Kreikan osakkeet - joko on aika ostaa?

tiistai 27. maaliskuuta 2012
Kreikan osakkeet - joko on aika ostaa?
Kreikkalaisten osakkeiden arvostus näyttää numeroiden perusteella halvalta. Olemme kaikki seuranneet Kreikan kriisin äitymistä viimeisten parin vuoden aikana ja tukipaketeista käytyä sekavaa poliittista vääntöä. Osakkeiden alhaisen arvostuksen syy on siis aivan päivänselvä: Kreikalla menee tavattoman huonosti, toivoa ei juuri ole ja kaiken lisäksi edessä saattaa olla devalvaatio sekä irtautuminen eurosta. Kun markkinalla vallitsee yleisesti kaikkialla hyväksytty totuus, niin vastavirtaan sijoittavalle saattaa avautua tilaisuuksia. Päätin tutkia, miltä kreikkalaisten osakkeiden arvostus näyttää ja löytyisikö vihjeitä, että markkina voisi olla väärässä.

FTSE/Athex20 –indeksi

Ateenan pörssin kahdenkymmenen markkina-arvoltaan suurimman yrityksen arvostus:
Yritys
P/E
P/B
P/S
Alpha Bank

0,15
0,31
Jumbo S.A.
4,89
0,87
0,98
Viohalko Hellenic Copper & Aluminium Industry

0,6
0,19
Bank of Cyprus Group

0,18
0,3
Coca-Cola Hellenic Bottling Company
20,25
1,88
0,8
Ellaktor

0,25
0,16
Hellenic Petroleum
15,42
0,73
0,19
National Bank of Greece
11,05
0,28
0,5
Eurobank EFG

0,14
0,2
FF Group
4,17
0,71
0,42
Hellenic Telecom
12,49
1,08
0,3
Marfin Laiki Bank

0,47
0,41
Marfin Investment Group Holdings

0,28

Motol Oil Hellas Corinth Refineries
4,82
1,26
0,08
Mytilineos Holdings
6,07
0,44
0,25
Greek Organisation of Football Prognostics
4,29
2,59
0,53
Public Power Corporation
6,86
0,13
0,16
Titan Cement Company
106,23
0,75
1,05
Piraeus Bank

0,15
0,26
TT Hellenic Postbank

0,3
0,45

Indeksin keskimääräinen P/B on 0,66 ja P/S on 0,40. Ei kuullosta kovin kalliilta? P/E-lukujen tarkastelu antaa enemmän osviittaa maan tilanteesta. Vain yhdentoista yrityksen vuoden 2011 tulos oli voitollinen. Todennäköisesti melkein kaikkien indeksin yritysten arvostus olisi moninkertainen, jos ne toimisivat stabiilissa eurooppalaisessa maassa, sanotaan vaikka Itävallassa. Siksi ratkaisevaa yritysten arvostukselle on Kreikan maariskin ymmärtäminen.

Drakma

Mediassa spekuloidaan säännöllisesti, milloin Kreikka joutuu irrottautumaan eurosta ja siirtymään takaisin drakmaan. Eurosta irrottautuminen olisi monimutkainen prosessi, jonka lopullisia kustannuksia ei kukaan taida osata oikeasti arvioida. Varmaa on kuitenkin, että drakman arvo ja sen mukana yritysten arvo laskisivat suhteessa euroon. Alla kuvaaja valuuttakriisien lopputulemasta viimeisten parinkymmenen vuoden ajalta.

Kuva. Valuuttojen arvon muutos suhteessa lähtötasoon ajan funktiona (1-10 vuotta valuutan kellutuksen jälkeen). Kaikissa tapauksissa maan valuutta oli sidottu kiinteällä kurssilla Yhdysvaltain dollariin ja valuutta päästettiin kellumaan kriisin seurauksena.
Aikamoinen rysäys on siis luvassa, jos Kreikka siirtyy drakmaan. Sinänsä Suomen markan ja Englannin punnan irrottautuminen kiinteästä vaihtokurssista 90-luvulla aiheutti huomattavasti pienemmän devalvaation. Kreikan tilanne on kuitenkin selvästi Suomen ja Englannin 90-luvun alun tilannetta heikompi, minkä takia kuvaajan ryhmä on parempi vertailukohde.

Vertailuryhmässä keskimääräinen valuutan arvonalennus kolmen vuoden jälkeen oli 51 prosenttia ja viiden vuoden jälkeen 57 prosenttia. Kohtuullinen arvio drakman arvosta 3-5 vuoden jälkeen eurosta irtautumisesta lienee 40-60 prosenttia eurosta.

Kreikan tukipaketit ja velkajärjestely ovat siirtäneet suurimman osan veloista EU:n ja IMF:n harteille. Irrottautuminen eurosta aiheuttaisi konkurssin, sillä Kreikka ei missään tapauksessa pysty hoitamaan euromääräisiä velkoja heikommalla valuutalla. Euroopan poliitikot eivät millään voi sallia konkurssia, sillä valmiiksi jo hyvin tyytymättömien äänestäjien suopeus katoaisi lopullisesti, jos muut EU-maat joutuvat maksumiehiksi. Todennäköisempää on uusien tukipakettien myöntäminen kunnes tilanne paranee.

Konkurssin välttäminen ei kuitenkaan ole pelkästään muiden EU-maiden käsissä. Kreikan kansalaiset voivat valita parlamentin, joka lopettaa lainojen hoidon – tukipaketithan eivät nauti edes Kreikassa kansan suosiota.

Johtopäätöksiä

Suuri osa kreikkalaisten osakkeiden aliarvostuksesta johtunee maariskistä. Drakmaan siirtyminen heikentäisi valuutan arvoa 40-60 prosenttia. Pääasiallisesti kotimaista liiketoimintaa harjoittavien yritysten arvo laskisi samassa suhteessa, mikä kannattaa huomioida osakkeen todellista arvoa määrittäessä. Valitettavasti drakmaan siirtymisen todennäköisyyttä lienee mahdotonta määrittää.

Kreikan tilanne on epävakaa. Vieläkään ei ole tiedossa selviääkö maa veloistaan vai ostettiinko uudella järjestelyllä ja velkapaketilla vain lisää aikaa. Kansa on tyytymätöntä ja politiikan voimasuhteissa on tulossa muutos kevään eduskuntavaaleissa. Lama jatkuu aina vaan ja tunnelin päästä ei näy valoa - perinteinen antisyklinen sijoitusstrategia ei toimi, koska ei ole mitenkään selvää että maa palaa ennalleen.

Olen tutkinut perusteellisesti Greek Organisation Of Football Prognosticsia, joka omistaa monopolin Kreikassa useille urheiluvedonlyönnin alueille vuoteen 2030 asti. Yritys on rahantekokone, joka on syytänyt isoa osinkoa omistajille vuosikausia. Vedonlyönnin kysyntä on vähentynyt jonkin verran kriisin seurauksena, mutta yritys tekee silti kovaa tulosta. Firman ROA on yli 40 prosenttia, mutta P/E vain 4,3 – täysin järjetön arvostus ellei muista huomioida maariskiä. Arvioin todelliseksi arvoksi vähintään kolme kertaa nykyisen yritysarvon, mikä tarkoittaisi että 60 prosentin devalvaationkin jälkeen yrityksen todellinen arvo olisi reilusti nykyisen yläpuolella. En ole vielä kuitenkaan ostanut osaketta, koska epäilen omaa kykyäni arvioida maariskiä – sijoitan tavallisesti pomminvarmoihin kohteisiin vakaissa maissa.

Toinen mahdollinen kulma olisi etsiä Kreikkalaisia yrityksiä, joiden liikevaihto syntyy pääosin Kreikan ulkopuolella ja joiden arvostuksessa on silti drakma-alennus. Kreikan vienti on heikkoa, joten kovin montaa menestyvää vientiyritystä tosin tuskin on tarjolla.

En ole löytänyt ainakaan vielä Kreikasta kohdetta, johon uskaltaisin rahani laittaa.

Kuva: © Andreas Brüderlin / pixelio.de. Kuvien lähde: http://www.pixelio.de/.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
blogi.arvosijoittaja.fi -sivustolla esitettävä informaatio ei ole tarkoitettu osto- tai myyntisuositukseksi. Sijoituspäätökset tulee tehdä henkilökohtaisten arvioiden ja riskianalyysien perusteella. blogi.arvosijoittaja.fi-sivuston omistaja ei ota vastuuta mistään välillisistä tai välittömistä rahallisista tappioista, jotka ovat aiheutuneet sivustolla julkaistusta tiedosta. blogi.arvosijoittaja.fi-sivuston omistaja ei ota vastuuta julkaistun tiedon oikeellisuudesta tai siinä esiintyvistä virheistä. blogi.arvosijoittaja.fi -sivuston omistaja ei ota vastuuta linkeistä muille sivustoille. Sivuston ylläpitäjällä on oikeus päivittää tietoja tai poistaa sivustolla olevia tietoja milloin tahansa.

8 kommenttia:

TT kirjoitti...

Voi varmaan olla viisainta odottaa Kreikan valuutanvaihtoa joka tulee aivan varmasti ennemmin tai myöhemmin. Tämän jälkeen on varmasti helpompi arvioida maariskiä. Toisaalta Drakmaan siirtymisen jälkeen voidaan odotella tankkeja kadulle, joten sitäkin tilannetta on varmasti sitten ulkopuolisten hyvin vaikea arvioida.

Arvosijoittaja kirjoitti...

Seuraava etappi on kevään eduskuntavaalit. Uusi puoluekenttä kertoo paljon enemmän kuin lehtien spekulaatiot. Vaaran merkit ovat ilmassa, jos äärioikealta tai -vasemmalta pääsee iso määrä edustajia läpi. Toivottavsti Kreikassa demokratia kestää.

Unknown kirjoitti...

Moi,
Hyva kirjoitus. olen lukenut nyt kaksi tutkimusta valuuttaunionien hajoamisista. oikeasti toteutuneiden casein mukaan valuuttaliitosta irtoaminen ei ole ollut ihan niin hurja juttu, kun voisi olettaa. Talla perusteella en usko myoskaan tankkeihin kadulla.. Mina ainakin meinaan ostaa kreikkalaisia osakkeita heti, kun he irtoavat Eurosta. Voi Olla, etta kreikkalaiset Eivat sopeudu markkinatalouteen, mutta drakman lanseeraus olisi Kylla aikamoinen kasvuhormonipiikki paikallisille harvoille vientifirmoille..

Arvosijoittaja kirjoitti...

Vientifirmat, joiden liikevaihto syntyy ulkomailla ja kulut kotimaassa, saisivat tosiaan melkoisen vetoavun drakman heikentymisestä. Turismiliikevaihto todennäköisesti pomppaisi myös, jos vain mellakat ja muu rähinöinti saadaan kuriin.

Tähän voisi ainakin teoriassa rakentaa drakmariippumattoman treidin ostamalla tekstissä mainitsemani Greek Organisation Of Football Prognosticsin (OPAP) pariksi tuollaisen vienti/turismifirman:) Osakkeiden arvostus on sen verran alhainen, että jo osinkotuotoilla saisi kohtuullisen pohjan sijoituksen tuotolle. Opap maksaa tänä vuonna vähintään 10 prosentin osingon, ja mahdollisesti enemmän, jos Kreikan valtio ei kerää tänä vuonna ylimääräistä kriisiveroa.

farmland investment kirjoitti...

I think buying Greek shares now would be brilliant. There is just little further downside at this point.

Arvosijoittaja kirjoitti...

The average valuation of the shares looks really cheap. You have to however factor into the calculations a scenario, where Greece exits from the Euro and Drachma is devalued.

I am currently studying Greek companies, who derive the majority of their revenues abroad, because a devaluation might actually increase their intrinsic value. From a simplistic view point it seems that a devaluation would cut their costs and leave the revenue untouched. In real life the currency dependencies are more complex and hence each potential company has to be studied indivually.

Laiska sijoittaja kirjoitti...

Kreikan osakkeissa on kyllä "pelin paikka", ja miksei osana isompaa salkkua tätäkin korttia voisi katsoa.

Voithan aina hankkia jotain nyt pienellä summalla jos kovasti polttelee ja sitten pahimpien skenaarioiden toteutuessa tuplata panokset. Rulettiahan Kreikan markkinoille sijoittaminen joka tapauksessa on :)

Arvosijoittaja kirjoitti...

En harrasta rulettia, joten täytyy jättää väliin jos sille tasolle jää. Tutkin parhaillaan paria vientivetoista firmaa, jotka saattaisivat hyötyä drakmasta. Saa nähdä löytyykö Kreikasta vielä kohde. Feta-juustoon tai oliivinviljelyyn en aio sijoittaa...:)

Lähetä kommentti