Hairahdin kasvuyritykseen

tiistai 26. maaliskuuta 2013
Sijoitin yhtiöön, jonka P/E on Yahoo Financen mukaan 1470. Osake on hurjasta P/E-luvusta huolimatta rajusti aliarvostettu ja osoittautuu ajan myötä ehkä jopa multibaggeriksi.


Esittely

Yhdysvalloissa sähkön sääntelyn poistaminen käynnistyi 90-luvun lopussa. Malli on samankaltainen kuin Suomessa: jakelu on erotettu tuotannosta ja periaatteessa kuka vaan voi myydä sähkösopimuksia. Toteutus etenee osavaltioittain.

Kuva. Sähkönmarkkinan kilpailun vapauttamisen tilanne tällä hetkellä.
Lähde: Energy Information Administration.


Sääntelyn poistaminen on synnyttänyt uusia yrityksiä kuin sieniä sateella. Tarjolla on kaikenlaisia palveluita sähkön tuottajien kilpailutuksesta energian säästöön ja kulutuksen ajalliseen optimointiin (yösähkö jne). Vapautettujen osavaltioiden sähkön kuluttajista keskimäärin noin 40% käyttää noiden uusien yritysten palveluja, 20% kilpailuttaa tarjoajat itse ja lopuilla on yhä se vanha kunnon sähkösopimus sääntelyn ajoilta voimassa.

World Energy Solutions (XWES) tarjoaa sähkösopimusten kilpailutusta valtion laitoksille sekä suurille ja keskisuurille yrityksille. Tarjouskilpailut järjestetään yhtiön omistamalla onlinepalvelulla, joka tavoittaa käytännössä kaikki osavaltion sähköntuottajat. Sähköntuottajat maksavat voitetuista sopimuksista provisiota 1-3% sopimuskauden toteutuneesta laskutuksesta. Myyntitarina asiakkaalle on vetävä: kilpailutus ei maksa penniäkään ja sähkökuluihin saadaan säästöä. Tietotekniikkavetoisen palvelun myyntikate on melkoisen hyvä 82%.

World Energy Solutions tarjoaa myös ratkaisuja sähkön käytön tehostamiseen, mikä tarkoittaa käytännössä sähkön kulutuksen vähentämistä, siirtämistä halvempaan ajankohtaan tai kulutuksen pienentämistä tuottajan pyynnöstä kulutuspiikin ajaksi. Asiakas maksaa tehostamisen tuomien säästöjen mukaan. Tehostusprojektit ovat konsultointipainotteisia, minkä vuoksi myyntikate jää 22 prosenttiin.

Kilpailutilanne ja markkinan koko

World Energy Solutions hallitsee seitsemää prosenttia sähkösopimusten kilpailutuksesta ja on hyvin todennäköisesti markkinajohtaja omalla alueellaan, sillä yritys osti vuonna 2011 ainoan merkittävän kilpailijansa Co-Exprisen. Suurimman osan kilpailutuksesta hoitavat pienet paikalliset alle 20 työntekijän yritykset, joiden palvelu toteutetaan konsulttien voimin ilman merkittäviä tietojärjestelmiä.

Mahdollisen markkinan koko on huima!

Kuva. World Energy Solutionsin saavutettavissa olevan markkinan koko
 suhteessa viime vuoden liikevaihtoon yrityksen johdon oman arvion mukaan.




Yllä olevat luvut perustuvat yrityksen johdon omaan arvioon, joten niihin kannattaa suhtautua varauksella. Lienee kuitenkin ilmiselvää, että koko markkina on moninkertainen nykyiseen 34 miljoonan liikevaihtoon verrattuna, sillä kuuteentoista Yhdysvaltain väkirikkaimpiin kuuluvaan osavaltioon mahtuu melkoinen määrä sähkönkuluttajia. Kaiken lisäksi sähkön kauppa vapautuu hiljalleen koko maassa. Esimerkiksi Kalifornian mukaantulo kasvattaisi markkinaa melkoisesti.

Vallihauta

World Energy Solutionsin palvelun ympärille syntyy verkottumiskilpailuetu (engl. networked competitive advantage) . Kilpailevan järjestelmän kehittäjän pitää toimivan järjestelmän lisäksi saada mukaan sekä suuri joukko sähköntuottajia että kuluttajia.

Luottokorttiyhtiöt ovat hyvä esimerkki tällaisesta kilpailuedusta:

Mitä useampi kauppa hyväksyy kortin, sitä houkuttelevampi kortti on kuluttajalle.

Mitä useammalla kuluttajalla on kortti, sitä houkuttelevampi kortti on kaupalle.

Uuden luottokortin lanseeraaminen markkinoille vaatii valtavan ponnistuksen, joka todennäköisesti maksaa liikaa saavutettavaan hyötyyn verrattuna, eli siis luottokorttiyrityksillä on vahva kilpailuetu tai "vallihauta", kuten Warren Buffett kutsuu kilpailuetua.

World Energy Solutions ei missään nimessä ole vielä noin pitkällä, vaan vallihauta on vielä matala ja perustuu ennemminkin etumatkaan teknologiassa ja kilpailutusprosessissa. Yrityksellä on kuitenkin seuraavien vuosien aikana hyvä mahdollisuus syventää vallihautaa melkoisesti.

Arvostus

World Energy Solutionsin liiketoiminta on kääntymässä vahvasti voitolliseksi.


Pääasiassa tietokoneella toteutettavan palvelun kulut kasvavat liikevaihdon kasvua hitaammin, minkä ansiosta jokainen lisädollari liikevaihtoa kasvattaa liikevoittomarginaalia.

Jos osakkeen kurssi pysyisi nykyisellä tasolla tuloksen kehittyessä ennusteen mukaisesti, olisi yritys vuonna 2014 naurettavan halpa:

- EV/EBIT = 5,1

- FCFF/EV = 25,3% (verollinen 19%)


- P/E = 6,1 (verollinen 8,6)

En ole laskenut ennusteeseen mukaan yhtään uutta yritysostoa. Todennäköisesti World Energy Solutions kuitenkin ostaa pari firmaa vuosien 2013-2014 aikana. Tähän mennessä ostetut yritykset on saatu halvalla ja uskon World Energy Solutionsin arvon kasvaneen ostosten myötä. Uudet kurinalaisesti toteutetut ostot siis kasvattaisivat yrityksen arvoa ennustetta enemmän.

Totean ennusteen perusteella, että yrityksen arvo on vähintään kaksinkertainen nykyiseen markkina-arvoon verrattuna.

Verrokit

Ranskalainen Schneider Electric osti vuoden 2011 alussa Summit Energyn, joka tarjoaa sähkösopimusten kilpailutusta kuluttajille. Schneider Electric maksoi neljä kertaa Summit Energyn vuoden 2010 liikevaihdon verran.

Nasdaqiin listattu EnerNoc (ENOC) optimoi sähkölaitosten energianhankintaa. EnerNoc ei siis ole suora kilpailija, mutta liiketoiminta on samankaltaista. EnerNoc on arvostettu tasolle EV/EBITDA = 19.



Arvosijoittajan kipupisteet

Arvosijoittaja ei juuri koskaan löydä kohdetta, joka on kaikin puolin täydellinen - halvalla ostava joutuu melkein aina hyväksymään joukon puutteita, ongelmia ja riskejä. 

Sarjaostaja, joka ei lupaa parantaa tapojaan

World Energy Solutions on ostellut yrityksiä ahkerasti ja ostaa johdon mukaan jatkossakin.


Yritysosto
Hinta (MUSD)
Earn out (MUSD)
Q4/2012
Northeast Energy Partners
9,9
3,2
Q4/2011
Northern Energy Solutions
4,8
0,5
Q4/2011
GSE Consulting
13,1
4,5
Q3/2011
Co-Exprise
4,0

Q2/2007
Energy Gateway
11,5



Ostokset ovat mielestäni olleet pääosin järkeviä ja hinta on ollut halvahko. Uudet ostokset ovat silti riski, jotka täytyy seurata tarkasti. 

Omistajat eivät saa senttiäkään parin seuraavan vuoden aikana

Vapautuva kassavirta uppoa vielä muutaman vuoden ajan kokonaan yritysostoihin. 

Pitkää ja tasaista tuottohistoriaa ei ole

Sähkösopimusten kilpailutus on uusi alue, jota ei ollut olemassa ennen kilpailulainsäädäntöä. Sijoittaja joutuu hyväksymään, ettei historiaa ole, jos aikoo olla mukana.

Sijoittajaviestintä on puhdasta markkinointia

Kasvuvaihe on vaatinut uuden rahoituksen haalimista sijoittajilta, mikä näkyy valitettavasti yrityksen viestinnässä. Tämä on minulle kivi kengässä. Mielestäni johdon pitäisi esittää omistajille yrityksen tilanne mahdollisimman rehellisesti ja ilman sokerikuorrutusta, mikä on amerikkalaisille johtajille valitettavasti hyvin vaikeaa. Pojat pitäisi laittaa Suomeen oppiin - täällä ei kainostella kertoa, jos homma ei toimi.

Kuva. World Energy Solutionsin johto mainostaa yritysesittelyssä,
että yritys screenaa hyvin FinWiz.com-palvelussa. 

Viimeisen kvartaaliraportin julkaisu siirtyi hamaan tulevaisuuteen epäselvyyksien vuoksi

World Energy Solutions kertoi 13. maaliskuuta, että viivästys johtui GSE Consulting -yhtiöltä ostetun (Q4/2011) liiketoiminnan tuottaman liikevaihdon ajallisesta kirjaamisesta. Ilmeisesti liikevaihtoa on kirjattu yrityksen tuloslaskelmaan eri periaatteella kuin muilla toiminnan alueilla. Virheellisesti kirjatulla alueella on asiakkaita yli 3000, minkä vuoksi  yritys ei pystynyt vielä arvioimaan, milloin korjaukset ovat valmiit ja kertoi tuloksen mahdollisesti viivästyvän yhtiöjärjestyksessä säädetyn takarajan 31. maaliskuuta yli.

Korjaukset vaikuttavat kymmeneen prosenttiin vuoden 2012 liikevaihdosta ja kolmeen prosenttiin vuoden 2011 liikevaihdosta.

Tuplasin sijoitukseni luettuani uutisen, sillä raportin perusteella ongelma tuskin johtuu huijauksesta.

P/E on Yahoo Financen mukaan 1470

Yahoon P/E-luku on P/E ttm, eli viimeisten kahdentoista kuukauden tulos (engl. Trailing Twelve Months), mikä tarkoittaa tässä tapauksessa ajanjaksoa Q4/2011 - Q3/2012. World Energy Solutions teki vuoden 2011 viimeisessa kvartaalissa ison alaskirjauksen, minkä vuoksi noiden kvartaalien yhteenlaskettu tulos on lähellä nollaa. Menneisyyden P/E-luvuilla mitattuna yritys on silti hyvin kallis, sillä esimerkiksi P/E 2011 on 103.

Menneisyyden luvuista voi kyllä päätellä kaikenlaista, mutta silti sijoituksen tulos ratkeaa tulevaisuudessa. Jos pörssikurssi pysyisi paikallaan, niin P/E-luvun kehitys näyttäisi ennusteeni mukaan tältä.



Lopuksi

Ennustin World Energy Solutionsin tulevaisuutta periaatteella "näyttää aika samalta kuin menneisyys, mutta vähän heikommalta".Ripeä kasvu syntyy jo tehdyistä ostoista ja edellisiä vuosia hitaammasta liiketoiminnan kasvulla.  En joutunut kuvittelemaan kuuta taivaalle tai havaitsemaan kristallipallostani uskomatonta tulevaisuutta. Kasvusijoittaja sen sijaan näkisi World Energy Solutionsin näin:



160 miljoonan liikevaihto vuonna 2022 ei tunnu mitenkään mahdottomalta, mutta siltikin kuvan ennuste on vain viivoittimella kymmenen vuoden päähän  vedetty ekstrapolaatio.

World Energy Solutionsista saattaa kyllä kehittyä ajan myötä hyvä yhtiö, jossa voi pitää rahat kiinni tyypillisen erikoistilanteen 1-2 vuoden kestoa kauemmin. Paljon pitää kuitenkin tapahtua. Liiketoiminnan ympärillä olevan vallihaudan pitäisi kasvaa niin syväksi, että kilpailuaseman voi melkoisella varmuudella uskoa säilyvän vuosikausia. Johdon täytyy muuntua rahan haalijoista rahan palauttajiksi. Jos yritys kehittyy ennustamallani tavalla, World Energy Solutions pystyy neljän viiden vuoden kuluttua samanaikaisesti investoimaan kasvuun ja palauttamaan merkittävän määrän pääomaa omistajille. Siinä vaiheessa johdon sijoittajaystävällisyys mitataan.

Osake on multibaggeri isolla kertoimella, jos kehittyminen hyväksi yhtiöksi onnistuu. World Energy Solutions tarjoaa siis erikoistilannesijoituksen kylkiäisenä ilmaisen option hyväksi yhtiöksi muuttumisesta.

Käänteinen DCF-analyysi vuoden 2012 vapaasta kassavirrasta 8,5 prosentin diskonttokorolla tuottaa markkinan kasvuodotukseksi vain prosentin vuodessa! Pelkästään lokakuussa ostettu Northeast Energy Partners kasvattaa vuoden 2013 liikevaihtoa kymmenellä prosentilla - tämänkään osakkeen hinnoittelu ei taida olla ihan tehokasta?

Jään odottamaan kaksinumeroista kasvua ja dollarinkuvia silmiin.

Will Rogersin sanoin:

"Don't gamble; take all your savings and buy some good stock and hold it till it goes up, then sell it. If it don't go up, don't buy it."

Huonolla Suomella:

"Älä uhkapelaa; osta kaikilla säästöilläsi hyvää osaketta,  pidä kunnes pörssikurssi nousee ja myy. Jos kurssi laskee, älä osta sitä osaketta."


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
blogi.arvosijoittaja.fi -sivustolla esitettävä informaatio ei ole tarkoitettu osto- tai myyntisuositukseksi. Sijoituspäätökset tulee tehdä henkilökohtaisten arvioiden ja riskianalyysien perusteella. blogi.arvosijoittaja.fi-sivuston omistaja ei ota vastuuta mistään välillisistä tai välittömistä rahallisista tappioista, jotka ovat aiheutuneet sivustolla julkaistusta tiedosta. blogi.arvosijoittaja.fi-sivuston omistaja ei ota vastuuta julkaistun tiedon oikeellisuudesta tai siinä esiintyvistä virheistä. blogi.arvosijoittaja.fi -sivuston omistaja ei ota vastuuta linkeistä muille sivustoille. Sivuston ylläpitäjällä on oikeus päivittää tietoja tai poistaa sivustolla olevia tietoja milloin tahansa.

13 kommenttia:

Zimbo kirjoitti...

Sähkösopimusten kilpailutusmarkkinasta on vaikea löytää tietoa. Ei analyysin analyysia. Markkina lienee niin fragmentoitunut ja firmat niin pieniä, etteivät analystit jaksa välittää.

Tämä kuitenkin tarkoittaa, että XWESin seuraaminen jää aluksi firman omien raporttien varaan. Tämä on harmillista, sillä XWES esittelee itsensä myös minun mielestäni liian myyvästi.

Veikkaan että ensimmäinen katalysti on tuo 4Q/12 raportin julkistaminen. Jos ja kun sieltä selviää, että business ja marginaalit ovat hyvässä kasvussa, niin osakekkeen luulisi nousevan.

Arvosijoittaja kirjoitti...

Yhdysvaltain valtion virastot tarjoavat kaikenlaista dataa. Datan perusteella ei kuitenkaan pysty päättelemään esimerkiksi markkinaosuuksia tai etsimään World Energy Solutionsin pahimpia kilpailijoita.

Nettihaku löytää roppakaupalla energian kilpailutuksen alueella toimivat yrityksiä, jotka osoittautuvat juuri sellaisiksi 15-20 hengen puljuiksi, mistä World Energy Solutionsin johto kertoo.

Parhaat linkit kilpailutilanteeseen olen löytänyt analyytikkojen kysymyksistä. Mikään ei viittaa siihen että World Energy Solutionsilla olisi suurempi kilpailija, jolla olisi parempi tuote.

Q4-tulos on katalyytti sekä hyvässä että pahassa. Kasvun ja NEP-oston tuoma tuloksen parannus tulee näkyviin, minkä pitäisi nostaa hintaa. Toisaalta jos tulosta viivästyttäneet ongelmat ovat pahempia kuin mitä oletan, niin nekin tulevat näkyviin. Jos kirjanpidossa on vakavasti otettavia ongelmia, niin kurssipudotus on raju.

Muuten ripeän kasvun jatkuminen on pörssikurssin katalyytti.

Arvosijoittaja kirjoitti...

World Energy Solutions kertoi tänään korjaavansa vuosien 2011 ja 2012 tilinpäätöstietoja. Korjatut tiedot mukaanlukien Q4/2012 julkaistaan 16. huhtikuuta.

GSE Consulting -yhtiöltä ostetun (Q4/2011) liiketoiminnan tuottamaa liikevaihtoa on kirjattu liian aikaiseen ajankohtaan. Tuon seurauksena vuodelta 2011 0,6 MUSD ja vuodelta 2012 3,1 MUSD sirtyy myöhempään kvartaaliin. Koko lehdistötiedote löytyy täältä:

http://www.worldenergy.com/news/world-energy-solutions-to-restate-prior-financial-results/

Arvosijoittaja kirjoitti...

World Energy Solutions julkaisi eilen viimein vuoden 2012 tuloksensa.

Tilinpäätöstietojen korjaukset vaikuttavat seuraavasti:

- 4,4 MUSD liikevaihto siirtyi ajallisesti eteenpäin. Liikevaihdon vähentyminen käänsi viime vuoden tuloksen pakkaselle. Kassavirta ei muuttunut.

- Siirtynyt liikevaihto kirjataan seuraavien 3 vuoden aikana.

Tilinpäätöksen julkistamisen siirtyminen ei johtunut huijauksesta.

Zimbo kirjoitti...

Tulos parani, mutta nuo korjaukset saivat aikaan sen, että 2012 operatiivinen tulos oli 2 milliä tappiollinen. Firma korjasi tätä veroedun käyttämisellä ja sai tuloksen kivasti positiiviseksi. Viimeisenkin neljänneksen, parhaan koskaan, tulos oli nolla. Veikkaan, että tämän takia tulos ei nostanut osaketta.

Luin tuloksen ja konfan muutamaan kertaan enkä löytänyt todistetta sille, että teesi ei olisi toteutumassa, päinvastoin. XWES on rakentamassa verkkobusinesta, josta voi hyvin tulla defacto standardi. Konsulttibusineksen haaliminen auttanee tätä hyvin. Luulisin, että konsultit palkataan pienentämään energiakuluja ja kilpailuttaminen on yksi olennainen osa tätä.

Eniten minua ärsyttää johdon myyntihenkisyys. Kaikki pitää sanoa superlatiivein. Esim. myyjät ovat "highly productive and highly effective sales force".

Arvosijoittaja kirjoitti...

Olisin odottanut kunnon kurssinousua, kun tulos saatiin ulos ja selvisi lopullisesti, ettei viivästys johtunut kusetuksesta.

Yritysostojen vuoksi XWESillä on taseessa aikamoinen määrä goodwilliä, jonka poistot kätkevät kannattavuutta. Ilman noita poistoja viime vuoden tulos olisi ollut voitollinen. Poistot vähentävät veroja samoin kuin mahdollisuus vähentää edellisten vuosien voittoja, mikä kasvattaa kassavirran arvoa omistajille.

Kasvatin positiotani.


Arvosijoittaja kirjoitti...

Q2-tuloksesta:

World Energy Solutionsin liikevaihto kasvoi 10 prosenttia viime vuoteen verrattuna, mikä kuulostaa kyllä hyvältä, mutta ei ole sitä. World Energy Solutions nimittäin osti viime vuoden syksyllä Northeast Energy Partnersin, jonka mukana tuli noin viisi miljoonaa vuotuista liikevaihtoa. Ilman tuota ostosta liikevaihto olisi laskenut seitsemän prosenttia.

Liikevaihto kasvaa paljon teesiäni hitaammin ja kulut nopeammin - teesin mukaanhan piti käydä juuri toisinpäin. Puolitin positioni.

arvosijoittaja@gmail.com kirjoitti...

Q3-tuloksesta:

Liikevaihto kasvoi 15% viime vuoteen verrattuna. Sähkösopimusten välitys kasvoi 30 prosenttia, josta osa oli Northeast Energy Partnersin yritysoston mukanaan tuomaa liikevaihtoa ja osa oman toiminnan kasvua. Toisaalta sähkötehokkuuden optimointiprojektien liikevaihto kutistui 24 prosenttia. Lähes kaikki raha syntyy sähkösopimusten välityksestä, joten tuo tehokkuusprojektien vähennys ei juurikaan sureta.

Seuraavien kuuden kuukauden aikana erääntyy lainoja maksettavaksi 3,8 miljoonan arvosta. Kassassa oli 30.9. rahaa 2,5 miljoonaa. Johto vakuuttaa pystyvänsä suoriutumaan lainoista kassan ja kassavirran avulla. Viime kvartaaleissa operatiivista kassavirtaa on syntynyt noin 600 - 700 tuhatta dollaria kvartaalissa, joten tiukaksi menee. Yllätyksille ei ole varaa.

Sijoitusteesini mukaan World Energy Solutionsin liiketoiminnalla on vahva operatiivinen vipu. Eli siis liikevaihto kasvaa kuluja hitaammin, mikä leventää voittomarginaalia. Tänä vuonna World Energy Solutionsin kulut ovat kuitenkin kasvaneet liikevaihtoa nopeammin.

Päätin odotta merkkejä operatiivisesta vivusta ensi vuoden puoliväliin saakka.

Arvosijoittaja kirjoitti...

Q4-tuloksesta:

Sähkösopimusten välitys kasvoi 18 prosenttia viime vuonna edellisvuoteen verrattuna, kun taas energiatehokkuuden optimointi laski 21 prosenttia. Ottaen huomioon, että sähkösopimusten välityksellä on mahtavat >80% bruttokatteet (viime vuonna 84%) ja lähes 20 prosentin vuosittainen kasvu, on käsittämätöntä että johto osteli aiemmin energiatehokkuuden optimointiin erikoistuneita yrityksiä. Ajatuksena oli "synergiaetu". Ihan kun tuo olisi kuultu joskus aiemminkin?

Ostetut firmat kuihtuvat hurjaa vauhtia pois. Jäljelle jää alkuperäinen loistava liiketoiminta. Muutosta tuli vauhdittamaan aktivistisijoittaja Ardsley Partners, joka pääsi hiljattain yrityksen hallitukseen. Ardsleyn mielestä World Energy Solutionsin kannattaa keskittyä sähkösopimusten välittämiseen ja karsia muut rönsyt pois.

Pysyn aiemmassa päätöksessäni ja odotan Q2-tulokseen asti, josko kurssi alkaisi oieta.

Arvosijoittaja kirjoitti...

Q1-tuloksesta:

Liikevaihto kasvoi 10 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Myynnin kulut ovat jonkin verran edellisvuotta pienemmät. Hallinnointikulut ilman Ardsley Partnersin kanssa käydyn väännön lakikuluja kasvoivat vain lievästi edellisvuoteen verrattuna. Operatiivisesta vivusta näkyy siis pientä lupausta. Johto ennustaa liikevaihdon kasvavan yli kymmenen prosenttia ja samalla EBITDA:n kasvavan 60 prosenttia, joten siellä uskotaan vahvasti vipuun.

Ardsley Partnersin lakitaistelun kulut paljastavat aktivistisijoittajien kääntöpuolen. Ardsley partnersin vaatimuksia vastaan puolustautuminen aiheutti melkoiset kulut juuri kun yrityksen talous oli muutenkin tiukalla. Aktivisti ajaa kaikkien omistajien etuja aiheuttamalla melkoiset kulut kriittisellä hetkellä?

CEO (Phil Adams) on ostanut tänä vuonna muutamalla tonnilla firman osakkeita, mikä kertoo ainakin lievästä uskosta firman tulevaisuuteen. Summa (12k) on kuitenkin sen verran pieni, että epäilen ettei se tunnu kaverin taloudessa missään.

Päätin pitää osakkeet, mutta irtoan tästä sijoituksesta välittömästi, jos merkkejä kulujen paisumisesta näkyy.

arvosijoittaja@gmail.com kirjoitti...

Q2-tuloksesta:

Liikevaihto kasvoi 18 prosenttia edellisvuoteen verrattuna, kannattavuus pomppasi ylöspäin ja johto nosti koko vuoden tulosennustettaan rajusti. Näyttää lupaavalta!

Aktivistisijoittajan mukaantulo hallitukseen on kääntänyt kurssia aika lailla. Operatiivinen vipu levenee, sillä kulut eivät ole juuri kasvaneet liikevaihdon kasvusta huolimatta. Johto kertoo strategian muuttuneet yritysostoista yhteistyökuvioihin. XWES osti aiemmin pieniä energiaoptimointia harjoittavia pajoja, jotka laskevat tyypillisesti kaiken manuaalisesti. Porukan saaminen mukaan XWES:in automatisoituihin prosesseihin oli aikamoisen työn takana ja osa ostetun firman porukasta häipyi kilpailijoille. Nyt näille pienille pajoilla tarjotaan yhteistyösopimuksia, jolloin siirtyminen XWES:in systeemien käyttöön jää toisen firman omalle kontolle.

Nyt on vähän lupausta ilmassa, että tästä sijoituksesta voisi ehkä vielä syntyä voittoa...

arvosijoittaja@gmail.com kirjoitti...

EnerNOC ostaa World Energy Solutionsin hintaan 5,5 USD / osake.

Kirjoitin aikanani hairahtaneeni kasvuyritykseen. Välillä näyttikin aika huonolta. World Energy Solutions upposi melkoisen syvälle ostostensa integraatio-ongelmien vuoksi. Kassakin oli välillä tiukalla. Tämän vuoden aikana tilanne on hiljalleen parantunut ja merkkejä sijoitusteesini toteutumisesta on ollut ilmassa. Varmalta toteutuminen ei näytä vieläkään. Siksi myyn osakkeeni ilomielin pois tarjotulla preemiolla.

Arvosijoittaja kirjoitti...

Myin osakkeeni. Tulos ostoerittäin:

-32,10% / 7 kk
-12,7% / 5 kk
42,6% / 20 kk
50,4% / 4 kk

Jäin lievästi voitolle, mutta sijoitus ei täyttänyt tuottotavoitettani (20% / v).

Tiesin näköjään jo juttua kirjoittaessa, että kyseessä on "hairahdus". Silti tuli sijoitettua....

Lähetä kommentti