Tilinpäätös 2011

keskiviikko 4. tammikuuta 2012
Tilinpäätös 2011
Markkina osoitti taas kerran olevansa Grahamin maanis-depressiivinen hintojen arpoja. Tehokkaan markkinan teoreetikkojen rationaalinen ihmiskuva on minulle arvoitus – missä ihmeen norsunluutornissa se on voinut syntyä? Elo-syyskuussa pörssikurssien lähes satunnaiselta tuntuva heilunta oli rationaalisesta kaukana! Hurjasta heilunnasta huolimatta vuoden 2011 volatiliteetti oli siltikin vasta seitsemänneksitoista rajuin viimeisten sadan vuoden ajalta.

Sijoittajaa koeteltiin toden teolla. Tuottava strategia, oli se melkein millainen tahansa, vaatii vahvaa luottamusta omiin päätöksiin ja näkemykseen. Pörssikurssien raju pudotus testaa tuota luottamusta toden teolla. Jouduin pakottamaan itseni ostamaan elokuun alun pudotuksen jälkeen. Rationaalisesti ajatellen ostamisen olisi pitänyt olla helppoa, sillä salkkuni osakkeita, jotka tunnen kuin omat taskuni, sai yllättäen reilulla alennuksella. Silti samoja osakkeita, joita olin ostanut kalliimmalla muutama kuukausi sitten, olikin nyt vaikea ostaa lisää.

Warren Buffett neuvoo olemaan ahne kun muut ovat pelokkaita. Haluaisin tietää tuntuuko Warrenista yhtä vaikealta ostaa kurssien notkahduksen jälkeen. Voin kuitenkin ylpeänä todeta, että noudatin strategiaani ja siirsin elokuussa 10 prosenttia salkkuni varoista käteisestä osakkeisiin. Jokainen noista ostoista tuotti vuoden loppuun mennessä mukavasti:


Varmin tapa menettää pääomaa pysyvästi on muuttaa strategiaa siinä vaiheessa, kun joutuu vaikeuksiin.

”Bulls make money, Bears make money, Pigs get slaughtered”

Sijoitustulos 2011

Suorat sijoitukseni onnistuivat kohtuullisen hyvin markkinan pyörityksestä huolimatta. Sijoitukseni hyviin yhtiöihin päihittivät vertailuindeksini ja erikoistilanteet jäivät lopulta prosentin verran indeksiä jälkeen.

Suorien sijoitusteni kehitys vuonna 2011 suhteessa vertailuindeksiin.
Kuva. Suorien sijoitusteni kehitys vuonna 2011 suhteessa vertailuindeksiin.Pystyn käytännössä sijoittamaan vain Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin, koska kieli- ja kulttuurimuurin takia kehittyvien markkinoiden firmoista ei tahdo saada riittävästi tietoa. Valitsin siksi vertailuindeksiksi keskiarvon Yhdysvaltojen ja Euroopan koko markkinan kokonaistuottoa mittaavista indekseistä, jotka ovat: Stoxx USA Total Market Euro (Gross Return) ja Stoxx All EuropeTotal Market (Gross Return).

Koko salkkuni jäi 4,1 prosenttia tappiolle:Parhaat/huonoimmat sijoitukseni 2011

Salkkuni sijoitukset tuottivat seuraavasti:Vuoden paras päätökseni oli ostaa lisää osakkeita elo-syyskuussa. Salkkuni tuotto olisi ilman noita ostoja jäänyt reilusti heikommaksi.

Vuoden huonoin päätös oli Kreikan lainojen pitäminen. Ymmärsin jo vuonna 2010 etten ymmärrä valtionlainoista juuri mitään. Rationaalinen ratkaisu olisi ollut myydä paperit pois ja siirtää raha kohteeseen, jota ymmärrän. Olen sen sijaan roikkunut noissa lainoissa ja saanut palkinnoksi rökäletappion. Ilman noita papereita vuoden 2011 tuottoni olisi alkanut plussalla…

Vuonna 2011 ostamistani uusita positioista (STRA, Berentzen, TCX, Digia, ASFI) Tucows näyttää selvästi parhaimmalta ja Digia heikoimmalta. Tucows on hyvä yhtiö, jolla on vahva markkina-asema ja joka kasvaa ripeästi. Aliarvioin Digian mobiilibusineksen ongelmia, minkä takia sijoitus on heikommalla pohjalla kuin alun perin ennakoin.

Blogi lähti hyvin käyntiin

Bloggerin tilasto blogin sivujen latauksista.
Kuva. Bloggerin tilasto blogin sivujen latauksista.

Kirjoitin ensimmäisen postini tähän blogiin 1.1.2011. Kävijämäärät ovat kasvaneet vuoden aikana tasaisesti. Mursin luun oikeasta kämmenestäni lokakuussa, minkä vuoksi postien määrä jäi vuoden loppupuolella vähäiseksi – kipsi kädessä ei ole hauska kirjoittaa.  Olen vuoden aikana hiljalleen parannellut blogin ulkoasua ja omasta mielestäni oppinut kirjoittamaan vähän paremmin.

Pääasiassa ulkomaisiin osakkeisiin sijoittava on yksinäinen susi. Suomessa vallitsee sinivalkoinen ajattelu, jonka mukaan vain suomalaisiin korkeaa osinkoa maksaviin yrityksiin kannattaa sijoittaa. Suomalaisten osakkeiden ylipainottaminen on kuitenkin psykologinen virhe, joka kasvattaa sijoittajan riskiä tarpeettomasti. Tänä vuonna marginaalisen pieneen markkinaan sijoittamisen riskit toteutuivat suomalaisten osakkeiden 28 prosentin rökäletappiona, jonka olisi voinut helposti välttää hajauttamalla kansainvälisiin osakkeisiin.

Olen saanut vuoden aikana kommentteja, joissa ihmetellään miksi vältän suomalaisia osakkeita. Tosiasiassa olen tutkinut tänä vuonna tarkasti noin kymmentä suomalaista firmaa, joista lopulta vain Digia päätyi salkkuuni.

Aloitin syyskuussa top3-sijoitukset sarjan. Tarkoituksenani on jokaisen tuloskauden jälkeen valita salkkuni kolme sillä hetkellä lupaavinta sijoitusta ja seurata niiden tuottoa. Valinta simuloi erittäin keskitettyä salkkua. Salkussani on tällä hetkellä noin kaksikymmentä sijoitusta. Olen tähän mennessä valinnut top3-osakkeen kaksi kertaa ja kummallakin kerralla varteenotettavia ehdokkaita on ollut vain neljä, mikä viittaa siihen että tiivistämiseen olisi varaa.

Tutkin sijoittamisen ohessa laajempia kokonaisuuksia ja pyrin kirjoittamaan niistä. Käytännössä tuo tarkoittaa artikkelisarjaa jonkin teeman ympäriltä samaan tapaan kuin viimeaikaiset jutut indeksiosuusrahastojen ongelmista. Useimmat oikeasti mielenkiintoiset aiheet ovat liian laajoja yhteen juttuun.

Lupauksia uudelle vuodelle 2012

Pitäydyn osaamisalueillani. Erityisesti en lähde spekuloimaan PIIGSien lainoilla.

Pidän osakeallokaation korkealla niin kauan kuin arvostukseltaan halpoja kohteita löytyy – oli maailmantilanne mikä tahansa.

En edelleenkään yritä ennustaa mihin suuntaan osakemarkkina liikkuu.

Toivotan blogin lukijoille hyvää ja tuottoisaa vuotta 2012!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
blogi.arvosijoittaja.fi -sivustolla esitettävä informaatio ei ole tarkoitettu osto- tai myyntisuositukseksi. Sijoituspäätökset tulee tehdä henkilökohtaisten arvioiden ja riskianalyysien perusteella. blogi.arvosijoittaja.fi-sivuston omistaja ei ota vastuuta mistään välillisistä tai välittömistä rahallisista tappioista, jotka ovat aiheutuneet sivustolla julkaistusta tiedosta. blogi.arvosijoittaja.fi-sivuston omistaja ei ota vastuuta julkaistun tiedon oikeellisuudesta tai siinä esiintyvistä virheistä. blogi.arvosijoittaja.fi -sivuston omistaja ei ota vastuuta linkeistä muille sivustoille. Sivuston ylläpitäjällä on oikeus päivittää tietoja tai poistaa sivustolla olevia tietoja milloin tahansa.

5 kommenttia:

Jago kirjoitti...

Mitä kautta ja minkä muodossa oot ostanut noita Kreikan lainoja?

Laiska sijoittaja kirjoitti...

Onnittelut hyvin menneestä vuodesta. Olkoon alkanut vielä parempi! :)

Arvosijoittaja kirjoitti...

Jago: Stuttgartin pörssistä saksalaisen brokerin välityksellä. Sieltä saa ostettua kaikkien PIIGSien lainoja Italiaa lukuunottamatta.

Laiska sijoittaja: Kiitos! Toivotan onnea sijoitusvuodelle 2012!

Anonyymi kirjoitti...

Kirjoitat tosissaankin hyvin. Menestystä vuodelle 2012! - Pietro-

Arvosijoittaja kirjoitti...

Kiitos! Menestystä sijoitusvuodelle 2012!

Lähetä kommentti