Q&A

sunnuntai 30. lokakuuta 2016
Moni yritys pitää osavuosikatsauksen julkistuksen yhteydessä sijoittajille tilaisuuden, jossa johto kertoo, miten kvartaali on mennyt. Sen jälkeen analyytikot ja sijoittajat pääsevät esittämään kysymyksiä. Nuo kysymykset auttavat monin tavoin yrityksen ymmärtämisessä.

Johdon oma esitys sisältää usein vain toiston julkaistusta katsauksesta ja on siksi pelkkää hyödytöntä sanahelinää. Samanhan voi lukea katsauksesta. Kysymysosio sen sijaan voi olla erittäin kiinnostava.  

Kuka kysyy?

Yritystä tosissaan seuraava analyytikko kysyy yleensä jotain. Kyselevien analyytikkojen määrä antaa osviittaa siitä, moniko heistä oikeasti seuraa yritystä.

Oma kiinnostukseni yritykseen kasvaa, jos tilaisuudessa ei yksikään analyytikko kysy. Mitä useampi analyytikko seuraa firmaa, sitä vähemmän helmiä on piensijoittajan löydettävissä. Analyytikot ovat fiksua porukkaa. Pelaan mieluummin tavallisia tallaajia vastaan.

Riskit / tilaisuudet / uhat?

Piensijoittajalla pitäisi olla vahva näkemys yrityksen todellisesta tilanteesta. Kun näkemys poikkeaa markkinasta riittävästi, syntyy sijoitustilaisuus.

Kysymykset kertovat muitten näkemyksistä. Mitä riskejä, tilaisuuksia ja uhkia heidän mielestään yritykseen liittyy? Mitä muut odottavat yritykseltä? Piensijoittaja saattaa kysymysten ja vastausten avulla oivaltaa yrityksestä jotain uutta. Oivallus voi myös paljastaa jotain yritystä seuraavista analyytikoista ja sijoittajista.

Ongelmat sijoittajasuhteissa?

Piensijoittajien ja johdon välinen skisma tulee nopeasti esiin sijoittajatilaisuudessa. Esimerkiksi piensijoittajat saattavat tilaisuudesta toiseen vaatia osingonmaksua, jota ei koskaan tule. Suurten omistajien kitka ei näissä tilaisuuksissa näy, se ratkaistaan muilla foorumeilla.

Oma kysymys?

Pienten yritysten tilaisuuksissa saattaa piensijoittajakin päästä laukaisemaan oman kysymyksensä.

Lopuksi

Pienetkin amerikkalaiset yritykset pitävät yleensä osavuosikatsauksesta telekonferenssin (engl. earnings call). Viimeisimpien konferenssien nauhoitteet ovat saatavilla yrityksen sijoittajasivuilla. Toisinaan konferenssi löytyy jopa puhtaaksi kirjoitettuna, esimerkiksi Seeking Alphasta. Eurooppalaiset pienyritykset tarjoavat nauhoitteita ani harvoin ja silloinkin yleensä ilman Q&A-osuutta. Toivoisin amerikkalaisen käytännön rantautuvat tännekin.

Suuryritysten telekonferensseissa kysymysosio on lähes yhtä hyödytön kuin johdon oma esitys. Yleensä ainoastaan isojen talojen analyytikot pääsevät kyselemään. Heillä on ollut mahdollisuus esittää isommat periaatteelliset kysymykset suorissa tapaamisissa johdon kanssa. Siksipä analyytikot kysyvätkin lähinnä tarkennuksia juuri julkaistuun. Esimerkiksi vaikka että uskooko johto tämän vuoden investointien kokonaismäärän olevan lähempänä julkistetun arvion ylä- vai alarajaa. Noista kysymyksistä ei ole piensijoittajalle mitään iloa.

Sijoittajatilaisuuksien seuraaminen on tärkeä osa omaa sijoitustoimintaani. Moni oleellinen asia olisi saattanut jäädä huomaamatta, jollei se olisi tullut kysymysten kautta esille. Uskon säästäväni melkoisesti aikaa ja välttäväni osan sudenkuopista sijoittajatilaisuuksien kysymysten ansiosta.

Kuva: © Thommy Weiss / pixelio.de. Kuvien lähde: http://www.pixelio.de/.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
blogi.arvosijoittaja.fi -sivustolla esitettävä informaatio ei ole tarkoitettu osto- tai myyntisuositukseksi. Sijoituspäätökset tulee tehdä henkilökohtaisten arvioiden ja riskianalyysien perusteella. blogi.arvosijoittaja.fi-sivuston omistaja ei ota vastuuta mistään välillisistä tai välittömistä rahallisista tappioista, jotka ovat aiheutuneet sivustolla julkaistusta tiedosta. blogi.arvosijoittaja.fi-sivuston omistaja ei ota vastuuta julkaistun tiedon oikeellisuudesta tai siinä esiintyvistä virheistä. blogi.arvosijoittaja.fi -sivuston omistaja ei ota vastuuta linkeistä muille sivustoille. Sivuston ylläpitäjällä on oikeus päivittää tietoja tai poistaa sivustolla olevia tietoja milloin tahansa.

2 kommenttia:

Lauri Suoranta kirjoitti...

Itse en ole ihastunut amerikkalaiseen sijoittajaviestintään. Esimerkiksi tallenteiden julkaiseminen tuskin kannustaisi johtoa antamaan epätriviaaleja vastauksia läsnäolijoiden kysymyksiin...

Arvosijoittaja kirjoitti...

Mitä kysytään on vähintään yhtä kiinnostavaa kuin mitä vastataan. Nauhoite vaikuttaa vain vastauksiin.

Läsnäolo joka kvartaali jokaisen oman sijoituskohteen sijoittajatilaisuudessa on piensijoittajalle logistisesti melkoisen hankalaa ellei mahdotonta, vaikka positioita olisi vain 15-20. Nauhoitteet/transcriptit mahdollistavat jokaisen oman sijoituksen tilaisuuksien läpikäynnin.

Paikalla olo saattaa onnistua jos kaikki sijoitukset ovat suomalaisia, mutta sehän on melkein aina järjetöntä, kuten kirjoitin tässä:

http://blogi.arvosijoittaja.fi/2011/07/suomalaisiin-osakkeisiin-sijoittaminen.html

Lähetä kommentti