkina lähtee toipumaan toden teolla:


2012
2013
2014
2015
Käteinen
47
37
27
17
Markkina-arvo
137
127
117
107
Pörssikurssi
9,5
8,8
8,1
7,4
Voitto
99 %
84 %
70 %
56 %

Pysyvän pääoman menetyksen riski näyttää erittäin pieneltä, jos Stanley vain saa nuo CDSOA-maksut. Ilman maksuja tilanne ei näytä lähelläkään yhtä hyvältä:


2012
2013
2014
2015
Käteinen
7,3
-2,7
-12,7
-22,7
Markkina-arvo
97,3
87,3
77,3
67,3
Pörssikurssi
6,7
6,0
5,3
4,6
Voitto
54 %
39 %
23 %
7 %

Stanley polttaa kaiken käteisensä kahden vuoden sisällä, mikä melkein varmasti johtaa rahoitusjärjestelyihin, jotka eivät ole edullisia sijoittajille. 

Lopuksi

Stanley Furniture tarjoaa asymmetrisen sijoitustilaisuuden. CDSOA-maksun vastaanottamisen jälkeen Stanleyn yritysarvo on vaivaiset 12 miljoonaa dollaria ja käteistä on 57 miljoonaa dollaria. Liiketoiminnan arvo asuntomarkkinan toivuttua lienee 80-100 miljoonaa dollaria. Osakkeen arvo on siis reilusti pörssikurssia korkeampi ja käteinen suojaa pysyvältä pääoman menetykseltä.

Arvioin Stanleyn saavan CDSOA-maksut 90 prosentin todennäköisyydellä, sillä maksuista on jo päätetty oikeudessa ja Stanley on vastaanottanut samanlaisia maksuja aiemminkin. Sijoitus kääntynee tappiolle, jos maksuja ei syystä tai toisesta saadakaan. 

En osaa ennustaa, milloin Yhdysvaltain asuntomarkkina toipuu. Kyse on kuitenkin vain ajoituksesta - ennemmin tai myöhemmin toipuminen alkaa. Stanley Furnituren tase kestää vuosien odotuksen.

Ostin Stanley Furniturea salkkuuni.
 

Kuva: © mailiac / pixelio.de. Kuvien lähde: http://www.pixelio.de/.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
blogi.arvosijoittaja.fi -sivustolla esitettävä informaatio ei ole tarkoitettu osto- tai myyntisuositukseksi. Sijoituspäätökset tulee tehdä henkilökohtaisten arvioiden ja riskianalyysien perusteella. blogi.arvosijoittaja.fi-sivuston omistaja ei ota vastuuta mistään välillisistä tai välittömistä rahallisista tappioista, jotka ovat aiheutuneet sivustolla julkaistusta tiedosta. blogi.arvosijoittaja.fi-sivuston omistaja ei ota vastuuta julkaistun tiedon oikeellisuudesta tai siinä esiintyvistä virheistä. blogi.arvosijoittaja.fi -sivuston omistaja ei ota vastuuta linkeistä muille sivustoille. Sivuston ylläpitäjällä on oikeus päivittää tietoja tai poistaa sivustolla olevia tietoja milloin tahansa.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Eikö EBIT luku jätä korot (Interest) ja verot (Taxes) pois laskuista?

Arvosijoittaja kirjoitti...

Jättää. EBIT = Earnings Before Interest and Tax.

Arvosijoittaja kirjoitti...

Myin loputkin Stanley Furnituren osakkeet. Tulos ostoerittäin:

-5,98% / 13 kk
-15,24% / 15 kk

Sijoitus epäonnistui.

Stanley Furniture sai kyllä CDSOA-rahansa, mutta muuten sijoitusteesi meni pieleen. Yrityksen johto päätti kiihdyttää investointitahtia CDSOA-rahojen avulla. Arvioin, että Stanley Furniturella olisi 37 MUSD käteistä tämän vuoden lopussa. Q2-raportin mukaan rahaa oli enää vain 25 miljoonaa jäljellä.

Liiketoiminta ei ole kääntynyt kannattavaksi, eikä käännettä parempaan ole näkyvissä. Siitäkin huolimatta, että Yhdysvaltain asuntomarkkina on kääntynyt.
Zimbo kirjoitti...

CDSOAa rahojen tullessa CEO Prillaman sanoi, että rahat (40m) kuuluvat omistajille eikä niitä tarvita firman saattamisessa voitolliseksi 1Q12 mennessä.

Nyt hieman yli vuotta myöhemmin rahoista on käytetty 14m ja turskaa pukkaa. Prillaman sanoo, että rahat oli tarkoitettu kilpailukyvyn parantamiseen ja ne on käytetty siihen. Hän ei enää kerro arvioita voitollisuuden saavutamisesta.

Onkohan käynyt niin, että Young America on mätä. Sitä ei voida valmistaa jenkeissä voitollisesti? Rahaa tulee palamaan vielä reippaasti ja sitten Young American tuotanto siirretään takaisin Aasiaan.

Pitäisikö STLY shortata? Seuraavaa neljännestä painaa 5%:n hinnan korotukset.

Arvosijoittaja kirjoitti...

Young America ei ole mielestäni todistanut kilpailukykyään. Olisin odottanut, että täysin uudella laadukkaalla tuotteella olisi imua. Nyt ei näytä siltä.

En pysty käytännössä shorttaamaan erikoistilanteita, koska IB ei hyväksy alle 500 MUSD arvoisia osakkeita kollateraaliksi. En ole siksi miettinyt shorttausta.

Lähetä kommentti