Markkinan tuotto-odotuksen arviointi

keskiviikko 25. toukokuuta 2011
Osakkeita mainostetaan instrumenttina, joka on historiallisesti tuottanut noin kymmenen prosenttia vuodessa, mistä on helppo vetää johtopäätös, että vaikkapa indeksirahasto tuottaa automaattisesti kymmenen prosenttia vuodessa.  Tuotto kuitenkin riippuu markkinan arvostuksesta, eli siis siitä onko indeksi halpa vai kallis. Ei kovin yllättävää - osta halvalla ja myy kalliilla niinhän sen piti mennä.

Markkinan hinnoittelun arviointiin on useita menetelmiä, joista yksikään ei kerro absoluuttista totuutta. Jos osakkeen intrinsic value on aina karkea arvio, niin kokonaisen markkinan arvostuksen arvio on vielä karkeammalla tasolla. Teoriassa DCF-menetelmällä voisi määrittää tarkan arvon laskemalla indeksien yhtiöiden kassavirtojen nykyarvon, mutta menetelmä vaatii yli 30 vuoden ennusteen laatimista indeksistä, jossa on vähintäänkin kymmeniä yrityksiä, mikä on käytännössä mahdotonta - sama ongelma kuin DCF-analyysissä yleensäkin mutta vielä monimutkaisempana.

Miksi tuotto-odotusta kannattaa arvioida?

Vältä kuplia

Kupla puhkeaa ennemmin tai myöhemmin. Kaikkia kuplia ei pysty tunnistamaan etukäteen, eikä kuplan puhkeamishetkeä pysty luotettavasti ennustamaan. Siitä huolimatta suhteettoman korkean arvostuksen tunnistaminen ajoissa auttaa ohjaamaan sijoitukset kohteisiin, joiden arvostus on järkevämmällä tasolla, ja välttämään tappiot osassa kuplien puhkeamisista ja siten nostamaan sijoitusten keskimääräistä tuottoa.

Indeksirahastoihin sijoittavan ei kuitenkaan kannata hötkyillä, sillä tiheä rahastojen myyminen nostaa kuluja, muttei välttämättä paranna tuottoja. Tekstin tarkoitus ei ole kannustaa vertailemaan indeksien arvostustasoja tiheään tahtiin ja muuttamaan sijoituksia päivän tilanteen mukaan - tuossa pelissä ainoastaan pankki voittaa. Kuplia syntyy harvakseen - jos myyt indeksirahastoja korkean arvostuksen takia useammin kuin kerran viidessä vuodessa niin aiheutat hyvin todennäköisesti itsellesi vain turhia kuluja.

Osakeallokaation määrittäminen

Sijoituskohteiden tuotto-odotus on yksi parametreista osakeallokaation määrittämiseen. Kun osakkeiden arvostustaso on alhainen, kannattaa niiden osuutta kasvattaa salkussa ja toisinpäin.

Suoran sijoituksen minimituotto

Suoran osakesijoituksen on tarkoitus tuottaa enemmän kuin vastaava indeksi, muutenhan järkevän sijoittajan kannattaa sijoittaa rahansa indeksiin, sillä laajasti hajautetun indeksin riski lienee melkein aina alempi kuin suorassa sijoituksessa. Sijoittaja voi indeksin tuotto-odotuksen avulla arvioida suoran sijoituksen tarjoamaa riskipreemiota indeksin tuoton päälle.

Jatko

Käyn tekstisarjassa läpi yleisimmät markkinan arvostukseen käytettävät menetelmät. Kerron seuraavassa jutussa Robert Shillerin CAPE-menetelmästä.

Kuvat: © Benjamin Klack / pixelio.de ja © Andreas Kroll / pixelio.de. Kuvien lähde: http://www.pixelio.de/.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 kommenttia:

OmaRaha-Olli kirjoitti...

Milloin se seuraava osa ilmestyy?

Arvosijoittaja kirjoitti...

Seuraava juttu on tulee olemaan tuotto-odotuksesta. En uskalla luvata milloin saan sen puristettua valmiiksi.

Lähetä kommentti